Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
My mamy taki domek:
http://www.slonecznedomy.pl/pl/Projekty-domow/Malibu
Jedynie powiększyliśmy go do 127m2 powierzchni użytkowej i zlikwidowaliśmy bawole oko, na jego miejscu sa zwykłe dachowe okna.
Oczywiście na tej stronie koszty odbiegają od tych, które my włożyliśmy w ten dom, są o wiele wyższe.
kark wrote:My z projektem mamy problem, dlatego, że mąż chce, żeby dom był ładny, miał garaż 2-stanowiskowy w bryle, dużą łazienkę przy naszej sypialni i kotłownię na paliwo stałe. Ja jestem po budownictwie i dla mnie dom musi być prosty, ekonomiczny, energooszczędny. A niestety to się nie pokrywa z planami męża...
Ja chciałam rodzić sn, będę rodzić cc, wcale nie czuję, że to gorszy poród. A jeśli chodzi o ten pierwszy poród, to moja córka urodzona sn też była odsysana, pomimo, że od razu zaczęła płakać i wszystko z nią było w porządku.Io lubi tę wiadomość
-
betina89 wrote:My mamy taki domek:
http://www.slonecznedomy.pl/pl/Projekty-domow/Malibu
Jedynie powiększyliśmy go do 127m2 powierzchni użytkowej i zlikwidowaliśmy bawole oko, na jego miejscu sa zwykłe dachowe okna.
Oczywiście na tej stronie koszty odbiegają od tych, które my włożyliśmy w ten dom, są o wiele wyższe.my nie chcieliśmy garażu w domu, więc pod tym względem u nas jeszcze projekty odpadały. Garaż oddzielnie będziemy stawiać.
betina89 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Kark – projekt mamy gotowy, tylko trochę go powiększamy i przenosimy niektóre pomieszczenia, wstawiamy dodatkową łazienkę itp. My wybraliśmy ten:
http://www.tooba.pl/projekt-domu-Verona/a,s_pd,idp,13740.html tylko powierzchniowo on jest większy niż na stronie piszą. Ma jakoś 300m2 a nie 190. Ale ogólnie ta firma ma fajne projekty.
Karola – 4cm? A oni chcą to jeszcze zatrzymać? Kurcze, to ja już sama nie wiem czego oni tam oczekują od Twojego ciała? Że któregoś dnia przyjdą na obchodzie a Ty już będziesz z Krzysiem leżała w rękach i oni nie będę musieli decydować? Bo to tak wygląda jakby się bali tego porodu. A przecież Krzyś już duży, sterydy na płuca dostawał i, przepraszam, że to napiszę, ale już mu chyba nie za dobrze w brzuchu, skoro ciśnienie mu skacze, przepływy słabe i sam się pcha... Nie rozumiem kompletnie tych lekarzy
edit: trzymam kciuki, żeby próba się udała i żebyś szybciutko sama urodziła! Ale się ekscytuję!i trzymam mocno kciuki!
lo – olej teściową! Masz bardzo dobry powód, żeby leżeć. Mogłaś powiedzieć, że tak i że nic jej do tego! No co za babsztyl no!
Anulka – No nareszcie! Konieć marudzenia!
Beata – u nas wygląda to tak, że firma od której kupimy projekt sama go przerabia. Coś tam to będzie kosztowało ale w granicach 1-2tys (bo instalację wodną muszą przenieść). Ale firma sama się wszystkim zajmuje, jakieś pozwolenia i papiery też oni załatwiają więc z głowy. No i nie trzeba w”swojego” projektanta do przeróbek szukać. Także my kupujemy już projekt jakby pod nad przerobiony. A pozwolenia na zabudowę już mamy, bo ta firma akurat bez tych pozwoleń w ogóle nie sprzedaje projektu. Tzn najpierw chcą, żeby im te pozwolenia zabudowy, przyłącza itd. pokazać a wtedy dopiero gadają, bo mówią, że nie chcą od klientów niepotrzebnie kasy wyciągac.
Jagoodka – ja też mam małe. Przed ciążą 70B, teraz 80C (bo mi się żebra rozeszły jak macica w górę poszła) i ani drgną dalej
iwo_na – może pojawienie się na świecie Karolinowego Krzysia Cię zmotywuje
Diabla – ahaha... ostatnio jak byliśmy z mężem w Ikei po mebelki dla Hubsona to też chciałam wziąć tę rybę – wygląda super na żywo. Aż się ze śmiechu poryczeliśmy oboje jak ją zobaczyliśmy
akuszerka - ...i jak Ty to mówisz „miała zamek błyskawiczny na brzuchu”A wiesz co jest najbardziej przerażające? Moda w USA na umawiane cc w 7 mcu, zanim brzuch na maksa wyskoczy, żeby mamy szybko do figury swojej wróciły.. A robią tam takie zabiegi nagminnie.
