Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Patu pokoik totalnie w moim guście
bardzo lubię takie naturalne ciepłe kolorki
prześliczny
Doti77 nie Ty pierwsza i ostatnia zmagasz się z problemami finansowymi, sporo ludzi je ma i nawet tutaj dziewczyny na forum. Głowa do góry, wszystko się poukładaPatu, doti77 lubią tę wiadomość
-
iwo_na wrote:Fipsik dzięki
zapomniałam podać wage 3200
a długi to na ile go oceniasz bo mnie to bardzo ciekawi. Oczywiście wiem, ze to szacunek tylko
He he, Fipsik ja też jestem z zawodu pedagogiem i pracownikiem socjalnym. Ale jajanormalnie jak berety
waga 45 centyl. wagowo ciut poniżej średniej, a wzrostowo ciut powyżej (jeżeli wymiary się idealnie utrzymają i są co do mm dobrze zmierzone) - statystycznie 50 centyl w 40+0 to 3,6kg i 56cm.
Ja mam pełno zawodów, ale mało doświadczenia w pracy na etat. Najpierw się uczyłam ciągle a teraz dziecior i o, dupa. Wszędzie po trochu, raz w szpitalu, raz w żłobku, raz jako wykładowca. Jakoś nigdzie nie zagrzałam miejsca dłużej niż 4 miesiące. W listopadzie zaczynam praktyki w weterynarii jeszcze -
Ofcooo ja cię kojarzę
nawet bardzo dobrze
Paru - piękny pokoik, taki stylowypodobnie wozeczek
widzę ze też z niecierpliwością czekasz na dzidzie
A mój maz pęka z dumy bo juz mu milion osób powiedziało, ze na zdjęciach z usg 4d mały jest podobny do niegofabiola, ofcooo lubią tę wiadomość
-
Tysia87 wrote:Fipsik a ja mam tylko 3 takie pomiary:-(
BPD 95 mm
FL 78 mm
AC 314 mm
To jakiego pomiaru mi brakuje i co oznaczają te co są.
BPD pomiar dwuciemieniowy
Fl długość kości udowej
AC obwód główki
brakuje HC obwód brzuszka (pewnie taki grubas, że się w kadrze nie zmieścił)
betinka lubi tę wiadomość
-
Fipsik wrote:Jeżeli utrzyma wagę w 75 centylu, to w terminie porodu (40+0) będzie mieć ok 4.0-4.1 kg. Makrosomia płodu jest diagnozowana, gdy płód osiąga wagę wyższą niż 4-4,5kg w zależności od lekarza lub gdy brzuszek jest większy od główki. Dysproporcja w centylach jest, ale nadal łepek większy od brzuszka także ja bym się nie martwiła. Może lekarka stwierdziła, że jest na granicy i nie wiadomo w którą stronę to pójdzie? A lepiej dmuchać na zimne?
stwierdziła to patrząc jak przedstawiają się własnie wymiary małej i to jak ona przybiera na wadze + to ze pierwsza córa tez była duza 4kg ze jeżeli dotrwam do daty porodu to będzie dobrze ponad 4 kg, a jeżeli szpital w którym chce rodzic pozwoli na przenoszenie będzie grubo ponad 4,5 kg i kazała sie zgłosić w pon do tego szpitala i przedyskutować sprawę tam z ordynatorka, bo ona podejrzewa własnie makrosomie płodu co wróży mi cc..
waga z 8.08 34t4d = 2684g (2700g)
waga z 29.08 37t4d = 3520g (3600g) -
Wy macie problemy? Kurde, mąż wczoraj popił z kumplem "zdrowie Jagody" i co? kumpel mi firanki w łazience obrzygał
Jakoś nie mam ochoty ich prać, muszę nowe kupić
to jest dopiero problem!!!
justyna14, BlackLuna, Patu, Tysia87, afrykanka, dba, EmiBam, aleksa.wawa lubią tę wiadomość
-
dzięki dziewczyny
co chwile wchodze do pokoiku, nie moge juz sie doczekac az będzie mała lokatorka. az mąż zaczął co przechodzi to mówić z niedowierzaniem, "pomyśl, a tu będzie spała niedługo, a tu będzie chodziła zaraz, a tu będę ją nosił, a uwierzysz ze ona zaraz tu będzie?"
