Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Patu posłuchaj, pocieszę Cię troszkę. Jak wiesz ja też plamiła, czasem nawet mocno krwawiłam i jest wszystko dobrze. Brązowe plamienia trzymały mnie do 14t0d. ostatniego dnia zaplamiłam bardzo mocno, razem z krwistymi skrzepami, wystraszyłam się że coś jest nie tak, ale poleżałam, uspokoiłam się, i do wieczora już było czysto. I od tamtej pory nie ma nawet śladu po plamieniu. Na USG okazało się, że nie ma nawet śladu po krwiaku, który przecież był całkiem duży. Także spokojnie, wszystko będzie dobrze. Nawet jeśli plamienie nie ustąpi to też się nie martw. Zarówno moi lekarze ginekolodzy jak i Pani Profesor, która jest dziekanem na moim wydziale powiedziała mi, że takie brązowe plamienia mogą utrzymywać się nawet do końca ciąży i nie są groźne. Grunt to spokój
A co do liczenia tygodni ciąży to ja Was troszkę zaskoczę. W położnictwie ciąże traktuje się jako 10-miesięczną, dlatego, że w organizmie kobiety nie liczą się miesiące kalendarzowe tylko księżycowe. A miesiąc księżycowy ma dokładnie 4 tygodnie, ni mniej ni więcej. Od pełni do pełni. Tak samo jak nasze cykle dostosowują się do faz księżyca, tak i nasza ciąża się do nich dostosowuje. Dam sobie rękę uciąć, że najwięcej z nas urodzi w pełnię około terminu poroduMoże to wydawać się herezją, ale taka jest prawda.
także ja miesiące liczę tak:
1 - 0-4 tygodnie
2 - 4-8 tyg
3 - 9-12 tyg
4 - 13-16 tyg
5 - 17-20 tyg
i tak dalej
Także ja jestem już w końcówce 4 miesiąca :DDDGosia19 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHela, też mam połówkowe 14 kwietnia, u mnie to będzie 18+6
Ja zanim poszłam do pracy to wstawałam kilka razy siku, kręciłam się w łóżku, budziłam kilka razy, a teraz śpię 21-6 bez ani jednego przebudzenia czy wizyty w toalecie
Bliźniacza mama to Likalbe, ma mieć maleństwa jednojajowe, więc większe zagrożenie.
Ja liczę w tygodniach, ale jak teść albo babcia pyta który miesiąc to liczę do dnia terminu, czy teraz 9 kwietnia zacznę piątyBędzie to 18tc+1
hela lubi tę wiadomość
-
Akuszerka to jeszcze inaczej
ja tam sie trzymac bede chyba swoich wyliczen, na belly tez pokazuje 280dni choc nie wiem jak tu licza
nie mniej jednak jestem juz prawie w 5miesiacu
a co do faz ksieżyca to moje cykle nijak sie do nich mialynie dostosowały sie i żyły swoim zyciem hehe
-
znalazłam inny podział:
· 1 miesiąc trwa od 1 do 4 tygodnia,
· 2 miesiąc trwa od 5 do 8 tygodnia,
· 3 miesiąc trwa od 9 do 13 tygodnia,
· 4 miesiąc trwa od 14 do 17 tygodnia,
· 5 miesiąc trwa od 18 do 22 tygodnia,
· 6 miesiąc trwa od 23 do 27 tygodnia,
· 7 miesiąc trwa od 28 do 31 tygodnia,
· 8 miesiąc trwa od 32 do 35 tygodnia,
· 9 miesiąc trwa od 36 do 40 tygodnia.7w3d 💔 -
akuszerka89 wrote:Patu posłuchaj, pocieszę Cię troszkę. Jak wiesz ja też plamiła, czasem nawet mocno krwawiłam i jest wszystko dobrze. Brązowe plamienia trzymały mnie do 14t0d. ostatniego dnia zaplamiłam bardzo mocno, razem z krwistymi skrzepami, wystraszyłam się że coś jest nie tak, ale poleżałam, uspokoiłam się, i do wieczora już było czysto. I od tamtej pory nie ma nawet śladu po plamieniu. Na USG okazało się, że nie ma nawet śladu po krwiaku, który przecież był całkiem duży. Także spokojnie, wszystko będzie dobrze. Nawet jeśli plamienie nie ustąpi to też się nie martw. Zarówno moi lekarze ginekolodzy jak i Pani Profesor, która jest dziekanem na moim wydziale powiedziała mi, że takie brązowe plamienia mogą utrzymywać się nawet do końca ciąży i nie są groźne. Grunt to spokój
A co do liczenia tygodni ciąży to ja Was troszkę zaskoczę. W położnictwie ciąże traktuje się jako 10-miesięczną, dlatego, że w organizmie kobiety nie liczą się miesiące kalendarzowe tylko księżycowe. A miesiąc księżycowy ma dokładnie 4 tygodnie, ni mniej ni więcej. Od pełni do pełni. Tak samo jak nasze cykle dostosowują się do faz księżyca, tak i nasza ciąża się do nich dostosowuje. Dam sobie rękę uciąć, że najwięcej z nas urodzi w pełnię około terminu poroduMoże to wydawać się herezją, ale taka jest prawda.
