Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
verynice wrote:Witam się mamusie wraz z moim wczorajszym bebzunikiem
Mam taki właściwie już od rana, więc to juz ciążowy a nie od nażarca się

A jak wasze brzuszki? Pochwalcie się!
brzusio śliczny
i chętnie pochwalę się swoim bo mam podobny ale jak się wstawia zdjęcia na forum?
verynice lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, mój termin przypada na 29.09., ale mogę też "zahaczyć" o październik. Wczytuję się w wasze zapiski i podziwiam, że rozmawiacie na tak poważne tematy jak wybór wózka, czy wyprawka dla maluszka
Dla mnie to czarna magia! Nie ogarniam tematu! Jeszcze raz szacun! 
Gosia19, kark lubią tę wiadomość
-
Gosia19 wrote:Miałam czas więc ogarnęłam listę potrzebnych rzeczy dla maluszka:
Ubranka (56-62cm)
-5szt kaftaników z długim rękawem (wiązanych z boku)
-3szt body z długim rękawem (zapinanych z boku)
-4 szt bawełnianych pajacyków
-2 szt welurowych pajacyków
-5 par śpioszków
-4 pary skarpetek bawełnianych
-2 dresy
-2 czapeczki bawełniane + 1 cieplejsza na dwór
-kombinezon (na zimę i jesień)
Kosmetyki
-mydło
-krem ochronny na buzie
-myjka
-oliwka pielęgnacyjna
-krem na odparzenia (sudocrem)
-miękka szczoteczka do włosów
-nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
-proszek do prania (Lovela)
- chusteczki nawilżane
-termometr do wody
-wkładki laktacyjne (dla mnie)
-płatki nasączone spirytusem do przemywania pępuszka
Ogólne
-wanienka + podkładka z gąbki
-2szt ręczników z kapturkiem
-komplet pościeli do łóżeczka
-2 kocyki (1 polarowy i cieplejszy do wózka)
-materac do łóżeczka
-rożek
-przewijak
-butelki antykolkowe 2 szt
-myjka do butelek
-smoczki do butelek 2 szt
-śliniaki 2 szt
-smoczki uspokajające i ortodontyczne 2 szt
Dodatkowe
-wózek
-fotelik
-leżaczek-bujaczek ewentualnie karuzelka pozytywka
- monitor oddechu
Teraz się zastanawiam czy rzeczywiście napisałam to co chciałam, dziewczyny, co o tym myślicie?
wydaje mi się, ze ubranek troszke za mało. dziecku lubi się ulac, albo pieluszka przepuści i czasem kilka razy w ciągu dnia trzeba przebrac. i dodałabym jakies wyjściowe ciuszki. pościeli tez raczej 2 komplety to minimum. no i pampersy oczywiście
pieluszki takie zwyczajne, materiałowe. puder czy zasypka.
-
MOI wrote:
wybór wózka dla sporej części tu jest jeszcze czarną magią, na szczęście jest kilka doświadczonych mam i zaznajomionych z tematem
MOI lubi tę wiadomość
-
Gosia19 - ja bym poważnie zastanowiła nad podkładką do wanienki. Ciężko ją wysuszyć i ogólnie utrzymać w czystości, w ciągłej wilgoci i cieple rozwijają się bakterie i takie tam. Ogólnie jako położna nie polecam gąbkowych podkładek do wanienki
Gosia19 lubi tę wiadomość
-
Gosia jeśli chodzi o rzeczy do kąpieli, to też zrezygnowałabym z tej podkładki. Ja miałam taką w kształcie misia przy pierwszym dziecku i szybko ją wywaliłam, bo nie była potrzebna a taka wilgotna jest dobrą porzywka dla grzyba
ja zrezygnowałabym też z termometru do wanienki, też miałam i szybko przestałam z niego korzysać. Po prostu wkładasz łokieć do wody i jak jest ciepła to mozna kąpac
Do listy dodałabym nianię elektroniczną, nam się bardzo przydała, zwłaszcza na wyjazdach (korzystaliśmy z niej kilka lat).
