Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Oczywiście to, że panowie mają do czegoś prawo to jedno, a jak na to zareaguje pracodawca to drugie
Pamiętam jak u mnie w firmie było. Kolega z pracy jak szedł na te urlopy to szef odmówić mu nie mógł, ale ile się potem nagadał, że pracownik niewdzięczny i w ogóle to druga sprawa. A córka szefa to nawet mówiła, że zwolnić go trzeba jak pracy nie szanuje. Oczywiście potem zięć szefa też te wszystkie uprawnienia wykorzystał i to już dla nich nie było problemem.
Swoją drogą to ja polecam po porodzie brać tę opiekę jesli pracodawca jest w miarę, a lekarz się zgodzi. Wtedy tatuś ma 2 tygodnie z matką i dzieckiem, a urlop ojcowski może wykorzystać później. Opiękę da się wziąć tylko bezposrednio po porodzie. No chyba, że później będzie udzielona z innych powodów.
U mojego męża niestety to odpada bo u nich jest ,,zakaz'' chodzenia na chorobowe. Kontrola z Pip nawet dała im karę, za to, że nie mają chorobowych wcale, ale im się bardziej opłaca karę zapłacic. W razie choroby bierze się u nich urlop. Jakby mąż poszedł na tą opiekę to pewnie miałby sporo nieprzyjemności później. -
betinka wrote:Ojjj, to za duzo Euthyrox Ci zwiekszyli! Skoro przy 75 mialas za wysokie, a teraz przy 88 taki spadek, to najwyrazniej wystarczy Ci 88 dwa razy w tygodniu i 5 razy 75. Przeciwciala masz bardzo dobre! Anty-TPO o ptzeciwciala przeciw tarczycy tak prosto rzecz ujmujac - jesli masz powyzej normy to znaczy, cze Twoj organizm traktuje tarczyce jak 'obcego' i ja atakuje. A Anty-TG to przeciwciale blokujace receptor tyroksyny o ile dobrze pamietam (czyli blokuje miejsce wiazania hormonu i przez to on nie dziala), ale Ciebie to tez nie dotyczy
Ja np mam anty-tpo powyzej 1300 i mi zdiagnozowali autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
człowiek może się tyle jeszcze dowiedzieć w swoim życiu, lecze się na tarczyce już 8 lat jakoś i pamietam na początku miałam takie badanie ale jaka 17 latka się tym zainteresujemialam tez biopsje tarczycy i też nic tam nie wyszło. dobrze że samą niedoczynność tylko mam.
jak mi nie da skierowania na ft4 mój endokrynolog to sama sobie zrobię, wolę zapłacić pare złotych ale wiedzieć jak to się pzredstawia. -
b-c wrote:kark - przed ciążą brałaś codziennie po 50 Euthyroxu? A w ciąży 50/75
A paula przed ciążą 50/75? a teraz 75 codziennie?
Słyszałam, że w ciąży dawki się bardzo zwiększają, a ja jestem jakimś wyjątkiem, bo przed ciążą 75 miałam a teraz dodatkowo 2 razy w tyg. 100.
Ja o tarczycy dowiedzialam sie ok 2-3 tyg przed zrobieniem testu ciazowego wiec nie moge do konca powiedziec że bralam leki przedzaczelam je brac od 5 tc.
Ale dokladnie taka dawke jak napisalas...
Mi tez endo mowila ze wraz ze wzrostem tyg ciazy bywa najczesciej ze dawke trzeba zwiekszyc.. Ale to zalezy od wynikow.
Ewi ja tez w razie czego robila bym ft4 na wlasna reke bo to kilka zl kosztuje.
Ja tylko mam nadzieje ze na 100 nie bede musiala do porodu prżejsc...
-
Hej dziewczyny!
Ja w końcu dostałam paczkę z apteki (btw ta apteka Gemini, którą polecałyście, ma naprawdę fajne ceny!).
Od razu się spokojniejsza zrobiłam, że mam w końcu różne kosmetyki itp dla maluszka
Jeszcze z takich aptecznych rzeczy, to mi brakuje na pewno termometru... Miałam kupować taki na podczerwień bezdotykowy, ale już od paru znajomych młodych mam słyszałam, że bardzo przekłamują pomiar...
kark, Ewi25, Kaarolina, Paula55, Majeczka2014, magdzia26, betinka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyIo, u mnie szef i kadrowa już gadali z mężem, mówili, że ojcowski może wziąć jak nie będzie sezonu, czyli marzec-lipiec, a we wrześniu się wszystko rozkręca i prosili, że jeśli by chciał, to żeby wziął tą opiekę tydzień lub jeśli będzie musiał to dwa.
