X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nenka Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane ile trwal u was pierwszy spacer ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie do dziewczyn bedacych w ciazy na L4.
    Wczoraj mialam dyskusje z moim T no i nie wiem czy on ma racje.
    Chodzi o te ostatnie zwolnienie do terminu porodu.
    Wypisane mam od 13.09 do 06.10.
    No i jak to jest jesli np. urodze jutro, pojutrze..
    Czy ZUS likwiduje to zwolnienie? Czy nalezy sie ciezarnej za zwolnienie za okres przebywania na L4 do czasu porodu?
    Np. od 13.09- 29.09 -to oni za ten okres rozliczaja/wyplacaja pieniadze czy to przemija?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika,Szonka,dziekuje za odpowiedz!
    Szonka,uspokoilas mnie troche,chociaz 4100 i 56 cm - duzy chlopak! Moj chlopak tez wczoraj na usg na kluche mi wygladal.Teraz sie martwie o te ubranka na 56cm,co kupilam...
    Czyli,ogolnie keep calm and don't panic :-)
    Dziekuje serdecznie raz jeszcze!!!
    Pozdrawiam Was.

PS. Tak przy okazji, jestem sama wrzesniowym dzieckiem,z pod znaku Panny.Powiem Wam,pedanciki i perfekcjonisci Wam rosna ;-) Ale jako dzieci,podobo najspokojniejsze, najgrzeczniejsze i bardzo rozwiniete intelektualnie w dziecinstwie... :-D :-D :-D :-D

Szonka lubi tę wiadomość

• le'nutka Ekspertka

Wysłany: 26 września 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy spacer mial ok 30min ale na dworze bylo prawie 25 stopni.

Majeczka ja kupilam lezaczek bright stars. Jest bardzo ladny,solidna podstawa, zdejmowany pokrowiec ktory mozna prac w pralce.
    Wydaje mi sie tylko ze te lezaczki sa dla troche wiejszych dzieci bo Julek jakby wpada pupa tam i siedzi taki jakby zgarbiony co nie za bardzo mu pasuje, cos szukam zeby wlasnie podlozyc pod pupe i moze sie przekona,oby! Bo w wozku mu sie nudzi a ciagle bujac go sie nie da przeciez :-)
    Kupilam go z polecenia kolezanki bo jej corci bardzo pasowal.
    ma delikatna muzyczke i rozne warianty bujania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 11:38

nenka, Majeczka2014 lubią tę wiadomość

relg2n0a1g998ci6.png
  • le'nutka Ekspertka

Wysłany: 26 września 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka2014 wrote:
    mam pytanie do dziewczyn bedacych w ciazy na L4.
    Wczoraj mialam dyskusje z moim T no i nie wiem czy on ma racje.
    Chodzi o te ostatnie zwolnienie do terminu porodu.
    Wypisane mam od 13.09 do 06.10.
    No i jak to jest jesli np. urodze jutro, pojutrze..
    Czy ZUS likwiduje to zwolnienie? Czy nalezy sie ciezarnej za zwolnienie za okres przebywania na L4 do czasu porodu?
    Np. od 13.09- 29.09 -to oni za ten okres rozliczaja/wyplacaja pieniadze czy to przemija?

Wyplaca Ci za te dni co bylas w ciazy tzn do dnia porodu. Bo pozniej masz macierzynski i dni sie naloza i by wyszlo ze podwojnie Ci wyplaca- raz za ciaze a raz za macierzynski.

Majeczka2014 lubi tę wiadomość

relg2n0a1g998ci6.png
  • nenka Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ile mam byc dzisiaj u mnie jest 16 stopni

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    le'nutka wrote:
    Pierwszy spacer mial ok 30min ale na dworze bylo prawie 25 stopni.

