X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dba to teraz lez i pachnij :)

Kurde wy tu sobie wszystkie wrozycie wczesniejsze porody a ja chyba jako jedyna chce do terminu doczekac haha :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dba jest dokladnie tak jak pisze lo - isoptin jest na obnizenie pulsu a nie cisnienia, takze spokojnie, bierz taka dawke jak przepisal gin:-)

U mnie niestety koncowka chyba nie bedzie taka kolorowa. W piatek bylam na KTG i dodatkowej wizycie. Wiedzialam ze cos zaczyna sie dziac, ale chyba nie chcialam dopuscic tej mysli do siebie. Ginka kazala mi prowadzic obserwacje cisnienia no i miala racje. Cisnienie graniczne, czesto przekracza 140/90, do tego opuchlizna nog i dloni, ogolne zle samopoczucie i sennosc. Bede musiala brac ten glupi dopegyt i w ogole:-/ no i zaczal sie swiad miedzy palcami i w zgieciach lokci, takze pewnie bede musiala zrobic enzymy watrobowe. Mam nadzieje ze to jednak tylko moje przewrazliwienie i jednak wyniki beda ok.

Karola, jak tylko bedziesz mogla to daj znac, jestesmy bardzo ciekawe co u Ciebie

Kaarolina lubi tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Ja sie urodzilam naturalnie i tak sie krztusilam wodami, ze kilka godzin po porodzie musieli mnie zabrac na odsysanie, po ktorym bylam jak zwloki. Mimo wszystko porod sn niesie o wiele wiecej zagrozen dla dziecka. A odruch ssania dziecko ma wrodzony, i cwiczy go w zyciu plodowym. Jasne, ze jesli nie ma zadnych przeciwwskazan, to nalezy rodzic sn. Ale jesli takie sa, to niedorzecznym jest na sile ryzykowac. Dlugo rozmawialam o tym z bardzo doswiadczonym lekarzem, dr n.med do tego.[/Q

Jak najbardziej, nie biorę w ogóle pod uwagę sytuacji w której cesarka jest wskazana. Z jakiś powodów tak się dzieje. Jednak w momencie w którym jest brak przeciwskazań do porodu sn nie popieram wymuszania cesarek :D O taką sytuację mi chodzi. Bo wtedy nie jest to dla dobra dziecka

betinka lubi tę wiadomość

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • Io Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No złotych kibli montować nie bedziemy :P Poza tym mamy meble z mieszkania kupowane 3 lata temu więc do sypialni i salonu większość rzeczy mamy. Zaszaleć to chciałabym tylko z kuchnią bo wiem już, że meble kuchenne musza być dobrej jakości (nasze obecne już są styrane po 3 latach) i sprzęty porzadne chce kupić. Wiadomo, że robi się za tyle kasy ile się ma a nie ponad stan. Na wiosnę chcemy działkę kupować, mamy już wstepnie upatrzoną o ile się nie sprzeda do tego czasu. Martwię się tylko, że nam nie dadzą kredytu jak będę na macierzyńskim.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Kobietki :)

Karolina trzymaj sie kochana, my tutaj mamy nadzieje, ze dzisiaj juz bedziesz Krzysia na raczkach trzymac.

Justyna piekny dom :)

Diabla ta ryba to rzeczywiscie bardzo oryginalan, podejrzewam, ze dzidzius by sie bal tej ryby :)

Widze, ze ponownie wyplynal temat sn kontra cc. Wiadomo, kazdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja chyba jako jedyna na forum zdecydowalam sie na cc od samego poczatku i nie ma u mnie przeciwwskazan do sn.
    Ja bylam urodzona sn i zwichneli mi biodra…dlugo bylam pieluszkowana, zebym pozniej nie miala problemow. Moja mama miala tak straszne dwa porody, ze sie nie zdecydowala na trzecie dziecko.
    Poza tym znam duzo ludzi urodzonych cc i niczym sie nie roznia od tych urodzonych sn.

