X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • różowo Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka piękna u nas pogoda, że zaliczylismy z Janem pierwszy spacer sami bez taty :) przez 1.5h lazilismy i cieszyliśmy się sloneczkiem. niestety pod koniec się obudził ż płaczem i nie chciał się uspokoić, byliśmy jeszcze kawałek od domu. przestraszyłem się że płacz przejdzie w ryk, więc szybko to wyjęłam i nakarmilam piersią chowając się za krzakami :D maly z powrotem zasnął i na spokojnie wróciliśmy do domu :)

Milenka~11 lubi tę wiadomość

3i49k6nl4c9gb5r4.png

hchyflw1nss3cfke.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa. Moja wisi non stop a przepełnione i bolące piersi miałam jakoś 3 dni w ciągu tych 4 tygodni. Od dłuższego czasu mam już 'flaki', więc myślę, że laktacja się w miarę ustabilizowała.

Rozowo. Hehe, za krzakami ;) Czytałam, żeby nie wstydzić się publicznego KP i nawet patrzeć ludziom w oczy i się uśmiechać. W końcu nie robimy nic złego a piersi służą właśnie do tego a nie do seksu ;) Sama jednak jeszcze nie próbowałam poza domem i rozumiem te obawy.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • ew101 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowo no ja też dziś karmiłam za krzakami ;)

Dziewczyny a na te pneumokoki to bierzecie wersję która 10 czy 13? Mi położna mówiła że lepiej te 13 ale sama nie wiem

Stdqp2.png
  • ew101 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcący wysłało mi się 2 razy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2017, 15:09

Stdqp2.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę darmową szczepionkę na pneumokoki(10). Pediatra powiedziała, że większość rodziców wybiera tą bezpłatną wersję i jest ona ok. A wiecie, że u nas te płatne pneumokoki kosztują ok 900zł!!(to są 3 dawki).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2017, 15:44

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde chciałabym kupić za jakieś pół roku wózek podwójny (liczę, że namówię Starszaka), ale chciałabym taki, gdzie spacerówki są obok siebie, tylko, że mi się w drzwiach żadnych nie zmieści taki wózek :/

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • justa. Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę szczepionkę 13. Wiem, że jest droga ale trochę lepsza od refundowanej. Dziewczyny jeśli wasze dziecko nie ma kontaktu z innymi małymi dziećmi to porozmawiajcie z pediatrą o możliwości odroczenia szczepienia przeciwko pneumokokom. W przypadku tej szczepionki im starsze dziecko tym mniej dawek trzeba wziąć. Np. 2 miesięczne dziecko powinno dostać 4 dawki, 6 miesięczne 3 a dwulatkowi wystarczy już 1.

Czy któraś z Was szczepi na rotawirusy?

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, a nie myślałaś o dostawce z siedziskiem do wózka dla starszaka? Ostatnio widziałam dziewczynę z wózkiem, która miała taką dostawkę i moim zdaniem bardzo fajna sprawa, dużo praktyczniejsza niż sama dostawka na której dziecko może tylko stać. Chodzi mi o coś takiego https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiws8aNi_bWAhVR3BkKHVXwDnIYABAEGgJsZg&ohost=www.google.pl&cid=CAASEuRoYLHYNqhjWXzL0iwHAEojJg&sig=AOD64_17RxeOuO3D6OMNoM_8t2KdOgn9vw&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwjS7cKNi_bWAhUBIpoKHWf_Ay4Qwg8IHQ&adurl=

Podwójny wózek napewno byłby wygodniejszy, ale tak jak sama piszesz jest dużo większy i napewno cięższy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2017, 23:30

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) co tam u Was? Ja nie mam czasu pisać, bo ciągle ma gości... Juz trochę mam dośc... Normalnie wszyscy naraz chcą przyjechać...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Ja biorę szczepionkę 13. Wiem, że jest droga ale trochę lepsza od refundowanej. Dziewczyny jeśli wasze dziecko nie ma kontaktu z innymi małymi dziećmi to porozmawiajcie z pediatrą o możliwości odroczenia szczepienia przeciwko pneumokokom. W przypadku tej szczepionki im starsze dziecko tym mniej dawek trzeba wziąć. Np. 2 miesięczne dziecko powinno dostać 4 dawki, 6 miesięczne 3 a dwulatkowi wystarczy już 1.

Czy któraś z Was szczepi na rotawirusy?

Ja tak samo wykupuje szczepionke na wszystkie szczepy tym bardziej ze za rok chce synka poslac do zlobka.Szczepionka jest podzielona na 3 lub 4 dawki.jedna kosztuje u mnie w przychodni 350 wiec bez przesady nie sa to jakies olbrzymie koszty tym bardziej ze wydatek rozklada sie w czasie.
    P.sna rotawirusy tez bede szczepic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 11:03

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam szczepić na Pneumokoki i rotawirusy jeśli chodzi o dodatkowe szczepienia. Aleksa niestety czasem brzuszek boli, dziś w nocy tak płakał, całe szczęście jego kolka trwała z 40 minut.. bidulek. I pupka się odparzyla:/ zamiast mokrymi chusteczkami, podmywam go woda przegotowaną No i smaruje sudokremem.

