X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • różowo Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka piękna u nas pogoda, że zaliczylismy z Janem pierwszy spacer sami bez taty :) przez 1.5h lazilismy i cieszyliśmy się sloneczkiem. niestety pod koniec się obudził ż płaczem i nie chciał się uspokoić, byliśmy jeszcze kawałek od domu. przestraszyłem się że płacz przejdzie w ryk, więc szybko to wyjęłam i nakarmilam piersią chowając się za krzakami :D maly z powrotem zasnął i na spokojnie wróciliśmy do domu :)

Milenka~11 lubi tę wiadomość

3i49k6nl4c9gb5r4.png

hchyflw1nss3cfke.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa. Moja wisi non stop a przepełnione i bolące piersi miałam jakoś 3 dni w ciągu tych 4 tygodni. Od dłuższego czasu mam już 'flaki', więc myślę, że laktacja się w miarę ustabilizowała.

Rozowo. Hehe, za krzakami ;) Czytałam, żeby nie wstydzić się publicznego KP i nawet patrzeć ludziom w oczy i się uśmiechać. W końcu nie robimy nic złego a piersi służą właśnie do tego a nie do seksu ;) Sama jednak jeszcze nie próbowałam poza domem i rozumiem te obawy.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • ew101 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowo no ja też dziś karmiłam za krzakami ;)

Dziewczyny a na te pneumokoki to bierzecie wersję która 10 czy 13? Mi położna mówiła że lepiej te 13 ale sama nie wiem

Stdqp2.png
  • ew101 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcący wysłało mi się 2 razy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2017, 15:09

Stdqp2.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę darmową szczepionkę na pneumokoki(10). Pediatra powiedziała, że większość rodziców wybiera tą bezpłatną wersję i jest ona ok. A wiecie, że u nas te płatne pneumokoki kosztują ok 900zł!!(to są 3 dawki).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2017, 15:44

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde chciałabym kupić za jakieś pół roku wózek podwójny (liczę, że namówię Starszaka), ale chciałabym taki, gdzie spacerówki są obok siebie, tylko, że mi się w drzwiach żadnych nie zmieści taki wózek :/

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • justa. Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę szczepionkę 13. Wiem, że jest droga ale trochę lepsza od refundowanej. Dziewczyny jeśli wasze dziecko nie ma kontaktu z innymi małymi dziećmi to porozmawiajcie z pediatrą o możliwości odroczenia szczepienia przeciwko pneumokokom. W przypadku tej szczepionki im starsze dziecko tym mniej dawek trzeba wziąć. Np. 2 miesięczne dziecko powinno dostać 4 dawki, 6 miesięczne 3 a dwulatkowi wystarczy już 1.

Czy któraś z Was szczepi na rotawirusy?

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 16 października 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, a nie myślałaś o dostawce z siedziskiem do wózka dla starszaka? Ostatnio widziałam dziewczynę z wózkiem, która miała taką dostawkę i moim zdaniem bardzo fajna sprawa, dużo praktyczniejsza niż sama dostawka na której dziecko może tylko stać. Chodzi mi o coś takiego https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwiws8aNi_bWAhVR3BkKHVXwDnIYABAEGgJsZg&ohost=www.google.pl&cid=CAASEuRoYLHYNqhjWXzL0iwHAEojJg&sig=AOD64_17RxeOuO3D6OMNoM_8t2KdOgn9vw&ctype=5&q=&ved=0ahUKEwjS7cKNi_bWAhUBIpoKHWf_Ay4Qwg8IHQ&adurl=

Podwójny wózek napewno byłby wygodniejszy, ale tak jak sama piszesz jest dużo większy i napewno cięższy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2017, 23:30

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) co tam u Was? Ja nie mam czasu pisać, bo ciągle ma gości... Juz trochę mam dośc... Normalnie wszyscy naraz chcą przyjechać...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Ja biorę szczepionkę 13. Wiem, że jest droga ale trochę lepsza od refundowanej. Dziewczyny jeśli wasze dziecko nie ma kontaktu z innymi małymi dziećmi to porozmawiajcie z pediatrą o możliwości odroczenia szczepienia przeciwko pneumokokom. W przypadku tej szczepionki im starsze dziecko tym mniej dawek trzeba wziąć. Np. 2 miesięczne dziecko powinno dostać 4 dawki, 6 miesięczne 3 a dwulatkowi wystarczy już 1.

Czy któraś z Was szczepi na rotawirusy?