Majeczka ja kupilam lezaczek bright stars. Jest bardzo ladny,solidna podstawa, zdejmowany pokrowiec ktory mozna prac w pralce.
    Wydaje mi sie tylko ze te lezaczki sa dla troche wiejszych dzieci bo Julek jakby wpada pupa tam i siedzi taki jakby zgarbiony co nie za bardzo mu pasuje, cos szukam zeby wlasnie podlozyc pod pupe i moze sie przekona,oby! Bo w wozku mu sie nudzi a ciagle bujac go sie nie da przeciez :-)
    Kupilam go z polecenia kolezanki bo jej corci bardzo pasowal.
    ma delikatna muzyczke i rozne warianty bujania.

dziekuje za opinie :)
    wlasnie chodzi mi tez min. o te stopnie bujania, bo bylismy u mojej kuzynki w odwiedzinach jej synka bo rodzila w lipcu i miala lezaczek,ale musiala sama bujac i powiedziala,ze gdyby miala mozliwosc i jeszcze raz kupowala by to kupila by inny, z funkcjami kolysania. A czy sie przypodoba mojej corce to sie okaze :) dzieki tez za rade jesli chodzi o te podkladanie czegos pod pupcie, bo nie wpadlabym szczerze na ta chwile i pewnie bym sie zloscila i martwila,ze mi dziecko wygina :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik, mi pomogło odciąganie po karmieniu do pustego cyca (nie raz 150ml z jednej piersi O.o), a potem zimny okład i do tego herbatki z szałwii :)
    Tylko z szałwią nie przesadź, bo ona może całkiem laktację zahamować.

Tysia, ja też marzę, żeby gdzieś jechać! A tu mąż bierze auto do pracy i dupa :/ Swoją drogą też muszę coś dla mojego Michała wymyślić... :)

Tysia87 lubi tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejoo. Ja dzis mam busy dzien bardzo :)
    Maly glodomorek co chwile glodny bo ostatńio przy jedzeniu mi przysypia i je na raty :/
    Bylam juz wsklepie po swiezunia rybke na obiad :) terazznow karmie. Jak poje ide obiad robic. Potem sie ogarnac,przyjdzie T z pracy, zjemy i na zakupy.
    Musze nowa garderobe zakupic dla siebie i malego :P

Majeczka ty chcesz hustawke czy lezaczek?? Ja widzialam te hustawki hybrydowe i sa super!!! Sami kupilismy taka synkowi brata tomka :) naszemu tez kuoimy :) tobie chodzi o te co sa z serii: skimaczek i inne zwierzatka??

U nas 1 spacer byl po rownym tyg i trwal conajmniej godzinke. Maly super go zniosl ;) gorzej ze mna bylo bo odczuwalam jeszcze rane po cc ;)

nenka lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Hejoo. Ja dzis mam busy dzien bardzo :)
    Maly glodomorek co chwile glodny bo ostatńio przy jedzeniu mi przysypia i je na raty :/
    Bylam juz wsklepie po swiezunia rybke na obiad :) terazznow karmie. Jak poje ide obiad robic. Potem sie ogarnac,przyjdzie T z pracy, zjemy i na zakupy.
    Musze nowa garderobe zakupic dla siebie i malego :P

Majeczka ty chcesz hustawke czy lezaczek?? Ja widzialam te hustawki hybrydowe i sa super!!! Sami kupilismy taka synkowi brata tomka :) naszemu tez kuoimy :) tobie chodzi o te co sa z serii: skimaczek i inne zwierzatka??

U nas 1 spacer byl po rownym tyg i trwal conajmniej godzinke. Maly super go zniosl ;) gorzej ze mna bylo bo odczuwalam jeszcze rane po cc ;)

