X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jedno info z zajęć, to żeby się nie zgadzać na masaż szyjki, czyli na siłę jej rozwieranie, a dosłownie rozrywanie mięśnia!

Po pierwsze, bo to bardzo boli.

Po drugie - rozerwany mięsień już nigdy nie wróci do pierwotnego stanu, co w konsekwencji może być później przyczyną nieutrzymania kolejnej ciąży (bo szyjka nie będzie się szczelnie domykać).

Po trzecie - jest to jedna z przyczyn prowadząca do raka szyjki macicy (bo uszkadzane są tkanki).

madiiiii, Gosia19, afrykanka, karolcia:)))), Io, akuszerka89 lubią tę wiadomość

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia slyszalam o tej ksiazce kiedys... Podobno swietna :) ale sama nie mialam jej w rece :P
    Jak przeczytasz to daj cynk :)

Ania to jestem w szoku po tych informacjach od ciebie... Masaz szyjki dosc czesto sie praktykuje a nawet w ksiazce "w oczekiwaniu na dziecko" pisze ze spokojnie mozna robic nawet samemu w domu lub partner nam moze robic bo to przygotowuje szyjke do porodu i jest po tym bardziej elastyczna.. Ze latwiej dziecku przejsc potem przez kanal rodny a jej rozwieranie az tak okropnie nie boli po tym... A tu takie info!

Gosia19 lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam typowe książeczki o żywieniu.
    1) U malucha na talerzu http://www.empik.com/u-malucha-na-talerzu-zdrowa-dieta-dla-niemowlat-jas-baran-marta-chorazyczewska-tamara,prod61061142,ksiazka-p
    - piękna książka z przepisami dla niemowląt polskich autorek. Fajowe dania dla malucha i mnóstwo zdjęć. Aż chce się to wszystko przyrządzać :D

2) Od piersi do talerza - http://www.empik.com/od-piersi-do-talerza-czyli-jak-karmic-male-dziecko-hillis-anne,prod26200174,ksiazka-p
    sporo przepisów i porady odnośnie karmienia - od piersi do talerza ;)

Też chciałam kupić jakiś poradnik polskich autorów, ale żadnego nie znalazłam. Amerykańskie jak dla mnie są beznadziejne. Oni chyba lubią się za bardzo rozwodzić nad pierdołami ;)
    Io wrote:
    Madiii gratuluję udanej wiztyt. A jakie książki kupiłaś? Fajne? Ja właśnie poszukuję czegoś ciekawego o niemowlakach. Chciałabym polskiego autora, żeby były nasze realia.

Io lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta informacja o tym masażu całkowicie mnie zszokowała O.o

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaDS wrote:
    A i jeszcze jedno info z zajęć, to żeby się nie zgadzać na masaż szyjki, czyli na siłę jej rozwieranie, a dosłownie rozrywanie mięśnia!

Po pierwsze, bo to bardzo boli.

Po drugie - rozerwany mięsień już nigdy nie wróci do pierwotnego stanu, co w konsekwencji może być później przyczyną nieutrzymania kolejnej ciąży (bo szyjka nie będzie się szczelnie domykać).

Po trzecie - jest to jedna z przyczyn prowadząca do raka szyjki macicy (bo uszkadzane są tkanki).
    Ania chyba coś źle zrozumiałaś, masaż szyjki jest zalecany przez lekarzy i położne i należy go zacząć nawet w 7 miesiącu i powoli stopniowo sobie mięśnie z pomocą oliwki rozciągać/uelastyczniać. Ty chyba mówisz o jednorazowym rozciągnięciu/rozerwaniu szyjki przez lekarza w szpitalu, a to zupełnie coś innego niż dziewczyny zrozumiały.

7w3d 💔
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kurde wlasnie... Bo tez bylam w szoku ze wszedzie zalecaja a tu takie info :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masaż szyjki w domu i stopniowe jej rozciąganie/uelastycznianie jest zalecane i wskazane i pomaga przy porodzie i przeciwdziała pękaniu. Także dziewczyny chwytać za oliwki i się masować. I na pewno nie prowadzi do raka szyjki macicy i same sobie jej nie rozerwiecie, bo czujecie chyba na ile możecie sobie "pozwolić" :) To info które ja dziś ze szkoły rodzenia wyniosłam. Nie było żadnych takich info o których pisze Ania, więc to chyba o co innego chodzi po prostu.