A co do sn kontra cc, to i ja i brat urodzeni cc. Mój brat okaz zdrowia, ja od najmłodszych lat chorująca na wszystko co się da (łącznie z posocznicą w wieku kilku miesięcy – ledwo mnie odratowali). I przy porodzie się wodami zachłysnęłam (więc to nie tylko przy sn się zdarza) i dostałam AŻ 1pkt Apgar w 1 minucie. A mój brat 10Ja uważam, że nie ma co dyskutować, które jest większym zagrożeniem dla dziecka czy matki bo i w jednym i drugim przypadku są one dość duże. A jeśli kobieta na samą myśl o sn jest przerażona i wpada w histerię to i tak nie urodzi sn, bo stres będzie ją blokował i nawet przeć nie będzie mogła, a to jest bardzo groźne dla dziecka jak już wychodzi a nie ma parcia.. Ale ja bym wolała sn jednak
a się wygadałam. no to już milczęIo, kark, anulka81, Beataa25, afrykanka, Kaarolina lubią tę wiadomość
-
Dla mnie cc to też ostateczność. Znieczulenia też nie chcę. Z resztą mamy zamiar rodzić w domu narodzin, a jego założenie to poród niezmedykalizowany i naturalny. Oby wszystko poszło dobrze
Powiedzcie mi...co oznacza uczucie kłócia i nacisku na szyjkę. Dzidzia się obniżyła i szykuje się do porodu? Bo wcześniej nie maiłam takich dolegliwości...♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
My fundamenty sami zrobiliśmy, a wyszły nas 40tyś.
mury dach 120tyś. ale to z firmą.
środek to po znajomości firmy(oczywiście ze śląska, bo tu mieszkamy) niższe niby ceny a też np. tynki 16 tyś.
wylewki 6500
instalacja (podłogówka, piec gazowy, bojler, itp. 35 tyś.)
elektrykę robi nam szwagier od siostry mojego męża a też już 10 tyś nas wyszła i jeszcze z 5-6 tyś. musimy dać.
Nie wiem czemu nas tyle to wszystko wychodzi, może dlatego że też nie chcemy najtańszych materiałów, robimy z różnych albo z średnich cen albo z najwyższych(bo np. sam piec gazowy jest z najwyższej pólki, lepszego nie ma za 10tyś... ;/ no ale to na lata).justyna14 wrote:dlatego podkreślam , że my sporo sami robiliśmy, drzewo też swoje mieliśmy. A i ekip szukaliśmy dobrych ale w miarę tanich. Murarzy to ze śląska mieliśmy, bo połowe tego co w mazowieckim policzyli. -
Ja tak mam, moja gin.powiedziała że mała(tzn. jej główka) szuka sobie miejsca i tak uciska.
madiiiii wrote:Dla mnie cc to też ostateczność. Znieczulenia też nie chcę. Z resztą mamy zamiar rodzić w domu narodzin, a jego założenie to poród niezmedykalizowany i naturalny. Oby wszystko poszło dobrze
Powiedzcie mi...co oznacza uczucie kłócia i nacisku na szyjkę. Dzidzia się obniżyła i szykuje się do porodu? Bo wcześniej nie maiłam takich dolegliwości...stardust87 lubi tę wiadomość
-
betina89 wrote:My fundamenty sami zrobiliśmy, a wyszły nas 40tyś.
mury dach 120tyś. ale to z firmą.
środek to po znajomości firmy(oczywiście ze śląska, bo tu mieszkamy) niższe niby ceny a też np. tynki 16 tyś.
wylewki 6500
instalacja (podłogówka, piec gazowy, bojler, itp. 35 tyś.)
elektrykę robi nam szwagier od siostry mojego męża a też już 10 tyś nas wyszła i jeszcze z 5-6 tyś. musimy dać.
Nie wiem czemu nas tyle to wszystko wychodzi, może dlatego że też nie chcemy najtańszych materiałów, robimy z różnych albo z średnich cen albo z najwyższych(bo np. sam piec gazowy jest z najwyższej pólki, lepszego nie ma za 10tyś... ;/ no ale to na lata).betina89 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
tzn można oczywiście dom postawić z białej cegły a nie z porothermu, i styropian dać tańszy na podłogi a nie taki co nadaje się do podłogowego, ale to później wszystko wyjdzie w użytkowaniu, więc na dłuższą mete to strata kasy. A na takich rzeczach typowo elektrycznych czy hydraulicznych nie da się zaoszczędzić ani zamienników dać bo wszędzie to samo, chyba że masz całą instalację robiną w żeliwie czy jakimś mosiądzu, my mamy w plastiku zgrzewanym, bo tak teraz się robi.
betina89 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
ale faktem jest że jest to mega droga inwestycja, ale co swoje własne to swoje. I nie mogę się już doczekać przeprowadzki. My meble to praktycznie na początek wszystkie mamy, tylko glazury w łazience trzeba ułożyć, płytki w kuchni i wejściu i panele w salonie i można się przeprowadzać.
oby w przyszłym roku się udało.
betina89, Io lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
Dziękuję
betina89 wrote:Ja tak mam, moja gin.powiedziała że mała(tzn. jej główka) szuka sobie miejsca i tak uciska.betina89 lubi tę wiadomość
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Stardust być może właśnie podświadomie czekam aż Karola urodzi i do mnie dotrze, ze ja też niedługo mogę zacząć
Ależ dzisiaj mam lenia i senna jestem.