także ja miesiące liczę tak:
1 - 0-4 tygodnie
2 - 4-8 tyg
3 - 9-12 tyg
4 - 13-16 tyg
5 - 17-20 tyg
i tak dalej
Także ja jestem już w końcówce 4 miesiąca :DDD7w3d 💔 -
iwo_na wrote:1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.
Różnie można liczyć ale mi sie wydaje,że powyższy sposób jest chyba najlepszy. Sa osoby, które liczą, że jak np, ostatni okres miałam 6 grudnia to 7-go każdego miesiąca rozpoczynam nowy miesiąc- tak też można. Ale ogólnie najczytelniej jest wyrażać ciąże w tygodniach
to podobnie bo mi wypadnie tyg 5 miesiąć 7 kwietnia a z okresu 5 kwietnia jakoś -
Mika 28 wrote:a Ja zaraz za tydzień rozpocznę 6 miesiąc jak sie cieszę a jutro 20tydzień wleci czas leci aż za szybko7w3d 💔
-
hela wrote:Tak
jak do tej pory moje przeczucia mnie nie mylily hehe
-
justyna14 wrote:Gratulacje:)
Gosia gratuluje
To będą na pewno piękne uroczystości:) assantea Ty to już chyba powinnaś dopinać szczegóły bo to już niedługo
No tak. Prawie wszystko jest załatwione. Zaczynam się stresować powoli
JagoodkaK lubi tę wiadomość
-
justyna14 wrote:chyba jeszcze nie? 6 miesiąc to od 23 tygodnia, teraz masz połowe 5 miesiąca i równo połowe ciąże, 20 tydzień na 40 (4,5 miesiąca /9 miesiecy)
Połowa ciąży mija dopiero przy skończonym 20 tygodniu. Nie na początku - bo wtedy połowa 19 skończonych = całość ciąży 38, a przecież trwa całe 40
I skończony 20 tydzień to dopiero połowa 5 miesiąca. 9 miesięcy na dwie połowy to 4,5 czyli 4 miesiące skończone i 2 tygodnie.
Chyba, że ktoś liczy tak jak napisała akuszerka - miesiące księżycowe. Jest ich wtedy 10 i po 20 tygodniu faktycznie zaczyna się 6 miesiąc. Tylko jak wytłumaczyć innym ludziom, że jesteśmy w 10 miesiącu, a jak przenoszone to w 11? Każdy się w czoło popuka, że wariatka. Lepiej liczyć kalendarzowe, gdy ludzie pytają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2014, 17:59
kark lubi tę wiadomość
-
Fipsik wrote:Połowa ciąży mija dopiero przy skończonym 20 tygodniu. Nie na początku - bo wtedy połowa 19 skończonych = całość ciąży 38, a przecież trwa całe 40
I skończony 20 tydzień to dopiero połowa 5 miesiąca. 9 miesięcy na dwie połowy to 4,5 czyli 4 miesiące skończone i 2 tygodnie.
Chyba, że ktoś liczy tak jak napisała akuszerka - miesiące księżycowe. Jest ich wtedy 10 i po 20 tygodniu faktycznie zaczyna się 6 miesiąc. Tylko jak wytłumaczyć innym ludziom, że jesteśmy w 10 miesiącu, a jak przenoszone to w 11? Każdy się w czoło popuka, że wariatka. Lepiej liczyć kalendarzowe, gdy ludzie pytają.
Dokładnie tak