Gosia19 lubi tę wiadomość
-
hej, a ja się dziś nie oparłam pokusie i zjadłam chipy paprykowe:)mniam

MOI witamy
ja termin z OM mam na 23.09., z ostatniego USG na 26.09 więc też może się okazać,że wyjdzie październik:) wtedy niektóre już będą miały miesieczne odchowane bobaski
MOI lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
justyna14 wrote:hej, a ja się dziś nie oparłam pokusie i zjadłam chipy paprykowe:)mniam

MOI witamy
ja termin z OM mam na 23.09., z ostatniego USG na 26.09 więc też może się okazać,że wyjdzie październik:) wtedy niektóre już będą miały miesieczne odchowane bobaski 
a my będziemy zazdrościły niecierpliwie czekając
ja mam z OM i z USG na 25 września, więc tez koncówka
dzwonili z przychodni, pappa i hcg ok, ryzyko chorób jest bardzo niskie. ale się cieszę
to teraz tylko czekac do wrzesnia szalejąc na zakupach 
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2014, 16:57
assantea, justyna14, MOI lubią tę wiadomość
-
Patu wrote:mnie dzis mąż namówił żebym mu gulasz zrobiła. ale ja strasznie nie lubie w ciąży zapachu wieprzowiny, potwornie odrzuca, bleee. a mąż wymyślił świniaka na mięso kupić, bo ja wole drób, a jemu juz sie znudził i krzyczy ze jest prawdziwy chłop on chce prawdziwe mięso
oj cos mu się to w ciąży nie uda
Mnie odrzuca smród surowego i gotowanego kurczaka... Własnie skończyłam pomidorówkę robić i jak skubałam to mięsko mężowi, to myślałam,że umrę;p
hela wrote:Mycha a ty idziesz na warsztaty w Poznaniu?
Chcę iść do jakiejś bezpłatnej szkoły rodzenia. CHyba Bambino wybiorę, ewentualnie Alma Mater. O warsztatach żadnych nie słyszałam... Może jakiś wątek przeoczyłam? Ja nie robiłam prenatalnych, ale słyszałam,że tam zawsze mierzą kość udową... Może Ci zmierzył, ale nie widzisz tego w notatce..? Trzymam kciuki za Twoją dzisiejszą wizytę!!! -
Ewi zostan na metforminie dopoki nie porozmawiasz z endokrynologiem. Ja zaszlam w ciaze dzieki tym tabletkom,poniewaz moje pcos zablokowalo mi calkowicie owulacje. Z tego co pamietam te tabletki bede brala prawdopodobnie cale zycie, poniewaz odstawienie tabletek i brak diety niskoweglowodanowej to cukrzyca za kilka lat.Wiadomo jak cukrzyca to i inne schorzenia. Ja od roku zmiecnlam odzywianie i jestem na niskoweglowodanowym odzywianiu.
Dziewczyny nie wytrzymalam i kupilam dzisiaj dla maluszka czapeczke i buciki ktore sa robione na drutach ale z grubego kordonku, a nie z wloczki.
verynice masz piekny brzuszek
Ja jeszcze nic nie pokazuje, bo nie mam co. Moze za dwa tygodnie
verynice lubi tę wiadomość
-
afrykanka wrote:Ewi zostan na metforminie dopoki nie porozmawiasz z endokrynologiem. Ja zaszlam w ciaze dzieki tym tabletkom,poniewaz moje pcos zablokowalo mi calkowicie owulacje. Z tego co pamietam te tabletki bede brala prawdopodobnie cale zycie, poniewaz odstawienie tabletek i brak diety niskoweglowodanowej to cukrzyca za kilka lat.Wiadomo jak cukrzyca to i inne schorzenia. Ja od roku zmiecnlam odzywianie i jestem na niskoweglowodanowym odzywianiu.