Niestety to 80%, ale lepsze to niż jakbym miała sama siedzieć z 3dniowym dzieckiem w domu...
b-c, przed ciążą 50, teraz 50/75Ale moja bratowa przed ciążą miała 75 a doszła do 150, tak jej tarczyca szalała
Io lubi tę wiadomość
-
Witam i wpadam na chwilkę i czytam o waszych tacieżyńskich czyli urlopie ojcowskim i nie mogę się zgodzić z tym że potrzebne jest l4 i ojciec dostaje mniejszą pensję
Mój mąż wykorzystał przy pierwszym dziecku tydzień bo tylko tyle dawali i normalną pensję teraz jest 14 dni i pełnopłatnych dnitrzeba wniosek złożyć o urlop 7 dni wcześniej(owszem lepiej się dogadać z szefem o tym kiedy bo po co nieprzyjemności potem z tego że się ktoś uprze) i po porodzie ma ojciec 14 dni które musi wykorzystać całe nie można tego dzielić nie wiem czy dobrze wyjaśniłam
Co warto wiedzieć o urlopie ojcowskim:
urlop ojcowski przysługuje ojcom zatrudnionym na umowę o pracę
urlop ojcowski można wykorzystać do momentu skończenia przez dziecku 12. miesiąca życia
wymiar urlopu ojcowskiego to 14 dni; nie można go dzielić na części
urlop ojcowski jest płatny, a mężczyzna przebywający na urlopie jest chroniony przed zwolnieniem
tata dziecka może wziąć urlop ojcowsk niezależnie od tego, czy mama dziecka jest na urlopie i czy jest z nią w związku małżeńskim
urlop ojcowski przysługuje ojcu niezależnie od tego, czy wykorzystał on, czy też nie przysługujący mu urlop tacierzyński (czyli część urlopu macierzyńskiego, której nie wykorzystała matka dziecka).
Poniżej znajduje się wniosek o urlop ojcowski. Pamiętaj, że wniosek trzeba złożyć u pracodawcy co najmniej 7 dni przed jego rozpoczęciem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2014, 13:38
-
nick nieaktualnyTeż dalej nie mam termometru i nie mogę się zdecydować na nic... Pewnie już go omawiałyście jak mnie nie było w czerwcu, więc jak ktoś ma jakieś typy i opinie to może podać
O i jakie macie czopki dla maluszków? Bo ja dla córki nic nie kupiłam i jakoś pierwszy raz zachorowała jak miała 7 miesięcy, więc już syropki szły w ruch, ale teraz wolałabym na wszelki wypadek mieć coś
Jagoodka, nie rób mi tak, bo znowu mi się robi przykro, że drugiej córeczki nie będę mieć -
Mika, ale my mówimy teraz o opiece nad żoną i dzieckiem a nie o tacierzyńskim. Opieka to zasiłek opiekuńczy a tacierzyński to zasiłek na zasadach zasiłku macierzyńskiego. Dwie zupełnie inne sprawy, a wykorzystac można i to i to.
kark lubi tę wiadomość
-
Mika, z tym zwolnieniem lekarskim, to chodzi dziewczynom o takie dodatkowe dni wolne dla partnera na opiekę nad partnerką zaraz po porodzie, jeśli lekarz uzna taką konieczność (np kobieta jest po cesarce).
Wtedy taki lekarz wystawia partnerowi zwolnienie lekarskie, i jest ono płatne 80% (i to się chyba nazywa zasiłek opiekuńczy) i może trwać max 2 tygodnie.
Oprócz tego partner ma prawo do ojcowskiego - 2 tygodniowego, do wykorzystania w rok po porodzie.kark lubi tę wiadomość
-
Ja mam ten termometr:
http://www.patiimaks.pl/Product.aspx?cat_name=termometry&ProductID=9162&producer=babyono
Myślę, że cena dobra a nie zalezało mi na tym żeby był bezdotykowy. Myślę, że Kuba się nie pogniewa jak mu coś przyłożę do czoła albo do ucha
Ten mierzy temperaturę w 3 sek. i miły głosik Ci ją odczytuje. Ma pamięć poprzednich odczytów, pokazuje też tem. otoczenia. Mnie nic więcej nie potrzeba. Muszę się tylko dowiedzieć jaka jest zalezność temperatury na czole do tej w uchui którą się uznaje za właściwą.deidre, kark lubią tę wiadomość
-
kark wrote:Też dalej nie mam termometru i nie mogę się zdecydować na nic... Pewnie już go omawiałyście jak mnie nie było w czerwcu, więc jak ktoś ma jakieś typy i opinie to może podać
O i jakie macie czopki dla maluszków? Bo ja dla córki nic nie kupiłam i jakoś pierwszy raz zachorowała jak miała 7 miesięcy, więc już syropki szły w ruch, ale teraz wolałabym na wszelki wypadek mieć coś
Jagoodka, nie rób mi tak, bo znowu mi się robi przykro, że drugiej córeczki nie będę mieć
Ja mam na razie czopki glicerynowe, to wiadomo na co
A na gorączkę będę kupować na wszelki wypadek czopki Ibufen Baby - ale i tak można je dopiero od 3ciego miesiąca życia maluszka używać. Mam nadzieję, że wcześniej nam się nie zdarzy gorączka.kark lubi tę wiadomość
-
Co do tarczycy to przed ciążą i w momencie zajścia brałam Euthyrox 37,5. W marcu podnieśli mi do 50 i teraz dalej 50 biorę. Badałam TSH w sobotę i mam 1,64. Jutro idę do endokrynologa to się dowiem co i jak
Tylko niestety w Medicover graniczy z cudem dostać się do tego samego lekarza więc co wizyta chodzę do innego
Ale nawet mój prowadzący powiedział, że tarczyca jest ok.
-
nick nieaktualnyDeidre, a nie wiesz czy są jakieś poniżej tych magicznych 3 miesięcy?
Io, super cena tego termometru! Ja przy córce stwierdziłam, że zaoszczędzę i tak zaoszczędziłam, że miałam chyba z 6 elektronicznych za 20złSama używam bezrtęciowego, ale jak noworodkowi trzymać takie coś przez 10 minut?! Nie ma szans