WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Nie. a są gdzieś za darmo?
    4 kwietnia w Bydgoszczy :-)

h84fkrhm4lz65cww.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ty idziesz? sama czy z kimś?

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jovi81 wrote:
    Dziewczyny proszę Was o pomoc - od miesiąca mam straszne problemy z cerą - trądzik pojawił się wszędzie twarz, plecy, dekolt. Skóra jest tłusta i świecąca - nie wiem czy to przez hormony jakie przyjmuję w końskich dawkach czy po prostu reakcja organizmu na ciążę. CZEGO UŻYWACIE JEŚLI MACIE PODOBNY PROBLEM ? Jakie kosmetyki są skuteczne i bezpieczne ?

Jovi nie jesteś sama. Ja tez mam problem z cerą, trądzik itp ale w przeciwienstwie do Ciebie nie mam tłustej cery tylko suchą :( jak łuski ryby bleee, juz nie wiem sama co mam robic, czym to smarowac i nawilzac ehhh
    Ponoc to hormony powoduja taki stan cery i malo co pomaga, trzeba to przeczekać :/

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    podobno świeże warzywa to na dziewczynkę, tak gdzieś czytałam. Ale to tylko takie gadanie :P Ja mam nadzieję, że się nie sprawdzi, bo świeże warzywa wcinam jak szalona, a chciałabym jednak chłopca :P
    Co do dupka, to brałam tylko przez 2 tyg w 1 trym, ale całą ciążę (do tej pory) brałam lutkę i jutro biorę ostatni raz.
    mnie się wydaje, że u mnie będzie córcia bo mam słabszą cere niż przed ciążą i włosy częściej mi się przetłuszczają = brzydne czyli córcia odbiera urode:) choć jak będzie synek nie rozczaruje się, bo nie mam nic, więc oby zdrowe, choć chciałąbym już wiedzieć

aleksa.wawa lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez tak slyszalam ze corka odbiera urode i u mnie to chyba sie sprawdza hehe bo przed ciaza mialam cere jak laleczka, w ogole nigdy nie mialam problemow, zero trądzika itp, a teraz jest masakra jakaś :( Dodatkowo wyszla mi niedoczynność tarczycy i przez to ta sucha skóra ehhh

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was Dziewczyny :) Dwa dni czlowiek nie zajrzy na forum i potem do nadrobienia ma 10 stron hehe :) Fajnie ze duzo piszecie :)

Wczoraj udalo mi sie wylicytowac na allegro paczke ponad 30 ubranek za 20 zł :) ale sie wkrecilam ;)

Milego dnia wam zycze :*

Patu lubi tę wiadomość

• mycha89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mi też popsuła sie cera, mam co kawałek wypryski i takei jakby potówki. A przepowiadają mi lekarze synka;p Kuzynka ma córkę na 100%, bo jest już w 6 mies, a w życiu nie wyglądała tak pięknie! Także to zabobon z tą cerą i płcią:p

justyna14, Fipsik lubią tę wiadomość

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mówią że wyładniałam haha tylko że nie widzą mnie z rana :P

może dziś maleństwo pokaże co ma miedzy nogami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2014, 11:52

justyna14, verynice, mycha89 lubią tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie dzis mąż namówił żebym mu gulasz zrobiła. ale ja strasznie nie lubie w ciąży zapachu wieprzowiny, potwornie odrzuca, bleee. a mąż wymyślił świniaka na mięso kupić, bo ja wole drób, a jemu juz sie znudził i krzyczy ze jest prawdziwy chłop on chce prawdziwe mięso :D oj cos mu się to w ciąży nie uda

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha a ty idziesz na warsztaty w Poznaniu?