a ja z jednej strony nie moge sie doczekac, a z drugiej do konca do mnie nie dociera ze faktycznie w każdej chwili moze juz sie pojawic i ze w ciągu miesiąca tu będzie na prawde. takie nie realne mi się wydaje ze w tym łóżeczku będzie dzieckojustyna14, verynice, BlackLuna, Io, afrykanka lubią tę wiadomość
-
BlackLuna wrote:stwierdziła to patrząc jak przedstawiają się własnie wymiary małej i to jak ona przybiera na wadze + to ze pierwsza córa tez była duza 4kg ze jeżeli dotrwam do daty porodu to będzie dobrze ponad 4 kg, a jeżeli szpital w którym chce rodzic pozwoli na przenoszenie będzie grubo ponad 4,5 kg i kazała sie zgłosić w pon do tego szpitala i przedyskutować sprawę tam z ordynatorka, bo ona podejrzewa własnie makrosomie płodu co wróży mi cc..
waga z 8.08 34t4d = 2684g (2700g)
waga z 29.08 37t4d = 3520g (3600g)a teraz jestem już 2 tyg po pobycie w szpitalu i jeśli dalej tyje w tym tempie to ma już ok 3700
a jak dotrwa do 40 ty to może mieć ponad 4500
żyć nie umierać
BlackLuna lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Patu wrote:dzięki dziewczyny
co chwile wchodze do pokoiku, nie moge juz sie doczekac az będzie mała lokatorka. az mąż zaczął co przechodzi to mówić z niedowierzaniem, "pomyśl, a tu będzie spała niedługo, a tu będzie chodziła zaraz, a tu będę ją nosił, a uwierzysz ze ona zaraz tu będzie?"
a ja z jednej strony nie moge sie doczekac, a z drugiej do konca do mnie nie dociera ze faktycznie w każdej chwili moze juz sie pojawic i ze w ciągu miesiąca tu będzie na prawde. takie nie realne mi się wydaje ze w tym łóżeczku będzie dzieckoPatu lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
Patu, już kończę rozkminiac siatkę centylowa i rozpływam się nad pokoikiem twojego szkraba
śliczny, strasznie ciepły i przyjemny, chce się w nim przebywać patrząc tylko na zdjęcia
widzę ty w beżach a ja w zieleni wszystko
Patu lubi tę wiadomość
-
Blackluna patrząc na centyle to będzie miała ok 4 kilo w terminie. Niektórzy lekarze to wolą żeby się dzieci rodziły ledwo co ciąża donoszona i najlepiej mniej niż 3 kilo kurcze
Może postaraj się wywołać poród szybciej, żeby nie przenosić
Dziewczyny tutaj pisały o jakiś zabawach sutkami
-
u mnie jedno wazenie wskazywało na ok 65 centyl, drugie wazenie u innego gin na niecały 20 centyl
taka malutka różnica. więc albo będę miała grubaske, albo kruszynke
ha ha ha
następne ważenie będę miała w przyszły poniedziałek, więc za 9 dni o ile dotrwam czyli o ile wróżby moich lekarzy co do szybkiego porodu będą tak trafne jak u Stardust a pewnie tak
za to kość udowa jest cały czas w granicach 80-90 centyl, więc pewnie długa będzieWiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2014, 19:54
-
Fipsik wrote:Wy macie problemy? Kurde, mąż wczoraj popił z kumplem "zdrowie Jagody" i co? kumpel mi firanki w łazience obrzygał
Jakoś nie mam ochoty ich prać, muszę nowe kupić
to jest dopiero problem!!!
https://www.maluchy.pl/li-69041.png -
justyna14 wrote:u mnie było tak samo, na usg III trym Olek ważył ok 2100 a 3 tyg później w szpitalu 3100
a teraz jestem już 2 tyg po pobycie w szpitalu i jeśli dalej tyje w tym tempie to ma już ok 3700
a jak dotrwa do 40 ty to może mieć ponad 4500
żyć nie umierać
a będziesz miała jeszcze jakieś usg sprawdzające wagę maluszka, czy czekasz już do porodu ? bo ja muszę poza rozmowa w szpitalu to mam się zgłosić jeszcze 10.09 do swojej lekarki żeby sprawdzić własnie jak mała przybrała na wadze i co dalej.. -
Ja pierdyle, wyłączyli mi neta i tv na pół dnia! Już delirkę miałam normalnie bez forum
Patu - śliczny pokoik! Wózek śliczny również. Łóżeczko normalnieCiekawa jestem kiedy ja się wreszcie będę mogła moim podzielić
Na razie wszystko rozpiżdżone, jednej ściany nie ma, bo mężuś sobie wymyślił kurna drzwi przesuwne. No ale stara się biedak jak może! A ja mam swój wkład w ten remont - zamówiłam roletę dzień-noc juhuuu
BlackLuna - jak Twoja dama ma makrosomię, to mój wieprz ma gigasomięAż Ci wymiary podam na pocieszenie:
BPD 9.82
HC 34.70
AC 36.84
FL 7.88
Fipsik, trza było delikwentowi zapakować firanki na drogę!
