X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Io Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedys jak ta blizna po szczepieniu była mniejsza niż 3 mm to szczepili jeszcze raz. Pamiętam jak w podstawówce z koleżankami drapałyśmy te miejsca żeby przy mierzeniu wyszły 3 mm i żeby nas nie szczepili jeszcze raz :P

dba lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobitki! My wczoraj tez podroze po rodzinie uskutecznialismy. Mati mial tyle nowych miejsc do ogladania, ze zasnal jeszcze u mojej siostry o 18 i tak spal na brudasa w ubraniu jak wrocilismy do polnocy. Musialam 2x pokarm odciagac, bo mialam cyce jak pilki. Na drugie karmienie sie obudzil o 4:30 i potem dopiero po 8, a wczorajszej nocy obudzil sie tylko raz! W ogole z mojego przedwczorajszego 'za malo' po zapaleniu i rozwazaniu dokarmienia mm chyba mam nawal. Cycki mi sie napelniaja w.tempie ekspresowym do granic mozliwosci az sa twarde jak kamien jak sie budze i albo Mati musi jesc natychmiast, albo szybko laktator i odciaganie do ulgi. Matis przytyje jak maly prosiaczek ;)

Paula, gratuluje fury!!!!

Akuszerka, Filipek jest cudny! Taki sliczny drobiazdzek!

Martusia, wyobrazam sobie Twoje przerazenie,ze jestes sama teraz. Pamietaj, ze tu jestesmy zawsze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2014, 08:49

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas od 1 do 5 na przemian cyc z usypianiem.. Chyba efekt intensywnego popoludnia na spacerze..bo wczesniej ti pobudka na cyc, jedzenie i byl sen.. A dzisiaj wizyta u lekarza, pierwsza...
    Mojego dziecka na nic w szpitalu nie szczepili, dzisiaj sie dowiemy odnosnie szczepien.

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez nocka ok :) 2 papu i teraz dopiero sniadankowe :)
    Ja ogarnelam chate, zjadlam sniadanko a T w pracy na rano :) dzis dzien pelen wrazen :)
    O 10 przychodzi health visitor, potem kolezanka w ciazy (niedlugo ma rozwiazanie) potem T wraca z pracy, potem mamy wizyte ze strazy bo beda spr czujniki dymu, a potem T jedzie po bryke :)

Martusia dasz sobie rade!! Nie jedna z nas juz musiala sobie sama radzic wiec luz!

U nas chyba tez maly nie byl jeszcze na nic szczepiony bo nic nie mam w ksiazce wpisane...

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cholera jasna nie mam mleka w cyckach!!!! :(((((((

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofcoo tez tak mialam przez caly jeden dzen!!
    Teraz mleczarnia jak sie patrzy.
    Pij duuuuzo. Ale tyle ze na sam widok picia ma cie zemdlic :) pomaga :)

ofcooo lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• martusia86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za słowa wsparcia jesteście niezastąpione :) Mam pytanie do mam które karmią piersią dokarmiacie czsami mm bo ja sie zastanawiam czy nie dac butli tak kolo 23 zeby troche dluzej pospał

relgh3715xtq0i4d.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dokarmiałam jeszcze ani razu mm :) a dziś miałam przepiękną noc mała wczoraj zasneła o 21:30 i spała do 8 rano a Ja obudziłam się z mokrą bluzką i zalanym prześcieradłem :)
    nigdy nie niałam nawału a zamrozonego mleczka mam tylko 2*po 140ml mało :(

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciliśmy od lekarza i mały trochę przeziebiony jest i dostał skierowanie na badanie kału odn tej chyba krwi w kupie i mam małemu podawać już mm 6 razy po 90 ml. Oj coś czuję że w ciągu miesiąca moje cycki pozbeda się mleka. I mój syn waży 4500 gram więc od najniższej wagi w szpitalu w ciągu miesiąca przytyl 1 kg

qb3c82c3gptozz8t.png
  • DoradcaLovela Znajoma

Wysłany: 20 października 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Dziewczyny a macie jakieś sposoby na plamy po kupkach na ubrankach? Bo Lovela nie daje rady niestety :( są jakieś odplamiaczre dla dzieci? A może można użyć vanisha a później wyprać w samym proszku?

