X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • AgaM. Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okti, tak jak dziewczyny piszą, badanie trzeba robic w tym samym laboratorium, zobacz dokładnie na jednostki i czy to na pewno to samo badanie, albo zrób bete jutro ale w tym lab. co dziś...

ja nie mam żadnych objawów, lekko bolesne piersi, luteiny nie biorę, 16-stego mam wizytę zobaczę co gin powie

inessa lubi tę wiadomość

2nn3skjonrgb0ixx.png
  • b-c Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dzisiaj okropną noc i jeszcze gorszy dzień. Strasznie się martwiłam dzisiejszymi wynikami. Zrobiłam pełny panel zakaźny " WZW B, WZW C, HIV, Tokso, CMV, różyczka, kiła..." Pół nocy nie spałam myśląc co będzie jeśli wyniki będą złe. Wyrzucałam sobie, że nie zrobiłam tych badań przed ciążą....

Na szczęście wyniki sa fajne :) Niestety nie przechodziłam toksoplazmozy, wiec musze bardzo uważać. Za to miałam mononukleozę i mam bardzo wysokie IgG ( 170, przy normie do 1), ale podobno to nic zlego.

Bardzo się bałam tych żółtaczek, bo pracuję w szpitalu i mimo, że bardzo dbam o zakładanie rękawiczek, to nigdy nie wiadomo.

inessa lubi tę wiadomość

3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaM mamy tego samego dnia wizyte i ten sam dzień ciazy :)
    A co do bety to włąsnie to samo laboratorium i pamietajcie rbi sie ja tylko przez jakis czas bo w pewnym momencie zaczyna spadać albo skakać i wtedy sie naprzeżywacie a niepotrzebnie. Moi lekarze uwazają,zę jak już jest wizyta i USG to po co robic bete jak USG jest najlepszym potwierdzeniem ciazy :)

• Szonka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno się nie odzywałam, ale cały czas Was poczytuję ;)

Ja dziś miałam strasznie męczący dzień, ech. Obudziłam się o 2 ( bo ostatnio mam problem ze spaniem, niestety) i nie mogłam już usnąć, o 4 musiałam i tak wstać i jechać na durne szkolenie z pracy 250km w jedną stronę. Oczywiście ja prowadziłam. Szkolenie trwało 3 godziny i z powrotem. Całą drogę w samochodzie było mi niedobrze, (niestety zaczęły się mdłości :/). Jechałam z koleżanką z pracy, która jeszcze nie wie o ciąży więc głupio mi było prosić, żeby ona poprowadziła. Strasznie się cieszę, że ten dzień już się kończy i że wreszcie mogę coś zjeść :) To, się pożaliłam :)

Witam serdecznie wszystkie nowe mamy wrześniowe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2014, 17:20

inessa lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• AgaM. Koleżanka

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    AgaM mamy tego samego dnia wizyte i ten sam dzień ciazy :)

:):):)

inessa lubi tę wiadomość

2nn3skjonrgb0ixx.png
  • okti89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jUtrpo mam wizyte u lekarza ale czytalam że przy becie poniżej 1000 nic się nie zobaczy na USG Zastanawia mnie własnie to że czuje się ok i nie mam żadnych plamień doszukuje już się najgorszego, to chyba było zbyt piękne aby mogło być prawdziwe że zaszłam za pierwszym razem a odkąd się dowiedzialam tak na siebie uważalam:(
    W tym badaniu z przed tygodnia mam oznaczenie L47-HCG + b
    a w tym dzisiejszym mam Beta - HCG (ICD- 9 : L47)
    ale obydwa wyniki są podane w mIU/ml

razem z Lilianką czekamy na Miłoszka <3
    f2w3s65g4x4ggahf.png
    km5sio4ppvqv6byq.png
    Aniołek [*] 7tc 22.01.2014 r.
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okti89 wrote:
    Witam dziewczyny:(
    Nie wiem co mam robic:( jestem załamana Nie mogłam wytrzymać i polecialam dzisiaj do innego labolatorium w poprzedni wtorek mialam bete 295,5 robilam w labolatorium u Cioci nie kazala mi powtarzac bo mówila ze beta jest ok z ciekawości zrobilam dziś w innym labolatorium i wiecie ile wyszla 401,83 :( po 6 dniach... Czuje sie dobrze nie mialam żadnych plamień przez ten czas jescze przed chwilą zrobilam test ciążowy i 2 grube czerwone krechy!
    Czy to koniec:(