W Polsce jest ogromny nacisk na sn rowniez z powodu tego ze jest duzo drozszy od naturalnego. W ostatnich latach bardzo duzo dzieci ucierpialo bo lekarze nie chcieli zrobic cc, mimo ze byly powody ku temu.

Moj lekarz, co bedzie mi robil cc, bierze za sn i cc tyle samo ( ubezpieczalnia placi) poniewaz tutaj kobiety nawet przy sn maja znieczulenie na zawolanie.

Z ciekawostek..nie dawno byl fajny artykul w necie odnosnie konferencjii polskich ginekologow….i oczywiscie wszyscy jak jeden brat powiedzieli, ze oni sn preferuja bo jest zdrowszy i lepszy dla mamy i dziecka…..i dopoki nie sa zmuszeni to nie robia cc. Jeden lekarz wstal i zapytal jak rodzily ich zony, siostry, corki, synowe ( ginekolodzy byli w roznym wieku) i wiecie co wszyscy przyznali sie ze cc. Zapytani dlaczego stosuja podwujny standard…odpowiedz no ale to co innego jak wlasna corka czy zona.

Ja zanim poznalam meza bylam razem z ginekologiem-poloznikiem ;) powiedzial mi ze jak tylko moge to cc. Dlugo by rozmawiac i debatowac na ten temat. Moj ginekolog prowadzacy sam mi powiedzial, ze jego zona miala 2 cesarki na zyczenie :)

Kazda zrobi jak zechce, w koncu sami jestesmy odpowiedzilani za siebie i za dzidzie.

Sorry, ze sie rozpisalam, juz nie spamuje

Zycze wam pieknego dnia :)

betinka, assantea, Kaarolina lubią tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewuchy :-)

a mnie coś dzisiaj kuje co jakiś czas w pizdzioszce ;-/ moze sie szykuje albo rozciaga cos ta na dole sama nie wiem ;-)

ja moge rodzic wczesniej abym tylko nie przenosiła i nie musiała mieć wywoływanego porodu- panicznie sie tego boje.

atdci09kamv7205a.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem za sn,uważam że natura tak chce, chociaż do cc nic nie mam. E tam co to za różnica-ważne żeby urodzić i żeby wszystko było w porządku ;)

Diabla niezła ryba-może teściowa mówiąc że to dla dziecka chciała kupić swojemu synkowi żeby sobie powiesił np w garażu?? :P hehe

A u mnie chyba biegunka odpuszcza (odpukać), ale za to zauważyłam gęsty śluz, taki a'la białko kurze, to może niedługo poczekam sobie na czopa :P

Tysia87 lubi tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwszy z brzegu artykuł mówiący o tym co jest lepsze - psn czy cc - zarówno dla matki i dla dziecka
    http://www.medfemina.pl/a1304963164pol-Porod-naturalny-czy-ciecie-cesarskie.html
    myślę że jeśli ktokolwiek ma wątpliwości czy natura aby na pewno dobrze nas wyposażyła powinien przeczytać chociaż taki krótki artykulik.

Nie obrażajcie się dziewczyny, ale to co pomału zaczyna robić się we współczesnym społeczeństwie jest przerażające. Dlaczego zaczynamy myśleć, że interwencja medyczna jest dla nas lepszym rozwiązaniem niż poddanie się prawom natury? Cięcie cesarskie powinno być ostatecznością a nie wolnym wyborem. Ehhh nawet chyba nie chce mi się już o tym pisać...

