X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zycze nam Madzia takiego wlasnie "chlust" z zaskoczenia :)
    Pamietaj,ze nie jestes sama ;) ja mam termin na samiusienki koniec wrzesnia wiec oswajam sie w sumie z mysla,ze pazdziernik moze byc nasz.
    W pon. mam pierwsze ktg, ciekawe jak u mnie wykres zapisze.

magdzia26 lubi tę wiadomość

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Majeczko tez jestem ciekawa może się sprawdzi mój sen ze razem będziemy rodzily :D

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba się zdrzemne bo rano pobudka była a wczoraj siedziałam do 1 w nocy bo oglądałam Sagę Zmierzch - uwielbiam ten film a szczególnie przystojniaka wilka <3

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niby znam termin, ale to 40tydz to może nawet dzisiaj wyleźć :D Muszę być przygotowana codziennie :D

Jutro idę na ktg i zapewne wykres będzie płaściutki jak do tej pory

Ale 23, pierwszy dzień jesieni, dokładny termin z owulacji.. Może być :]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 13:29

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • ofcooo Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    W końcu mam chwilkę czasu, żeby zajrzeć na forum. Mama przyjechała mi pomóc przy Łucji.

Kurcze powiem, że nie spodziewałam sie, że będzie ąz tak ciężko.
    To była nasza druga noc w domu, ale fakt lepsza niż pierwsza, która była totalnym chaosem i dezorganizacją. Niemniej jednak funkcjonuje jak naćpana. Zasypiam przy karmieniu i nagle sie budze. Śnią mi sie jakies zjawy. Nie wiem czy to ja zwariowałąm czy mam jakieś halucynajce :(((
    Żle mi, czesto płacze. Wiem, że nie powinnam bo stres przechodzi do mleczka. Eh...

Łucja jak płacze to sie tak dziwnie trzęsie i zaczyna kasłać - wasze też tak mają?
    W ogóle sie nie dogadujemy, jeszcze nie rozumiem sygnałów jakie mi daje. Ciężko :( robie wszystko po omacku.

Natomiast mam ogromny dylemat - wychodzi na to, że karmie co godzinę - około 10-15 min. Zalecenia po wyjściu ze szpitala - karmić "na żadanie" ale ja nie chce być sterroryzowana przez Łucje :( Chciałabym aby jadła tak co 2,5-3h. Kiedy to sie unormuje? Czy w ogóle sie to unormuje?

Próbuję karmić Łucje rzadziej ale długo to ona nie przetrzyma bo zaczyna płakać i kaslać i strasznie sie denerwuje i napina :( Czy Wsze maleństwa też tak maja? Jak często Wy karmicie? Czuje, że pokarmu jest sporo. Ale tak jak jeszcze przedwczoraj chwytała z zacięciem za cyc tak teraz pociumka te 10-15min i go wypluwa. Czy to jest może spowodowane tym, że daje jej smoczek na uspokojenie i już nie chce cyca?

No i ma problemu z gazami :( Brzuszek spięty, próbuje układać na brzuszku, masować irobić rowerek ale nie pomaga :( Jak Wy sobie z tym radzicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 13:29

doti77 lubi tę wiadomość

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zdrzemnij, zdrzemnij :) nie wiadomo kiedy bedzie potrzeba sil ;)

• assantea Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla wszystkich przyszłych mamuś które się martwią figurą po ciąży. Przytyłam ok 13 kg czyli tak przeciętnie. A tak wygląda mój brzuch 10 dni po porodzie. Dramatu nie ma.

2eb5yf8.jpg

ofcooo, Majeczka2014, afrykanka, Kaarolina, Fipsik, magdzia26, Nelus, JagoodkaK, EmiBam, doti77 lubią tę wiadomość

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak ja bym chciala miec takie figurki i brzuszki jak Wy po porodzie :)
    Wy mowicie o 13 kg, a ja mam na plusie ponad 20... Wiec tak szybciutko mniej mnie nie bedzie

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamuski karmiące powiedzcie mi ile wasze dzieciątka przebrały w ciągu tygodnia lub 2 na wadze bo Julcia przybrała 300g i furory nie ma ale jest to norma powiedziała połozna

Karola pytałam położnej o te godziny snu to powiedziała ze jak najbardziej mała w nocy moze spac tak długo i nie trzeba budzić na karmienie ale juz wcześniaki trzeba budzić i podkarmiac

Kaarolina lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • fabiola Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi, nenka ogromne gratulacje :):)

Ja dzisiaj o 17 mam pierwsze KTG, ciekawa jestem co wyjdzie :) chcialam Was jeszcze zapytać czy jak mialyscie KTG to badali Wam również szyjkę?