Paula, zastanawiam sie nad taka:
    http://allegro.pl/bright-starts-hustawka-zyrafka-i4612602721.html - wiem,wiem..znow roz :P hehehe
    I to jest chyba lezaczek/hustawka?? Jesli dobrze rozumiem? Bo jest napisane, ze sa 2 regulacje polozenia. Na yt widzialam filmik, jak jedna mamuska prezentowala ten lezaczek, tej serii i tak wlasnie bylo.
    Hybrydowa tez patrzylam:) w ogole z moim T wczoraj debate prowadzilismy bo on do mnie mowi i uparl sie ogolnie wczesniej zeby kupic taka wielgasna hustawke..na allegro ceny 500-600zł. Ale wybilam mu to z glowy. Moze juz uleglabym bardziej jakbym miala gdzie to postawic :) a jak mi ta hustawa ma zawalac pol mojego pokoju to ja dziekuje bardzo :) koszt w sumie tez nie maly jak na taki bajer. A mi sama znajoma powiedziala,ze by tyle nie dala (dostali podobna w prezencie dla jej synka),bylam u niej akurat na makijazu na swoj slub i widzialam ten lezaczek/hustawke to jest mega duza. Trzymaja w salonie, no ale miejsca w salonie duzo wiec niech sobie tam u nich stoi.
    No a trzecia sprawa to wydaje mi sie,ze taka ktora ja patrze to jest akurat. Teraz tyle tych rzeczy bajeranckich robia, czasem az przesadzaja moim zdaniem. No i wczoraj gadka z T sie skonczyla na tym,ze przy drugim dziecku to on decyduje co kupuje itd :P a to nie jest tak. Tlumacze mu i za kazdym razem pokazuje, czy mu sie podoba,co o tym mysli itd. Nie wiedzialam nawet ze az tak bardzo chcial sie angazowac w wybor poscieli do loeczka. Z jednej strony mile,ale mnie to draznilo wrecz :P focha malego strzelil i o :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:21

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Fipsik, mi pomogło odciąganie po karmieniu do pustego cyca (nie raz 150ml z jednej piersi O.o), a potem zimny okład i do tego herbatki z szałwii :)
    Tylko z szałwią nie przesadź, bo ona może całkiem laktację zahamować.

Tysia, ja też marzę, żeby gdzieś jechać! A tu mąż bierze auto do pracy i dupa :/ Swoją drogą też muszę coś dla mojego Michała wymyślić... :)

A sciaganie do konca nie zwieksza laktacji? Kaza mi tylko ciut kropelek do ulgi...

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo Tobie Paula chodzi o takie cos tak??
    http://allegro.pl/bright-starts-hustawka-hybrydowa-wybor-3-kolory-i4612602296.html

skad nazwa hybrydowa? I czym sie rozni od lezaczka/hustawki?

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka o to mi chodzilo ;)
    Bardzo fajna sprawa!!! :) polecam choc ńie kazdemu dziecku pasuje :P
    Tez mi sie mega podobaja z tej serii :) kuoila bym taka ale znalazlam kombajn ktory poslozy nam dluzej bo jest do 18 kg :) moze byc hustawka, lezaczkiem a potem krzeselkiem :)
    O taka :

https://m.youtube.com/watch?v=gb4WWV7lzVA

Tez mamy pelno gratow ale pocieszam sie ze za 2 mies zwiekszy nam sie pow urzytkowa :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nenka Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczynki

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Majeczka o to mi chodzilo ;)
    Bardzo fajna sprawa!!! :) polecam choc ńie kazdemu dziecku pasuje :P
    Tez mi sie mega podobaja z tej serii :) kuoila bym taka ale znalazlam kombajn ktory poslozy nam dluzej bo jest do 18 kg :) moze byc hustawka, lezaczkiem a potem krzeselkiem :)
    O taka :

https://m.youtube.com/watch?v=gb4WWV7lzVA

Tez mamy pelno gratow ale pocieszam sie ze za 2 mies zwiekszy nam sie pow urzytkowa :P

tez fajna :) widac wlasnie,ze wieksza. Ja wczesniej tez myslalam zeby kupic do 18 kg. Ale to byly same lezaczki z tej wersji. A te hustawki zazwyczaj do 9-11 kg. Zaryzykuje i kupie ta co upatrzylam. Tez nie mam pewnosci czy potem moje dziecko bedzie chcialo w ogole z tego korzystac :)
    mialam wczesniej upatrzony lezaczek fisher price , bylam pewna,ze ma opcje:ko,ysania/bujania" nie doczytalam no i oswiecila mnie dopiero ta kuzynka:) mowila,ze nie na jej cierpliwosc tak siedzenie przy dziecku i jjego ciagle bujanie:P

No a ja z tymi gratami musze niestety wytrzymac najpozniej do konca roku..:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:38

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ÓptimusPrime wrote:
    Dzien doberek Wrzesnioweczki!
    Sliczne macie dzieciatka!Juz nie moge sie doczekac,jak bede tulila swoj skarbek :-)

Dziewczyny,mam do Was pytanie. Wczoraj mialam usg 3 trym i wyszlo na usg,ze glowka mojego Skarba jest ok 4 tyg wieksza od brzuszka.Niby z glowka wszystko jest ok,zadnej patologii,ale troche mnie to martwi.
    Chcialam zapytac,jako ze jestescie "swieze",czy ktoras z Was miala podobna sytuacje?Czy mialyscie klopot z porodem (ze glowka nie miescila sie do kanalu rodnegi tip.) Bardzo sie przejmuje,to moje pierwsze dzieciatko,wiec nie wiem,czy to normalna sytuacja z ta glowka...
    Dzieki serdeczne i pozdrawiam Was i Wasze Maluszki!

