Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWróciłam ze szpitala. No więc na początek przeszliśmy się na nowo wybudowany oddział ginekologiczno-położniczy, matko... korytarz zadbany, sale są 1-2 osobowe (cudownie
), łazienka w każdej sali, można również wcześniej zaklepać jednoosobową, oczywiście za darmo, na oddziale i tym i tym jest 30 pokoi, więc w razie przepełnienia napewno każda zostanie przyjęta, co tam jeszcze... sale są klimatyzowane, przytulne, nawet są dywany (myślałam że jestem u siebie w domu) przy każdym łóżku masz dostępne maleńkie łóżeczko, łóżko dla mamy również było bardzo wygodne i mięciutkie. Później poszliśmy na porodówkę, jedna sala była wolna, dwie zajęte, okna zasłonięte roletami, ściany pomalowane na kolor czerwony, łóżko porodowe nowiutkie, można mieć też dostęp do najnowocześniejszego koła porodowego, mamy dostęp do piłek, worka sako, prysznica i gazu rozweselającego, można też mieć poród rodzinny, nie ma znieczulenia Dolarganem czy jakoś tak, można rodzić w takiej pozycji w jakiej ci będzie wygodnie, położne będę chętne przy masażu krocza, kręgosłupa itp, lewatywa nie jest konieczna/przymusowa, koszule i ciuszki dla maluszka są szpitalne, tatuś może przeciąć pępowine, maluszek na brzuszku mamy może pozostać od 5-30min, w szpitalu po porodzie leżymy 3 doby, mamy też porady laktacyjne, w sali może być do max 2 osób, szczepionki w szpitalu nie są przymusowe, jeśli rodzice chcą można samemu kupić i one taką szczepionką zaszczepią (oczywiście można być przy tym), jest też nowoczesne KTG, specjalny sprzęt dla noworodków i wcześniaków, w razie nie daj boże wczesnego porodu nie będę musiała się kręcić po innych szpitalach.
hmm ... to chyba wszystko, aaaa no i rozmawiając z położną mogę stwierdzić iż jest stanowcza, miła, ciepła i serdeczna, napewno znając mój pech nie trafię na taką, chociaż z tego co mówiła to każda na oddziale jest taka, no zobaczymymagdzia26, anulka81, verynice, afrykanka, JagoodkaK, stardust87 lubią tę wiadomość
-
akuszerka89 wrote:Magdzia spokojnie, enzymy sa niewiele podwyzszone, na razie praktyczne nie stanowa zagrozenia. Ja zrobilabym jeszcze bilirubine. Jesli enzymy beda rosly to pewne dostaniesz od gina skierowanie do szpitala i zostaniesz tam juz do konca, jesli enzymy nadal beda rosly to pewnie bedziesz miala wywolywany porod przed terminem lub cc. A na raze pewnie dostaniesz dietke i jakies slabe leki watrobowe. I nie martw sie na zapas:-)
-
Jenyy Gosia cudownie ze w Pl zaczynaja sie pojawiac takie szpitale!!!!
Mam rozumiec ze tam rodzisz???? Ale ekstra.
Ja sie doczekac nie moge az ja zobacze u nas oddzial. Mam nadzieje ze teraz sie uda...
Kurde tak powinno byc w kazdym szpitaluGosia19 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula55 wrote:Jenyy Gosia cudownie ze w Pl zaczynaja sie pojawiac takie szpitale!!!!
Mam rozumiec ze tam rodzisz???? Ale ekstra.
Ja sie doczekac nie moge az ja zobacze u nas oddzial. Mam nadzieje ze teraz sie uda...
Kurde tak powinno byc w kazdym szpitalu
Kochana innej opcji nie przewidujęPaula55 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymajeczka polecam fride, ściąga dokładniej niż gruszka
stardust czekamy na foteczke groszkano i oczywiście żeby nie było to miałam przeczucie co do udanej wizyty
Też czytałam ten wpis od Monalisy, to cudownie że się obudziła i że ma całą rodzinkę obok siebiestardust87 lubi tę wiadomość
-
Fipsik a martwisz się bo za mało na puszczenie pralki czy chciałaś wszystko we fiolecie??
hehe
Ja póki co kupuję gruszkę, bo muszę przyznać, że niesamowicie obrzydza mnie myśl, tej rurki która miałabym grzebać w nosie synowi i wysysać jego glutkiNa serio nie przerażają mnie kupy, rzygi czy inne ale to po prostu powoduje u mnie odruch wymiotny-ale jeśli gruszka się nie sprawdzi to będę musiała przełamać strach i zakupię aspirator. Przepraszam, nie chcę Wam obrzydzać, ale tak sobie to wyobrażam
Tysia to może razem się odważymy i walniemy sobie ombre, a co!Przewiduję jeszcze włosy całe na blond, ale nie za jasny tylko jeśli włosy szybko rosną to jak będę wyglądać??