64xp62y.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    mnie dzis mąż namówił żebym mu gulasz zrobiła. ale ja strasznie nie lubie w ciąży zapachu wieprzowiny, potwornie odrzuca, bleee. a mąż wymyślił świniaka na mięso kupić, bo ja wole drób, a jemu juz sie znudził i krzyczy ze jest prawdziwy chłop on chce prawdziwe mięso :D oj cos mu się to w ciąży nie uda
    ja też na wieprzowinę nie mogę patrzeć, nie mówiąc już o zapachu takiej duszonej w sosie... fuj..
    ale spróbuj z wołowiną.. niby też czerwone mięcho, a bitkami ostatnio zajadałam się jak głupia.. a też myślałam, że żadne mięcho mi nie wejdzie..

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Zaczarowana Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    akuszerka co u Ciebie? :)
    Ja mam doła, przeszliśmy wczoraj rozmowę z mężem, powiedział, że jak tak dalej pójdzie to zamyka firmę i wyjeżdża do Niemiec. Rozumiem jego decyzję, w sumie jestem za bo ostatnio wiecznie jesteśmy na dołku finansowym, nawet odłożyć nie potrafimy. Ale i tak mi smutno, jestem rozczarowana tym krajem, że sama prawdopodobnie będę w ciąży sama z małym i po urodzeniu tak samo. Naprawdę rozumiem to, bo ja też już mam dosyć tej finansowej agonii :/
    Rozumiem Twoją sytuację i co czujesz, przykro mi, że musicie stawać przed takimi wyborami. Nie możesz wyjechać z mężem do Niemiec ?

Mi babcia dziś powiedziała, że ładnie wyglądam, to pewnie będę miała chłopca :P Nie wierzę w takie zabobony, ale jak mam być szczera, to ostatnio też coraz częściej mam wrażenie jakby to był chłopak. Ciekawe czy na wizycie za tydzień lekarz zobaczy, oby bo chciałabym już wiedzieć, rodzina robi zakłady haha :) Mama stawia na syna, brat też, a tata na córkę :)

Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie wszyscy czekają na córkę (poza mężem, który nie ma preferencji :P) dlatego ja na przekór chciałabym synka :P ale będę przeszczęśliwa bez względu na płeć :) chcę po prostu już tulić swoją dzidzię :)

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym chciala synka, pozniej coreczke, jak moi rodzice, parkę :) ale co będzie to będzie, ważne zeby zdrowe maleństwo było!
    Mi wszyscy obstawiają chłopaka, chyba jeszcze nikt nie mówił że dziewczynka, i ja też mam takie przeczucia, ahhh żeby się dzisiaj pokazał :D

mycha89 lubi tę wiadomość

64xp62y.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie do Was, czy wszystkie miałyście badane długość nóżki, obwód główki itp? bo mi zawsze badali, nawet na tych 11-14tc tylko długość CRL i BPD i tylko tyle... pytam bo nie wiem czy wspominać o tym lekarzowi dzisiaj?

64xp62y.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    ja też na wieprzowinę nie mogę patrzeć, nie mówiąc już o zapachu takiej duszonej w sosie... fuj..
    ale spróbuj z wołowiną.. niby też czerwone mięcho, a bitkami ostatnio zajadałam się jak głupia.. a też myślałam, że żadne mięcho mi nie wejdzie..

tylko cena wołowiny niezła, ale od czasu do czasu spróbuje, jakies mięso jeść muszę. dzięki za rade :)

Hela- ja tez miałam tylko crl i bpd mierzone.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam czas więc ogarnęłam listę potrzebnych rzeczy dla maluszka:
    Ubranka (56-62cm)

-5szt kaftaników z długim rękawem (wiązanych z boku)
    -3szt body z długim rękawem (zapinanych z boku)
    -4 szt bawełnianych pajacyków
    -2 szt welurowych pajacyków
    -5 par śpioszków
    -4 pary skarpetek bawełnianych
    -2 dresy
    -2 czapeczki bawełniane + 1 cieplejsza na dwór
    -kombinezon (na zimę i jesień)

Kosmetyki

-mydło
    -krem ochronny na buzie
    -myjka
    -oliwka pielęgnacyjna
    -krem na odparzenia (sudocrem)
    -miękka szczoteczka do włosów
    -nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
    -proszek do prania (Lovela)
    - chusteczki nawilżane
    -termometr do wody
    -wkładki laktacyjne (dla mnie)
    -płatki nasączone spirytusem do przemywania pępuszka

