X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Fipsik a to można jakoś samemu się zmierzyć za pomocą miary krawieckiej? Czy tylko w grę wchodzi ten specjalny przyrząd?

Męża weź niech ci zmierzy, tylko sztywną miarą, nie z obwodem brzucha tylko "w powietrzu" patrząc na same kolce, albo paluchami przykładając żeby równo było. nie wiem czy zrozumiałe co pisze hehe

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Męża weź niech ci zmierzy, tylko sztywną miarą, nie z obwodem brzucha tylko "w powietrzu" patrząc na same kolce, albo paluchami przykładając żeby równo było. nie wiem czy zrozumiałe co pisze hehe

Ołówki można przyłożyć do punktów pomiarowych, żeby brzuchole nie fałszowały wyników i zmierzyć odległość od ołówka do ołówka ;)

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna magia!

dqprpx9ikjqhrova.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa odezwij się bo się martwię co tam z Wami!!

7w3d 💔
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik dawaj dupsko! :-)

Fipsik wrote:
    tak może być? czy mam zrobić na zdjęciu z dupskiem? :)
    20powzo.jpg

Fipsik lubi tę wiadomość

atdci09kamv7205a.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram aleksa dawaj znac i nie trzymaj nas w niepewnosci..

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki poproszę link do naszej listy bo gdzies mi z paska zniknęła :-)

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AsIHMP3zRI_EdFlvX01QTU1UaktVU1RkWUJfejZEVVE&usp=sharing#gid=3
    Proszę bardzo :)

assantea lubi tę wiadomość

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Ołówki można przyłożyć do punktów pomiarowych, żeby brzuchole nie fałszowały wyników i zmierzyć odległość od ołówka do ołówka ;)

no u nas wystarczyły małe paluszki, ale z waszymi brzuszyskami to faktycznie tyczki potrzebne :D

betinka lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    A wiecie co Wam powiem? Ostatnio spotkałam się z koleżanką, która ma termin na drugą połowę lipca. Była ostatnio oglądać "naszą" porodówkę ze swoim lekarzem i przy okazji miała zmierzoną miednicę przez położną. Niestety wyszło jej, że ma bardzo wąską miednicę i prawdopodobnie będzie miała cesarkę... A najgorsze jest to, że jej lekarz nie chce się z góry z nią umówić na cesarkę tylko chce czekać do terminu porodu, próbować SN a jak się nie uda to wtedy CC.. no masakra... koleżanka mówi, że już nie chce SN bo wie, że ten poród będzie bardzo ciężki dla niej, a co gorsza dla dziecka...
    Tak się zdenerwowałam jak jej słuchałam, że masakra... :( Także nie wiadomo ile z nas skończy CC :(

Verynice, to dobry lekarz.
    Najgorsze co może być, to umówiona cesarka, tzn. umówiona na konkretny termin, gdzie nie ma jakichkolwiek początków porodu. Powinno się zaczekać minimum godzinę od pojawienia się chociażby pierwszych skurczy, czy czegokolwiek sugerującego, że organizm, a zwłaszcza dziecko są gotowe do porodu.
    Dla maluszka to jest szok, jak zostaje tak wyjęty z brzucha tak raptownie i często musi choć kilka godzin spędzić w inkubatorze, co też nie jest dobre. Poza tym kobieta także nieco dłużej dochodzi do siebie po takim rozwiązaniu, i nie mam tu na myśli tylko rany po cięciu, ale szyjkę, która i tak musi powrócić do stanu początkowego, itp.
    Piszę tu oczywiście tylko o cesarkach z wcześniej umówionym, wymyślonym terminem, a nie o tzw. nagłych przypadkach, gdzie zagrożone jest życie i zdrowie dziecka i mamy.
    Poruszaliśmy ten temat na zeszłotygodniowych zajęciach w szkole rodzenia, stąd mam te informacje.

verynice, akuszerka89 lubią tę wiadomość

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dziewczynki, ja się na dzisiaj żegnam i idę z mężulkiem oglądać Breaking Bad :)
    Do jutra!!!

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wymacalam sobie te kosci miednicy i mam 23cm a wedlug tego co napisalyscie powinno byc 25-26. Czy to znaczy ze bede miala ciezszy porod? <boi sie> Tych innych kosci nie moge znalezc

201703012752.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi ale fajne ciuszki :) wszystkie są cudne, bez wyjątku :)

verynice konkretny apartament :)
    no i widzę że ciuszki też już przygotowane na przyjście maluszka, ehh zazdroszczę (oczywiście bardziej pozytywnie) :P
    Aaaaa i jeśli chodzi o te wymiary miednicy, połóż się na wznak i jak uda ci się jeszcze na tym etapie ciąży wyczuć po dwóch stronach kolce miedniczne to mniej więcej zmierz je plus/minus cm ile masz

Ja póki co mieszczę się w 33cm :P hmmm, chyba jest dobrze

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raaany, mam wrażenie, że im bliżej września, tym więcej piszecie. Nie nadążam! :P ;)
    Paula, trzymam kciuki za kredyt. Fajowo, że jest jeszcze jakaś szansa! :)
    Piękne te wasze wyprawki! A jak ładnie poukładane :) Ja niby większość już mam, ale wszystko poupychane w kartonach...:( Ehh, nie mogę się doczekać, gdy przeprowadzimy się do większego domku, bo już mnie trafia, gdy widzę ten chaos i bałagan.