E tam, potem coś wymyślę, póki co postraszę tłumy
-
No to tym bardziej nie ma sie czym martwic na razie jesli bilirubina w normie.
Kama jesli frida Cie obrzydza to jest jeszcze aspirator Katarek do odkurzacza takze moze to bedzie opcja dla Ciebie?
Padam na ryjek... od rana poprasowalam 4 pralki, zrobilam 3 prania, posprzatalam w domu, pokosilam trawe przy domu i zrobilam obiad. Jestem z siebie dumna tylko nogi w dupsko mi wlaza. I nawet brzuch mnie nie boli:-D
Patu - niestety nie wiem jak to jest w przypadku krusu. Najlepiej jakbys poszla do jakiejs znajomej ksiegowej i ona by Ci podpowiedziala co i jak.magdzia26 lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:Deidre no właśnie najgorsze jest to że od paru dni swędzą mnie strasznie stopy i dło;nie, ręce i szyja szczególnie w nocy aż spać nie mogę...
a dzisiaj odebrałam wyniki
ALT - 41 przy normie do 31
ALP - 113 przy normie do 104
jestem załamana bo czytałam że jeżeli to cholestaza to kończy się to leżeniem w szpitalu do końca ciąży ;( bo trzeba monitorować dziecko ponieważ jest ryzyko urodzenia martwego dziecka ;(
Więc apel do dziewczyn - jeśli którąś bardzo swędzi skóra to koniecznie zgłaszajcie to lekarzowi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 16:13
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
Oto mój synuś, zdjęcie z profilu, choć nie wiem czy coś widać. Rączkę do ust przytula. Pani dr mówi, że czysty tata, to dobrze, bo mąż przystojny jak diabli
(pewnie każda o swoim tak myśli
).
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/db64f8d7507f.jpg
Wszystkie wymiary są w okolicy 50 centyla więc szczęśliwa jestem niezmiernie.
A moja szyja długa i zamknięta w związku z tym kolejna wizyta dopiero za 4 tygodnie. Stwierdziliśmy z mężem, że może już się na nią nie załapiemy, bo to będzie już 38 tydzień. No cóż..
A w ogóle to w Rossmannie jest promocja na pieluchy Pampers dla posiadaczy karty Rossnę. Nie wiem czy się opłaca, bo kompletnie nie siedzę w cenach pieluch, ale na etykiecie było, że są tańsze o 11 zł. Ja kupiłam białe rozm. 1, 78szt za 42,99zł. To dobra cena? Bo nie mam pojęcia..
No to zasiadam do czytania, bo duuuuuuuuuuuużo do nadrobienia od rana mamWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2014, 16:16
Fipsik, anulka81, Szonka, Gosia19, Tysia87, verynice, Patu, Io, Kaarolina, betinka, magdzia26, Paula55, kark, turkawka lubią tę wiadomość
-
Akuszerka faktycznie, to chyba będzie odpowiednik
Dzięki. Hehe o ile moje dziecko nie będzie się bało odkurzacza
Ale to nic, będziemy próbować co i jak.
