X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • dba Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie ja biorę tran i odkąd go biorę mam lepsze wyniki krwi, przeczytałam na opakowaniu że on zawiera już DHA, nic nie pisze że nie wolno brać w ciąży :/ zgłupiałam, zapytam się ginekologa.
    Kark ja biorę falvit - brałam go w poprzedniej ciąży, teraz też. Ja muszę brać witaminy cały czas, bo jak nie biorę to od razu afty mi wychodzą.
    poza tym uważam, że wędzone mięso czy ryby to nie to samo co surowe!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 13:46

• Patu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz kazał całą ciąże brac femibion. ale jest ten classic i ten podzielony na trymestry. cena tego drugiego 2 razy większa. skład dosc podobny. kupiłam ten classic, ale dziwi mnie to, ze tam jest żelazo i magnez, a czytałam, że nie mozna ich brac razem, bo magnez powoduje ze zelazo sie nie wchłania...

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin zakazała brać suplementów w 1 trym poza kwasem foliowym. Powiedziała że na 1 trym mam wystarczająco dużo wszystkiego w org żeby dzidzia sobie wzięła a lepiej nie przesadzić. Od 14 tyg mam brać prenatal i dha.

co do sushi to na 100% nie wolno bo w surowych rybach są pasożyty i bakterie, które nawet nieciężarnej mogą zaszkodzić. Z tego samego powodu co do wędzonych ryb to nie powinno się jeść tych wędzonych na zimno - ja zawsze kupuję te wędzone na gorąco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 13:56

mycha89 lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    mi lekarz kazał całą ciąże brac femibion. ale jest ten classic i ten podzielony na trymestry. cena tego drugiego 2 razy większa. skład dosc podobny. kupiłam ten classic, ale dziwi mnie to, ze tam jest żelazo i magnez, a czytałam, że nie mozna ich brac razem, bo magnez powoduje ze zelazo sie nie wchłania...
    Te podzielone na trymestry pewnie nie mają wit A dla pierwszego trymestru, bo Wit A w 1. trym jest dość niebezpieczna dla fasola. A classic pewnie ma ją w składzie. tak samo ma Prenatal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 14:00

• Patu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Te podzielone na trymestry pewnie nie mają wit A dla pierwszego trymestru, bo Wit A w 1. trym jest dość niebezpieczna dla fasola. A classic pewnie ma ją w składzie. tak samo ma Prenatal.

tylko ze ma witamine a w postaci betakarotenu, czyli tej bezpieczniejszej. jak porównuje skłąd, to jednak Prenatal jest troche bogatszy. a cena przy opakowaniu 90 tabletek nie jest zła, porównywalna do femibionu. zapytam gina czy nie lepiej jak opakowanie tych mi sie skonczy

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://healthland.time.com/2011/05/05/true-or-false-20-common-myths-about-pregnancy/

According to PubMed and Motherisk: "...it is no longer necessary for pregnant women to avoid foods like ... sushi and sashimi. Regardless of whether seafood is raw or cooked, pregnant women should choose low mercury seafood (eg, salmon and shrimp) over higher mercury varieties (eg, fresh tuna) - See more at: http://www.babymed.com/food-and-nutrition/how-safe-it-eat-sushi-or-raw-fish-during-pregnancy#sthash.hFkhwiNW.dpuf
    Nie wolno jesc makreli, rekina ,bo jest duza zawartosc merkury i to jest szkodliwe.
    Kazda przyszla mamusia moze sama zdecydowac i kazda moze miec swoje zdanie :) W azji np. Japoni jedza caly czas sushi:) Pozdrawiam wszystkie mamusie :)

1usat5od00spirqc.png
  • Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:
    Wiesz co wczoraj przeczytalam?! W kanadzie nie beda podawwc plci az do 30 tyg ciazy bo za duzo ludzi decyduje sie na usuniecie jak jest dziewczynka! Szok
    Makabra! To chyba tak jak w Indiach - jak się dowiadują, że dziewczynka, to usuwają. Co też ludziom przychodzi do głowy...

No właśnie - co z Migotką22 ? Czekamy na wieści!

Ja biorę tylko kwas foliowy 2x1, tak mi zalecił lekarz i tego się trzymam. Pewnie później przyjdzie czas na dodatkowe witaminy. Czytałam, że kwasy DHA są najważniejsze na końcu ciąży.

Ja dziś trochę lepiej się czuję, ale tylko fizycznie, psychicznie jestem do niczego :( Wczoraj okazało się, że moja i Męża rozłąka nie potrwa jednak 2-3 miesiące, tylko więcej. Jestem załamana,mam wszystkiego dość :( Staram się zapanować nad nerwami żeby dzidzi nie szkodzić, ale jak to zrobić, kiedy usycham z tęsknoty ? :/

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    tylko ze ma witamine a w postaci betakarotenu, czyli tej bezpieczniejszej. jak porównuje skłąd, to jednak Prenatal jest troche bogatszy. a cena przy opakowaniu 90 tabletek nie jest zła, porównywalna do femibionu. zapytam gina czy nie lepiej jak opakowanie tych mi sie skonczy
    Każdy lekarz poleci to co ma w gabinecie. Moja to chyba tonę próbek prenatalu dostała dlatego to każe mi brać. Nawet dała mi prenatal z żurawiną na układ moczowy - nie wiedziałam nawet że coś takiego jest. Nie ma to jak sponsoring :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę elevit, bo jako jedyny nie ma jodu :)
    Dba, właśnie moja mama kupiła zapas tranu, dała mi jedno opakowanie, a tam jak byk, żeby nie stosować u kobiet w ciąży... Chyba się przejdę do apteki i zapytam czy jest jakiś tran dla kobiet w ciąży, bo te dha dedykowane z napisem pregna, femina, itp. są zazwyczaj 2-3 razy droższe...

