Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • verynice Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha, zaczęłaś dziś 16 tydzień ciąży!!!! Gratulację i po cichutku zazdroszczę :D ale w pozytywny sposób :D

dqprpx9ikjqhrova.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem ubezpieczona i karencja wynosi 9 miesięcy. Z tego co się kiedyś dowiadywałam to w PZU jest okres karencji 6 miesięcy.

• hela Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha89 wrote:
    Hela:

Niestety już za późno. Jeśli wykupisz ubezpieczenie dodatkowe to po 3 mies opłacania składek obejmie CIę chorobowe i szpital (w przypadku własnej działalności) od razu jeśłi będziesz u kogoś dopisana do grupówki. Na urodzenie dziecka karencja wszędzie wynosi 9-12 mies. Kiedyś były ubezpieczenia bez karencji, teraz raz na jakiś czas robią promocję, że karencji nie ma, ale to musiałabyć stale śledzić wszystkie oferty ubezpieczalni...

Cesarskie cięcie chyba jest wyżej opłacane tylko przez jedną ubezpieczalnię. Reszta w regulaminie zaznacza cesarkę jako wyłączoną z wypłaty dodatkowych należności...

Jeśli chodzi o becikowe to pamiętaj,że nowonarodzone dziecię liczy się do Waszych dochodów! Czyli licz wasze dochody (chyba netto) podzielone na 3:-)

No dziwne bo moi znajomi płacili krótko a jeszcze ich znajomi chyba tylko miesiąc i ci drudzy dostali jeszcze więcej kasy, niestety szczegółów nie znam. Kolega tylko napomknął o tym przy ostatniej rozmowie tel, więc jak się z nimi zobaczę to na pewno wypytam o szczegóły.

Chorobowe będę miała na pewno z działalności ale jeśli mogę ubezpieczyć się dodatkowo to na pewno skorzystam, bo z działalności nie dostaję nic za urodzenie dziecka.

A becikowe to raczej nie bardzo na 3 osoby, do dochodu wliczają się zarobki z poprzedniego roku rozliczeniowego, w tym przypadku 2013r a niestety dzidzi w 2013 jeszcze nie było więc chyba nie bardzo? :/

a co do wyliczania to "nalezy zsumować dochody członków rodziny odjąć składki na ubezpieczenie społeczne i na ubezpieczenie zdrowotne i podatek" czyli musze wziac swoj przychód (bez vat) odjąć koszty uzykania przychodu, odjąc wszystkie składki oraz opłacany podatek dochodowy i to dopiero dzielę na liczbę osob??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2014, 17:23

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Mycha, zaczęłaś dziś 16 tydzień ciąży!!!! Gratulację i po cichutku zazdroszczę :D ale w pozytywny sposób :D
    Dziękuję, zaraz też osiągniesz ten wynik:D:) A mój dzidź już w 17tym! Powolutku czekam na pierwsze wyraźne ruchy... Tymczasem mój brzuch wreszcie zrobił się kształtniejszy... Już mnie wzdęcia nie męczą i teraz jest już bardziej jajko:-) Ostatnio był potwornie wydęty na dole...:/
    2i89e75.jpg

Nelus, justyna14, Mika 28, verynice, hela, Gosia19, Patu lubią tę wiadomość

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje dzisiejsze zakupy:)
    http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-2-lat/produkt/pajac-5r2504?c=18
    http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-2-lat/produkt/bluzka-niemowleca-5h2532?c=3500
    http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-2-lat/produkt/bluzka-niemowleca-5h2530?c=18

nie mogłam się powstrzymać:) fajne wyprzedaże mają teraz:)

Mika 28, madiiiii lubią tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba może być i dla synka i dla córki :)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluzeczki kupiłam w roz. 62, a pajacyk w 56 bi byłby idealny na wyjście ze szpitala:)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde muszę poczytać papiery z Zusu, ale zobacz:

"Wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka w miejskim lub gminnym ośrodku pomocy społecznej."
    Czyli rozliczając się w 2015 już liczysz dziecko z 2014.

Ale też znalazłam,że rozliczając się w 2014 bierze się dochody z 2012! Tym bardziej nie wiem jak to się ma, jeśli ja wtedy nie byłam mężatką...

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela jeśli znajomi brali coś z pracy to mogło tak być, ale jeśli ubezpieczasz się sama to okres karencji zawsze jest :)
    co do becikowego - najlepiej się zapytać w instytucji :) najlepsze źródło informacji ;)

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha89 wrote:

"Wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka w miejskim lub gminnym ośrodku pomocy społecznej."