Drogie Mamy,

Stardust87, tak jak wspomniała Paula55, na rynku są dostępne odplamiacze przeznaczone do ubranek dziecięcych. Radzą sobie one z większością typowych dziecięcych plam. Co ważne, ich skład został przebadany klinicznie i jest odpowiedni dla wrażliwej skóry dziecka. Aby mieć pewność, że produkt będzie odpowiedni, dobrze sprawdzić, czy posiada on pozytywną opinię jednego z uznanych ośrodków badawczych.

Warto wiedzieć, że zwykłe produkty do usuwania plam nie są odpowiednie dla dzieci. Zawarte w nich silne substancje chemiczne mają właściwości drażniące i mogą być niebezpieczne dla maluchów. Ich składniki wiążą się z włóknami, przez co nawet po podwójnym płukaniu pozostają w tkaninie. Naczynia krwionośne u dzieci (ze względu na swoją budowę i bliskość naskórka) mają dużo większą podatność wchłaniania przedostających się przez skórę substancji. Nawet jeśli nie wywołują one widocznych gołym okiem podrażnień, przenikają w głąb organizmu dziecka i mogą być szkodliwe. Dlatego, bez względu na markę, ważne jest, by przez cały okres wrażliwości skóry maluszka sięgać po przebadane i bezpieczne produkty przeznaczone dla dzieci. Skóra dziecka do 3. roku życia wymaga szczególnej pielęgnacji i nie da się przyspieszyć procesu jej dojrzewania.

Dobrze też pamiętać o prasowaniu ubranek :) Przed pierwszym założeniem, szczególnie w przypadku noworodków, jest ono wskazane, ponieważ niszczy drobnoustroje. W przypadku tych ubranek, które bezpośrednio przylegają do skóry dziecka, prasowanie zaleca się dłużej – do 3. miesiąca życia malucha.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie dla Was pomocna :)

Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej programu edukacyjnego „3 lata pod ochroną”. Znajdziecie tam ciekawe informacje na temat budowy i właściwej pielęgnacji skóry dziecka.

Pozdrawiam,
    Doradca Lovela

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie mało piłam. Zaraz będę to naprawiać. Niewiedzialam, żę to takie istotne :((
    A ja nie mam żadnego mleczka ściągniętego :( awaryjnie. Tez Musseta naprawić......ehhh

Tylko mm ( na wszelki wypadek), którego nie chciałabym podawać :/

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie moja Łucja jak w nocy jej sie uleje to leży niestety jakiś czas w tym mleczku policzkiem i potem ma takie krostki w miejscu na którym leżała. Jak sie ich pozbyć albo złagodzić?

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synus mój dziś ma miesiąc i to był dla mnie mimo nieprzespanych nocy, kup, bolacych cyckow itp, najpiękniejszy miesiąc w życiu. Nie wyobrazam sobie życia bez mojego Leosia♡
    Dziewczyny jakie macie metody na pomoc w zrobieniu kupki u maluszka? Robiłam masaż, kladlam na brzuszku, rozpielam pieluszke, żeby było latwiej.i gazy idą a kupa nie:-( i widzę, że chce biedactwo zrobić, a nie może.
    Nelus ja też zgubilam obraczkę, ale ja i swoją i Michała.on zdjął jak coś przy aucie robił i ja wlozylam oby dwie do pudeleczka, żeby nie zginęły;-) i zginęły....z tydzień już szukam, a żeby nie było syfu nie mam.Zaczynam się zastanawiać czy komuś się to pudełeczko za bardzo nie spodobalo......

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Całe wieki mnie tu nie było...:(
    My już czwarty dzień walczymy z biegunką :( jest strasznie...chodzę niewyspana bo cały czas czuwam nad małym

relganlikx65a1ud.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś w nocy miałam kryzys fizyczny chyba. Byłam po prostu nieprzytomna. Prawie nie pamiętam jakim sposobem mały znalazł się u mnie w łóżku. Ale obudziłam się z cyckiem na wierzchu, małym obok, obłożonym poduszkami, śpiącym z uśmiechem na buzi przy tym gołym cycku :P Tylko z tej mojej nieprzytomności, spał biedak w niezmienionej pieluszce od 2 do 8 i mu przeciekła troszkę. Na szczęście nie było kupki w pieluni więc chyba nie było mu aż tak źle.

