X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    kochana wspaniałe wieści!!!!!! pięknie maleństwo rośnie!!! mam nadzieję że i ja niedlugo zobaczę taki duży zarodek i pykające serduszko :) na razie ciesze się tymi 3,4mm ;) a powiedz mi założyli ci kartę ciąży już? bo mi nie i sama nie wiem dlaczego :/

Kochana mi kartę założą dopiero na następnej wizycie. Czyli będzie to 4.02 :)

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam diety poki co nie stosuje, jem wszystko to co wczesniej. Jedyne co staram sie ograniczac to cukier.
    Nie chce wsadzac kija w mrowisko, ale nurtuje mnie pytanie, czy są jakieś palaczki? ;)

inessa lubi tę wiadomość

• Patu Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jovi81 wrote:
    Dół mnie złapał dzisiaj niesamowity, cały czas mam wrażenie że dostaje okres. Latam do kibelka jak szalona. Od wieczora boli mnie (kłuje) z jednej strony w okolicy jajnika. Nospa mało pomaga. Dobrze że chociaż podczytywanie Was pomaga mi do reszty nie sfiksować.

ja tak miałam, poleciałam pędem do łazienki, bo luteina zaczeła wyciekac. a ja juz ze pewnie plamie.

staraj sie nie martwic na zapas, duzo uśmiechu i pozytywnego myślenia. Masz w sobie nowe zycie :) i tylu sie udaje :)

jovi81, inessa lubią tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Kochana mi kartę założą dopiero na następnej wizycie. Czyli będzie to 4.02 :)

ja następną wizytę mam 10.02 będzie to juz 10tydz+2dni :) lekarz mówił że do 10tyg najwieksze zagrozenie, wiec moze dlatego tez nie założyli mi wczesniej karty :) to aż 4 tyg, w tym czasie pojde do lekarza na nfz mysle ze za 1,5tyg bedzie optymalnie, i wyciagne od niego chociaz czesc badan na kasę tych co mi wypisał lekarz prywatny :)

inessa lubi tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    co do ćwiczeń to podobno najlepiej poczekać do końca I trymestru, ale to tylko gdzieś zasłyszane :)
    Ja z innym pytaniem dziś od rana. Czy taki śluz hmmm pomarańczowy to już plamienie?.. Taki dziwny on jest. jaśniejszy niż plamienia jakie miałam przed @, ale ciemniejszy niż śluz do tej pory. Sorry za szczegółowy opis, ale inaczej się chyba nie da..

Mój lekarz mówi, że występowanie żółtego (pomarańczowego) śluzu w ciąży nie jest niepokojące - o ile nie jest go jakoś okropnie dużo i nie towarzyszy mu swędzenie lub pieczenie. Więc nie martw się - ale oczywiście powiedz o tym Twojemu lekarzowi. A jak nie masz jakiegoś kontaktu z lekarzem to może kup sobie taki lek o nazwie Macmirror, podobno jest bardzo dobry na takie dolegliwości

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Dziewczyny a oszczedzacie sie czy raczej na luzie? Bo ja sie wlasnie zlapalam za sprzątanie takie ostre i juz przysiadlam bo plecy mnie rozbolaly :(

Ja normalnie sprzątam ! :) jestem osobą , że jak mam nie posprzątane w domu to aż mnie nosi ! fakt , faktem nie mam dużo do wycierania kurzy bo wyeliminowałam szafki itp zmieniłam na szafy , ale porządek musi być ! Jak daje emkowi odkurzać to aż mnie telepie bo on tak odkurza , że ja musze po nim poprawiać :D zresztą u mnie trzeba co 2 dni odkurzać bo mam psa a nie cierpię jak jej mała sierść leży na podłodze :P