Nie martw się takim przyrostem, na pewno wszystko jest dobrze. Nie wiem czy na tym czy innym forum, jedna dziewczyna też pisała, że robiła badanie w dwóch różnych laboratoriach i miała mały przyrost. A na koniec okazało się, że w tych laboratoriach mieli inne normy i wszystko jest ok. Na pewno też tak jest u ciebie i to nie koniec tylko dopiero piękny początek :)

Ja nie robię bety i nie będę robić. Co mam być to będzie i tak nie mam na to wpływu. Nie chcę się nie potrzebnie stresować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2014, 17:34

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny,chcialam was sie zapytac czy do zrobienia bety jest potrzebne skierowanie od lekarza?

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okti89 wrote:
    jUtrpo mam wizyte u lekarza ale czytalam że przy becie poniżej 1000 nic się nie zobaczy na USG Zastanawia mnie własnie to że czuje się ok i nie mam żadnych plamień doszukuje już się najgorszego, to chyba było zbyt piękne aby mogło być prawdziwe że zaszłam za pierwszym razem a odkąd się dowiedzialam tak na siebie uważalam:(
    W tym badaniu z przed tygodnia mam oznaczenie L47-HCG + b
    a w tym dzisiejszym mam Beta - HCG (ICD- 9 : L47)
    ale obydwa wyniki są podane w mIU/ml

Kochana ja mam bete HCG 12 971 mIU/ml i na pierwszym USG dopochwowym widziałam bardzo malutki zarodek (lekarz mówił że jest za malutki.. no w sumie do tej pory nie wiem czy on był ślepy czy według niego 5 tydzień to odrazu 5 miesiąc... zresztą nie wnikam) a dzisiaj według USG powłoki brzusznej widziałam sam pęcherzyk o długości 20mm. Jutro też mam USG dopochwowe ale u bardziej konkretnego lekarza :) i mam nadzieje że już nie będę musiała latać po jakiś szpitalach z byle jakim problemem który jak zwykle okaże się błędem

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)
    Ja według tego portalu mam dzień porodu jakoś w dniu 12.09.2014 rok. Pierwszą wizytę u ginekologa mam w czwartek i dopiero wtedy wszystko się okaże :)

inessa lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katarinka79 wrote:
    Czesc dziewczyny,chcialam was sie zapytac czy do zrobienia bety jest potrzebne skierowanie od lekarza?

Niekoniecznie :)

inessa lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia90 wrote:
    Też jestem po poronieniu ale nic nie dostałam :/

jeżeli nic się nie dzieje, to nie powinno się dawać na zapas żadnych leków. Chyba, że ktoś poronił więcej niż 3 razy.

inessa lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • b-c Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okti- widzisz!!! masz calkiem inne badania :) stężenie beta HCG jest duuuuużo niższe niż HCG+ beta :) Powtorz badanie, albo jutro u cioci, albo za 48 h w tym drugim laboratorium :)_

inessa lubi tę wiadomość

3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia90 wrote:
    Teoretycznie 7 Ale zarodka nie widać, mam przyjść za 3tygodnie z wynikami

Jesteś w tej samej sytuacji co ja..
    A znasz już długość pęcherzyka ciążowego?

• Szonka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Jesteś w tej samej sytuacji co ja..
    A znasz już długość pęcherzyka ciążowego?

Ja też jestem w tej samej sytuacji. U lekarza byłam 8 stycznia i pęcherzyk miał 4,4 mm. Następna wizyta dopiero 29 stycznia i wtedy się wszystko okaże.

madeinloove a ty jaką miałaś długość pęcherzyka ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2014, 17:46

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Ja też jestem w tej samej sytuacji. U lekarza byłam 8 stycznia i pęcherzyk miał 4,4 mm. Następna wizyta dopiero 29 stycznia i wtedy się wszystko okaże.

madeinloove a ty jaką miałaś długość pęcherzyka ?

Mój ma 20mm a Twój?

inessa lubi tę wiadomość

• Szonka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Mój ma 20mm a Twój?

