X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielkie gratulacje dla kolejnych mamuś i trzymam kciuki za te jeszcze nierozpakowane!

Słuchajcie do kiedy prasujecie ubranka i pieluchy tetrowe? do 2 tygodni? czy może wcześniej? ;P już mi sie nie chce tak stać przy żelazku...

to samo gaziki jałowe - od kiedy można stosować te zwykłe?

u nas już troszkę lepiej. byłam dziś w poradni laktacyjnej - fajne rzeczy mi pokazała przy karmieniu. przy okazji córaz zważona (przybierka ok 27g dziennie). ma biały nalot po karmieniu na języczki i pediatra przepisala antybiotyk. podobno wzielo sie to z mojej uszkodzonej przez Lucyjke piersi. prawa mam pocharataną i stad plesniawki, ktore musimy wyleczyc.

poza tym kazala przykladac gaziki nasaczone soda oczyszczona na sutki u Lucji (sa napuchnięte) - ale nie bardzo wiem jak to robic :/ Kazała przykładać na 20min taki kompresik na obie piersi ale jak ja położe taki mokry gazik to nie dość, ze nie wytrzyma tych 20 min. w takim "staniczku" to jeszcze będzie jej zimno :( Nie wiem jak sie do tego zabrać.

I w końcu załapałam o co chodzi naszej Lucyjce z tym placzem - ona sie po prostu darła z głodu. jak w tych wspaniałych ksiazkach pisza - karmić do 2,5-3h eh.. a ona po prostu chciała czesciej co 2h , czasem co 1,5 (bo tylko napić) i teraz jest na razie (odpokac w niemalowane) ok. tzn. wiem kiedy placze z głodu a kiedy marudzi, żeby przytulic.

Kurcze idzie nam na prawde coraz lepiej, oby tak dalej i trzymam kciuki, zeby było tak dalej :)

aaaaa jeszcze jedno pytanko - czy trzymacie swoje maluchy do ostatnij chwili kiedy widać, że np. sa głodne? tzn dopoki nie beda płakac czy już rozpoznajecie symptomy glodu i wczesniej zapobiegacie płaczu i karmicie?

Wiecie co, dziś wyszłam z domku pierwszy raz od szpitala. Umalowałam sie i uczesałam i tak mi to nastrój poprawiło jak nie wiem co :))

Majeczka2014, Fipsik, aleksa.wawa lubią tę wiadomość

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagódka wita ciocie.
    cc7465a877e682a4m.jpg
    wyszła z brzuszka mamusi Fipsik o 10:32 przez cc. 10 pkt., 62 cm, 4500 g :D

Migotka22, Kaarolina, Io, K_A_M_A, Diabla85, akuszerka89, Majeczka2014, Mika 28, Ewi25, anulka81, betinka, justyna14, rabarbarka, karolcia:)))), nenka, pestka, Fipsik, aswalda, fabiola, EmiBam, Nelus, betina89, dba, Quatriona, kark, Beataa25, aleksa.wawa, le'nutka lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • dba Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik jaka kluseczka :O nie dziwię sie, że miałaś tak narządy poturbowane w ciąży ;)
    ofcooo ja daje cyca jak mały go szuka. W sumie nieraz traktuje go jako smoczek ale nie mam serca mu nie dawać ;)
    Łucji myślę, że przy tak małych okładach nie będzie zimno :) polecam to przewiązać bandażem żeby się te 20min utrzymały.

ofcooo, Fipsik lubią tę wiadomość

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik, JagoodkaK, aswalda GRATULACJE!!!
    Fipsiku - Jagoda to niezły pulpecik, nie rozumiem w jaki sposób ona się zmieściła w tym maleńkim brzusku:P
    Jagoodka, aswalda - czekamy na fotki:D

Fipsik, aswalda lubią tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ofcooo wrote:
    Wielkie gratulacje dla kolejnych mamuś i trzymam kciuki za te jeszcze nierozpakowane!

Słuchajcie do kiedy prasujecie ubranka i pieluchy tetrowe? do 2 tygodni? czy może wcześniej? ;P już mi sie nie chce tak stać przy żelazku...

to samo gaziki jałowe - od kiedy można stosować te zwykłe?

u nas już troszkę lepiej. byłam dziś w poradni laktacyjnej - fajne rzeczy mi pokazała przy karmieniu. przy okazji córaz zważona (przybierka ok 27g dziennie). ma biały nalot po karmieniu na języczki i pediatra przepisala antybiotyk. podobno wzielo sie to z mojej uszkodzonej przez Lucyjke piersi. prawa mam pocharataną i stad plesniawki, ktore musimy wyleczyc.

poza tym kazala przykladac gaziki nasaczone soda oczyszczona na sutki u Lucji (sa napuchnięte) - ale nie bardzo wiem jak to robic :/ Kazała przykładać na 20min taki kompresik na obie piersi ale jak ja położe taki mokry gazik to nie dość, ze nie wytrzyma tych 20 min. w takim "staniczku" to jeszcze będzie jej zimno :( Nie wiem jak sie do tego zabrać.