atdcjw4zbts1ljz3.png

3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Data jest orientacyjna, dlatego po dniu terminu trzeba monitorować łożysko , bo może być już niewydolne, ilość wód, przepływy itd.
    Monitorowac oczywiscie trzeba, ale jak wszystko jest dobrze to wywolywanie od razu jak minie termin jest bez sensu bo dla dziecka moze to byc 2 tyg przed terminem. A swoja droga to ciekawa jestem kiedyby sie moj synek urodzil gdyby nie wywolanie i czy w ogole zdecydowalby sie wyjsc :-P

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pokażę Wam jaką opaseczke kupiłam dla Majeczki :)

2qmdt3c.jpg

Diabla85, betinka, Kaarolina, fabiola, magdzia26, K_A_M_A, Nelus, EmiBam, JagoodkaK, doti77 lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 11:32

Majeczka2014 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj wcisęłam na dupę i dopiełam (!) spodnie! Co prawda takie które przed ciążą były za luźne ale już coś. Teraz chociaż mogę wyglądać jak człowiek w dżinsach a nie tylko te leginsy :)

betinka lubi tę wiadomość

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenka gratulacje :)

Fipsik super, ze u Ciebie sie sytuacja wyjasnila, teraz wiesz na czym stoisz.

Fipsik lubi tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuu kolejne dwie mamusie!! Ewi i Nenka gratki :*

U nas fajny ale intensywny dzien :) maly w nocy jedno karmienie tylko przerobil :) wyspalam sie ze hoho :)
    A rano T wzial go do lozka, potem zadzwonil mi budzik ktory wylaczylam i zasnelam. Mama obudzila nas o 8 a o 8.30 mielismy wyjechac z domu bo jechalismy ponad h drogi. Zlozyc dokumenty o paszport w Pl konsulacie :/ wiec wszystko szybko. Ogarnianie siebie,malego, pakowanie :P ale zdazylismy. Cala wizyte karmilam wiec T wszystko zalatwil i za tydz paszport do odbioru :)
    A w pon za 2tyg lecimy do Pl :) ale sie ciesze :)

Co do karmienia to ja wczoraj mialam masakre. Maly co chwila na cycku wisial bo nie mogl sie najesc :/ darl sie co rusz. Juz myslalam ze czeka nas okropna noc a tu zonk. Zjadl o 22.30 i obudzil sie raz o 2 pojadl i wstal o 7 :)
    A dzis mleko zalewa :) ale na noc wypilam nasza miksturke- femaltiker :)

Kurde gadacieo wagach ijak skoncze karmic mojego potworka to az wejde na wage :)
    Ale problem w tym ze jaostatnio jestem non stop glodna!!! 10 min temu zjadlam talerz makaronu z twarozkiem, cukrem i cynamonem i znow czuje glod :(

A brzuch... Nie wyglada tak imponujaco jak np betinki :(

betinka, magdzia26, Nelus lubią tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka a Ty o ktorej jutro masz ciecie? ;)
    Diabla Ty i tak chudzina w ciazy bylas!
    Justyna, mam nadzieje ze za kilka miesiecy bede zadowolona ze swojej wagi ;)
    Ofcooo, mam nadzieje ze to chwilowy kryzysik i ze z corcia bedzie tylko lepiej. Ale jak widac to czesty problem mamus :( chyba pozostaje jedynie to przetrwac i byc cierpliwym
    Paula,super ze wyjazd do PL sie udal :) 2 tyg.szybko zleca.
    Makaron z twarozkiem i cynamonem powiadasz...mm.. slinka cieknie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 14:57

ofcooo lubi tę wiadomość

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenka gratulacje!! czekamy na foty :D

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla85 wrote:
    A ja dzisiaj wcisęłam na dupę i dopiełam (!) spodnie! Co prawda takie które przed ciążą były za luźne ale już coś. Teraz chociaż mogę wyglądać jak człowiek w dżinsach a nie tylko te leginsy :)
    Farciara!!!!!!!! Jak ja MARZĘ o normalnych spodniach :( Przez cc nawet nie próbuję takich zakładać (w sensie nie próbuję kupić na mój obecny rozmiar), bo boli mnie na maksa wewnętrzna rana po cc, więc tylko legginsy podciągnięte pod pachy i dzisiaj pierwszy dzień w miarę normalnych gaci, a nie siatkowych i to też tylko dlatego, że wczoraj mi się udało kupić takie z nieobciskającą gumką. I w ogóle mnie wkurza, że nie mogę założyć sukienki, żeby ukryć dupę i biodra, bo nie mogę znaleźć żadnej sensownej z rozpinanej (a taką muszę mieć, bo jak Matik włącza syrenę, to musi dostać cyca w te pędy).