U mnie raz na USG główka wyszła sporo większa,chyba o ponad trzy tygodnie, potem na następnym tez była większa ale nie aż tyle co za pierwszym razem, wiadmo, ze USG nie jest za dokładne i zawsze jest granica błędu. Przy porodzie mały mnie porozrywał mimo nacinania krocza ale do tego przyczyłił sie też fakt, że moja szyjka prawie sie nie skróciła i synek miał długą droge do pokonania. Ogólnie poród miałam dośc bolesny ale jakoś dałam rade i Ty na pewno też sobie poradzisz. Każda z nas sie stresuje ale ból sie szybko zapomina, ja już nawet dokładnie nie pamiętam :)

ÓptimusPrime lubi tę wiadomość

relg4z17djzzyjqt.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik ja też jestem na etapie wyhamowywania laktacji. Postanowiłam, ze moj synek bedzie jadł wyłącznie MM. Nie mam siły fizycznej i psychicznej na odciąganie. Podziwiam te które są wytrwałe.

Z tego co wyczytałam to właśnie odciągać mleczko ale tylko do poczucia ulgi. Z drugiej strony boje sie zapalenia piersi jeśli w pore nie ściągne pokarmu. Nie wiem czy tak to właśnie działa, czy musiałabym np kilka dni nie odciągać? Bo dziś np sciągałam w nocy i jeszcze nie mam potrzeby odciągnięcia. Nie czuje aby piersi był twarde i bolące. Może któras z dziewczyn sie orientuje jak czesto trzeba odciągnąć, zeby sobie krzywdy nie zrobić?

relg4z17djzzyjqt.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo ja juz po ktg - usłyszałam tylko ze zapis prawidłowy a skurczy żadnych nie było :/ lekarz powiedział że mam jeszcze szansę przez tydzień urodzić sama a jak nie to za tydzień na izbę przyjęć mam się zgłosić :/ mam nadzieje ze się obędzie bez tego... a ja dzisiaj w połowie drogi do szpitala myślałam że już nie dojadę tak się źle poczulam zalewaly mnie raz zimne raz gorące poty i takie mdłości ze myślałam że w metrze się zwymiotuje... całe szczęście jak polezalam na tym ktg to trochę mi przeszło :)

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Fipsik ja też jestem na etapie wyhamowywania laktacji. Postanowiłam, ze moj synek bedzie jadł wyłącznie MM. Nie mam siły fizycznej i psychicznej na odciąganie. Podziwiam te które są wytrwałe.

Z tego co wyczytałam to właśnie odciągać mleczko ale tylko do poczucia ulgi. Z drugiej strony boje sie zapalenia piersi jeśli w pore nie ściągne pokarmu. Nie wiem czy tak to właśnie działa, czy musiałabym np kilka dni nie odciągać? Bo dziś np sciągałam w nocy i jeszcze nie mam potrzeby odciągnięcia. Nie czuje aby piersi był twarde i bolące. Może któras z dziewczyn sie orientuje jak czesto trzeba odciągnąć, zeby sobie krzywdy nie zrobić?
    Ty jesteś w takiej sytuacji ze jeśli już podjełaś decyzje ze mm to przejdz się do lekarza i powiec zeby dała Ci tabsy na zachamowanie laktacji i już :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ściągałam tylko przez 5 min na każdą pierś i tylko wtedy jak robiła się twarda, po 3 dniach już nie było nadprodukcji, nie stosowałam okładów ani ziołowych herbatek bo byłam w szpitalu

Fipsik lubi tę wiadomość

‹‹ 2103 2104 2105 2106 2107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