Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
verynice wrote:Fipsik a to można jakoś samemu się zmierzyć za pomocą miary krawieckiej? Czy tylko w grę wchodzi ten specjalny przyrząd?
Męża weź niech ci zmierzy, tylko sztywną miarą, nie z obwodem brzucha tylko "w powietrzu" patrząc na same kolce, albo paluchami przykładając żeby równo było. nie wiem czy zrozumiałe co pisze hehe -
Fipsik wrote:Męża weź niech ci zmierzy, tylko sztywną miarą, nie z obwodem brzucha tylko "w powietrzu" patrząc na same kolce, albo paluchami przykładając żeby równo było. nie wiem czy zrozumiałe co pisze hehe
Ołówki można przyłożyć do punktów pomiarowych, żeby brzuchole nie fałszowały wyników i zmierzyć odległość od ołówka do ołówka
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
betinka wrote:Ołówki można przyłożyć do punktów pomiarowych, żeby brzuchole nie fałszowały wyników i zmierzyć odległość od ołówka do ołówka
no u nas wystarczyły małe paluszki, ale z waszymi brzuszyskami to faktycznie tyczki potrzebnebetinka lubi tę wiadomość
-
verynice wrote:A wiecie co Wam powiem? Ostatnio spotkałam się z koleżanką, która ma termin na drugą połowę lipca. Była ostatnio oglądać "naszą" porodówkę ze swoim lekarzem i przy okazji miała zmierzoną miednicę przez położną. Niestety wyszło jej, że ma bardzo wąską miednicę i prawdopodobnie będzie miała cesarkę... A najgorsze jest to, że jej lekarz nie chce się z góry z nią umówić na cesarkę tylko chce czekać do terminu porodu, próbować SN a jak się nie uda to wtedy CC.. no masakra... koleżanka mówi, że już nie chce SN bo wie, że ten poród będzie bardzo ciężki dla niej, a co gorsza dla dziecka...
Tak się zdenerwowałam jak jej słuchałam, że masakra...Także nie wiadomo ile z nas skończy CC
Verynice, to dobry lekarz.
Najgorsze co może być, to umówiona cesarka, tzn. umówiona na konkretny termin, gdzie nie ma jakichkolwiek początków porodu. Powinno się zaczekać minimum godzinę od pojawienia się chociażby pierwszych skurczy, czy czegokolwiek sugerującego, że organizm, a zwłaszcza dziecko są gotowe do porodu.
Dla maluszka to jest szok, jak zostaje tak wyjęty z brzucha tak raptownie i często musi choć kilka godzin spędzić w inkubatorze, co też nie jest dobre. Poza tym kobieta także nieco dłużej dochodzi do siebie po takim rozwiązaniu, i nie mam tu na myśli tylko rany po cięciu, ale szyjkę, która i tak musi powrócić do stanu początkowego, itp.
Piszę tu oczywiście tylko o cesarkach z wcześniej umówionym, wymyślonym terminem, a nie o tzw. nagłych przypadkach, gdzie zagrożone jest życie i zdrowie dziecka i mamy.
Poruszaliśmy ten temat na zeszłotygodniowych zajęciach w szkole rodzenia, stąd mam te informacje.verynice, akuszerka89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEwi ale fajne ciuszki
wszystkie są cudne, bez wyjątku
verynice konkretny apartament
no i widzę że ciuszki też już przygotowane na przyjście maluszka, ehh zazdroszczę (oczywiście bardziej pozytywnie)
Aaaaa i jeśli chodzi o te wymiary miednicy, połóż się na wznak i jak uda ci się jeszcze na tym etapie ciąży wyczuć po dwóch stronach kolce miedniczne to mniej więcej zmierz je plus/minus cm ile masz
Ja póki co mieszczę się w 33cmhmmm, chyba jest dobrze
-
Raaany, mam wrażenie, że im bliżej września, tym więcej piszecie. Nie nadążam!