Fajne te wasze projekty no i ceny też nie małe. My sie szykujemy na remont połowy domu i mnie przeraża ile wszystko bedzie kosztowało. Kredyt mnie przeraża ale nie ma innego wyjścia. Musimy sie wyprowadzić z tej zapyziałej wiochy, teraz uważam, że przeprowadzka tutaj to był wielki błąd. Ale cóż mam nadzieje, ze niedługo go naprawimy
stardust87, justyna14, Kaarolina lubią tę wiadomość
-
Kurcze, ale Wam zazdroszczę, że Wy już budujecie albo kończycie. Z tego co piszecie to widzę, że mamy szanse
Stardust - to nie dom tylko istna willa. Wygląda rewelacyjnie ale nawet nie chcę mysleć ile bedzie kosztowała budowa i wykończenie. Jak ty ogarniesz sama takie metraże? -
nick nieaktualnyJustyna, białych cegieł nie ma, chyba, ze mówisz o silikacie, który jest dużo droższy i o niebo lepszy od np. porothermu
A betina ma rację, można oszczędzić na wszystkim, czasem ten sam materiał 10km dalej kosztuje 5% taniej. Albo jeden ma powierzchnię 120, inny 150. Jeden ma 3 łazienki, ale w każdej tylko kibelek i umywalkę, a inny 2, ale w każdej bajery i cuda. Ktoś inny ma wykonane wszystko dokładnie, zgodnie z aktualnymi normami i wymaganiami, a ktoś inny zatrudni majstra 60lteniego, który robi tak od 40lat, tak jest dobrze, a potem się okazuje, że przez pseudo-oszczędności musi dokładać po kilku latach.
Już sam standard wykończenia jest całkowicie różny, bo można mieć piec na paliwo stałe za 3tys z castoramy, a można mieć pompę ciepła za 50tys.
Więc porównywanie w ten sposób kosztów nie ma sensu, no, chyba, że macie te same domy, w tych samych warunkach klimatycznych i wodno-gruntowych. Wtedy owszem, można porównywaćbetina89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Najlepsze są wypowiedzi typu "gdyby natura chciała to by był zamek błyskawiczny, ja tylko poród sn. Ale ze znieczuleniem". Gdyby natura chciała, żeby poród nie bolał to by były jakieś hormony zmniejszające ból i dzieci by wyskakiwały na uśmiechnięte mamy, a nie zbolałe. Skoro natura chce wypchnąć dzieciaka w 25 tyg ciąży, to po co lekarze zatrzymują porody? Skoro natura chce, żeby było poronienie, to po co daje się duphaston na początku ciąży, żeby ją utrzymać?
justyna14, betinka, JagoodkaK, afrykanka, assantea lubią tę wiadomość
-
My jesteśmy na etapie rozglądania sie za działką i zbierania na nią kasy
więc długa droga przed nami, ale też nam sie marzy mały domek na wsi.
Mąż na początku to przebąkiwał że może wybudujemy taki większy z dwoma oddzielnymi wejściami i weźmiemy tam teściów, ale ja oczywiście mimo całej mojej sympatii do teściów nie zgadzam się na takie rozwiązanie i na szczęście mojej teściowej też ten pomysł się nie spodobał jak raz mąż wspomniał o nim. Teściowa twierdzi że każdy powinien mieszkać osobnoco ja popieram w 100%
Też myślę cały czas o Karolinie czy już urodziła czy jej robią cc. Mam tylko nadzieję że już dziś wszystko sie rozwiąże i nie będą jej więcej męczyć.https://www.maluchy.pl/li-69207.png -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa myślę, że wieczorem nie dostaniemy wiadomości z obchodu, tylko ile mierzy i waży Krzysio
Stardust, mi też się strasznie podobają projekty z tej firmy, tylko właśnie są wielgachne, a co za tym pójdzie też drogie, a my niestety kasy tyle nie mamy i mieć nie będziemyAczkolwiek jakbym wreszcie w totka wygrała to od razu buduję z ich firmy dom
Typy mojego męża właśnie od nich, niestety za duże i za drogie:
http://www.mgprojekt.com.pl/zacisze-2
http://www.mgprojekt.com.pl/siedziba