Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
W sumie ja biorę tran i odkąd go biorę mam lepsze wyniki krwi, przeczytałam na opakowaniu że on zawiera już DHA, nic nie pisze że nie wolno brać w ciąży
zgłupiałam, zapytam się ginekologa.
Kark ja biorę falvit - brałam go w poprzedniej ciąży, teraz też. Ja muszę brać witaminy cały czas, bo jak nie biorę to od razu afty mi wychodzą.
poza tym uważam, że wędzone mięso czy ryby to nie to samo co surowe!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 13:46
-
mi lekarz kazał całą ciąże brac femibion. ale jest ten classic i ten podzielony na trymestry. cena tego drugiego 2 razy większa. skład dosc podobny. kupiłam ten classic, ale dziwi mnie to, ze tam jest żelazo i magnez, a czytałam, że nie mozna ich brac razem, bo magnez powoduje ze zelazo sie nie wchłania...
-
Mi gin zakazała brać suplementów w 1 trym poza kwasem foliowym. Powiedziała że na 1 trym mam wystarczająco dużo wszystkiego w org żeby dzidzia sobie wzięła a lepiej nie przesadzić. Od 14 tyg mam brać prenatal i dha.
co do sushi to na 100% nie wolno bo w surowych rybach są pasożyty i bakterie, które nawet nieciężarnej mogą zaszkodzić. Z tego samego powodu co do wędzonych ryb to nie powinno się jeść tych wędzonych na zimno - ja zawsze kupuję te wędzone na gorąco.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 13:56
mycha89 lubi tę wiadomość
-
Patu wrote:mi lekarz kazał całą ciąże brac femibion. ale jest ten classic i ten podzielony na trymestry. cena tego drugiego 2 razy większa. skład dosc podobny. kupiłam ten classic, ale dziwi mnie to, ze tam jest żelazo i magnez, a czytałam, że nie mozna ich brac razem, bo magnez powoduje ze zelazo sie nie wchłania...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 14:00
-
stardust87 wrote:Te podzielone na trymestry pewnie nie mają wit A dla pierwszego trymestru, bo Wit A w 1. trym jest dość niebezpieczna dla fasola. A classic pewnie ma ją w składzie. tak samo ma Prenatal.
tylko ze ma witamine a w postaci betakarotenu, czyli tej bezpieczniejszej. jak porównuje skłąd, to jednak Prenatal jest troche bogatszy. a cena przy opakowaniu 90 tabletek nie jest zła, porównywalna do femibionu. zapytam gina czy nie lepiej jak opakowanie tych mi sie skonczy -
http://healthland.time.com/2011/05/05/true-or-false-20-common-myths-about-pregnancy/
According to PubMed and Motherisk: "...it is no longer necessary for pregnant women to avoid foods like ... sushi and sashimi. Regardless of whether seafood is raw or cooked, pregnant women should choose low mercury seafood (eg, salmon and shrimp) over higher mercury varieties (eg, fresh tuna) - See more at: http://www.babymed.com/food-and-nutrition/how-safe-it-eat-sushi-or-raw-fish-during-pregnancy#sthash.hFkhwiNW.dpuf
Nie wolno jesc makreli, rekina ,bo jest duza zawartosc merkury i to jest szkodliwe.
Kazda przyszla mamusia moze sama zdecydowac i kazda moze miec swoje zdanieW azji np. Japoni jedza caly czas sushi:) Pozdrawiam wszystkie mamusie
-
Nelus wrote:Wiesz co wczoraj przeczytalam?! W kanadzie nie beda podawwc plci az do 30 tyg ciazy bo za duzo ludzi decyduje sie na usuniecie jak jest dziewczynka! Szok
No właśnie - co z Migotką22 ? Czekamy na wieści!
Ja biorę tylko kwas foliowy 2x1, tak mi zalecił lekarz i tego się trzymam. Pewnie później przyjdzie czas na dodatkowe witaminy. Czytałam, że kwasy DHA są najważniejsze na końcu ciąży.
Ja dziś trochę lepiej się czuję, ale tylko fizycznie, psychicznie jestem do niczegoWczoraj okazało się, że moja i Męża rozłąka nie potrwa jednak 2-3 miesiące, tylko więcej. Jestem załamana,mam wszystkiego dość
Staram się zapanować nad nerwami żeby dzidzi nie szkodzić, ale jak to zrobić, kiedy usycham z tęsknoty ?
