X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsKiss wrote:
    Ja mam odstawić w przyszłym tyg, to w sumie będzie 35 tydz... Ale już od trzech i pół tyg schodzę z dawki.
    A ile brałaś tabletek dziennie i ile mg?

Ja nie wiem od środy jakoś Aleks się mniej rusza. Nie wiem czy się przejmować, przecież w środę miałam ktg i wszystko prawidłowo wyszło. Zawsze na wieczór się wściekał a teraz bardziej ma pojedyncze ruchy w ciągu dnia i na wieczór :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 13:47

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma co porównywać kiedy się odstawia luteinę. Dziewczyny z krótkimi, miękkimi szyjkami i skurczami będą ją dłużej brać bo urodzić mogą w każdej chwili. Jeśli skurczy nie ma to odstawiają nieco szybciej by macica zaczęła ćwiczyć do porodu.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline No właśnie ja mam bardzo krótka szyjkę według ostatniego badania 1 cm. Dlatego zastanawiam się czemu kazała
    Mi tak wcześnie odstawić.

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii, no z jednej strony to ja jestem w ciąży i ja będę rodzić, ale z drugiej to też jego dziecko... Od początku ciąży bardzo go angażowałam, nie było go tylko na jednej wizycie, bo inaczej się nie dało, nie mogę mu teraz tak po prostu powiedzieć "spierdalaj to moja tylko i wyłącznie decyzja". Musimy dojść do jakiegoś porozumienia, żebyśmy oboje byli w miarę zdecydowani na to samo... Ale już wyluzowałam, on też chyba trochę to myślę, że jakoś za parę dni uda nam się podjąć decyzję...

perfectangel85, Karolka12345, Gosia1989, Rusałka*, Zorganizowana:), Milenka~11, Brave, Annie1981 lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Cameline No właśnie ja mam bardzo krótka szyjkę według ostatniego badania 1 cm. Dlatego zastanawiam się czemu kazała
    Mi tak wcześnie odstawić.
    A masz jeszcze w opakowaniu? Ja bym jeszcze trochę brała w takim przypadku. Gorzej jakbędziesz musiała mieć receptę

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princeska,
    U mnie Luteina miała być odstawiona w skończonym 34 tc, ale jako ze akurat wtedy miałam mocno nasilone skurcze, to na własna rękę polowe dawki brałam jeszcze przez kolejny tydzień.

Mnie tez te upały dobijają. Siedzę właśnie u mechanika, bo auto coś szwankuje a chce mieć czym się do porodu zawieść. Wydaje mi się, ze zaraz skonam w tym warsztacie, słabo mi jak diabli choć mnie koło wiatraka panowie posadzili. Czekam z niecierpliwością na jutrzejsze ochłodzenie.

Dziewczyny uwiązane do szpitalnych łóżek - trzymam kciuki za wszystkie i każda z osobna! Już tak niewiele nam zostało. Z pewnością niekorzystna aura robi swoje. Położna wspominała mi niedawno, ze każdorazowo w czasie upałów, wichur, burz, zmian pogody, pełni porodówka pęka w szwach. To lato jest dość burzliwe, nic dziwnego, ze tak nas poniewiera.

Ja tez muszę w końcu przepakować torbę (mam wariant szpitalny obliczony na wyciszanie skurczów) na typowo porodowa. Fotelik w aucie zamontowany. Muszę dopakowac ubrania dla Tosi na wyjście i kilka kosmetyków dla siebie.

Cameline lubi tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do sprawy Kingi - nie wiem, skąd takie przekonanie, ze lekarz pazerny na kasę, celowo namawia na cc. Może ja naiwna jestem, ale z tego, co Kinga pisze, to raczej pokazuje, ze w przypadku, kiedy potwierdziłaby się duża waga dzieciaka cc jest dostępna dla Kingi alternatywa. Nie mam poczucia, ze jest specjalnie przez niego namawiana.

Dziewczyny, kiedyś mignął mi post o sposobach przystawiania do piersi, chyba któraś z Was porzucała link do yt. Mogłabym prosić o podlinkowanie raz jeszcze? Chciałabym przygotować się do karmienia po cc.

7u22vfxm0lh292be.png
  • weal Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie , młody 3kg , powiedziała że tak 2 tyg i mogę rodzić:) 2 tyg temu były rozbieżności między wymiarami aż 6tyg !! A dziś wszystko się wyrównalo. Ja odstawiam duphaston bo to już chyba i tak niewiele daje .. A szyjka długa i zamknięta. Kazała mi powtórzyć HIV HBs HCv ale wszystko robię prywatnie i zastanawiam się czy jest to konieczne do porodu.. cała ciążę w domu przesiedzialam więc raczej nie miałam gdzie złapać.