Ogólne

-wanienka + podkładka z gąbki
    -2szt ręczników z kapturkiem
    -komplet pościeli do łóżeczka
    -2 kocyki (1 polarowy i cieplejszy do wózka)
    -materac do łóżeczka
    -rożek
    -przewijak
    -butelki antykolkowe 2 szt
    -myjka do butelek
    -smoczki do butelek 2 szt
    -śliniaki 2 szt
    -smoczki uspokajające i ortodontyczne 2 szt

Dodatkowe
    -wózek
    -fotelik
    -leżaczek-bujaczek ewentualnie karuzelka pozytywka
    - monitor oddechu

Teraz się zastanawiam czy rzeczywiście napisałam to co chciałam, dziewczyny, co o tym myślicie? :)

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka wrote:
    Ja uwielbiam sery wszelkiego rodzaju, ale zawsze sprawdzam dla pewnosci etykietke. Sery feta sa z pasteryzowanego mleka i jem je kilka razy w tygodniu.

Ewi je tez jestem na glucophage 500, to to samo co metformina. Biore caly czas i nie moge przerwac, to jest ROZKAZ ginekologa. Metformina zmniejsza o 54% ryzyko poronienia z nasza przypadloscia. Nie odstawiaj, bo jak pdstawisz to na pewno bedziesz miala cukrzyce ciazowa jak i inne dolegliwosci.

Ewi stosujesz diete niskoweglowodanowa (low Gi) ?

jejku a gin kazał mi odstawić , dobrze ze tego nie zrobiłam, mój endo leczy mnie od 7 lat więc mu ufam, najpierw do niego pójdę i zobaczymy co on mi powie.

Nie na żadnej diecie nie jestem, jem co chcę, ale wiadomo ograniczam słodycze.

qb3c82c3gptozz8t.png
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 13 marca 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia, ja bym jeszcze z ubranek kupiła kilka sweterków, spodenek (sztruksowych/jeansowych itp) - w domu dziecko może leżeć w samych śpiochach/pajacykach, ale tak myślę że jak się gdzieś idzie to trzeba coś na to ubrać, oprócz kombinezonika. Do tego dorzuciłabym kurteczkę 56 albo grubszą bluzę polarkową - jak będzie ciepła jesień to się dziecię ugotuje w kombinezoniku.

Edit: dorzuciłabym jeszcze łapki niedrapki 2 pary i łóżeczko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2014, 14:43

Gosia19 lubi tę wiadomość

v50lkjv.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    afrykanka wrote:
    Ewi ja na roznych forach czytalam o roznych przypadkach i decyzjach lekarzy odnosnie metforminy. Jednego nie rozumiem, dlaczego polscy lekarze nie karza brac metforminy przez cala ciaze. Sa tacy ktorzy zalecaja brac tylko w pierwszych tygodniach, ale niestety rowniez tacy ktorzy karza odstawic lek. Na forach mozna znalezc mnostwo historii kobiet, ktore po odstawieniu leku, ktore braly kilka tygodni tracily dzieci. Nieraz mam wrazenie, ze lekarze nie czytaja njanowszych badan.
    Tak na marginesie cukrzyca ciazowa czesto rozwija sie w trzcim trymestrze, nie uzywajac metforminy masz prawie ja gwarantowana.
    Ewi porozmawiaj z endokrynologiem. Jedno jest pewne, ten lek nie jest szkodliwy dla plodu wrecz przeciwnie.

No ja właśnie też przed zajściem w ciąże czytałam różne artykuły i kobiety po odstawieniu metforminy poroniły, ten lek nie dość że podtrzymuje ciążę to i wydaje mi się że dzięki niemu wogóle w nią zaszłyśmy, oczywiście kobiety które mają pco.

qb3c82c3gptozz8t.png
‹‹ 333 334 335 336 337 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