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Wczoraj okazało się, że moja i Męża rozłąka nie potrwa jednak 2-3 miesiące, tylko więcej. Jestem załamana,mam wszystkiego dość :( Staram się zapanować nad nerwami żeby dzidzi nie szkodzić, ale jak to zrobić, kiedy usycham z tęsknoty ? :/
    Współczuję, bo dobrze wiem co czujesz. Mój też mi pojechał kiedyś na 2 miesiące i myślałam, że zwariuję, ale ja przynajmniej miałam wtedy małą córeczkę, która nie pozwalała mi za dużo myśleć i tęsknić ;)
    Kiedy wraca mąż?

• Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark, aktualna wersja jest taka, że spróbuje wrócić na poród :/ i to też nie wiadomo czy od razu po, nie będzie znowu jechał :( Nawet nie mam widoków na to, żeby pojechać do Niego w odwiedziny, bo mam L4...

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    kark, aktualna wersja jest taka, że spróbuje wrócić na poród :/ i to też nie wiadomo czy od razu po, nie będzie znowu jechał :( Nawet nie mam widoków na to, żeby pojechać do Niego w odwiedziny, bo mam L4...

A chociaż na weekend co jakiś czas da radę wpaść czy do porodu się nie zobaczycie? Wyobrażam sobie jak musi Ci być ciężko szczególnie w tak ważnym czasie dla rodziny. Mam nadzieję że jednak jakimś cudem szybciej wróci.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana bardzo Ci wspolczuje. Juz 2-3 miesaice jest bardzo dlugo.Mam nadzieje,ze uda wam sie szybciej zobaczyc niz to jest teraz planowane.
    Dziewczyny mam pytanie. Kazda z was bierze kwas foliowy albo osobno albo razem z innymi witaminami. Jaka ilosc tego kwasu foliowego macie?

1usat5od00spirqc.png
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę vita-miner prenatal DHA gdzie jest 400mg kwasu foliowego na dobę i taka dawkę należy przyjmować

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka wrote:
    Zaczarowana bardzo Ci wspolczuje. Juz 2-3 miesaice jest bardzo dlugo.Mam nadzieje,ze uda wam sie szybciej zobaczyc niz to jest teraz planowane.
    Dziewczyny mam pytanie. Kazda z was bierze kwas foliowy albo osobno albo razem z innymi witaminami. Jaka ilosc tego kwasu foliowego macie?

W moich witaminach jest 800 jednostek (ug). A jak byłam w szpitalu każdej pacjentce w 1 trymestrze kwas podawali 3 razy dziennie tylko nie mówili w jakiej dawce.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:) Jak bralam przed ciaza to bylo 5 mg. Tutaj nie ma kwasu foliowego po 4mg bo pytalam. Od kiedy ciaza jest potwierdzona biore pregnavit (bo mialam bardzo niski poziom zelaza) i tam jest 795ug.

1usat5od00spirqc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana to faktycznie kicha. Może da radę jak Patu pisze, na weekend raz za czas wpaść. On jest w innym kraju teraz czy innym mieście? Bo jak w innym mieście, to może dałabyś radę się przenieść do niego (o ile nie macie własnego domu czy mieszkania)?

• dba Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana strasznie współczuję :/
    Kark wstrzymam się z tym tranem, ale mi nic nie pisze na nim (mam olej wątrobowy z dorsza), zapłaciłam 12zł za 100 kapsułek, więc stwierdziłam, że skoro tak mało dałam to też będę brać (bo pierwotnie kupiłam go małemu).

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2014, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, znalazłam super stronę dla wszystkich mam, które na tym etapie co ja (12tc) szukały płci na usg :D

http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html

Jak się okazuje na razie wszystkie mamy chłopców :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2014, 17:46

• Patu Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Dziewczyny, znalazłam super stronę dla wszystkich mam, które na tym etapie co ja (12tc) szukały płci na usg :D

http://www.baby2see.com/gender/external_genitals.html

Jak się okazuje na razie wszystkie mamy chłopców :D

widziałam te zdjęcia, ale mój lekarz twierdzi, że na badaniach w 12 tygodniu prawidłowo stwierdza płec u 90% maluszków.i jak w szpitalu sie zgadałam o nim z pacjentką z sali to faktycznie mówi, ze nie jednej znajomej poprawnie powiedział w 12tyg. ale po tych zdjęciach to jestem pełna podziwu dla niego :D

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
‹‹ 256 257 258 259 260 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