I w końcu załapałam o co chodzi naszej Lucyjce z tym placzem - ona sie po prostu darła z głodu. jak w tych wspaniałych ksiazkach pisza - karmić do 2,5-3h eh.. a ona po prostu chciała czesciej co 2h , czasem co 1,5 (bo tylko napić) i teraz jest na razie (odpokac w niemalowane) ok. tzn. wiem kiedy placze z głodu a kiedy marudzi, żeby przytulic.

Kurcze idzie nam na prawde coraz lepiej, oby tak dalej i trzymam kciuki, zeby było tak dalej :)

aaaaa jeszcze jedno pytanko - czy trzymacie swoje maluchy do ostatnij chwili kiedy widać, że np. sa głodne? tzn dopoki nie beda płakac czy już rozpoznajecie symptomy glodu i wczesniej zapobiegacie płaczu i karmicie?

Wiecie co, dziś wyszłam z domku pierwszy raz od szpitala. Umalowałam sie i uczesałam i tak mi to nastrój poprawiło jak nie wiem co :))
    Moja córcia tez miała obrzęk cycuszków położna powiedziała ze nic nie robić i samo już schodzi jeszcze troszeczkę i śladu nie będzie co położna albo pediatra to inna opinia bo u mnie pediatra była na patronażu i też mówiła ze spokojnie zejdzie a Ty masz robić jakie okłady zimne? te sutki są powiększone przez picie naszego mleczka bo z naszym mleczkiem podajemy swoje hormony

magdzia26 lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Jagódka wita ciocie.
    cc7465a877e682a4m.jpg
    wyszła z brzuszka mamusi Fipsik o 10:32 przez cc. 10 pkt., 62 cm, 4500 g :D

podobna do mamusi :)

magdzia26, rabarbarka lubią tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola trzymam kciuki za szybki powrot do domku z Krzysiem :)

Ja malego ubieram w domu w body plus spodenki albo pajaca. Na wyjscia zakladam bluze :)

Aswalda moje gratulacje!!!

Lo sprobuje ta metoda bo ja tylk rozmasowywalam cyce przed sciaganiem ;) a mam pytanko. Masz problem z tym ze mleko dostaje sie pomiedzy ta silikonowa nakladke a ten plastik pod spodem?? U mnie sie czasem to zdarza i wkurza mnie to. Slyszalam ze to czesta przypadlosc tego modelu.

U nas po kropelkach zauwazam dzis poprawe!! :) synek duzo lepiej dzis funkcjonuje i nie placze tyle co ostatnio :) juz 2 raz spi w wozku a przedtem bylismy na spacerku i nawet jak nie spal to grzecznie oezal i patrzyl :) rano tez byl grzeczny. Co prawda poplacze chwilke jak juz bardzo go zaboli ale mniej i krotko :) a baki takie odchodza ze szok :) oby tak dalej.

U nas dalej maly ze smoczkiem na bakier :) ja sie ciesze. Chwyta go tylko wtedy jak jest w maire spokojny ale jak sie skapnie ze to nie cycek bo ńic nie leci wyciaga go sobie rekami sam!!

Laktator wyparzam za kazdym uzyciem. Tzn wkladam czesci do miski i zalewam wrzatkiem :) ale ja nie odciagam na bierzaco tylko czasem.

Ofcoo ja ubranka caly czas i pieluszki prasuje. Zajmuje mi to niedlugo a jakos tak sie przyzwyczailam :)
    Podziel sie czego sie dowiedzialas o karmieniu ;) ja chetnie poczytam :)
    Ja mojego karmie na zadanie czyli kiedy placzem pokaze ze jest glodny, wtedy bezwzglednie rzada cycka hahaha :)
    A tak serio to jak zaczyna sie placz i widze ze robi dzieciolka to daje cyca :)