⚘Kwiatuszek, Gosia1989, zubii, Cameline, Lisa85, Marcia1989, Ja86, Milenka~11, Bacardi90, Brave, Annie1981 lubią tę wiadomość

• ⚘Kwiatuszek Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    A masz jeszcze w opakowaniu? Ja bym jeszcze trochę brała w takim przypadku. Gorzej jakbędziesz musiała mieć receptę
    Jak któraś by chciała mam wolne pudełko luteiny dopochwowej 30szt.

f2w3rjjg6yok4fb8.png
    <3
  • justa. Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Ja po wizycie. Szyjka 4cm twarda zamknieta. Afi 15. Crp mam sie na razie nie przejmowac. Ostatnie zamowienie z kosxulami przyszlo wiec zostalo mi tylko spakowac torbe.
    Dziewczyny bo zapomnialam spytac acard mam brac do 34tyg. ciazy. Dzisiaj mam rowno 34tydz. Dzisiaj przestaje brac czy jak bedzie 34tydz 6d ??[/QUOT

Jeżeli do 34 tc, to dla mnie do 34+0. Ja odstawiłam acard w 32+0. Podobno zgodnie z nowymi rekomendacjami acard odstawia się wcześniej.

natty85 lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka, nawet nie wiem czy to alternatywa w kontekście wagi Staśka... Ogólnie to chyba jednak większość dziewczyn woli cc, już nie raz mówiłyśmy o tym, że nasze forum jest słabym odbiciem reszty społeczeństwa... Podejrzewam, że po prostu dał alternatywę, bo większość pacjentek tego od niego oczekuje...

W tych upałach najgorsze jest to, że w nocy zawieruchy a za dnia trzeba się męczyć! W polu u mnie nie do wytrzymania, rwie tam moja ciocia, babcia poszła na obiad... Nawet nie wiecie jak mi wstyd, że rodzina za mnie tam zapieprza a ja w domu, ale nie czuję się totalnie na siłach, wczoraj poszłam, urwałam chyba 5 pudełeczek i zdychałam na ból pleców do końca dnia :/ próbowałam wiązać chustą brzuszek, ale mam problem z wyczuciem jak mocno dociągnąć, albo nie czuję efektu w plecach, albo ścisnę się za mocno i jest mi duszno :(

Sesję przełożyliśmy na niedzielę rano, bo podobno ma u nas padać w weekend, a z rana ma być okienko pogodowe... Może trochę się ochłodzi

08.09.2017 - Staś <3

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    Ja już po wizycie , młody 3kg , powiedziała że tak 2 tyg i mogę rodzić:) 2 tyg temu były rozbieżności między wymiarami aż 6tyg !! A dziś wszystko się wyrównalo. Ja odstawiam duphaston bo to już chyba i tak niewiele daje .. A szyjka długa i zamknięta. Kazała mi powtórzyć HIV HBs HCv ale wszystko robię prywatnie i zastanawiam się czy jest to konieczne do porodu.. cała ciążę w domu przesiedzialam więc raczej nie miałam gdzie złapać.

A krew miałaś pobieraną w międzyczasie? To niestety główne źródło zakażeń,

Ja dla św, spokoju powtórzę. Pomijając oczywiście fakt, że te pierwsze zgubiłam ;)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • poppy Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na stronach szpitali raczej jest napisane, ze te badania potrzebne do porodu mają być z trzeciego trymestru.

qb3chdgezj308xv3.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    natty85 wrote:
    Ja po wizycie. Szyjka 4cm twarda zamknieta. Afi 15. Crp mam sie na razie nie przejmowac. Ostatnie zamowienie z kosxulami przyszlo wiec zostalo mi tylko spakowac torbe.
    Dziewczyny bo zapomnialam spytac acard mam brac do 34tyg. ciazy. Dzisiaj mam rowno 34tydz. Dzisiaj przestaje brac czy jak bedzie 34tydz 6d ??[/QUOT

Jeżeli do 34 tc, to dla mnie do 34+0. Ja odstawiłam acard w 32+0. Podobno zgodnie z nowymi rekomendacjami acard odstawia się wcześniej.
    Czyli jak jutro mam 34tydz1dz to juz nie biore :)

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • zubii Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    zubii, no z jednej strony to ja jestem w ciąży i ja będę rodzić, ale z drugiej to też jego dziecko... Od początku ciąży bardzo go angażowałam, nie było go tylko na jednej wizycie, bo inaczej się nie dało, nie mogę mu teraz tak po prostu powiedzieć "spierdalaj to moja tylko i wyłącznie decyzja". Musimy dojść do jakiegoś porozumienia, żebyśmy oboje byli w miarę zdecydowani na to samo... Ale już wyluzowałam, on też chyba trochę to myślę, że jakoś za parę dni uda nam się podjąć decyzję...

Jasne, że nie możesz tak powiedzieć ale to on powinien cię wspierać w podjęciu decyzji a nie szantażować że jak coś pójdzie nie tak to będzie ciebie obwiniał...ostatnie słowo powinnaś mieć ty a nie mąż.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • setti Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w szpitalach, trzymajcie się dzielnie! To już niedługo. :)

Poppy, wspaniale, że Cię wypuścili!

