Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia, jak jesteś szczupła to może Cię boleć bardziej.
    Wydaje mi się że Cię boli bo ścięgna się rozciągają, macica rośnie.
    Ja generalnie miałam nadwagę przed ciążą (miałam już zapas matczyny hehe ;-) ) i też mam takie bóle, nie cały czas, ale lubi mnie trzymać całą dobę :/

v50lkjv.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia ja byłam na genetycznych w 12t0d i wtedy wstępnie lekarz powiedział że chłopak, teraz w 14t5d potwierdził że będzie chłopczyk :) więc dość wcześnie, ale mój synuś to bezwstydnik cały czas rozwalony więc nie ciężko było zobaczyć :)

Witam was w ogóle :)

karolcia:)))), verynice lubią tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DEDIRE dobrze wiedzieć , że ktoś ma podobnie, wszytskie znajome ktore urodziły przed kilkoma miesiacami twierdzą, że ich nic nie bolało więc sie martwiłam bardzo tymi bólami:) HELA , ten twój synuś to łobuziaczek hehe:) też bym chciała wiedzieć tak wczesnie, nie zalezy mi na płci dzeciątka ale tak po prostu fajnie jest wiedzieć kto tam w brzuszku siedzi:)))) Miłego popołudnia dziewczyny!!!!!

• Quatriona Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia:)))) wrote:
    hej dziewczyny:) mam pytanko, w ktorym tygodniu lekarz powiedział jaka jest płeć dziecka??Jutro zaczynam 13 tydz, w sobote mam genetyczne ale sądzę , ze to jeszcze za wczesnie na rozpoznanie. A jak było u was??
    Mi nie powiedział na genetycznym. Powiedział że płeć sprawdzi na następnej wizycie 2.04.

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz to zaczną się w naszym wątku informacje o płci naszych dzieciaczków :) Po wizytach już będziemy się chwalić :) :) :)

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) A czy któraś z Was może polecić jakiś dobry poradnik dotyczący pierwszego roku życia dziecka? Chciałabym coś kupić już teraz, bo jestem totalnie zielona i wolę się trochę przygotować. Instynktu na razie nie czuję, ale mam nadzieję, że w końcu przyjdzie...

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • verynice Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Witajcie :) A czy któraś z Was może polecić jakiś dobry poradnik dotyczący pierwszego roku życia dziecka? Chciałabym coś kupić już teraz, bo jestem totalnie zielona i wolę się trochę przygotować. Instynktu na razie nie czuję, ale mam nadzieję, że w końcu przyjdzie...

Ja mam taką grubą księgę "W oczekiwaniu na dziecko" - polecam, bardzo dużo przydatnych informacji i przed ciążą, w czasie ciąży jak i po ciązy :)

madiiiii lubi tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładne "w oczekiwaniu na dziecko" tez mam ta książke, godna polecenia:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się dziś skusiłam i mieliśmy na drugie danie camemberta w panierce z frytkami i surówką :D Hmmm, pychotka :D

My zaczynamy wstępnie się zastanawiać nad wakacjami, bo mąż ma teraz taką pracę, że może brać wolne maj-początek lipca... :/ Tyle, że u nas zaliczenia, sesja i obrona jest koniec maja-początek lipca, czyli trzeba będzie pewnie w połowie maja gdzieś jechać :(

Ja będę wg miesiączki miała usg 14+6, jeśli dzidziuś dalej tak rośnie, to wg usg pewnie 15+3 i mam nadzieję, że lekarz coś nam zdradzi odnośnie płci :D Zresztą mam zamiar zjeść wcześniej coś słodkiego, to może będzie łatwiej coś uchwycić, jak się dzidziuś będzie ruszał, a nie spał :P
    Z tego co zauważyłam wśród internetowych mam, to chyba każdy chłopak na początku ma nogi rozłożone, a dziewczynki zazwyczaj ściśnięte :)