turkawka, Paula55, Io, madiiiii, BlackLuna, Tysia87 lubią tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • betina89 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Ja na szybko melduję się po wczorajszej wizycie;)
    Szyjka ok- krocze boli, bo mała odwróciła się (hurrra) główką w dół i mocno napiera, że ciężko mi robić kroki. Jeszcze z wkładek przez ocieranie z jednej strony na pipce zrobiła mi się ogromna kula ropna- boli mocno;/ muszę jakąś maścią ithiolową(czy jakoś tak) to smarować.
    Miałam wymaz GBS-przyjemny i szybki, a tak się go bałam.
    Mała ma 2250 kg ;D
    Kolejna wizyta dopiero 2 września;) Mówię Pani doktor, że do tego czasu urodzę, a ona a co na siłe Pani chce urodzić? A ja, że nie, tylko tak czuję. A ona- gdzie w kościach? Ja: nie w moczu ;P
    Podobno strasznie się w środku zaciskam, bo przy badaniu czuła to. I zapytała jak chcę naturalnie urodzić? Odpowiedziałam jej, że to już chyba inna reakcja będzie.
    Ogólnie jestem słaba, zmęczona i ciągle senna, ostatnio w nocy nawet wymiocinami bym się udusiła, na szczęście mnie to obudziło, nie wiem skąd się nagle wzięły i zdziwiona byłam, że leże na plecach...
    Z spraw prywatnych:
    kuchnia wykafelkowana, mała łazienka również, duża łazienka w trakcie. Jutro montują mi meble kuchenne. Za miesiąc się wprowadzamy. Pochwalę się później efektami.
    Niestety czasu nie mam aby tu zaglądać;/;/ Ale kiedyś usiądę i poczytam mniej więcej o czym była mowa przez ostatnie 30 stron.....
    Która zbierała te numery telefonów? Chętnie podam, bo widzę że później mogę mieć problem z odzewem...
    A teraz idę robić placki ziemniaczane z gulaszem....
    Ściskam wszystkie mocno, buziaki;***

Aaaa i taką kurtkę sobie zażyczyłam od mojego męża na urodziny, co prawda dopiero 11 wrzesnia, ale idzie ochłodzenie i deszcze;p
    http://mosquito.strefamarek.allegro.pl/mosquito-kurtka-parka.html?p=104601413.104601490

K_A_M_A, akuszerka89, Io, kark, anulka81, afrykanka, Kaarolina lubią tę wiadomość

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • betina89 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze niskie ceny;P
    My wszędzie o parę tysięcy więcej płaciliśmy;p;p
    Wykończenia nas wykańczaja ;p;p
    Teraz w ciągu miesiąca 90 tyś wydaliśmy, na 30tyś(ostatnia transza) aktualnie czekamy i jeszcze tego braknie, kredytu ogólnie bank za mało wyliczył, ok. 20 tyś. moi rodzice dołożyli.....
    justyna14 wrote:
    to zależy czy do wszystkiego bierzesz ekipe czy część samemu się robi. My robimy co możemy sami, albo sami szukamy ludzi do pomocy i płącimy im dniówki, bo ekipa wiadomo drożej policzy. Ale są elementy których sama nie zrobisz.

Wygląda to mniej więcej tak:
    - fundament - +/- 15 tys.
    - stan surowy - +/- 15-18 tys.
    - strop - +/- 10 tys
    - dach - konstrukcja, wybicie dechami i papa - +/- 10 tys
    - dach - kominy + blacha i okna dachowe i obróbki - +/- 40 tys.
    - okna/ drzwi balkonowe - 11 tys.
    - drzwi wejściowe - 2,5 tys
    - tynki - 25 zł / m2
    - instalacja elektryczna - materiały ok 2 tys., część robiliśmy sami
    - hydraulinka - materiały ok 1,5 tys, robocizna własna
    - centralne (grzejniki, pogłogowe, kotłownia bez pieca) - robocizna - ok 6 tys, materiały 10 tys
    - piec - 8 tys plus nie wiem jeszcze ile za takie rzeczy jak pompy, bolier itd.
    - schody wiszące drewniane - 10 tys
    - posadzki z materiałami i robocizną - ok 6 tys.
    - przyłącza wody i prądy - ok 10 tys. w tym projekty

A teraz ile wykończenie ? nie mam pojęcia :)

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • JustyśkaG Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    pierwszy z brzegu artykuł mówiący o tym co jest lepsze - psn czy cc - zarówno dla matki i dla dziecka
    http://www.medfemina.pl/a1304963164pol-Porod-naturalny-czy-ciecie-cesarskie.html
    myślę że jeśli ktokolwiek ma wątpliwości czy natura aby na pewno dobrze nas wyposażyła powinien przeczytać chociaż taki krótki artykulik.