Kingo, zgadzam się z zubii i większością dziewczyn. Bardzo to przykre, że mąż Cię nie wspiera. Powinien stać za Tobą murem, niezależnie od tego, co zdecydujesz. Twój lekarz mówi "ja bym wybrał cc" - problem w tym, że on nigdy nie stanie przed takim wyborem! ;) I tak jak już ktoś napisał - cc jest najlepsze właśnie dla lekarza! Po pierwszym cc i odczekaniu bodajże dwóch lat drugie dziecko można rodzić naturalnie, ale nie zawsze, nie jest już to tak oczywiste jak za pierwszym razem.
    Nie pozwól sobie odebrać pod wpływem jakichś presji tego budującego i pięknego, dającego poczucie mocy doświadczenia, jakim jest poród naturalny!
    Ja spędziłam w szpitalu łącznie dziesięć dni, które były dla mnie koszmarne, wykańczające psychicznie (choć obiektywnie warunki super). Poród miałam wywoływany, trwał przeszło dobę (w tym noc na patologii bez męża, gdzie wyłam z bólu, a personel twierdził, że to już nie skurcze, tylko "lekkie stawiania macicy"), prawie nie spałam, nie jadłam, a mimo to urodziłam bez znieczulenia. Pod koniec miałam jeszcze siłę, by zapytać, czy mogę dotknąć główki i upomnieć się o znieczulenie do szycia (nacięli mnie, poza tym pękła mi szyjka macicy). Mimo tych wszystkich przykrości, przeżyłabym to jeszcze raz, nie zamieniła na cesarskie cięcie. Świadomość, że to wszystko przeżyłam, daje ogromne poczucie mocy. Czuję dumę i radość, wspominając urodzenie córki.

Gosia1989, mój gin mówi jeszcze mniej niż Twój... W zasadzie na każdej wizycie słyszałam tylko: "Wszystko w porządku". O ciałko żółte, ułożenie, masę ciała dziecka musiałam się dopytywać ;)

Gdzie czujecie czkawkę dzidziek? Bo ja bardzo różnie. Nieraz tylko w okolicy pępka, nieraz tylko na dole, a czasem i tu, i tu. Już nie mam pojęcia, jak się w końcu ułożył... :o okaże się jutro.

Któraś z Was martwiła się, że nie czuje ruchów na górze. Otóż ja też tak mam. Ani razu nie doświadczyłam słynnego kopania po żebrach (a jak już pisałam synek bywał także zwrócony głową w dół). Czuję jakieś ruchy maksymalnie osiem centymetrów nad pępkiem.

Pisałyście kiedyś o pstrykaniu/strzelaniu w brzuchu. Od kilku dni miewam takie odczucia. Siedzę bez ruchu, aż tu nagle z okolic pępka dobiega mnie coś jak strzyknięcie w stawie. :D Ciekawe, co to może być...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 15:32

Gosia1989, Cameline, poppy lubią tę wiadomość

jgf871u.png

t6748sh.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, ja akurat bardzo chciałabym spróbować porodu SN, ale żaden z lekarzy (ginekolog, kardiolog, diabetolog, a nawet lekarz medycyny chińskiej) nie rekomendują w moim przypadku takiej opcji ze względu na bezpieczeństwo mojej i Małej. I z jednej strony strasznie mi z tym zle, a z drugiej poczucie ulgi daje fakt, ze mają taką zgodność, bo najgorsze dla mnie jest rozdarcie i niepewność co się będzie działo.
    Nie zazdroszczę dylematów.

7u22vfxm0lh292be.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki dziewczyny. To ja jeszcze z tydzień pobiorę :) mam całe nowe opakowanie które teoretycznie chyba na 2 tyg starcza :)

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    A ile brałaś tabletek dziennie i ile mg?

Ja nie wiem od środy jakoś Aleks się mniej rusza. Nie wiem czy się przejmować, przecież w środę miałam ktg i wszystko prawidłowo wyszło. Zawsze na wieczór się wściekał a teraz bardziej ma pojedyncze ruchy w ciągu dnia i na wieczór :/
    Brałam 100 mg 3 x dziennie, teraz biorę 2 x dziennie po 50 mg. Ale ja mam Kochana szyjkę długaśną obecnie, prawie 4 cm...

Princesska lubi tę wiadomość

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Jasne, że nie możesz tak powiedzieć ale to on powinien cię wspierać w podjęciu decyzji a nie szantażować że jak coś pójdzie nie tak to będzie ciebie obwiniał...ostatnie słowo powinnaś mieć ty a nie mąż.

No jasne, że to nie było fajne, ale z drugiej strony wiesz... Byliśmy wtedy oboje w nerwach, ja też wrzeszczałam i płakałam on też chyba się nie odnalazł w tej sytuacji. Dlatego chcę odczekać kilka dni i podejść do tematu na chłodno, tylko moja mama mnie wnerwia, non stop pyta "jak tam już się zdecydowałaś?". Jakby kuźwa chodziło o to gdzie jedziemy na wakacje, albo w jakiej sukience mam iść na wesele...

Na stronie mojego szpitala jest info, że te badania mają być z ostatnich 6 tygodni :P

zubii lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

‹‹ 1099 1100 1101 1102 1103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