inessa lubi tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja może nie stosuje diety, ale staram się jeść co 2-3h max, bardziej z głową - jak to mowia nie za dwóch tylko dla dwoje :)
    więc codziennie platki na mleku na sniadanko, pozniej jakies 2 male przekaski o 12 i o 14 (jakies owoce, serek, jogurt)
    pozniej o 17 obiadek staram sie wiecej warzyw jeść, smażyć na oliwie :) na kolację jakies kromeczki i oczywiście pije duzo wiecej wody.
    U mnie z piciem płynów bardzo cięzko ale maz mnie pilnuje :)

nie chciałabym objadac sie byle czym, bo nic to nie pomoze malenstwu a ja bede wygladac jak kula! :) a i tak swoje dodatkowe kg mialam wczesniej :)

inessa lubi tę wiadomość

64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Dziewczyny a oszczedzacie sie czy raczej na luzie? Bo ja sie wlasnie zlapalam za sprzątanie takie ostre i juz przysiadlam bo plecy mnie rozbolaly :(

Ja słyszałam że sprzątanie w ciąży, gotowanie, prasowanie nie musi w czasie ciąży oznaczać rezygnacji z aktywności domowej. Codzienne prace domowe, prawidłowo wykonywane, mogą wyjść kobiecie tylko na zdrowie! Oczywiście zrezygnuj z ciężkiej pracy fizycznej, a codzienne czynności wykonuj w odpowiedni sposób - w trosce o kręgosłup i swoje samopoczucie

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam !
    Mogę się dołączyć ? :P

inessa, akuszerka89, nescafe, stardust87 lubią tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Mój lekarz mówi, że występowanie żółtego (pomarańczowego) śluzu w ciąży nie jest niepokojące - o ile nie jest go jakoś okropnie dużo i nie towarzyszy mu swędzenie lub pieczenie. Więc nie martw się - ale oczywiście powiedz o tym Twojemu lekarzowi. A jak nie masz jakiegoś kontaktu z lekarzem to może kup sobie taki lek o nazwie Macmirror, podobno jest bardzo dobry na takie dolegliwości

kochana musze cie poprawic, chodzi mi o lek macmiror, ja go nawet kupilam ale pozniej 2 lekarzy mi odradzilo w 1 trymestrze go stosowac... jest on dobry faktycznie ale sa delikatniejsze srodki na infekcje, tym bardziej jak sa male... dlatego mój leży w szafie nieuzyty :)

mi lekarz przepisal pimafucin i nystatyne (tak samo polecal inny lekarz z ktorym sie konultowalam) używam nystatyny juz 2 dzien i choc moje objawy byly jedynie zewnetrzne (swedzenie) nie mialam zadnej wydzieliny (lekarz pytal o to) to już pomaga i wiem ze lek jest delikatny i nie zagrozi dzidzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2014, 13:43

inessa lubi tę wiadomość

64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja według mego jadłospisu jem
    Rano kanapkę z wędliną i jakimś warzywem (pomidor- wiem że jest owocem :P , ogórek, papryka)

2 śniadanie musli z jogurtem albo owoce

obiad (16-17) zupka plus 2 danie z surówką albo kiszonką

podwieczorek budyń, jogurt lub owoce

kolacja sałatka z rukoli, wędzonego kurczaka, warzyw (ogórek, pomidor, papryka, groszek, kukurydza) i sosu winegret własnej roboty.

I tak każdego dnia od początku ciąży, chyba, ze idziemy na jakąś rodzinną uroczystość, albo się skuszę na fast food, ale rzadko mi się to zdarza.

inessa lubi tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana to jesz wedzone? bo ja pytalam lekarza to mowil ze to tez nalezy do surowego miesa i juz sama nie wiem, chyba ze zalezy jak uwedzone :)

inessa lubi tę wiadomość

64xp62y.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam o tyle problem ze wykryli u mnie alergie na wszystko co zielone, orzechy, truskawki, banany, plesni itp. mam nadzieje ze mi sie nie pogorszy tylko ciaza zalagodzi ;)

inessa lubi tę wiadomość

64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    kochana to jesz wedzone? bo ja pytalam lekarza to mowil ze to tez nalezy do surowego miesa i juz sama nie wiem, chyba ze zalezy jak uwedzone :)