Nie obrażajcie się dziewczyny, ale to co pomału zaczyna robić się we współczesnym społeczeństwie jest przerażające. Dlaczego zaczynamy myśleć, że interwencja medyczna jest dla nas lepszym rozwiązaniem niż poddanie się prawom natury? Cięcie cesarskie powinno być ostatecznością a nie wolnym wyborem. Ehhh nawet chyba nie chce mi się już o tym pisać...
    POPIERAM W 1000% natura to natura :D

7u22gywlaksivpie.png
    Lilunia 23.09.2014
    Asiula 2.09.2016
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:

Diabla niezła ryba-może teściowa mówiąc że to dla dziecka chciała kupić swojemu synkowi żeby sobie powiesił np w garażu?? :P hehe

Powiem Ci że mój mąż to chyba nigdy nawet na rybach nie był, no może jak był mały więc raczej nie dla niego :) Za myśleniem mojej teściowej to ja nie trafię więc mam nadzieję, że prezenty dla wnuka będzie uzgadniać z kimś "normalnym" :D

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z projektem mamy problem, dlatego, że mąż chce, żeby dom był ładny, miał garaż 2-stanowiskowy w bryle, dużą łazienkę przy naszej sypialni i kotłownię na paliwo stałe. Ja jestem po budownictwie i dla mnie dom musi być prosty, ekonomiczny, energooszczędny. A niestety to się nie pokrywa z planami męża...

Ja chciałam rodzić sn, będę rodzić cc, wcale nie czuję, że to gorszy poród. A jeśli chodzi o ten pierwszy poród, to moja córka urodzona sn też była odsysana, pomimo, że od razu zaczęła płakać i wszystko z nią było w porządku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 13:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wielkości raty kredytu... Io, nie przejmuj się.
    Moja koleżanka z pracy brała kredyt 10 lat temu z ratą 500zł. Wtedy to były pieniądze jak dziś te 1800zł, wszyscy mówili, że zwariowała, że nie da rady, a teraz co? Zostało jej 5lat, w ogóle nie czuje wielkości rat, mówi, że nawet mogłaby spłacić resztę, ale jej się nie chce ;)
    Za 20 lat 1800zł to będzie nic i będziesz wtedy pewnie pozostałą kasę rozłożoną na kolejne 10 lat spłacać wcześniej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 13:17

Io lubi tę wiadomość

• dba Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:

zgadzam się, może za kilka lat wróci moda na poród naturalny...
    Szwagierka rodziła pierwszą córkę 1godz, uważam, że głupotą byłoby gdyby zdecydowała się na cc. Druga szwagierka rodziła 1 dziecko 6godz, drugie 4godz, teraz jest w 3 ciąży i jedyne czego nie chce to cc.
    Ale generalnie pierworódki muszą się nastawić na dłuższy poród, jak rodziłam pierwszy raz to wiedziałam, że ma boleć, nie czytałam żadnych artykułów o tym jak to poród naturalny jest zły i jakie mogą być powikłania. I cieszę się, że tego nie czytałam, bo poród zniosłam, żyję i mam się dobrze, jako traumy tego nie wspominam. Może teraz kobiety są słabsze psychicznie niż kiedyś i dlatego panicznie się boją sn? Bo jak dla mnie teraz to kobiety boją się bólu, a zasłaniają się tym, że podczas porodu mogą być komplikacje. Po co z góry zakładać, że będą komplikacje? to może prawa jazdy też nie róbmy, no bo w końcu możemy spowodować wypadek i stracić życie. Oczywiście jestem za cc kiedy są do tego wskazania. No i nie sugerujmy się tym, że jak matka miała ciężki poród to my też taki mieć będziemy.
    dzięki dziewczyny za info, wzięłam ten Isoptin i jestem ciekawa jak będę się czuć.
    Ja mogę rodzić nawet w terminie, nie chcę tylko być 1września w szpitalu, chcę być wtedy z synkiem na rozpoczęciu roku szkolnego. Tylko ta sytuacja mnie trapi.