MAJECZKA, ja finiszowałam z 23kg na plusie, więc też jest masakra. Tak, jak z góry i brzucha mi zeszło, tak w biodrach się w nic nie mieszczę. Nie mam wagi u rodziców, ale przypuszczam, że przez te 2 tyg jedyne, co zrzuciłam, to woda.

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 18 września 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ofcooo wrote:
    Hej dziewczyny.
    W końcu mam chwilkę czasu, żeby zajrzeć na forum. Mama przyjechała mi pomóc przy Łucji.

Kurcze powiem, że nie spodziewałam sie, że będzie ąz tak ciężko.
    To była nasza druga noc w domu, ale fakt lepsza niż pierwsza, która była totalnym chaosem i dezorganizacją. Niemniej jednak funkcjonuje jak naćpana. Zasypiam przy karmieniu i nagle sie budze. Śnią mi sie jakies zjawy. Nie wiem czy to ja zwariowałąm czy mam jakieś halucynajce :(((
    Żle mi, czesto płacze. Wiem, że nie powinnam bo stres przechodzi do mleczka. Eh...

Łucja jak płacze to sie tak dziwnie trzęsie i zaczyna kasłać - wasze też tak mają?
    W ogóle sie nie dogadujemy, jeszcze nie rozumiem sygnałów jakie mi daje. Ciężko :( robie wszystko po omacku.

Natomiast mam ogromny dylemat - wychodzi na to, że karmie co godzinę - około 10-15 min. Zalecenia po wyjściu ze szpitala - karmić "na żadanie" ale ja nie chce być sterroryzowana przez Łucje :( Chciałabym aby jadła tak co 2,5-3h. Kiedy to sie unormuje? Czy w ogóle sie to unormuje?

Próbuję karmić Łucje rzadziej ale długo to ona nie przetrzyma bo zaczyna płakać i kaslać i strasznie sie denerwuje i napina :( Czy Wsze maleństwa też tak maja? Jak często Wy karmicie? Czuje, że pokarmu jest sporo. Ale tak jak jeszcze przedwczoraj chwytała z zacięciem za cyc tak teraz pociumka te 10-15min i go wypluwa. Czy to jest może spowodowane tym, że daje jej smoczek na uspokojenie i już nie chce cyca?

No i ma problemu z gazami :( Brzuszek spięty, próbuje układać na brzuszku, masować irobić rowerek ale nie pomaga :( Jak Wy sobie z tym radzicie?
    OFCOOO, Kochana, to wcale nie jest takie hop siup, żeby rozpoznać o co w tym ryku chodzi. Pokasływanie jest normalne u maluchów przy płaczu, najczęściej wskazuje, że dziecko jest głodne. To, że pociumka i wypluwa raczej nie ma związku ze smoczkiem, tylko z tym, że wolno napływa mleko i się niecierpliwi. Masz już białe mleko, czy jeszcze siarę? To częste przystawianie to albo kwestia tego, że się nie najada, bo jeszcze masz mało pokarmu, albo zasypia zamiast jeść i tylko ciumka zamiast ssać (wszystko to u nas przerabiane :D). U mnie się sprawdził laktator elektryczny w tym przypadku - byłam pewna, że mam pokarmu dużo, bo sam wyciekał, a po ściągnięciu się okazało, że ledwie 20ml z obu piersi ściągnęłam. Musiałam go trochę dokarmiać mm, ale teraz wreszcie mam normalne mleko w wystarczającej ilości, więc o NANie zapomnieliśmy.
    Na gazy możesz spróbować herbatkę koperkową (np. HIPPA) dawać dziecku. Ja zapodaję małą dawkę Sab Simplex i młody jak nowy, tylko że jest ciutkę starszy od Twojej Lucy.
    A co do zmęczenia i zasypiania na siedząco - miałam to samo na początku, ale się przyzwyczaiłam już i nawet drzemek w ciągu dnia nie robię, bo nie mogę zasnąć. Wszystko jest do nauczenia i ogarnięcia, niczym się nie martw, bo do wszystkiego dojdziesz! Pewnie, że są chwile frustracji jak bob wyje wniebogłosy i nie wiadomo o co mu chodzi - chyba każda z nas to przeżywa. Ale ogólnie każdy dzień z takim maleństwem jest ZUPEŁNIE inny. Mati dopiero od kilku dni zaczyna się stabilizować, do tej pory nie wiedziałam czego się spodziewać po nim, jakby mi ktoś inne dziecko codziennie podrzucał :D Grunt to nie panikować!

ofcooo lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
‹‹ 2047 2048 2049 2050 2051 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