Ja kochana sama wędzę kurczaka :)

inessa lubi tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a no chyba że :) bo ostatnio kupil mąż wędzoną wędlinke ale chyba malo wedzona, wygladala pysznie ale byla miekka i ewidentnie ciut surowawa wiec nie jadlam :) ale mi zrobilas teraz ochote na wedzonego kuraka :D

inessa lubi tę wiadomość

64xp62y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraczka wrote:
    Ja normalnie sprzątam ! :) jestem osobą , że jak mam nie posprzątane w domu to aż mnie nosi ! fakt , faktem nie mam dużo do wycierania kurzy bo wyeliminowałam szafki itp zmieniłam na szafy , ale porządek musi być ! Jak daje emkowi odkurzać to aż mnie telepie bo on tak odkurza , że ja musze po nim poprawiać :D zresztą u mnie trzeba co 2 dni odkurzać bo mam psa a nie cierpię jak jej mała sierść leży na podłodze :P

Ja mam kota i ciemne podłogi i tez juz dzis nie wyrobilam i zaczelam odkurzac i scierac kurze bo tez jestem z tych co lubia porządek :) Dla niemeza zostawiam łazienke bo jej nigdy nie lubilam sprzatac ;)

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela, a orientowalas sie moze w sprawie nowych przepisów dla IDG? Wiem ze pisałaś na OF pod tym wątkiem. Ja mialam zakladac teraz firme, ale sie wstrzymalam jak sie dowiedzialam o ciązy...

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Ja mam kota i ciemne podłogi i tez juz dzis nie wyrobilam i zaczelam odkurzac i scierac kurze bo tez jestem z tych co lubia porządek :) Dla niemeza zostawiam łazienke bo jej nigdy nie lubilam sprzatac ;)

Mój to się wucetem zajmuje :P nawet choćbym chciała go posprzątać to mnie z niego wygania ;)
    ciemne podłogi to jest zgroza :/ ja właśnie mam ciemne w przed pokoju i tragedia a piesa mam z jasną sierścią ... co prawda nie ma długiej tej sierści bo to amstafka , ale jak jej wypada to szału dostaję :?

aleksa.wawa wysłałam ci coś na priv :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2014, 14:21

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochabe moje ja dziś byłam u endokrynologa mam zwiekszoną dawke Eutyroxu lekarz jest zadowolony nic złego sie w mojej tarczycy nie dzieje.
    Jutro wizyta u ginekologa :)
    Pozdrawiam Was gorąco <3 :)

staraczka, aleksa.wawa, madeinloove, Paula55 lubią tę wiadomość

• hela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Hela, a orientowalas sie moze w sprawie nowych przepisów dla IDG? Wiem ze pisałaś na OF pod tym wątkiem. Ja mialam zakladac teraz firme, ale sie wstrzymalam jak sie dowiedzialam o ciązy...

dlaczego nie założyłaś? myślę, że jeśli Twoja DG byłaby prowadzona prawdziwie, wiec nie byłaby stworzona tylko i wyłącznie dla zasiłku macierzyńskiego to jak najbardziej :) ja od stycznia jestem juz na chorobowym bo wcześniej nic nie płaciłam... zwolnienie nie wiem czy dostane i kiedy, ale i tak muszę opłacać składki minimum 90dni :) oczywiście będę płacić z wysokiej podstawy :) myślę że jak najbardziej Ty możesz zrobić tak samo :) albo opłacić składki przed porodem jeśli czujesz się na siłach prowadzić DG :) u mnie nie wiem jeszcze jak to będzie bo zawód mam niestety że muszę czasami latać w terenie ;)

inessa lubi tę wiadomość

64xp62y.png
‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