Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
verynice wrote:Witam się mamusie wraz z moim wczorajszym bebzunikiem
Mam taki właściwie już od rana, więc to juz ciążowy a nie od nażarca się
A jak wasze brzuszki? Pochwalcie się!
brzusio ślicznyi chętnie pochwalę się swoim bo mam podobny ale jak się wstawia zdjęcia na forum?
verynice lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, mój termin przypada na 29.09., ale mogę też "zahaczyć" o październik. Wczytuję się w wasze zapiski i podziwiam, że rozmawiacie na tak poważne tematy jak wybór wózka, czy wyprawka dla maluszka
Dla mnie to czarna magia! Nie ogarniam tematu! Jeszcze raz szacun!
Gosia19, kark lubią tę wiadomość
-
Gosia19 wrote:Miałam czas więc ogarnęłam listę potrzebnych rzeczy dla maluszka:
Ubranka (56-62cm)
-5szt kaftaników z długim rękawem (wiązanych z boku)
-3szt body z długim rękawem (zapinanych z boku)
-4 szt bawełnianych pajacyków
-2 szt welurowych pajacyków
-5 par śpioszków
-4 pary skarpetek bawełnianych
-2 dresy
-2 czapeczki bawełniane + 1 cieplejsza na dwór
-kombinezon (na zimę i jesień)
Kosmetyki
-mydło
-krem ochronny na buzie
-myjka
-oliwka pielęgnacyjna
-krem na odparzenia (sudocrem)
-miękka szczoteczka do włosów
-nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
-proszek do prania (Lovela)
- chusteczki nawilżane
-termometr do wody
-wkładki laktacyjne (dla mnie)
-płatki nasączone spirytusem do przemywania pępuszka
Ogólne
-wanienka + podkładka z gąbki
-2szt ręczników z kapturkiem
-komplet pościeli do łóżeczka
-2 kocyki (1 polarowy i cieplejszy do wózka)
-materac do łóżeczka
-rożek
-przewijak
-butelki antykolkowe 2 szt
-myjka do butelek
-smoczki do butelek 2 szt
-śliniaki 2 szt
-smoczki uspokajające i ortodontyczne 2 szt
Dodatkowe
-wózek
-fotelik
-leżaczek-bujaczek ewentualnie karuzelka pozytywka
- monitor oddechu
Teraz się zastanawiam czy rzeczywiście napisałam to co chciałam, dziewczyny, co o tym myślicie?
wydaje mi się, ze ubranek troszke za mało. dziecku lubi się ulac, albo pieluszka przepuści i czasem kilka razy w ciągu dnia trzeba przebrac. i dodałabym jakies wyjściowe ciuszki. pościeli tez raczej 2 komplety to minimum. no i pampersy oczywiściepieluszki takie zwyczajne, materiałowe. puder czy zasypka.
-
MOI wrote:
wybór wózka dla sporej części tu jest jeszcze czarną magią, na szczęście jest kilka doświadczonych mam i zaznajomionych z tematemMOI lubi tę wiadomość
-
Gosia19 - ja bym poważnie zastanowiła nad podkładką do wanienki. Ciężko ją wysuszyć i ogólnie utrzymać w czystości, w ciągłej wilgoci i cieple rozwijają się bakterie i takie tam. Ogólnie jako położna nie polecam gąbkowych podkładek do wanienki
Gosia19 lubi tę wiadomość
-
Gosia jeśli chodzi o rzeczy do kąpieli, to też zrezygnowałabym z tej podkładki. Ja miałam taką w kształcie misia przy pierwszym dziecku i szybko ją wywaliłam, bo nie była potrzebna a taka wilgotna jest dobrą porzywka dla grzyba
ja zrezygnowałabym też z termometru do wanienki, też miałam i szybko przestałam z niego korzysać. Po prostu wkładasz łokieć do wody i jak jest ciepła to mozna kąpac
Do listy dodałabym nianię elektroniczną, nam się bardzo przydała, zwłaszcza na wyjazdach (korzystaliśmy z niej kilka lat).