Ciagle korzystamy z takiej pięknej pogody i prawie cały dzień na spacerki chodzimy :)

Co do gości u nas stopniowo przychodzą i mi się to podoba bo każdy coś na prezent przyniesie :D
    Strasznie mi włosy wypadają, ja wiem ze po porodzie lecą ale ja dziewczyny łysieje, przysięgam. W przyszłym tyg mam pierwsza wizytę u ginekologa po porodzie, i chyba zrobie na nią morfologię bo hormony hormonami ale u mnie to chyba ma głębsze podłoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 13:00

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    Ja tak samo wykupuje szczepionke na wszystkie szczepy tym bardziej ze za rok chce synka poslac do zlobka.Szczepionka jest podzielona na 3 lub 4 dawki.jedna kosztuje u mnie w przychodni 350 wiec bez przesady nie sa to jakies olbrzymie koszty tym bardziej ze wydatek rozklada sie w czasie.
    P.sna rotawirusy tez bede szczepic
    Ta szczepionka płatna na pneumokoki nie zawiera w sobie wszystkich szczepów, tylko 13.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska, to niestety norma że po porodzie włosy wychodzą garściami, ale kontrolna morfologia nigdy nie zaszkodzi.

Szczepicie na pneumokoki, rotawirusa i pozostałe obowiązkowe w 2 miesiącu w trakcie jednej wizyty czy dzielicie?

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w czwartek z małą na szczepienie to dam znać jak ono wyglądało.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 18 października 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa, jak dajesz sobie radę z 3 dzieciaczków? Masz kogoś do pomocy? Mi ciężko ogarnąć dwujkę, ale na szczęście starszak chodzi do przedszkola. U nas najtrudniejsze są poranki.

Ja też w czwartek mam wizytę szczepienną. Niby można podać wszystkie szczepionki na jednej wizycie ale jak dla mnie to trochę tego dużo. Porozmawiam z pediatrą czy szczepionki na rotawirusy nie podać trochę później.

Lisa85 lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • martaf Koleżanka

Wysłany: 19 października 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie może ile mleka trzeba odciągnąć, żeby wystarczyło na pół dnia?

cd9bskjo828h76lm.png
    jbr6arz.png
    Adaś [*] 18.11.2019 tc. 9+4
    Aniołek 25.05.2019 tc. 7+3
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    My po pierwszej wizycie u pediatry. Wszystko ok. Waga 4020. Oczywiście musiało być z przygodami, kupa na pół pleców w gabinecie, potem zasikany przewijak i darcie się wniebogłosy. Teraz już coś kwęka przez sen.
    Muszę spadać. Miłego dni.

Lisa85 lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! My po szczepieniu. Ja na NFZ szczepię, więc mala miała dzisiaj trzy wkłucia plus czwarte na pneumokoki. Po dwa zastrzyki w obie nóżki. Od wizyty cały czas śpi. Tylko na mleko ją wybudzam.
    A moją trójeczkę ogarniam jak mogę ;) Jest ok :) Dzisiaj synkowi zaczął się katar :( Zaraz pewnie wszyscy w domu będziemy go mieć :(
    Ps.Ja nie mam pomocy do dzieci. Mąż wychodzi rano i wraca wieczorem. Jak chcę wyjść do sklepu to rodzice do mnie wpadają. Zabierają też dzieci na plac zabaw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 22:31

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jednorazowo zjada między 100 - 120 ml mleka. Wiem bo ostatnio ze względu na uraz sutka odciągałam i podawałam z butelki.

My też byliśmy na wizycie szczepiennej. Niestety nie zostaliśmy zaszczepieni z uwagi na wciąż podwyższoną bilirubinę.
    Pani doktor zniechęciła mnie do szczepionki na rotawirusy. Podobno rotawirus podobnie jak wirus grypy ciągle się zmienia i szczepionka nie daje gwarancji że dziecko nie zachoruje. Co do płatnej szczepionki na pneumokoki to zachęcała mnie żeby się wstrzymać zeszczepieniem do co najmniej 6 m. Teraz dziecko ma przeciwciała ode mnie, a in oóźniej podana szczepionka tym mniejsza kiczba dawek.

Lisa, szacunek że dajesz radę

Lisa85 lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaf. Hafija podawała kiedyś w swoim artykule taki wzor;
    Waga dziecka [kg] * 130/8=ilość na jedną porcje [ml]

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 1297 1298 1299 1300 1301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