Ja tak samo wykupuje szczepionke na wszystkie szczepy tym bardziej ze za rok chce synka poslac do zlobka.Szczepionka jest podzielona na 3 lub 4 dawki.jedna kosztuje u mnie w przychodni 350 wiec bez przesady nie sa to jakies olbrzymie koszty tym bardziej ze wydatek rozklada sie w czasie.
    P.sna rotawirusy tez bede szczepic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 11:03

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam szczepić na Pneumokoki i rotawirusy jeśli chodzi o dodatkowe szczepienia. Aleksa niestety czasem brzuszek boli, dziś w nocy tak płakał, całe szczęście jego kolka trwała z 40 minut.. bidulek. I pupka się odparzyla:/ zamiast mokrymi chusteczkami, podmywam go woda przegotowaną No i smaruje sudokremem.

Ciagle korzystamy z takiej pięknej pogody i prawie cały dzień na spacerki chodzimy :)

Co do gości u nas stopniowo przychodzą i mi się to podoba bo każdy coś na prezent przyniesie :D
    Strasznie mi włosy wypadają, ja wiem ze po porodzie lecą ale ja dziewczyny łysieje, przysięgam. W przyszłym tyg mam pierwsza wizytę u ginekologa po porodzie, i chyba zrobie na nią morfologię bo hormony hormonami ale u mnie to chyba ma głębsze podłoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 13:00

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    Ja tak samo wykupuje szczepionke na wszystkie szczepy tym bardziej ze za rok chce synka poslac do zlobka.Szczepionka jest podzielona na 3 lub 4 dawki.jedna kosztuje u mnie w przychodni 350 wiec bez przesady nie sa to jakies olbrzymie koszty tym bardziej ze wydatek rozklada sie w czasie.
    P.sna rotawirusy tez bede szczepic
    Ta szczepionka płatna na pneumokoki nie zawiera w sobie wszystkich szczepów, tylko 13.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska, to niestety norma że po porodzie włosy wychodzą garściami, ale kontrolna morfologia nigdy nie zaszkodzi.

Szczepicie na pneumokoki, rotawirusa i pozostałe obowiązkowe w 2 miesiącu w trakcie jednej wizyty czy dzielicie?

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę w czwartek z małą na szczepienie to dam znać jak ono wyglądało.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 18 października 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa, jak dajesz sobie radę z 3 dzieciaczków? Masz kogoś do pomocy? Mi ciężko ogarnąć dwujkę, ale na szczęście starszak chodzi do przedszkola. U nas najtrudniejsze są poranki.

Ja też w czwartek mam wizytę szczepienną. Niby można podać wszystkie szczepionki na jednej wizycie ale jak dla mnie to trochę tego dużo. Porozmawiam z pediatrą czy szczepionki na rotawirusy nie podać trochę później.

Lisa85 lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • martaf Koleżanka

Wysłany: 19 października 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie może ile mleka trzeba odciągnąć, żeby wystarczyło na pół dnia?

cd9bskjo828h76lm.png
    jbr6arz.png
    Adaś [*] 18.11.2019 tc. 9+4
    Aniołek 25.05.2019 tc. 7+3
  • Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    My po pierwszej wizycie u pediatry. Wszystko ok. Waga 4020. Oczywiście musiało być z przygodami, kupa na pół pleców w gabinecie, potem zasikany przewijak i darcie się wniebogłosy. Teraz już coś kwęka przez sen.
    Muszę spadać. Miłego dni.

Lisa85 lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! My po szczepieniu. Ja na NFZ szczepię, więc mala miała dzisiaj trzy wkłucia plus czwarte na pneumokoki. Po dwa zastrzyki w obie nóżki. Od wizyty cały czas śpi. Tylko na mleko ją wybudzam.
    A moją trójeczkę ogarniam jak mogę ;) Jest ok :) Dzisiaj synkowi zaczął się katar :( Zaraz pewnie wszyscy w domu będziemy go mieć :(
    Ps.Ja nie mam pomocy do dzieci. Mąż wychodzi rano i wraca wieczorem. Jak chcę wyjść do sklepu to rodzice do mnie wpadają. Zabierają też dzieci na plac zabaw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 22:31

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jednorazowo zjada między 100 - 120 ml mleka. Wiem bo ostatnio ze względu na uraz sutka odciągałam i podawałam z butelki.

My też byliśmy na wizycie szczepiennej. Niestety nie zostaliśmy zaszczepieni z uwagi na wciąż podwyższoną bilirubinę.
    Pani doktor zniechęciła mnie do szczepionki na rotawirusy. Podobno rotawirus podobnie jak wirus grypy ciągle się zmienia i szczepionka nie daje gwarancji że dziecko nie zachoruje. Co do płatnej szczepionki na pneumokoki to zachęcała mnie żeby się wstrzymać zeszczepieniem do co najmniej 6 m. Teraz dziecko ma przeciwciała ode mnie, a in oóźniej podana szczepionka tym mniejsza kiczba dawek.

Lisa, szacunek że dajesz radę

Lisa85 lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaf. Hafija podawała kiedyś w swoim artykule taki wzor;
    Waga dziecka [kg] * 130/8=ilość na jedną porcje [ml]

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 1297 1298 1299 1300 1301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