7w3d 💔
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, a nie czytałaś przypadkiem o masażu krocza? Bo masaż szyjki wykonuje się chyba tylko w trakcie akcji porodowej i może go wykonać lekarz lub położna. Natomiast masaż krocza ma zapobiegać jego nacięciu i można go wykonywać samemu. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę :)

Zaczarowana, Fipsik, karolcia:)))), akuszerka89 lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa jak leżysz w domu cała i zdrowa a ja się o Ciebie martwie, to jutro Ci dupsko skopie! odezwij się

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Paula, a nie czytałaś przypadkiem o masażu krocza? Bo masaż szyjki wykonuje się chyba tylko w trakcie akcji porodowej i może go wykonać lekarz lub położna. Natomiast masaż krocza ma zapobiegać jego nacięciu i można go wykonywać samemu. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę :)
    u mnie położna to nazywała masażem szyjki właśnie, więc albo się przejęzyczyła albo może to obie nazwy mogą tego dotyczyć ale właśnie o to chodzi.

7w3d 💔
  • hela Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mowicie chyba o masazu krocza (do szyjki nie dojdziemy przy nim ;) ) a Ania o masazu szyjki przez lekarza ;)

madiiiii lubi tę wiadomość

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.ciazowy.pl/artykul,masaz-szyjki-macicy,2085,1.html coś takiego znalazłąm, więc chyba jednak my mówimy i myślimy o masażu krocza, a Ania o tym masażu szyjki dobrze pisała.

7w3d 💔
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wcześniej na ten temat słyszałam, że jest to bardzo bolesne i praktykowane, żeby przyspieszyć postęp porodu.

Faktycznie, jest to podobno często stosowane, ale już na porodówce. Sama bym sobie tego nie zrobiła. Czasem lekarze pytają, czy zgadzamy się na ten masaż, a czasem nic nie mówią i to robią. Można go odróżnić od zwykłego badania - sprawdzania postępu porodu, po tym, że jest znacznie dłuższy, czyli trwa skurcz, przerwę i kolejny skurcz i jest bolesny, a zwykłe badanie jest szybkie i nie powinno być bolesne.

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podsumowując: masaż szyjki przyspieszający poród - nie, masaż krocza zapobiegający pęknięciom - tak :)

Fipsik, magdzia26, Diabla85, akuszerka89 lubią tę wiadomość

• AniaDS Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Ania chyba coś źle zrozumiałaś, masaż szyjki jest zalecany przez lekarzy i położne i należy go zacząć nawet w 7 miesiącu i powoli stopniowo sobie mięśnie z pomocą oliwki rozciągać/uelastyczniać. Ty chyba mówisz o jednorazowym rozciągnięciu/rozerwaniu szyjki przez lekarza w szpitalu, a to zupełnie coś innego niż dziewczyny zrozumiały.

Nie, dziewczyny, Wy tutaj macie na myśli masaż mięśni krocza, a nie szyjki. Ja piszę o szyjce.
    O kroczu też miałam i najlepiej jest go wykonywać po kąpieli, używając oliwki. Zaczynamy od jednego palca, a po paru tygodniach powinno nam się dojść do 4 palców... itd.

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • nenka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dalej nie wiem co mam robic
    u mnie w szkole jeszcze do tego nie doszlismy

• betinka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenka wrote:
    ktora ma jutro wizyte?
    stesknilam sie za zdjeciami z usg

Ja jutro mam usg, w samo poludnie :) Podobno mnie do jakiegos chama zapisali, wiec mam nadzieje,ze chociaz jedno zdjecie ku pamieci dostane :(

Co do ksiazek szczerze polecam 'Jezyk niemowlat', naprawde dobra ksiazka. Najlepsze jest to,ze jak sobie czytam rozpakowane czerwcowki i ich problemy,to jakby zywcem z tej ksiazki wlasnie byly wyjete ;)

nenka lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • AniaDS Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten masaż wykonywany jest już na porodówce, aby przyspieszyć postęp porodu. Nazywany jest masażem, ale de facto nie ma z nim nic wspólnego ;-)

5djy0dw4bdolsu1h.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze tylko na koniec: http://www.mamaville.pl/mamaville-targi-dla-mamy-i-dziecka-vol-2/

Może któraż z Was skorzysta z targów Mamaville w tę niedzielę w Warszawie. Sama się zastanawiam, czy się nie wybrać :)

A teraz dobrej nocy brzuchole.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2014, 23:15

magdzia26 lubi tę wiadomość

• nenka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka czekam na foto <3

betinka lubi tę wiadomość

‹‹ 930 931 932 933 934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