Mój 4,4 mm, a kiedy miałaś usg? Bo mój taki malutki przy twoim. Ja byłam na usg 8 stycznia.

inessa lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• okti89 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b-c wrote:
    okti- widzisz!!! masz calkiem inne badania :) stężenie beta HCG jest duuuuużo niższe niż HCG+ beta :) Powtorz badanie, albo jutro u cioci, albo za 48 h w tym drugim laboratorium :)_
    Te 2 wyniki badań mają zupełnie różne rozbierzności w wartosciach podanych na tygodnie ciąży. Jedne zupełnie odbiegają od drugich...
    Poczekam jutro na opinie mojego lekarza i na to co zobacze na USG jeżeli zleci mi badania to zrobię u cioci i powtórzę w tym drugim labolatorium Zresztą lekarz jutro będzie moją wyrocznią a ufam mu bo jet to lekrz z doświadczeniem i najlepszą opinią w całym mieście

razem z Lilianką czekamy na Miłoszka <3
    f2w3s65g4x4ggahf.png
    km5sio4ppvqv6byq.png
    Aniołek [*] 7tc 22.01.2014 r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Mój 4,4 mm, a kiedy miałaś usg? Bo mój taki malutki przy twoim. Ja byłam na usg 8 stycznia.

Pierwsze USG miałam 8.01 (ale żadnych parametrów się nie dowiedziałam) a dziś dowiedziałam się tylko że mój pęcherzyk ma 20mm (a zarodka nie było widać bo wiadomo że w 6 tygodniu dopiero możesz coś zobaczyć na USG dopochwowym, chociaż i tak to zależy od zagnieżdżenia się zarodka, oraz od tego czy owulacja była z opóźnieniem. Również czytałam w necie kilka informacji które urzekły moją ciekawość. Pierwsze co to USG liczy tydzień ciąży na podstawie owulacji w 14dc (czy to prawda nie mam pojęcia) a druga informacja to pod koniec 5 tygodnia ciąży średnica pęcherzyka ciążowego wynosi ok. 4,5 mm. Dodatkowo w tym okresie stwierdzamy obecność pęcherzyka żółtkowego, natomiast zarodek może być jeszcze niewidoczny (wykluczamy tym samym obecność zaśniadu groniastego). Pęcherzyk żółtkowy produkuje progesteron – hormon, który odgrywa niezwykle ważną rolę w przygotowaniu organizmu kobiety do ciąży oraz, jeżeli nastąpi zapłodnienie, we wczesnym rozwoju zarodka. Do 13 tygodnia wymiar ciemieniowo-siedzeniowy wzrasta średnio o 1,1 mm dziennie. Pod koniec 6 tygodnia ciąży widoczny jest zarodek o długości ok. 3 mm, a pod koniec 7 tygodnia jama owodni. Widoczność zarodka na obrazie USG oraz jego wielkość można sprawdzić od około 6 tygodnia. Na tym etapie badający (metodą USG) kobietę lekarz odczytuje prawidłowość zagnieżdżenia pęcherzyka ciążowego. Informuje on także o czynności serca płodu i ewentualnych widocznych nieprawidłowościach, mogących zagrażać wczesnej ciąży. Czynność serca płodu może zostać uwidoczniona pod koniec 5 tygodnia, natomiast zawsze powinna być widoczna pod koniec 9 tygodnia ciąży! Na dalszym etapie, podczas badania metodą USG można uwidocznić głowę i tułów zarodka. Do właściwej oceny i pomiaru długości zarodka używa się parametru CRL. Widoczność pęcherzyka ciążowego na obrazie USG zależy w dużym stopniu od indywidualnego cyklu kobiety. Przy 28-dniowych cyklach miesiączkowych pęcherzyk ciążowy można uwidocznić około 32 dnia od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Natomiast poziom beta-HCG waha się w granicach od 217 do 7138 mIU/ml (5 tydzień)

inessa lubi tę wiadomość

• Szonka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2014, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze miałam długie cykle 31-40 dni, więc pewnie i owulacja u mnie była późno. Mój cykl zaczął się 28 listopada, a owulacje pewnie była ok 18 grudnia. Więc w sumie u mnie by się zgadzało. Tydzień temu pęcherzyk miał 4,4mm, a to było ok 3 tyg. od owulacji, więc pewnie dlatego taki malutki.

Zresztą dwie wcześniejsze ciąże przenosiłam, pierwsza skończyła się w 41tc a druga w 42tc i obie przyspieszany poród i też licząc wg. OM wszystko było opóźnione.

inessa lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

‹‹ 34 35 36 37 38 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