Fipsik Jagoda jest genialna :) jakie ma pyzy :)

aswalda lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla85 wrote:
    My też walczymy z brzuszkiem. Po ataku mały jest tak wykończony, że ze zmęczenia aż zasnąć nie może więc wyciągnęłam wczoraj swoją tajną broń -smoczek i moment zasnął :)
    Kolki ma? Dajesz mu coś na to? Bo ja już nie wiem co robić

qb3c82c3gptozz8t.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja się chyba prędko nie rozpakuję :(
    Właśnie wróciłam od ginki - jedna wielka katastrofa :( Najpierw przeorałam sobie piczkę maszynką do golenia i krew się lała strumieniem, potem u ginki okazało się, że jest mega kolejka i długo czekaliśmy mimo, że byliśmy umówieni na konkretną godzinę, a na końcu ginka powiedziała, że nic się nie dzieje i nie zapowiada porodu. Nawet główka wcale nie jest tak nisko :( W dodatku dzidzia ma 3680 g i wygląda jak chomik - takie ma pulchne policzki :O :O :O
    Jeśli nie urodzę do poniedziałku, mam się stawić w szpitalu. Jeśli będą podstawy, to dostanę kroplówkę, a jak nie, to po prostu położą mnie na patologii żeby monitorować dzidzię. A tak bardzo nie chcę!!!! Chcę zacząć rodzić w domu, a nie leżeć i kwiczeć w szpitalu :(
    Buuuuuu :( :( :(

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula - ja tej silikonowej nakładki nie używam bo mi lepiej mleczko leci bez tego. Nawet zapomniałam, że ją mam. :P

Paula55 lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi nie martw się u mnie jest dokładnie to samo...

MOI lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lo wiec moze to tez byl u mnie problem bo mam wrazenie ze czasem mi ta sylikonwa koncowka zle sutka "lapala" :)
    Sprobuje bez :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mala Jagodka ma dorodne jagody :D

Aswalda, gratulacje!!!!!!! Witamy Kacperka :)

Karola, caly czas mysle o Tobie i Krzysiulku! Wyobrazam sobie, co tam przezywasz. Ale jestem pewna, ze wszystko bedzie dobrze! Sciskamy Was z Matim mocniutko, i niech moc dziobka bedzie z Wami! :*

Kurcze, spojrzalam na nasza liste i jestem w szoku ile naszych dzieciaczkow juz jest na swiecie!

Fipsik, aswalda lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka2014 wrote:
    podobna do mamusi :)

Daj spokoj, ona nie ma szyi :/ tluszcz ma wszedzie, nawet na powiekach. W domu przechodzi na diete!!!

Miala tak malo miejsca, ze ma nosek skliszczony :/ ponoc wroci do normy tak jsk glowki po sn .

Sie dziwic ze mi klops narzady popsul.. A w bizielu kazali rodzic sn dopiero za 9 dni! Rozerwalaby mnie na strzepy.

Maz sie cieszy ze duza, to sie nie bal jej mietolic caly dzien. Mnie pionizuja za godz. Prysznic itp.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ta waga to podobna do naszego rudzielca. Urodzil sie wielki w porownaniu do reszty, tlusty, bez szyi . a jaki piekny wyrosl na dlugich nogach :) mamy nadzieje ze z jagoda tez tak bedzie :)

Tylko ruda moglaby nie byc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 21:29

magdzia26, betinka lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik,najwazniejsze ze cala i zdrowiutka!!!! :) to 4500 g samego szczescia :) pulpecik slodziutki.
    Cale szczescie,ze skonczylo cc!!

magdzia26, Fipsik lubią tę wiadomość

• magdzia26 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noi chyba na mnie seksownie nie podziała :/ no ale mam obiecane do porodu codzienne wiec chociaż trochę przyjemności :D zawsze to coś :P

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik tylko żebyś Jagodce po lesie nie kazała tak od razu biegać :P

Majeczka2014, Fipsik, dba lubią tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Noi chyba na mnie seksownie nie podziała :/ no ale mam obiecane do porodu codzienne wiec chociaż trochę przyjemności :D zawsze to coś :P

codziennie? :) to zazdroszcze :P hehehehe
    Ja cos czuje,ze podziala :)
    wiem,ze nie u wszystkich sie to sprawdza,ale u mojej siostry poszlo blyskawicznie ;) tego samego dnia w nocy/nad ranem dostala skurczy, a z 8cm rozwarciem pojechala do szpitala

magdzia26 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak teraz mysle... mowie,ze chcialabym sprobowac <3, ale z drugiej strony czuje jak mnie tam w srodku rozpiera i boli ,wiec cos czuje ze szybko by sie skonczylo niz to warte wszystko. Taka 100proc przyjemnosc z tego pewnie bynie byla.
    Ciekawe jak to bedzie po pologu...az sie boje szczerze. Tyle miesiecy bez <3

‹‹ 2086 2087 2088 2089 2090 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