Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja pochodzę z Łomży to jest w woj podlaskim. W Łodzi w ICZMP byłam niedawno na kursie pobierania cytologii i była tam właśnie jedna (podobno-najlepsza) lekarka, która na pierwszy rzut oka wydawała się spoko, a okazała się po prostu wredną s..ą Na szczęście to nie ta o której piszesz:)
Doświadczenie z porodami mam różne, widziałam piękne porodu szpitalne np w św Zofii w Wawie, gdzie kobiety rodziły z uśmiechem na ustach, ale też takie, że nawet nie chce ich sobie przypominać.
W Łomży jest szpital wojewódzki, na tutejszej porodówce w czasie studiów spędziłam chyba ze 400 godzin. I właśnie dlatego nie chcę tu rodzić. Wolę zostać w domu, gdzie czuję się bezpiecznie, są moje bakterie i nie będę musiała męczyć się warunkami szpitalnymi w tak ważnym dla nas momencie. Statystyki mówią, że porody domowe są obarczone mniejszym ryzykiem niż szpitalne, przede wszystkim nie są zmedykalizowane. Ale już się nie rozpisuję, nie chcę męczyć Was moją pisaninąinessa, Io lubią tę wiadomość
-
dziewczyny, a ja z innej beczki. Ćwiczycie w tak wczesnej ciąży? Bo ja przed staraniami bardzo lubiłam ćwiczyć z Chodakowską i trochę mi tego brakuje. Oczywiście nie mówię, że chcę Turbo czy Killera robić, ale gdzieś tu na forum znalazłam link http://www.youtube.com/watch?v=O_lq1ttGxwE na YT gdzie dziewczyna w ciąży robi ćwiczenia na uda, pośladki, plecy i ramiona. Tylko, że ona już jest w zaawansowanej ciąży, a ja się zastanawiałam czy można w tak wczesnej. A do lekarza dopiero na 20.01 mam wizytę, żeby zapytać...
co o tym myślicie?inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa byłam juz u lekarza ale ze wzgledu na moje poronienia musiałam isć po leki nawet mnie nie zbadał bo powiedział,ze o za wczesnie dlatego zapisał mnie na wizyte na 16.01
Co do ćwiczeń to słyszałam,ze dopiero powinni zaczać sie delikatne po skończonym 12 tc ( bo wtedy mija najtrudniejszy okres ciaży )
ale musisz sie upewnić.
A co do rodzenia w domu czy w szpitalu to jest chyba decyzja również z lekarzem czy ciaża dobrze sie rozwija i czy wszystko jest ok
ja wiem,ze w moim wieku to raczej bede mieć cesarke ( jak uda mi sie dotrwać do końca w co z serca wierze )stardust87, Miriam, Io, nescafe lubią tę wiadomość
-
ja nie ćwiczę, w ogóle ogólnie prawie cały czas leżę, nie chcę stracić tej kruszynki o którą tyle walczyłam przez własną nieodpowiedzialność, niepotrzebne przemęczanie się. Ale to jest tylko moje zdanie.
A co do porodu domowego to oczywistym jest, że taka decyzja powinna być dokładnie omówiona z lekarzem prowadzącym. Jeśli ciąża będzie przebiegać prawidłowo i nie będę miała żadnych przeciwwskazań to decyzję mam już podjętą
Inessa wszystko będzie dobrze, razem dotrwamy do września, zobaczysz ))stardust87, Miriam, inessa, Io lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Co do lekarza ja chodzę na NFZ do tego co pracuje w szpitalu i prywatnie do gina, do którego chodzę już od jakiegoś czasu.
Gdyby nie ten prywatny to nie wiem czy jeszcze bym w ciąży była. Na NFZ stwierdzili że puste jajo i trzeba usunąć, pojechałam tego samego wieczora prywatnie i gin mówi, ciąża młodsza o jakieś 2 tyg, pięknie się rozwija. I wtedy postanowiłam chodzić do 2 lekarzy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2014, 14:08
inessa lubi tę wiadomość
-
stardust87 wrote:dziewczyny, a ja z innej beczki. Ćwiczycie w tak wczesnej ciąży? Bo ja przed staraniami bardzo lubiłam ćwiczyć z Chodakowską i trochę mi tego brakuje. Oczywiście nie mówię, że chcę Turbo czy Killera robić, ale gdzieś tu na forum znalazłam link http://www.youtube.com/watch?v=O_lq1ttGxwE na YT gdzie dziewczyna w ciąży robi ćwiczenia na uda, pośladki, plecy i ramiona. Tylko, że ona już jest w zaawansowanej ciąży, a ja się zastanawiałam czy można w tak wczesnej. A do lekarza dopiero na 20.01 mam wizytę, żeby zapytać...