Dziewczyny nie wytrzymalam i kupilam dzisiaj dla maluszka czapeczke i buciki ktore sa robione na drutach ale z grubego kordonku, a nie z wloczki.
verynice masz piekny brzuszek
Ja jeszcze nic nie pokazuje, bo nie mam co. Moze za dwa tygodnie 
nie nie odstawiam, nie mam zamiaru, dzięki tym tabletkom zostne niedługo mamą i to jest najważniejszę. Mi też lekarz jakieś 3 lata lemu po wykonaniu wszystkich badań powiedział że nie mam wogóle owulacji.
A mozesz mi powiedzięc tak mniej wiecej jak ta twoja dieta wygląda?
-
nick nieaktualny
-
ja diete niskoweglowodanowa zmodernizowalam tak aby na niej zostac juz na zawsze.
-nie jem slodyczy,(mozesz jesc czekolade z zawartoscia kakao przynajmniej 70%, ciast, (raz , ewntualnie dwa razy w miesiacu pozawalm sobie na kawaleczek ciasta)
-podstawa to UNIKANIE wszystkiego co jest z bialej maki pszennej, wiec jest to chleb, buleczki,drozdzowki,paczki,makaron, pizza,wyzej wspomniane ciasta i bialy ryz.
-nie wolno jesc ziemniakow ( w zadnej postaci) i pic piwa to sa dwie najgorsze rzeczy…( pozwalam sobie na fryki czasami)
- nie wolno gotowanej kukurydzy,marchewki i burakow, surowe jak najbardziej, z owocow nie jem babana, arbuza,melona,zadnych owocow z puszki, rodzynkow, chipsow, platki kukurydziane, kasza manna,
W ZAMIAN ciemny makaron z maki razowej , makaron capellini (wykonany z innej maki), brazowy ryz, chleb zytni, pumpernickiel,chleb orkiszowy, zamiast ziemniakow bataty-slodkie ziemniaki, platki sniadaniowe pelne,
Ja jem duzo owocow, warzyw, mozesz jesc miesa,ryby, owoce,morza, nabial,jajka,wino wytrawne
, migdaly, orzechy, jak chcesz cos poslodzic to kup fruktoze zmiast cukru albo stewie,
Oczywiscie nie wpadam w skrajnosci, czasem zjem pizze czy normalny makaron czy kukurydze z grilla.
Jak znajde link to ci przesle jakie produkty mozesz a jakie powinnas unikac. ja mam zawsze listy produktow na lodowce:) -
Dziewczyny jak wstawić zdjęcia żeby było je widać na forum?
-
mycha89 wrote:Chcę iść do jakiejś bezpłatnej szkoły rodzenia. CHyba Bambino wybiorę, ewentualnie Alma Mater. O warsztatach żadnych nie słyszałam... Może jakiś wątek przeoczyłam? Ja nie robiłam prenatalnych, ale słyszałam,że tam zawsze mierzą kość udową... Może Ci zmierzył, ale nie widzisz tego w notatce..? Trzymam kciuki za Twoją dzisiejszą wizytę!!!
Mycha już dziewczyny pisały:
http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty.html
bezplatne warsztaty dla mnie najbliżej do poznania
a ostatnio jechałam przez wrześnię i powiem ci ze masz super dojazd do poznania!
jakbys sie wybierała to daj znać
-
nick nieaktualnyakuszerka89 wrote:Dziewczyny jak wstawić zdjęcia żeby było je widać na forum?
Wybierz zdjęcie i wgraj je na jakimś serwerze w sieci. Ja polecam www.fotosik.pl. Oczywiście wgrywasz zdjęcie zapisujesz i np wybierasz wersję "zdjęcie 500px na forum" Pod spodem masz link, kopiujesz go, w pisanym watku wstawiasz skopiowany adres tak żeby zamiast [ URL] i [ /URL] było [ IMG] i [ /IMG] (to IMG i URL ma być bez spacji)
To wszystko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2014, 19:00

[