Ale też znalazłam,że rozliczając się w 2014 bierze się dochody z 2012! Tym bardziej nie wiem jak to się ma, jeśli ja wtedy nie byłam mężatką...
    Chyba wtedy rozliczyć mozesz się tylko sama bo Ja też tak miałam i moj mąż odliczył sobie nasze dziecię a jeśli chodzi o becikowe to Ja nie jestem pewna ale oblicza się członków rodziny bez narodzonego dziecka jesli chodzi o dochody tak bynajmniej słyszałam jeszcze poszperam
    Ja nie liczę na becikowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2014, 18:57

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jeśli chodzi o ubezpieczenia grupowe to różnie z nimi My też mamy ubezpieczenia i Ja w pracy mam karencję 9 miesięcy a moj mąż nie ma karencji a oboje mamy ubezpieczenie z PZU tyle że Ja zrobiłam sobie ubezpieczenie męża dodatkowo u mnie i On też dodatkowo ubezpieczył mnie u siebie płacimy po 110 zł z wypłaty jeden i drugi a w sumie dostaniemy podwójną kwotę ale to się okaże bo Ja ubezpieczyłam się miesiąc przed zajściem w ciąże więc mam nadzieję ze mi problemu nie zrobią :) Tak więc ubezpieczenia są różne zależy jak wynegocjujesz i ilu chętnych się znajdzie :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha89 wrote:

Osoby żyjące w związkach nieformalnych (partnerskich), składając wniosek muszą więc uwzględnić dochody obojga partnerów. Czyli na jedno wychodzi jakbyś musiała uwzględnić dochody za 2012r a wtedy nie byłaś małżeństwem.

W każdym z przypadków pod uwagę brany jest dochód netto w przeliczeniu na członka rodziny (w tym dziecko) z roku kalendarzowego poprzedzającego okres zasiłkowy, który trwa od 1 listopada do 31 października. Do końca października 2014 roku należy więc uwzględnić dochody uzyskane w 2012 roku.
    Jeżeli chcesz się rozliczyć w 2015r to wtedy liczy się dochód za 2 lata wstecz, czyli 2013r

"Szczegółową listę źródeł dochodu określono w ustawie o świadczeniach rodzinnych. Znajdują się na niej m.in. przychody opodatkowane podatkiem dochodowym od osób fizycznych pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie społeczne oraz składki zdrowotne; dochód z działalności opodatkowanej zryczałtowanym podatkiem dochodowym; renty; alimenty; stypendia, dochody uzyskane z gospodarstwa rolnego i pomoc materialna o charakterze socjalnym."

mycha89, hela lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nawet nie myśle o becikowym ;/

• mycha89 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopiuje z innego forum, ale ja też o tym gdzieś już czytałam w jakimś artukule:

"drodzy tatusiowie i mamusie pewne jest na 100% że nowo narodzone dziecko wlicza się do członków rodziny i dzieli się dochód 2 (dwoje rodziców) +1 (nowo narodzone dziecko) przez 3 osoby, podobnie z rodziną 2 rodziców z dzieckiem + 1 (nowo narodzone dziecko) dochód dzielony przez 4 osoby, dowiadywałem się w dwóch różnych MOPS- ach w dwóch różnych miejscowościach, pozdrawiam"

a tu zforum prawnego:
    "wniosek na becikowe składa się po urodzeniu dziecka, więc jest ono już członkiem rodziny i wlicza się je do jej składu"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2014, 19:30

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tego ubezpieczenia dodatkowego to się dowiem dokładnie od znajomych, wiem że mówili że opłacali 2 miesiące i namawiali żebyśmy też tak zrobili, wykupili dla siebie obojga chyba u niego w pracy :)
    Mam kilka osób z DG więc też popytam, może ktoś też tak robił :) muszę zdążyć przed L4 ;)

Co do becikowego to księgowa mówiła mi że mam dzielić na 2 osoby (a miała już kilka ciężarnych) i już też doczytałam że jeśli do końca października 2014 roku to biorę dochody z 2012 roku tak jak Gosia pisała - a wtedy mi wyjdzie :)
    jeśli za 2013 to hmmm jeśli faktycznie odejmuję wszystko łącznie z opłacanym podatkiem dochodowym to też :) a jak jeszcze się liczy na 3 osoby tak jak Mycha znalazła to tym bardziej! więc może się uda że zwrócą za wózek :P

Fajnie by było :)

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam PZU za 51zł składkę i nie mam okresu karencji, a mąż ma PZU za 35zł i ma 6 miesięcy :P

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 08:08

verynice, Patu, stardust87, justyna14, assantea, mycha89, kark lubią tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • verynice Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arkuszerka, idziemy łep w łep!!! :) :)

Miłego dnia Wam życzę pomimo pogody! <3

Czy ma któraś z Was abonament premium? Bo widzę, że 14t0d pokazuje mi jakąś datę "Rozważ zmianę..." no i nie wiem czego to zmiana! :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2014, 07:55

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2014, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Arkuszerka, idziemy łep w łep!!! :) :)

Miłego dnia Wam życzę pomimo pogody! <3

Czy ma któraś z Was abonament premium? Bo widzę, że 14t0d pokazuje mi jakąś datę "Rozważ zmianę..." no i nie wiem czego to zmiana! :(

Początek II trymestru :)

• verynice Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Początek II trymestru to już mi tydzień temu pokazywało :) czyli od 13t+0d... to musi być coś innego...

dqprpx9ikjqhrova.png
‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