Gosia19 lubi tę wiadomość
-
hej, a ja się dziś nie oparłam pokusie i zjadłam chipy paprykowe:)mniam
MOI witamyja termin z OM mam na 23.09., z ostatniego USG na 26.09 więc też może się okazać,że wyjdzie październik:) wtedy niektóre już będą miały miesieczne odchowane bobaski
MOI lubi tę wiadomość
-
justyna14 wrote:hej, a ja się dziś nie oparłam pokusie i zjadłam chipy paprykowe:)mniam
MOI witamyja termin z OM mam na 23.09., z ostatniego USG na 26.09 więc też może się okazać,że wyjdzie październik:) wtedy niektóre już będą miały miesieczne odchowane bobaski
a my będziemy zazdrościły niecierpliwie czekającja mam z OM i z USG na 25 września, więc tez koncówka
dzwonili z przychodni, pappa i hcg ok, ryzyko chorób jest bardzo niskie. ale się cieszęto teraz tylko czekac do wrzesnia szalejąc na zakupach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2014, 16:57
assantea, justyna14, MOI lubią tę wiadomość
-
Patu wrote:mnie dzis mąż namówił żebym mu gulasz zrobiła. ale ja strasznie nie lubie w ciąży zapachu wieprzowiny, potwornie odrzuca, bleee. a mąż wymyślił świniaka na mięso kupić, bo ja wole drób, a jemu juz sie znudził i krzyczy ze jest prawdziwy chłop on chce prawdziwe mięso
oj cos mu się to w ciąży nie uda
Mnie odrzuca smród surowego i gotowanego kurczaka... Własnie skończyłam pomidorówkę robić i jak skubałam to mięsko mężowi, to myślałam,że umrę;p
hela wrote:Mycha a ty idziesz na warsztaty w Poznaniu?
Chcę iść do jakiejś bezpłatnej szkoły rodzenia. CHyba Bambino wybiorę, ewentualnie Alma Mater. O warsztatach żadnych nie słyszałam... Może jakiś wątek przeoczyłam? Ja nie robiłam prenatalnych, ale słyszałam,że tam zawsze mierzą kość udową... Może Ci zmierzył, ale nie widzisz tego w notatce..? Trzymam kciuki za Twoją dzisiejszą wizytę!!! -
Ewi zostan na metforminie dopoki nie porozmawiasz z endokrynologiem. Ja zaszlam w ciaze dzieki tym tabletkom,poniewaz moje pcos zablokowalo mi calkowicie owulacje. Z tego co pamietam te tabletki bede brala prawdopodobnie cale zycie, poniewaz odstawienie tabletek i brak diety niskoweglowodanowej to cukrzyca za kilka lat.Wiadomo jak cukrzyca to i inne schorzenia. Ja od roku zmiecnlam odzywianie i jestem na niskoweglowodanowym odzywianiu.
Dziewczyny nie wytrzymalam i kupilam dzisiaj dla maluszka czapeczke i buciki ktore sa robione na drutach ale z grubego kordonku, a nie z wloczki.
verynice masz piekny brzuszekJa jeszcze nic nie pokazuje, bo nie mam co. Moze za dwa tygodnie
verynice lubi tę wiadomość
-
afrykanka wrote:Ewi zostan na metforminie dopoki nie porozmawiasz z endokrynologiem. Ja zaszlam w ciaze dzieki tym tabletkom,poniewaz moje pcos zablokowalo mi calkowicie owulacje. Z tego co pamietam te tabletki bede brala prawdopodobnie cale zycie, poniewaz odstawienie tabletek i brak diety niskoweglowodanowej to cukrzyca za kilka lat.Wiadomo jak cukrzyca to i inne schorzenia. Ja od roku zmiecnlam odzywianie i jestem na niskoweglowodanowym odzywianiu.
