Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja się zawsze trzymam daty porodu wg OM, chyba że ktoś ma bardzo nieregularne cykle.
Przecież każde dziecko rośnie w swoim tempie. U mnie w pierwszej ciąży była od początku 2 tyg.do tyłu, to by wynikało że urodziłam w 35tc? Nie, zwłaszcza że znałam dokładną datę owulacji potwierdzona monitoringiem.
Teraz od początku 2 tyg ciąża większa,,z tym że ok.25-30tc się wyrównała i jestem co do terminu z OM.
Ale pewnie dużo osób ma inne zdaniezubii, Lisa85 lubią tę wiadomość
-
Cameline wrote:Ja się zawsze trzymam daty porodu wg OM, chyba że ktoś ma bardzo nieregularne cykle.
Przecież każde dziecko rośnie w swoim tempie. U mnie w pierwszej ciąży była od początku 2 tyg.do tyłu, to by wynikało że urodziłam w 35tc? Nie, zwłaszcza że znałam dokładną datę owulacji potwierdzona monitoringiem.
Teraz od początku 2 tyg ciąża większa,,z tym że ok.25-30tc się wyrównała i jestem co do terminu z OM.
Ale pewnie dużo osób ma inne zdanie
właśnie ja dokładnie tak samo myślę, że liczy się tylko OM, dopóki lekarka która mi robiła w szpitalu USG na mnie nie popatrzyła krzywo i nie powiedziała " a pani to chyba ma źle wyliczoną date porodu " -
weal wrote:Dziewczyny potrzebuje Waszej pomocy, bo już zglupialam:D data porodu wg. OM 15.09 , według pierwszych 2 Usg (6 i 8 tc) wymiary zarodka i pęcherzyka odpowiadały ciazy 3 dni starszej. Na Usg genetycznym rozjazd wynosił już 7dni i taki cały czas na każdym Usg się utrzymuje. Wiem ,że najbardziej wiarygodne są te 1 Usg ale wczoraj znowu czytałam że wymiary są najbardziej wiarygodne między 11-14 tc. A przecież to niemozliwe żebym miała owulacji w 7 dniu cyklu bo wtedy to jeszcze chyba okres miałam.. co o tym myślicie ? bo wiem ze jesteście bardzo nieznane w tych sprawach A ja już sama nie wiem kiedy będę w terminie ..
Ja tez duzo o tym czytalam. Lekarze sie bardziej sugeruja tym usg genetycznym w 11-14 tyg bo nie wszystkie maja tak wczesne usg. Ale najbardziej dokladne jest usg do 10 tygodnia ciazy. Pozniej dziecko rosnie roznie, to zalezy od genow itp. A w tym wczesnym usg zarodki rozwijaja sie w takim samym tempie. U mnie usg w 7 tygodniu i 1 dniu pokazalo ze ciaza ma 6 tygodni i 2 dni. A w usg w 12 tygodniu i 5 dni pokazalo ze jestem w 13 tygodniu i 1 dniu. Wiec jaka roznica. 8 dni. Termin z om mam na 14.09. Z tego 1 usg mam na 19.09 a usg z 12 tygodnia 11.09. Gadalam tez z polozna i ona powiedziala zeby sie sugerowac tym 1 usgWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2017, 09:18
zubii lubi tę wiadomość
-
Jeśli u mnie biorąc pod uwagę datę OM to wychodzi 15 wrzesień. A nie 22.. tym bardziej ze po jakimś czasie wszystko się wyrównało i dziecko przestało być młodsze a jest tydzień starsze.
Ale według mojej gin skoro był tydzień różnicy na początku to bierzemy tę druga datę. Hm ciekawe
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Jesli w usg roznica nie przekracza 5 dni to lekarz trzyma sie terminem z om. Na mamaginekolog jest wpis o usg wczesnej ciazy.https://mamaginekolog.pl/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac/
Na forum.parenting.pl na grupie ginekolog mozna poczytac pytania na ktore odpowiada.lekarz. lubie tam czytac bo pytania rozne i tez pare razy sie spotkalam na tej stronce z takim pytaniem.i tam ta lekarka pisze ze wczesne usg jest najdokladniejsze i granica bledu to 4 dni. Na pozniejszych usg w 12 tyg juz tydzien a jeszcze pozniejsze to nawet 2-3 tygodnie roznicyzubii lubi tę wiadomość
-
poppy wrote:U mnie jest różnica właśnie dokładnie 5 dni, a lekarka i tak zmieniła mi termin z 15 na 10.