Aaaa Fipsik no tak gapa ze mnie-powiązanie imienia i koloruSkoro masz bociankowe to zasugeruj że kolorem przewodnim jest fiolet-niech się domyślą
-
KAMA ja robilam pasemka blond i teraz wygladam tak,jakbym miala całe jasny blond.tylko najgorszy jest ten odrost.musialabym się chyba co tydzień farbowac, żeby go nie miec:-) w tamtm roku ufarbowalam sobie na ciemna czekoladę, za jakiś miesiąc kupilam taka farbe do ombre.i wszystko byloby dobrze, gdyby nie to, że te jasne końcówki były tak suche i zniszczone, że nie chcialy sie ani prostowac ani krecic.normalnie siano:-) to forum dla mam poszerza swoje porady o fryzjerskie, kulinarne itp.ale fajnie, że można sobie pogadać z kimś o wszystkim i o niczym;-)https://www.maluchy.pl/li-69041.png
-
assantea wrote:W szpitalu leżała ze mną dziewczyna która miała cholestazę. Właśnie objawami było swędzące ciało - szczególnie stopy. Po zrobieniu badań krwi skierowali ją do szpitala. Leki, trzy razy dziennie ktg i obserwacja częsta tętna. Była w 36 tygodniu. Teraz na tydzień ja wypuścili. A później wraca i już do porodu będą ją szykować. Ale nie zamartwiaj się na zapas. Są leki któreś poprawiają ten stan. A jeśli faktycznie będzie taka potrzeba to i tak dobrze że to wykryli teraz. Lepiej leżeć i być intensywnie monitorowaną niż miałoby się stać coś najgorszego.
Więc apel do dziewczyn - jeśli którąś bardzo swędzi skóra to koniecznie zgłaszajcie to lekarzowi.
Wiesz co kochana, że mnie zaczęła niedawno okropnie swędzieć ale na brzuchu-dopiero mi mąż powiedział że na dole brzucha mam rozstępy-mam fioletowe paseczki... Lepsze rozstępy niż choroba, ale niestety dopadło mnie...
Stardust nie widzę foty, ale gratuluję dobrych wieści! Oby tak dalej -
Tysia87 wrote:KAMA ja robilam pasemka blond i teraz wygladam tak,jakbym miala całe jasny blond.tylko najgorszy jest ten odrost.musialabym się chyba co tydzień farbowac, żeby go nie miec:-) w tamtm roku ufarbowalam sobie na ciemna czekoladę, za jakiś miesiąc kupilam taka farbe do ombre.i wszystko byloby dobrze, gdyby nie to, że te jasne końcówki były tak suche i zniszczone, że nie chcialy sie ani prostowac ani krecic.normalnie siano:-) to forum dla mam poszerza swoje porady o fryzjerskie, kulinarne itp.ale fajnie, że można sobie pogadać z kimś o wszystkim i o niczym;-)
No właśnie forum po to jestJa mam naturalnie ciemny blond, jak jestem na słońcu to takie delikatnie złociste się robią czego nie cierpię, marzy mi się taki nie za ciemny mysi blond-wszyscy tego unikają a ja się tak czuję najlepiej bo raz miałam. Póki co ciągle teraz robiłam balejaż, ale tak mi się nie chce siedzieć 3h u fryzjera a mam dużo włosów na głowie, chociaż cienkie
Chciałabym za to jakoś fajnie obciąć włosy ale nie z długości ale pomysłu brak...
Ale zazdroszczę kobitom, które mają króciutkie to taka wygoda nawet przy myciu czy suszeniu bo moje dłuuugo schną... ehhh ale żale na temat włosówPóki co to sobie mogę robić fryzurki-tam na dole
hehe
-
K_A_M_A wrote:Wiesz co kochana, że mnie zaczęła niedawno okropnie swędzieć ale na brzuchu-dopiero mi mąż powiedział że na dole brzucha mam rozstępy-mam fioletowe paseczki... Lepsze rozstępy niż choroba, ale niestety dopadło mnie...)
Ja też proszę męża żeby mnie od dołu pooglądał czy mi się rozstępy robią. Jeszcze nie ma ale też nie ma się co cieszyć na zapas bo słyszałam że nawet dwa dni przed porodem mogą się pojawić.
No cóż... Wiadomo że bym ich nie chciała ale planując dziecko zdawałam sobie sprawę ze moje ciało może się nieodwracalnie zmienić więc biorę to pod uwagę
-
nick nieaktualnystardust87 wrote:Oto mój synuś, zdjęcie z profilu, choć nie wiem czy coś widać. Rączkę do ust przytula. Pani dr mówi, że czysty tata, to dobrze, bo mąż przystojny jak diabli
(pewnie każda o swoim tak myśli
).
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/db64f8d7507f.jpg
Wszystkie wymiary są w okolicy 50 centyla więc szczęśliwa jestem niezmiernie.
A moja szyja długa i zamknięta w związku z tym kolejna wizyta dopiero za 4 tygodnie. Stwierdziliśmy z mężem, że może już się na nią nie załapiemy, bo to będzie już 38 tydzień. No cóż..
Przystojny synuś