-
Patu wrote:tylko ze ma witamine a w postaci betakarotenu, czyli tej bezpieczniejszej. jak porównuje skłąd, to jednak Prenatal jest troche bogatszy. a cena przy opakowaniu 90 tabletek nie jest zła, porównywalna do femibionu. zapytam gina czy nie lepiej jak opakowanie tych mi sie skonczy
-
nick nieaktualnyJa biorę elevit, bo jako jedyny nie ma jodu
Dba, właśnie moja mama kupiła zapas tranu, dała mi jedno opakowanie, a tam jak byk, żeby nie stosować u kobiet w ciąży... Chyba się przejdę do apteki i zapytam czy jest jakiś tran dla kobiet w ciąży, bo te dha dedykowane z napisem pregna, femina, itp. są zazwyczaj 2-3 razy droższe... -
nick nieaktualnyZaczarowana wrote:Wczoraj okazało się, że moja i Męża rozłąka nie potrwa jednak 2-3 miesiące, tylko więcej. Jestem załamana,mam wszystkiego dość
Staram się zapanować nad nerwami żeby dzidzi nie szkodzić, ale jak to zrobić, kiedy usycham z tęsknoty ?
Kiedy wraca mąż? -
Zaczarowana wrote:kark, aktualna wersja jest taka, że spróbuje wrócić na poród
i to też nie wiadomo czy od razu po, nie będzie znowu jechał
Nawet nie mam widoków na to, żeby pojechać do Niego w odwiedziny, bo mam L4...
A chociaż na weekend co jakiś czas da radę wpaść czy do porodu się nie zobaczycie? Wyobrażam sobie jak musi Ci być ciężko szczególnie w tak ważnym czasie dla rodziny. Mam nadzieję że jednak jakimś cudem szybciej wróci. -
Zaczarowana bardzo Ci wspolczuje. Juz 2-3 miesaice jest bardzo dlugo.Mam nadzieje,ze uda wam sie szybciej zobaczyc niz to jest teraz planowane.
Dziewczyny mam pytanie. Kazda z was bierze kwas foliowy albo osobno albo razem z innymi witaminami. Jaka ilosc tego kwasu foliowego macie? -
afrykanka wrote:Zaczarowana bardzo Ci wspolczuje. Juz 2-3 miesaice jest bardzo dlugo.Mam nadzieje,ze uda wam sie szybciej zobaczyc niz to jest teraz planowane.
Dziewczyny mam pytanie. Kazda z was bierze kwas foliowy albo osobno albo razem z innymi witaminami. Jaka ilosc tego kwasu foliowego macie?
W moich witaminach jest 800 jednostek (ug). A jak byłam w szpitalu każdej pacjentce w 1 trymestrze kwas podawali 3 razy dziennie tylko nie mówili w jakiej dawce. -
nick nieaktualnyZaczarowana to faktycznie kicha. Może da radę jak Patu pisze, na weekend raz za czas wpaść. On jest w innym kraju teraz czy innym mieście? Bo jak w innym mieście, to może dałabyś radę się przenieść do niego (o ile nie macie własnego domu czy mieszkania)?
-
Zaczarowana strasznie współczuję
Kark wstrzymam się z tym tranem, ale mi nic nie pisze na nim (mam olej wątrobowy z dorsza), zapłaciłam 12zł za 100 kapsułek, więc stwierdziłam, że skoro tak mało dałam to też będę brać (bo pierwotnie kupiłam go małemu).
-
nick nieaktualnyDziewczyny, znalazłam super stronę dla wszystkich mam, które na tym etapie co ja (12tc) szukały płci na usg
http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html
Jak się okazuje na razie wszystkie mamy chłopcówWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 17:46
-
kark wrote:Dziewczyny, znalazłam super stronę dla wszystkich mam, które na tym etapie co ja (12tc) szukały płci na usg
http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html
Jak się okazuje na razie wszystkie mamy chłopców
widziałam te zdjęcia, ale mój lekarz twierdzi, że na badaniach w 12 tygodniu prawidłowo stwierdza płec u 90% maluszków.i jak w szpitalu sie zgadałam o nim z pacjentką z sali to faktycznie mówi, ze nie jednej znajomej poprawnie powiedział w 12tyg. ale po tych zdjęciach to jestem pełna podziwu dla niego