A to chyba juz od lekarza zalezy. Mi jedna lekarka powiedziala zeby sie sugerowac usg z 7 tygodnia a do tej ktora mi ciaze prowadzi trzyma sie terminem z omzubii lubi tę wiadomość
-
Hej
Ja dziś miałam ciężką noc Tak mi duszno było, ze masakra, cała mokra się obudziłam
Co do seksów to mój D. tez za bardzo nie chce, bo boi się, ze zrobi małemu krzywdę... a o dziwo ja mam teraz strasznąąąąą ochotę ... Jeżeli wierzyć usg w 10 tc to ja miałabym termin na 01.09 czyli już tuż tużnatalka1988, ⚘Kwiatuszek, Milenka~11, shelby* lubią tę wiadomość
-
U mnie jakby wierzyc terminowi usg z 12 tygodnia to powinnam zajsc w ciaze w poniedzialek w 12 dzien cykli, dzien w ktorym sie nie staralismy. Bo dopiero zaczelismy od 14ego dnia cykli. W 16.dniu cyklu czulam owulacje- mnie bardzo wtedy jajniko bola. Czy to przy siadaniu albo przy seksie. Wiec ja wierze temu wczesnemu usg:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2017, 10:30
-
Karooolcia :) wrote:Hej
Ja dziś miałam ciężką noc Tak mi duszno było, ze masakra, cała mokra się obudziłam
Co do seksów to mój D. tez za bardzo nie chce, bo boi się, ze zrobi małemu krzywdę... a o dziwo ja mam teraz strasznąąąąą ochotę ... Jeżeli wierzyć usg w 10 tc to ja miałabym termin na 01.09 czyli już tuż tuż
Moj maz tez sie boi ale my tak delikatnie, zreszta tlumacze mu ze sie wtedy nic zlego nie dzieje
-
Dziewczyny termin z OM czy też USG to i tak tylko orientacyjne terminy. Podobno tylko bardzo mała część dzieci rodzi się w TP. Tak więc dziecko urodzi się i tak wtedy kiedy będzie na to gotowe pozostaje więc cierpliwie czekać.
TP ma znaczenie w przypadku gdyby maluszek długo nie chciał wychodzić z brzucha. Jeżeli opóźnienie przekracza 10-14 dni lekarze z pomocą medyczną wywołują poród. Dlatego jeśli ktoś wie kiedy dokładnie miał ovu i termin ovu odbiegał istotnie od terminu z OM (więcej niż 7 dni), lepiej powalczyć o dokładniejsze ustalenie terminu, właśnie w oparciu o usg do 10 tc.zubii lubi tę wiadomość
-
justa a no właśnie, podobno 5% dzieci rodzi się w terminie. Tylko jeśli chodzi o te usg to właśnie najbardziej dokladne jest te do 10 tygodnia ciąży. Tym bardziej to jest pomocne dla kobiet które mają nieregularne miesiączki
justa. lubi tę wiadomość
-
w UK termin jest z USG z 12 tyg. i ciągle się potem go trzymają.
z Bartusiem byłam na początku ciąży w Polsce i tam pierwsze USG pokazywało termin w Mikołajki, a według tego USG w UK na 1 grudnia i Mały urodził się w MikołajkiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2017, 11:40
zubii lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
właśnie pożarłam 3 małe paczki Skittlesów, cała szczęka mnie boli od memłania, a gdyby nie lenistwo (leżę, bo syn ma drzemkę) to pewnie bym się poturlała do kuchni po dokładkę...
Karooolcia :), Milenka~11, natalka1988, Bąbelek1980, Justa87, Karolka12345, shelby* lubią tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