Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
espoir wrote:Maciuś dzisiaj pół roku kończy, a ja dalej nie zaczęłam diety rozszerzać. nie wiem czy iść w papki, czy w blw. jakoś się boję, że mi się zakrztusi taką marchewką...
Jezeli chodzi o krztuszenie to książka o BLW mówi coś takiego:
"U dorosłych odruch wymiotny uruchamia się w tylnej częściej języka, u 6msc dziecka odruch ten generuje się znacznie bliżej przedniej części języka. Kiedy więc kilkumiesięczne dziecko krztusi się jedzeniem, wcale nie oznacza to, że jedzenie znajduje się zbyt blisko jego dróg oddechowych i rzadko wiąże się z ryzykiem udławienia się. W miarę dorastania, punkt ten przesuwa się do tyłu i krztuszenie będzie następować dopiero jak pokarm będzie znajdował się głęboko w ustach.
Często dzieci karmione łyżeczką mają więcej problemów z krztuszeniem, kiedy zaczynają jeść stałe pokarmy, niż te które uczyły się radzić sobie z nimi dobre kilka miesięcy wcześniej".
Ja to rozumiem tak, że to całe krztuszenie wygląda gorzej niż jest niebezpieczne i lepiej, żeby dziecko nauczyło się odkrztuszania szybciej niż dopiero wtedy, kiedy odruch uruchamia się koło dróg oddechowych.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Ja dałam na tackę brokuła, ziemniaka i marchewkę i sama brała co chciała. Staram się, żeby zawsze jakiś wybór był. Dawałam już nawet jajko, placki ziemniaczane i zapiekankę makaronową. Daję to co my jemy tylko bez soli i cukru.
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
espoir wrote:a Ty dałaś Małej po prostu marchewkę, następnego dnia kalafior i tak dalej, czy od razu położyłaś kilka różnych rzeczy?
Jezeli w rodzinie nie ma obciążenia alergiami pokarmowymi to nie ma potrzeby podawać tylko jednego produktu i spodziewać się alergii. Dzieci w wieku 6 miesięcy mają znacznie lepiej wykształcony układ pokarmowy niż w wieku 4 miesięcy, więc czekajac do 6 miesiąca z rozszerzeniem diety, w dużym stopniu niwelujemy ryzyko alergii.
Martaf. Świetna grafika. Ja wczoraj podałam jajko, ale mała je rozgniata w dłoni zanim trafi do buzi. W jakiej formie podajesz? Ja wycięłam słupek, ale może za cienki.
dałam dzisiaj Maciusiowi w końcu ziemniaka i marchewkę (chociaż wątpię, że coś "zjadł"), ale na kolanach u mnie. wsadziłam go na chwilę do krzesełka, ale nie mogłam patrzeć jak tak "siedział"...💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
espoir wrote:Annie1981 wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek, bo mam pytanie
Emilcia wczoraj pierwszy raz piła wodę z kubka Doidy. Poszło jej rewelacyjnie i jestem z niej taka dumna, bo myślałam, że ona nie będzie wiedziała o co chodzi
A woda bardzo jej smakuje
ja jestem
u nas ok, tylko rozszerzanie diety dramat, ani łyżką ani blw nie chce... po jednej/dwóch małych łyżkach buzia zamknięta i ooo. będę go karmić cyckiem do osiemnastki chyba.💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
dopiero zauważyłam, że odpisałaś... z piciem też problem - próbowałam ze zwykłą butelką i teraz z niekapka... ech
halo, halo jest tu ktoś jeszcze?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2018, 15:01
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
hej, ja zajrzałam dziś z ciekawości, czy tu jeszcze jesteście Jak któraś tu zagląda , napiszcie proszę, jaki schemat żywienia macie, co i ile jedzą teraz Wasze dzieci. Tydzień temu skończyłam kp (decyzja synka), ale stale pokarmy jemy już od skończenia 6 miesięcy. Więc teraz mamy trzy stałe posiłki dziennie plus dwie butelki mm po 180 ml. Plus picie. A jak u Was?hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 , IUI 14 XII 2016 synek Dawid urodzony 9.9.2017