Paula, trzymam kciuki za kredyt. Fajowo, że jest jeszcze jakaś szansa!
Piękne te wasze wyprawki! A jak ładnie poukładaneJa niby większość już mam, ale wszystko poupychane w kartonach...
Ehh, nie mogę się doczekać, gdy przeprowadzimy się do większego domku, bo już mnie trafia, gdy widzę ten chaos i bałagan.
Co do wizyty, Pani doktor mnie zbadała, zajrzała tu i ówdzie i stwierdziła chyba ze 3 razy, że będę mieć piękny naturalny poród. Nie wiem czemu, bo ze mnie gapa i zapomniałam dopytaćEhh, mam tylko nadzieję, że jej przewidywania się sprawdzą.
Tylko brzuchol za mocno mi twardnieje, także mam brać Mg i luteinę, żeby szyjka nie zaczęła się za szybko skracać.
Po drodze zaszłam do empiku i kupiłam sobie 2 książeczki - jedna z przepisami dla niemowlaka, druga bardziej ogólna o karmieniu w pierwszym roku. Jutro może rzucę zdjęciamiIo, Kaarolina lubią tę wiadomość
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
nick nieaktualnyNelus wrote:Wymacalam sobie te kosci miednicy i mam 23cm a wedlug tego co napisalyscie powinno byc 25-26. Czy to znaczy ze bede miala ciezszy porod? <boi sie> Tych innych kosci nie moge znalezc
Moja koleżanka ma wąską miednicę. W końcu jakoś w połowie ciąży zapytała lekarza, czy to oznacza cc? On na to, że niekoniecznie, bo to zależy także od rozmiarów dziecka. Że drobne kobietki rodzą siłami natury itd. -
nick nieaktualnyJa jakoś miesiąc temu zakupiłam książkę pt "W Paryżu dzieci nie grymaszą"
O boże, cudna książka, która opisuje powody, dla których warto podejrzeć francuski styl wychowania np. poznasz sekret dlaczego 2-3 miesięczne niemowlęta we Francji przesypiają noce, dowiesz się na czym polega “Pauza” i dlaczego warto ją stosować, dzieci same pieką ciasta już od małego, dowiesz się jak stworzyć aurę posiłków, które są zjadane z przyjemnością przez dzieci i mogą być zjadane w całości łącznie z warzywami, odkryjesz dlaczego paryżanki są zgrabne w ciąży, poznasz sekret dlaczego francuski szybko wracają do figury po porodzie, dowiesz się, jakie korzyści niosą ze sobą obozy dla pięciolatków i dlaczego warto wybrać się na urlop czasem tylko we dwoje oraz poznasz plusy żłobka dla dziecka i korzyści wynikające z tego dla mamy. Oczywiście żeby nie było to te wszystkie przykłady są opisane według prywatnej opinii Pameli Druckerman
afrykanka, Io lubią tę wiadomość
-
Witam.Mąż w pracy a ja z synkiem w domu.Jutro ma wagary,bo nawet wychowawczyni nie kazała przychodzić.W piątek po świadectwo i wakacje.Przyniósł dzisiaj wykaz książek do 4 klasy i proszę,wydawnictwa pomieszane i niektóre z najnowszego programu,no cóż,trzeba je będzie kupić,ceny powalające,ale może coś na internecie poszukam w normalnych cenach.
Damianek od paru dni nieźle się wierci,dzisiaj z mężem czuliśmy główkę i rączkę,oczywiście chwile niezapomniane.Wizyta 4.07 o 10 rano,to już niedługo,jeszcze muszę badanie moczu zrobić przed wizytą,czyli już niedługo.
Mój obwód brzucha to 104cm.Butelki z Aventu mam już sprawdzone z poprzedniej ciąży,wiec teraz też będę je używać.
Betinka-mój pierwszy syn to też Mati;)uwielbiam to imię.
Wpisałam się do tabelki,fajny pomysł.Pozdrawiam.betinka lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69856.png
https://www.maluchy.pl/li-70991.png