Io, akuszerka89, BlackLuna, JustyśkaG lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betina89 wrote:
    Widze niskie ceny;P
    My wszędzie o parę tysięcy więcej płaciliśmy;p;p
    Wykończenia nas wykańczaja ;p;p
    Teraz w ciągu miesiąca 90 tyś wydaliśmy, na 30tyś(ostatnia transza) aktualnie czekamy i jeszcze tego braknie, kredytu ogólnie bank za mało wyliczył, ok. 20 tyś. moi rodzice dołożyli.....
    dlatego podkreślam , że my sporo sami robiliśmy, drzewo też swoje mieliśmy. A i ekip szukaliśmy dobrych ale w miarę tanich. Murarzy to ze śląska mieliśmy, bo połowe tego co w mazowieckim policzyli.

7w3d 💔
  • Io Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betina - numery na priv do Stardust. :)

Akuszerka - ja się z Tobą w 100% zgadzam. Też sobie czasem myślę, że jakbym miała cc to byłoby łatwiej i bez bólu, ale moim zdaniem (tylko błagam niech się nikt na mnie nie obrazi) jak się kobieta decyduje na dziecko to musi brać wszystko co idzie w pakiecie i ten ból też. Dlatego nie będę miała znieczulenia. Nie podoba mi się jak kobiety mówią, że one chca cc, albo że nie będą karmić piersią bo nie chcą. W końcu to nie my tu jestesmy najważniejsze i nie to co nam pasuje. Decydując się na dziecko zdecydowałam się postawić je na pierwszym miejscu. Oczywiście nie mówię, że mam zapomniec o sobie itp ale moim zdaniem dla każdej matki dziecko powinno być najwazniejsze na świecie i nie powinna mieć oporów przed poświeceniem dla niego. Ja rozumiem, że czasami cc jest konieczne i jeśli lekarz powie mi, że muszę mieć cc to nie będę protestować. Ale nie oszukujmy się, coraz więcej kobiet szuka pretekstu dla cc i bezpieczeństwo jest tu stawiane jako powód a tak naprawdę kobiety robią to bo tak im wygodniej. Moja koleżanka zrobiła teraz awanture w szpitalu, ze chce cc i zrobili jej mimo, że nie było to konieczne. Pierwszy poród miała cc i poczatkowo bali się, że może coś się dziać z szyciem, ale lekarze stwierdzili, że wszystko jest ok i może rodzić naturalnie. Ona nie chciała i wszystkim opowiada, żeby kombinowali jak sobie cc załatwić. Do tego dziewczyna ani jednego ani drugiego dziecka nie karmiła piersią bo to zbyt uciążliwe. A jak ja mówię, że vegety do zupy dodaję to ona mi mówi, że u nich w domu to wszystko jest zawsze "naturalne''. No chyba nie do końca.

dba, akuszerka89, betina89, Paula55, BlackLuna, Tysia87, JustyśkaG, Kaarolina lubią tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Słońce, wyobrazam sobie jak Ci smutno! Ja bez mojego jednego dnia nie mogę wytrzymać, jakby mi ktoś sens życia odebrał ;) Trzymaj się dzielnie!!!

Dziękuję kochana <3 na szczęście jutro w nocy po niego jadę i już go tak szybko nie puszczę :D :D

dqprpx9ikjqhrova.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io zgadzam się z Tobą, jeszcze dopisałaś to o czym ja myślałam :)

Io lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak patrze na te wasze suwaczki to aż jestem w szoku, jedna 36 tydz. druga 37! matko kiedy to zleciało?

verynice lubi tę wiadomość

7w3d 💔
‹‹ 1532 1533 1534 1535 1536 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