Dziewczyny nie wytrzymalam i kupilam dzisiaj dla maluszka czapeczke i buciki ktore sa robione na drutach ale z grubego kordonku, a nie z wloczki.
verynice masz piekny brzuszekJa jeszcze nic nie pokazuje, bo nie mam co. Moze za dwa tygodnie
nie nie odstawiam, nie mam zamiaru, dzięki tym tabletkom zostne niedługo mamą i to jest najważniejszę. Mi też lekarz jakieś 3 lata lemu po wykonaniu wszystkich badań powiedział że nie mam wogóle owulacji.
A mozesz mi powiedzięc tak mniej wiecej jak ta twoja dieta wygląda?
-
nick nieaktualny
-
ja diete niskoweglowodanowa zmodernizowalam tak aby na niej zostac juz na zawsze.
-nie jem slodyczy,(mozesz jesc czekolade z zawartoscia kakao przynajmniej 70%, ciast, (raz , ewntualnie dwa razy w miesiacu pozawalm sobie na kawaleczek ciasta)
-podstawa to UNIKANIE wszystkiego co jest z bialej maki pszennej, wiec jest to chleb, buleczki,drozdzowki,paczki,makaron, pizza,wyzej wspomniane ciasta i bialy ryz.
-nie wolno jesc ziemniakow ( w zadnej postaci) i pic piwa to sa dwie najgorsze rzeczy…( pozwalam sobie na fryki czasami)
- nie wolno gotowanej kukurydzy,marchewki i burakow, surowe jak najbardziej, z owocow nie jem babana, arbuza,melona,zadnych owocow z puszki, rodzynkow, chipsow, platki kukurydziane, kasza manna,
W ZAMIAN ciemny makaron z maki razowej , makaron capellini (wykonany z innej maki), brazowy ryz, chleb zytni, pumpernickiel,chleb orkiszowy, zamiast ziemniakow bataty-slodkie ziemniaki, platki sniadaniowe pelne,
Ja jem duzo owocow, warzyw, mozesz jesc miesa,ryby, owoce,morza, nabial,jajka,wino wytrawne, migdaly, orzechy, jak chcesz cos poslodzic to kup fruktoze zmiast cukru albo stewie,
Oczywiscie nie wpadam w skrajnosci, czasem zjem pizze czy normalny makaron czy kukurydze z grilla.
Jak znajde link to ci przesle jakie produkty mozesz a jakie powinnas unikac. ja mam zawsze listy produktow na lodowce:) -
Dziewczyny jak wstawić zdjęcia żeby było je widać na forum?
-
mycha89 wrote:Chcę iść do jakiejś bezpłatnej szkoły rodzenia. CHyba Bambino wybiorę, ewentualnie Alma Mater. O warsztatach żadnych nie słyszałam... Może jakiś wątek przeoczyłam? Ja nie robiłam prenatalnych, ale słyszałam,że tam zawsze mierzą kość udową... Może Ci zmierzył, ale nie widzisz tego w notatce..? Trzymam kciuki za Twoją dzisiejszą wizytę!!!
Mycha już dziewczyny pisały:
http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty.html
bezplatne warsztaty dla mnie najbliżej do poznaniaa ostatnio jechałam przez wrześnię i powiem ci ze masz super dojazd do poznania!
jakbys sie wybierała to daj znać
-
nick nieaktualnyakuszerka89 wrote:Dziewczyny jak wstawić zdjęcia żeby było je widać na forum?
Wybierz zdjęcie i wgraj je na jakimś serwerze w sieci. Ja polecam www.fotosik.pl. Oczywiście wgrywasz zdjęcie zapisujesz i np wybierasz wersję "zdjęcie 500px na forum" Pod spodem masz link, kopiujesz go, w pisanym watku wstawiasz skopiowany adres tak żeby zamiast [ URL] i [ /URL] było [ IMG] i [ /IMG] (to IMG i URL ma być bez spacji)
To wszystko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2014, 19:00