Doti, co do znieczulenia przy cc, to przecież ono chwilę trwa! Nic się nie martw, jeszcze synka nie zdążą oporządzić, a Ty już będziesz łzy ronić na jego widokBlackLuna, Patu, justyna14, doti77 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Fipsik wrote:waga 45 centyl. wagowo ciut poniżej średniej, a wzrostowo ciut powyżej (jeżeli wymiary się idealnie utrzymają i są co do mm dobrze zmierzone
) - statystycznie 50 centyl w 40+0 to 3,6kg i 56cm.
Ja mam pełno zawodów, ale mało doświadczenia w pracy na etat. Najpierw się uczyłam ciągle a teraz dziecior i o, dupa. Wszędzie po trochu, raz w szpitalu, raz w żłobku, raz jako wykładowca. Jakoś nigdzie nie zagrzałam miejsca dłużej niż 4 miesiące. W listopadzie zaczynam praktyki w weterynarii jeszcze
A ja z kolei pracuje od 5 lat w swoim zawodzie i to w jednym miejscu. Czasem sobie myśle, że moze za długo, człowiek sie przyzwyczaja ale chciałabym coś zmienić. Moze po macierzyńskim.
A powiedz, już tak ostatni raz wracając do eymiarów mojego maluszka, jego główka nie jest za duża??????? Bo gin powiedział, ze jest spora i sie zmartwiłam troche.
Patu ja mam tak samo jak patrze na łóżeczko moego małego, aż nie wierze, że on z nami zaraz bedzie i wywróci nasze życie do góry nogami. Czasem sie boje, ze nie bede już dla mojego T najważniejsza bo bedzie maluszek ale pewnie takie myśli mi przejdą jak tylko zobacze naszego Czarusia -
A dziewczyny może to co napiszę nie jest fajne ale troche poprawiacie mi humor piszac o swoich problemach bo myslałam że tylko ja na tym forum je mam. Finansowo kiepsko nie ma do końca miesiąca mimo że oszczędzamy przez to mój P chodzi smutny i jest nerwowy. Ma dwójke dzieci z poprzedniego związku 10 i 14 lat wiec płaci alimenty. Ja teraz nie mogę dodatkowo pracować dobrze że mam pensje ze szpitala a tak dorabiałam sobie jeszcze w szkole rodzenia ale byłam tam na umowe zlecenie wiec kolejne pieniążki odeszły z budżetu. Dobrze że moja rodzinka dała nam część na wózek i na łóżeczko z wyprwką. Teściowa za bardzo się nowym wnukiem nie interesuje w sumie jej sie nie dziwie ma dwoje od mojego P i jej córka 3 miesiąće temu urodziła synka wiec ja jestem piątym kołem u wozu
przez to mimo że jestem pogodną osobą czasami mam dość...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2014, 19:59
-
BlackLuna wrote:Patu, już kończę rozkminiac siatkę centylowa i rozpływam się nad pokoikiem twojego szkraba
śliczny, strasznie ciepły i przyjemny, chce się w nim przebywać patrząc tylko na zdjęcia
widzę ty w beżach a ja w zieleni wszystko
oj tak, chcielismy kolory które będą pasowac tez dla chłopca jakby był drugi, bo będą musieli jakis czas miec razem pokój. poza tym nie lubie różowych pokoików. a beż strasznie mi się spodobał
za to zawsze mówiłam, że nie będę ubierała dziewczynki na różowo, a co sie okazuje połowa jej rzeczy jest w tym kolorze. nie wiem jakim cudem... ale będę łączyła z innymi, typu jak body z różem, to spodenki w innym kolorze albo sweterek inny. od stóp do głowy w różu na pewno nie będzie, o nie.BlackLuna lubi tę wiadomość