Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
espoir wrote:kurde, ja i wczoraj godzinę i podczas poprzedniego porodu przez 10 godzin leżałam pod ktg na plecach...
Ktg zawsze sie robi na boku.Ja nie wytrzymalabym 5 minut na plecach bo od razu lapia mnie dusznosci i czuje sie tak jakbym miala zemdlec. -
Nadiaa85 wrote:To ja znowu w drugą stronę...pracowalam na kopernika bo teraz już przeszłam do prywatnej kliniki i nie wyobrażam sobie tam rodzić : /. Nie ma reguły...szpital to tylko budynek a tak naprawdę w dużej mierze zależy na kogo trafimy...jakich lekarzy, położne itp...
No właśnie ja też tak uważam bo taka prawda że wszystko zależy od zmiany na jaka się trafi.. mnie trzyma ten najwyższy stopień referencyjnosci i wiadomo neonatologia.. A o Ujastku to się nasluchalam od położnych które tam pracują że same by tam nie poszły w życiu rodzić, że masówka, taśmowe porodu itd.. słyszałam też całkiem dobre opinie o Siemieradzkim -
Lisa85 wrote:Ja też mam już jakiś czas więcej wydzieliny. Ból spojenia też miałam. Teraz już nie, ale ja go odbierałam jako objaw ciąży i się nim nie przejmowałam zbytnio
Ja tez mam b.duzo wydzieliny.nosze wkladki bo inaczej sie nie da.Czasami to cale majty mam mokre...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 09:05
Gosia1989 lubi tę wiadomość
-
Hej Mamuśki
Ja też ponoć zaczęłam chrapać Ponoć bo nie wiem czy mogę do końca wierzyć mężowi
Mnie też spojenie, krocze, wargi sromowe - wszystko mnie boli Najgorzej w nocy wstać lub zmienić bok do spania...
A! Witam w skończonym 37tc czyli w ciąży donoszonej
Dziś ostatnie pranie i prasowanko Juhu!
Miłego dnia Mamuśki⚘Kwiatuszek, Niesia86, zubii, Cameline, Bąbelek1980, Milenka~11, Princesska, Gosia1989, perfectangel85, Marcia1989, justa., Annie1981, Lisa85, Bacardi90, MrsKiss lubią tę wiadomość
-
weal wrote:No właśnie ja też tak uważam bo taka prawda że wszystko zależy od zmiany na jaka się trafi.. mnie trzyma ten najwyższy stopień referencyjnosci i wiadomo neonatologia.. A o Ujastku to się nasluchalam od położnych które tam pracują że same by tam nie poszły w życiu rodzić, że masówka, taśmowe porodu itd.. słyszałam też całkiem dobre opinie o Siemieradzkim
Więc chyba nigdzie nie znajdziemy tego idealnego -
Biedronka7 wrote:Annie a powiedz mi czy oni tu robią to badanie na GBS? Bo mi nic nikt nie proponował - mam nowa beznadziejna midwife
Biedronka w UK nie robią rutynowo badania na GBS. Możesz zrobić na własną rękę, Annie kiedyś podrzucała link do strony z której można zamówić zestaw do zrobienia wymazu w domu, ok 40£ jeśli się nie mylę.
http://gbss.org.uk/information-and-support/testing-for-gbs/ecm-test-where-how/
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Prenalen słabo na mnie działa
pije herbatę z miodem póki co i leżę bo głowa mi pęka. Można smarować plecy np. Maścia kamforowa czy to zabronione u nas?
Przeziębienie mnie rozkłada a tu zaraz może być akcja porodowka świetny moment. No to trochę Wam postekalam i już mi lepiej -
⚘Kwiatuszek wrote:Ratunku wstałam z bolacym gardłem, chrypa, katarem żółtym i lejacym buuu. Jakieś sposoby w naszym stanie na szybkie postawienie na nogi? Inhalacje?
Czosnek dobry na takie coś tylko zależy od wytrzymałości Twojego żołądka.⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość
-
weal wrote:Właśnie ja też nie wiem jak z tym KTG.. mo ja lekarka na urlopie wraca 31.08 A ja na 04.09 mam termin porodu , któraś z Was mieszka w Krakowie ? Myślicie że można iść na Kopernika tak o zrobić KTG albo do jakiejkolwiek poradni przyszpitalnej? Bo prowadzę ciążę prywatnie i nie usmiecha mi sie 40zl placic za kazde ktg tymbardziej że nikt mi tego nie zinterpretuje:(
W każdym szpitalu roba ktg jak sie zgłosisz, wiem ze w zeromskim dopiero po 38tc jeżeli nie ma wskazań innych, w Rydygiera podobno nie ma kolejek. Najlepiej zadzwonić na IP i tam położne Ci wszystko powiedzą ja mam ktg pierwsze w 38 tc zaplanowane bo taka politykę maja u mojego lekarza a następne w 40tc (jak dotrwam;) i nie robi na nich wrażenia cukrzyca ciążowa... -
Ja się nareszcie wzięłam za przygotowania i w ciągu kilku dni wszystko dla dzidziusia poprałam i poprasowałam, mam poskładane w pojemnikach, osobno rozmiar 50/56 na pierwsze dni, osobno 62, osobno 68.