co o tym myślicie?
ja też chodziłam na fitness, biegałam (choć efektów wizualnych nie widziałam ) dla dobrego samopoczucia chociażby. teraz czuję że gniję na kanapie. Myślę, że jak lekarz nie będzie widział przeciwwskazań to zacznę po 3 miesiącu jak będę pewna czy wszystko ok na początku wydaje mi się że jest zbyt duże ryzyko, choć wiadomo zależy to od osoby. Niektóre kobitki będą biegać jeździć na rowerze i będzie ok, a inne muszą leżeć od początku. wg mnie lepiej dmuchać na zimne
Ja teoretycznie mogę góry przenosić bo czuję się rewelacyjnie, aż czasami zapominam, że jestem w ciąży, bo w ogóle nie czuję różnicy (oby to nie był zły znak!) wczoraj bawiłam się z roczną córeczką koleżanki w sali zabaw i trochę się zapominam nie powinno się dużo dźwigać itp.
Jeśli to ci pomoże to udaj się na spacer, ja z mężem czasami spacerujemy po lesie, wokół jezior tak 1-1,5h od razu samopoczucie lepszeinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa w ogole nie cwiczylam wiec nawet nie mysle o cwiczeniu w ciazy ja dzis zas mam kryzys jak tylko przypomni mi sie ze bede latac z brzuchem w wakacje to mnie na placz bierze bosheee sama sie sobie dziwie
Powiedzcie mi .. mozna stosowac w ciazy krem antycellulitowy ? Ja bralam tabletki anty 3 cykle i taki cellulit mi sie zrobil , ze patrzec na siebie nie moge a nigdy cellulitu nie mialamWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2014, 16:15
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA co do lekarza to planuje chodzi na NFZ i prywatnie. Na NFZ dlatego ze moze uda mi sie wydebic choc polowe badan zeby nie placic no i lekarz na nfz jest w szpitalu u mnie w miescie w ktorym chcial nie chcial bede musiala rodzic tak wiec inaczej troche bo poznam jakiegos lekarza
A prywatnie mam lekarza u ktorego leczylam sie 1,5 roku i mu obiecalam , ze wroce do niego jak zajde no a poza tym to dobry znajomy mojego taty tak wiec mam inne zaufanie do niegoinessa, hela lubią tę wiadomość
-
Lanusia93 wrote:stardust87, z ćwiczeniami zaczekaj do 12 tygodnia Chyba że przed ciążą prowadziłaś bardzo aktywny tryb życia.
inessa lubi tę wiadomość
-
z tego co dziewczyny wcześniej gdzieś pisały to 21 dni od owulacji na pewno powinien być pęcherzyk, nie wiem jak z zarodkiem.
inessa, staraczka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRzodkiewka dobrze ze bola znaczy sie dziec miejsca potrzebuje i macica ci sie powieksza mnie po transferze bolal prawy jajnik a raczej w pachwinie ze bylam pewna ze to wyrostek a bolalo mnie tak z 5 dni... a wyglada na to teraz ze to dziec a nie wyrostek ciesz sie ze cie cos boli bo mi nic nie dokucza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2014, 21:25
Rzodkiewka, inessa lubią tę wiadomość
-
ja byłam na 21dni po zapłodnieniu (od @ 36dni) i lekarz nic nie widział nie wiem czy mam się martwić czy to jeszcze dopuszczalne, mówił że ma zaledwie 2mm więc to kropeczka i może nie być jeszcze widać... oby to była prawda, jutro się okaże.
z lekarzem chcę zrobić też że będę chodzić na nfz czasami aby choć część kosztów badań mieć na kasę a tak to prywatnie. Tylko powiedzcie jak często można robić usg na początku, mówię o tym dopochwowym? bo pewnie każdy będzie chciał "zajrzeć" co tam się dzieje nowego...staraczka, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHela z tego co mi wiadomo na nfz przysluguja ci 3 usg w czasie calej ciazy ... wiec nie sadze by ci gmerali tam co chwile no chyba ze sa jakies wskazania to co innego . A pozniej juz to usg przez brzuch przeciez
A sa tu jakies dziewczyny ze slaska ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2014, 21:35
inessa lubi tę wiadomość