Tak sobie czytałam wasze wpisy o Tracy Hogg, już dawno miałam zamówić, ale jakoś nie było kiedy. I tak sobie pomyślałam, że u nas oprócz kąpieli ok 21 godziny i później usypiania ze śpiewaniem kołysanek, to nie ma żadnego rytmu dnia. Tzn różnie się budzimy, różnie jemy, na spacer też chodzimy o różnych porach. I pomyślałam, że biedne to moje maleństwo, że matka tak nie dba o niego. Książka więc zamówiona, ale zanim przyjedzie, powiedzcie mi jak to jest z tym rytmem dnia? Tzn z ustalaniem go? No bo np. mój maluch ma różne dni i tak jak dziś śpi w południe tak wczoraj zasnął dopiero o 16 a czasem śpi już o 10 rano.. Z reguły wynika to z marudzenia. I je też różnie w dzień: raz co 2h, czasem co 20-30 minut bo mu się pić chce. Czy owa Tracy tłumaczy jak to wyregulować? Da się w ogóle?..

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka22 wrote:
    Hej :)
    Całe wieki mnie tu nie było...:(
    My już czwarty dzień walczymy z biegunką :( jest strasznie...chodzę niewyspana bo cały czas czuwam nad małym
    a byłaś z nim u lekarza? żeby się biedak nie odwodnił, bo u maluchów to podobno bardzo szybko!

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki. U nas coraz lepiej, powoli wyrabiamy sobie rytm dnia i nocy. Już nie boje sie płaczu małego i ogólnie stwierdziłam, ze nawet wstawanie po 4,5 razy w nocy nie jest takie złe :P. Z czasem bedzie jeszcze lepiej :)

Ponawiam pytanie odnośnie wizyt u lekarza, jak często chodzi sie kontrolnie do pediatry? Raz na miesiąc czy w ogóle sie nie chodzi jak nie ma potrzeby?????

Zrobiłam próbę z odstawieniem Boboticu i nieststy okazało sie, że małemu nie wyszło to na dobre. Bączki owszem szły i to baaaardzo śmierdzące ale kupka nie poszła ani jedna. Widziałam, ze maluszek sie pręzył i męczył. Moj T powiedział, zebym podała jednak Bobotic i tak zrobiłam, po pół godzinie kupa jak marzenie a mój Czaruś zadowolony, ulżony i zrelaksowany :) Tak więc podajemy 3x dziennie po 5 kropelek i są bączki i kupki.

relg4z17djzzyjqt.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Dziewczyny jakie macie metody na pomoc w zrobieniu kupki u maluszka? Robiłam masaż, kladlam na brzuszku, rozpielam pieluszke, żeby było latwiej.i gazy idą a kupa nie:-( i widzę, że chce biedactwo zrobić, a nie może.
    U nas jest tak, że przed kupką idą z reguły mokre bąki i żeby małego nie szczypało to mu zdejmuję pieluchę i przemywam odbyt wacikiem z ciepłą wodą. I zauważyłam że takie "masowanie" odbytu chyba mu ułatwia zrobienie kupy, bo często nie zdążę mu pieluchy założyć a już kupa idzie.

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia u Nas niestety czopmi chodza w ruch bo nic innego nie dziala.a to tez nie dobrze bo sie moze przyzwyczaic..

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    a byłaś z nim u lekarza? żeby się biedak nie odwodnił, bo u maluchów to podobno bardzo szybko!

Konsultowałam się z pediatrą telefonicznie...i u małego ta biegunka jest dziwna bo nie towarzyszą jej żadne inne objawy, ani gorączka ani jakiś znaczący ból brzucha no i co dziwne Szymek ma apetyt...pije dużo i chętnie...kazała dawac smecte, probiotyk i preparat na nawodnienie, i jakos słabo to wszystko pomaga

relganlikx65a1ud.png
‹‹ 2246 2247 2248 2249 2250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