Zakupy też chyba zakończone, wczoraj wydałam kupę kasy w Rossmannie na jakieś pierdoły typu 3 paczki podkładów Bella, wkładki, gacie siateczkowe, wkładki laktacyjne i pieluszki tetrowe.
Kompletnie nie kumam tego szału na Gemini. To znaczy rozumiem jeśli ktoś kupuje dla pierwszego dziecka wszystko łącznie z laktatorem, termometrem bezdotykowym itd... Ale ja to wszystko mam, więc po doliczeniu przesyłki wyszłoby mi to samo co w Rossmannie.
Akurat jedziemy jeszcze na weekend do Trójmiasta, miedzy innymi po to żeby odebrać fotelik Maxi Cosi, bo akurat trafiła się fajna okazja na używany w dobrym stanie i dobrej cenie... i niby mogłabym odebrać osobiście z Gemini w Gdańsku, ale po doliczeniu kosztów paliwa z Sopotu do Gdańska też wyjdzie mi na to samo co w Rossmannie. Więc dałam sobie spokój z Gemini, wszystko już chyba mam.
Pozostało mi spakowanie się do szpitala.
Gabrysia84 wrote:Karmie prawie 5 lat:) dokladnie 8 wrzesnia minie. Jesli z dzieckiem nr 3 pociagne tyle co z najstarszym (4 lats) to mi wyjdzie 9 lat kp planuje na pewno 3 lata karmic zeby w przedszkolu byla ochrona przed infekcjami
Jesteś moją bohaterką! Biję Ci pokłony!
Mimo iż z mojego niewielkiego w porównaniu do Twojego stażu karmienia (tylko jednego dziecka, tylko przez 1,5 roku ) wiem, że to nie jest jakieś straszne poświęcenie, tylko wygoda i ogromna satysfakcja z tego, że dajesz dzieciom wszystko co najlepsze!
Można nawet jako plus liczyć kwestie ekonomiczne - o ile mniej wyda się kasy na smoczki, butelki, mleko modyfikowane i nawet lekarstwa!
zubii wrote:Ja mam tak samo pod prysznicem mate i krzesełko.
O! Właśnie mnie oświeciło! Wezmę sobie zaraz pod prysznic moje plastikowe schodki i na nich usiądę!
O takie mam:
Tylko jeszcze mam takie pytanie techniczne:
Kto ma rzęsy?
(Przyklejone )
Ja właśnie tydzień temu sobie pierwszy raz założyłam, mimo lekkich protestów kosmetyczki, że w tak zaawansowanej ciąży to ona się nie podejmuje skoro ja nie mogę się położyć plackiem... bla bla bla... Ale uparłam się i zrobiła mi na pół siedząco/ pół leżąco.
W sumie to mam długie i gęste swoje, ale stwierdziłam, że chcę koniecznie mieć przyklejone do porodu, żeby na pamiątkowych zdjęciach po porodzie jakoś wyglądać mimo braku makijażu.
Przez ten czas myłam się w wannie, osobno ciało, kucając, a osobno włosy stojąc przy wannie i schylając łeb w dół.
No a teraz jak chcę wziąć prysznic, to powinnam raczej starać się unikać zmoczenia tych rzęs?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 10:11
Milenka~11 lubi tę wiadomość
-
⚘Kwiatuszek wrote:Prenalen słabo na mnie działa
pije herbatę z miodem póki co i leżę bo głowa mi pęka. Można smarować plecy np. Maścia kamforowa czy to zabronione u nas?
Przeziębienie mnie rozkłada a tu zaraz może być akcja porodowka świetny moment. No to trochę Wam postekalam i już mi lepiej
Płucz gardło szałwiąWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 10:06
⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość
-
Kwiatuszek jeszcze imbir świeży dołóż do tej herbaty.
Jak dasz radę to utrzyj świeży imbir z miodem, kurkumą w proszku i sokiem z cytryny i taką łychę stołową min. 3 razy dziennie. Imbiru jak pół ręki kawałek, mały słoik miodu, dwie łychy kurkumy i cała cytryna, paskudne ale zmartwychwstaniesz.⚘Kwiatuszek, Bąbelek1980 lubią tę wiadomość