Aha, kobietki, w piątek poszłam zrobić mocz i morfologię.
    Przepraszam za opis, ale zrobiłam siku, poszłam budzić córkę, robić śniadanie, ubierać mnie i ją, potem poszłam po pojemnik, a tam około 1/3 wysokości był na dnie osad...
    Ktoś miał kiedyś tyle osadu? Wiecie może co to może znaczyć?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2014, 14:25

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie większość poleca "W oczekiwaniu na dziecko", tylko sugerując się tytułem, myślałam, że to książka raczej o okresie przed porodem. Myślicie że ta księga wystarczy tak do pierwszego roku życia dziecka, czy może dokupic coś jeszcze?
    verynice wrote:
    Ja mam taką grubą księgę "W oczekiwaniu na dziecko" - polecam, bardzo dużo przydatnych informacji i przed ciążą, w czasie ciąży jak i po ciązy :)

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Patu Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    A ja się dziś skusiłam i mieliśmy na drugie danie camemberta w panierce z frytkami i surówką :D Hmmm, pychotka :D

My zaczynamy wstępnie się zastanawiać nad wakacjami, bo mąż ma teraz taką pracę, że może brać wolne maj-początek lipca... :/ Tyle, że u nas zaliczenia, sesja i obrona jest koniec maja-początek lipca, czyli trzeba będzie pewnie w połowie maja gdzieś jechać :(

Ja będę wg miesiączki miała usg 14+6, jeśli dzidziuś dalej tak rośnie, to wg usg pewnie 15+3 i mam nadzieję, że lekarz coś nam zdradzi odnośnie płci :D Zresztą mam zamiar zjeść wcześniej coś słodkiego, to może będzie łatwiej coś uchwycić, jak się dzidziuś będzie ruszał, a nie spał :P
    Z tego co zauważyłam wśród internetowych mam, to chyba każdy chłopak na początku ma nogi rozłożone, a dziewczynki zazwyczaj ściśnięte :)

Aha, kobietki, w piątek poszłam zrobić mocz i morfologię.
    Przepraszam za opis, ale zrobiłam siku, poszłam budzić córkę, robić śniadanie, ubierać mnie i ją, potem poszłam po pojemnik, a tam około 1/3 wysokości był na dnie osad...
    Ktoś miał kiedyś tyle osadu? Wiecie może co to może znaczyć?

u mnie rozkraczona az sie lekarz smiał, a wstępnie dziewczynka :) byłam u 2, jeden mówi, że dziewczynka raczej, ale nie nastawiac się, a drugiego jak zapytałam, to powiedział że za wczesnie jeszcze by zobaczyc.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia:)))) wrote:
    dokładne "w oczekiwaniu na dziecko" tez mam ta książke, godna polecenia:)

zamówiłam właśnie w empiku za 46 zł :)

karolcia:)))) lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    książkę też czytałam w pierwszej ciąży bo wtedy rzeczywiście wszystko wydaję się interesujące bardzo dużo czytałam gazet "dziecko" albo ""mamo to Ja" nie wiem czy teraz leci ale na tvn style jeśli się nie myślę leciał program "mamo to Ja" i też oglądałam bardzo przydatne niektóre artykuły :) Jeśli o to Ci chodzi bo jeśli chcesz jeszcze jakieś książki to Ja wypożyczałam z biblioteki :)
    A Ja wizytę mam jutro o 9:00 już nerwice mam bo nie wiem czy ten na NFZ mi coś powie o płci i czy zrobi usg :(

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • betina89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam w czwartek prenatalne, wyniki dzidzi jak to lekarz określił-wszystkie super, czyli zdrowe;D powiedział ,że płeć można potwierdzić w 16 tyg. teraz nic nie mówił ale skoro nawet nie powiedział przypuszczeń to czuję , że córeczka będzie;D

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z ksiązek to do tej "w oczekiwaniu na dziecko" jest jeszcze "pierwszy rok życia dziecka" :)

64xp62y.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja zapytam Was czy macie jakieś wykupione ubezpieczenie dodatkowe grupowe z którego wypłacają kasę za urodzenie dziecka i pobyt w szpitalu?
    Kolega mi ostatnio o tym mówił, ale nie wiem czy prowadząc dzialalność mogę to wykupić i jak to dokładnie wygląda... więc może Wy wiecie??

