X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z lekarzami jest jak z innymi profesjami, weterynarze, opiekunki, nauczyciele i każdy inny. Trafić naprawdę dobrego to sztuka.

inessa lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie, ale jak np w bedac w niemczech dostalam wysypki( reakcja alergiczna na tabletki co sie pozniej okazalo), poszlam do apteki po jakas masc tam dostalam nr do dermatologa i stamtad tez do niego zadzwonilam (zapomnialam dodac ze byla to sobota) po opisaniu mu sytuacji on sam stwierdzil ze przyjedzie do mnie do domu mnie obejrzy i mi pomoze i tak tez bylo, przyjechal obejrzal dal tabletki zebym przezyla weeknd i przepisal recepte gdy w razie po weekendzie wysypka. Szczerze to watpie ze w Pl dermatolog sam od siebie w sobote zaproponowal ze przyjedzie do pacjenta

uanndqk36vjen8uu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę się wystraszylam, bo nagle mdłości przeszły :( nie lubię ich ale lepiej żeby były,bo to potwierdzenie

• b-c Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się, że trzeba szukać dobrego lekarza, ale wiem,ze na nfz można znależć naprawde dobrego. Jak pójdę do fryzjerki, która mi zrobi koszmar na głowie, to szukam lepszej.

Zdaje sobie sprawę, że mam inne podejście do tematu ciąży niż większość z Was. W pełni rozumiem to, że dopiero po 2 poronieniu robi się badania. Skoro za dobre nasienie uznaje się takie, w którym jest choć 4 % zdrowych plemników, to jakie olbrzymie jest ryzyko, że zostaniemy zaplodnione tym wadliwym. I wtedy dochodzi do poronienia, bo taki zarodek nie ma szans się rozwijać. Nie ma sensu robić badań wszystkim kobietom chcacym zajść w ciążę lub tym, które poroniły raz bardzo szczegółowych badań, bo większość z nich zajdzie znowu w ciążę i urodzi zdrowe dzieci.U większości z nich jakby dobrze poszukać to się coś znajdzie nie tak. Organizm ludzki jest tak skomplikowaną maszyną, że zawsze coś bedzie dzialac nie tak. A jak kobieta uslyszy diagnozę, że ma jakieś zaburzenia, to dochodzi do tego większy, często niepotrzebny stres.

Nescafe- rozumiem, jaki to jest stres czekać na poronienie, ale ja bym wolała taką drogę. Badania, które robi się płodowi po poronieniu tak naprawdę nic nie wnoszą. Lekarz opisuje tylko, jakie tkanki uwidoczniono. Po którymś z kolei poronieniu robi się badania genetyczne płodowi.

A co do czasu łyżeczkowania, to tylko pacjentowi się wydaje,że to chwila moment. lekarz najpierw musi upewnić się, że na pewno zabieg jest konieczny, poprosić anestezjologa o zbadanie i wywiad, zapoznanie się z opinią anestezjologa. Po zabiegu musi wypełnić masę papierów( opisać przebieg, zlecić badania, wypisać skierowanie na hist-pat). To wszystko trwa ponad godzinę.Taki zabieg na pewno nie sprawi kłopotu żadnemu ginekologowi, ale ryzyko istnieje takie same, jak przy normalnych operacjach.

akuszerka89, dba lubią tę wiadomość

3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okti tak mi przykro, mam nadzieje że jeszcze nie wszystko stracone. trzymaj sie Kochana :*

• b-c Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaK- jasne, że dermatolog nie przyjedzie w sobotę do domu, bo choroby dermatologiczne nie są sytuacjami zagrożenia życia lub zdrowia.W Polsce możesz pojechać na dyżur całonocny, wezwać pogotowie lub poradę domową. U nas to lekarze rodzinni leczą takie rzeczy

3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nescafe wrote:
    Holandia to dziwny kraj. Grzybow zbierac nie wolno, ale ziolo jarac mozna legalnie :D

Aż głupio się przyznać :D
    Mojego męża kolega pracował kiedyś w Holandii, a my jeszcze w zwykłym związku mieliśmy po 18 lat, mąż jak to on... zadzwonił do niego pytając czy ma jakieś wtyki by załatwić zioło, no cóż... nie byłam z tego zadowolona, ale jako nastolatka byłam dość niegrzeczna, i lubiłam wszystko co zakazane :D
    Niestety nie wysłał, ale dał propozycję wakacji w jego domku. Pojechaliśmy, zaszaleliśmy, zapaliliśmy i odrazu mówię że nie wspominam tego za dobrze, ale cóż... jak się chce zaszaleć to jakieś negatywne skutki muszą być :)
    Czy żałuję? Nie :)
    Za młodzieńczych lat tak się wyszalałam że teraz tych imprez mam po dziurki w nosie, chociaż nie zaprzeczę, ale jeszcze rok temu pojechaliśmy do Hiszpanii na mega pozytywną imprezę, ach, inny klimat, ciepełko, mąż przy boku... więc czego chcieć więcej
    A teraz co mi po tym zostało.... Dwa tatuaże na ręku, jeden "bo życie jest za krótkie by nie bawić się dobrze" no i drugi "forever young" :P
    wiem nie świadczy to o mnie dobrze, ale ukończyłam studia, wzięłam ślub, no i teraz zaszłam w ciąże, a to naprawdę dużo jak na to co przeszłam ;)

akuszerka89, dba lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okti trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze! beta może mega nie przyrosła ale z 300 na tyciąc z czymś to jednak też nie jest chyba dramat. Nie znam się, ale wiem, że każdy ma tą bete indywidualnie. także trzymaj się i daj znać po wizycie. Myślę, że wrócisz spokojna, bo lekarz Ci powie że wszytsko wygląda dobrze:*