Co do wizyty, Pani doktor mnie zbadała, zajrzała tu i ówdzie i stwierdziła chyba ze 3 razy, że będę mieć piękny naturalny poród. Nie wiem czemu, bo ze mnie gapa i zapomniałam dopytać :P Ehh, mam tylko nadzieję, że jej przewidywania się sprawdzą.

Tylko brzuchol za mocno mi twardnieje, także mam brać Mg i luteinę, żeby szyjka nie zaczęła się za szybko skracać.

Po drodze zaszłam do empiku i kupiłam sobie 2 książeczki - jedna z przepisami dla niemowlaka, druga bardziej ogólna o karmieniu w pierwszym roku. Jutro może rzucę zdjęciami :)

Io, Kaarolina lubią tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus wrote:
    Wymacalam sobie te kosci miednicy i mam 23cm a wedlug tego co napisalyscie powinno byc 25-26. Czy to znaczy ze bede miala ciezszy porod? <boi sie> Tych innych kosci nie moge znalezc

Moja koleżanka ma wąską miednicę. W końcu jakoś w połowie ciąży zapytała lekarza, czy to oznacza cc? On na to, że niekoniecznie, bo to zależy także od rozmiarów dziecka. Że drobne kobietki rodzą siłami natury itd.

• Io Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madiii gratuluję udanej wiztyt. A jakie książki kupiłaś? Fajne? Ja właśnie poszukuję czegoś ciekawego o niemowlakach. Chciałabym polskiego autora, żeby były nasze realia.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • nenka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja znowu mdlosci mam
    ale macie juz poszykowane ja to w ciemnej d jestem dopiero zaczelam prac i prasowac
    tez jestem ciekawa ile mam w tej miednicy ale nie mam sily wstac

• nenka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktora ma jutro wizyte?
    stesknilam sie za zdjeciami z usg

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakoś miesiąc temu zakupiłam książkę pt "W Paryżu dzieci nie grymaszą"
    O boże, cudna książka, która opisuje powody, dla których warto podejrzeć francuski styl wychowania np. poznasz sekret dlaczego 2-3 miesięczne niemowlęta we Francji przesypiają noce, dowiesz się na czym polega “Pauza” i dlaczego warto ją stosować, dzieci same pieką ciasta już od małego, dowiesz się jak stworzyć aurę posiłków, które są zjadane z przyjemnością przez dzieci i mogą być zjadane w całości łącznie z warzywami, odkryjesz dlaczego paryżanki są zgrabne w ciąży, poznasz sekret dlaczego francuski szybko wracają do figury po porodzie, dowiesz się, jakie korzyści niosą ze sobą obozy dla pięciolatków i dlaczego warto wybrać się na urlop czasem tylko we dwoje oraz poznasz plusy żłobka dla dziecka i korzyści wynikające z tego dla mamy. Oczywiście żeby nie było to te wszystkie przykłady są opisane według prywatnej opinii Pameli Druckerman :)

afrykanka, Io lubią tę wiadomość

• doti77 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.Mąż w pracy a ja z synkiem w domu.Jutro ma wagary,bo nawet wychowawczyni nie kazała przychodzić.W piątek po świadectwo i wakacje.Przyniósł dzisiaj wykaz książek do 4 klasy i proszę,wydawnictwa pomieszane i niektóre z najnowszego programu,no cóż,trzeba je będzie kupić,ceny powalające,ale może coś na internecie poszukam w normalnych cenach.
    Damianek od paru dni nieźle się wierci,dzisiaj z mężem czuliśmy główkę i rączkę,oczywiście chwile niezapomniane.Wizyta 4.07 o 10 rano,to już niedługo,jeszcze muszę badanie moczu zrobić przed wizytą,czyli już niedługo.
    Mój obwód brzucha to 104cm.Butelki z Aventu mam już sprawdzone z poprzedniej ciąży,wiec teraz też będę je używać.
    Betinka-mój pierwszy syn to też Mati;)uwielbiam to imię.
    Wpisałam się do tabelki,fajny pomysł.Pozdrawiam.

betinka lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
‹‹ 929 930 931 932 933 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