Na becikowe niestety jestem za bogata :( jest wymóg ponoć dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć coś ok 1900 zł i nic nie dostanę :/

64xp62y.png
  • betina89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ubezpieczona dodatkowo... ale musisz się dowiedzieć czy cię to obejmie, bo jak mi to tłumaczyli to wiem, że nie mogło być tak ,że najpierw zajdę w ciąże a później sobie ubezpieczenie wykupuję , musi by c okres karencji tak przynajmniej w PZU miałam ale przeniosłam się do WARTY-wydaje mi się, że lepiej wypłacają i nie ma tego okresu karencji, natomiast też jest chyba tak ,że najpierw ubezpieczenie , a później ciąża-WIADOMO. Trzeba myśleć wcześniej o takich sprawach:)) myślę, że jak prowadzisz działalność to nie będzie problemu:)

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    a ja zapytam Was czy macie jakieś wykupione ubezpieczenie dodatkowe grupowe z którego wypłacają kasę za urodzenie dziecka i pobyt w szpitalu?
    Kolega mi ostatnio o tym mówił, ale nie wiem czy prowadząc dzialalność mogę to wykupić i jak to dokładnie wygląda... więc może Wy wiecie??

Na becikowe niestety jestem za bogata :( jest wymóg ponoć dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć coś ok 1900 zł i nic nie dostanę :/

Ja mam wykupione ubezpieczenie grupowe z pracy w PZU, jak leżałam 5 dni w szpitalu na początku ciąży to dostałam pieniążki, jednak z kasą za urodzenie dziecka jest tak, że jest jakiś okres karencji, żeby nie byo tak, że ktoś wykupi ubezpieczenie jak już wie, że jest w ciaży... trzeba ileśtam wcześniej opłacać składki, żeby Ci przyznali kasę za urodzenie dziecka... a ten okres karencji to różnie bywa, zalezy jak wynegocjuje firma z ubezpieczycielem...

Nie wiem jak to wygląda, jak jesteś sama "sobie szefem"...

dqprpx9ikjqhrova.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie znajomi opłacali chyba 2 miesiące przed tylko u kolegi z pracy byli zapisani... i dostali coś ok 2,5 tys (wpływ pewnie miało cc)
    wiem że nie mogę wykupić takiego ubezpieczenia w okresie zwolnienia, ale że jak w ciąży jestem to nigdzie nie widziałam nic takiego... hmmm będę musiała się wbić w temat może akurat się uda...

Chyba że przy becikowym wliczam mój dochód po odjęciu podatku dochodowego? bo jeśli tak to się zmieszcze :D

64xp62y.png
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela:

Niestety już za późno. Jeśli wykupisz ubezpieczenie dodatkowe to po 3 mies opłacania składek obejmie CIę chorobowe i szpital (w przypadku własnej działalności) od razu jeśłi będziesz u kogoś dopisana do grupówki. Na urodzenie dziecka karencja wszędzie wynosi 9-12 mies. Kiedyś były ubezpieczenia bez karencji, teraz raz na jakiś czas robią promocję, że karencji nie ma, ale to musiałabyć stale śledzić wszystkie oferty ubezpieczalni...

Cesarskie cięcie chyba jest wyżej opłacane tylko przez jedną ubezpieczalnię. Reszta w regulaminie zaznacza cesarkę jako wyłączoną z wypłaty dodatkowych należności...

Jeśli chodzi o becikowe to pamiętaj,że nowonarodzone dziecię liczy się do Waszych dochodów! Czyli licz wasze dochody (chyba netto) podzielone na 3:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2014, 16:22

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
‹‹ 343 344 345 346 347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