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b-c zgadzam się z Tobą. Niestety jest tak, że pojedyncze poronienie może zdarzyć się każdej kobiecie, tak po prostu, bez przyczyny. I dlatego nie robi się badań. Lekarze mają tyle na głowie i muszą posiadać tak ogromną wiedzę że nie dziwi mnie czasem zwlekanie z decyzją o jakimś postępowaniu. Szczególnie że za pracę w NFZcie wcale nie płacą im jakichś kokosów. A do tego liczba dokumentów do wypełnienia jest ogromna, a jak przyjdzie kontrola z NFZtu i zobaczy jakiś najmniejszy błąd to od razu dowalają mega wielkie kary finansowe. Wiecie, każdy chroni swój tyłek i dlatego czasem potrzebuje trochę więcej czasu na podjęcie właściwej decyzji. Szczególnie w społeczeństwie, które robi się coraz bardziej roszczeniowe. Możecie pomyśleć że bronię pracowników służby zdrowia - i macie rację, bo wiem jak to wszystko wygląda. I nie jest tak kolorowo jakby mogło się wydawać.

justyna14, inessa, dba lubią tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do Państwowej służby zdrowia w polsce to też uważam, że zależy gdzie się trafi. Ja akurat mam dobre doświadczenia jak na razie i nawet do stomatologa chodze Państwowo, tylko za plomby białe płace:) także, do gina też 31.01.14 ide państwowo, trzeba czekać 3 tygodnie (długo) dlatego byłam wczoraj prywatnie, ale czy gorzej? Raczej nie. Chciałam wiedzieć szybciej to zapłaciłam. tyle.

dba lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia90 wrote:
    Trochę się wystraszylam, bo nagle mdłości przeszły :( nie lubię ich ale lepiej żeby były,bo to potwierdzenie
    niektóre nie mają mdłości w ogóle, niektóre do końca 1 trymestru, bardzo różnie one przychodzą i odchodzą, także spokojnie:) pewnie wrócą, a ty korzystaj z tej chwili wytchnienia:)

dba lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksa.wawa wrote:
    Czesc Dziewczyny. Rozkłada mnie choroba :( Dziś już jest masakra :( Katar i ból gardła ajjj. Aktualnie lecze sie mlekiem z miodem i czosnkiem. Macie może jakieś inne domowe sposoby?

Ja wczoraj z ginem gadałam o moim przeziębieniu. Wskazania: miód, mleko, czosnek, cytryna, wapno x3, witamina c x3, apap na gorączkę, a jakby był mocny ból gardła to octenisept (jak przeczytałam ulotkę, to zobaczyłam, że jest nawet na zapalenia dróg rodnych czy odkażania pępuszka noworodków, więc się przyda :)).

Okti, daj znać co i jak. Może nie wszystko stracone jeszcze...

Mnie w wczoraj gin pierwsze co to zapytał czy piersi bolą. Mnie przestały jakoś strasznie boleć, ale dalej przy dotknięciu takim celowym (nie otarciu się) bolą tak średnio.

inessa lubi tę wiadomość

• AnkaK Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie od wczoraj nic nie bola:(

uanndqk36vjen8uu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia90 wrote:

Ja z mdłościami męczyłam się tylko raz :)

justyna14 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja źle wspominam mój pobyt przy kolce nerkowej. Pojechałam w sobotę w nocy, w poniedziałek łaskawie zrobili usg (cały ten czas zwijałam się z bólu). Powiedzieli, że jest tak duży, że gdybym miała więcej lat to od razu zrobiliby mi rozbijanie kamieni, ale jako, że mam 20 lat, to kazali wrócić do domu i nawet leków przeciwbólowych nie przepisali... :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madeinloove wrote:
    Ja z mdłościami męczyłam się tylko raz :)

Ja od 1,5 tygodnia mam co dzień, ale dziś było przegięcie... Myślałam, że zwymiotuję na test zaliczeniowy... Ech, wolę tego nie wspominać, jutro musi być lepiej :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Ja od 1,5 tygodnia mam co dzień, ale dziś było przegięcie... Myślałam, że zwymiotuję na test zaliczeniowy... Ech, wolę tego nie wspominać, jutro musi być lepiej :)

Dzidzia daje mocno w kość :)

kark lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No... Mam nadzieję, że skończy szybko i nie będzie męczyć bardzo mamusi :P

• Monikkk Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Udało mi się nadrobić cały dzień:) Jeśli chodzi o służbe zdrowia to się nie wypowiem bo za dużo brzydkich słów by padło. Piersi i mnie jakoś mniej trochę bolą a co do mdłości to przez 10 minut mam takie, że do heftek a później jak ręką odjął. Jutro jadę po wyniki bety, oby tym razem było dobrze.
    A i ktoś coś mówił o snach, mnie strasznie męczą, nie są to koszmary, ale takie bzdury że szok, takie brednie to sie mi dawno nie sniły.

Nasze słoneczko Marcelinka 6.05.2016 <3
    ~~~~~~
    Lenka(25tc) ur. 31.05.2014, zm. 5.06.2014
    Czuję, że synuś-Miłoszek(10tc), 4.10.2013r.
    Aniołki nasze, dziękujemy, że mogliśmy się Wami cieszyć choć przez chwilę...Kochamy Was
  • Patu Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2014, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysia90 wrote:

mnie właśnie się zaczeły. poszłam się zdrzemnąć, chciałam wtać i tak niedobrze, ze musiałąm usiąść z powrotem powstrzymując wymioty. Chyba nigdy tak szczęśliwa nie byłam :D nie myślałam, że kiedyś tak będę się cieszyła z mdłości ha ha :D

ale spokojnie, dzis sporej części nagle jakiś objaw przeszedł

kark lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
‹‹ 95 96 97 98 99 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