X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ale ta wada serca wwychodzi z usg a nie z testu pappa. Jak dobrze zrozumiałam test daje tylko obraz jest chodzi o genetyke w tych 3 trisomiach

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe... Przede mną jeszcze jest ta decyzja czy samo usg genetyczne czy dodatkowo pappa.

Temat akurat według mnie bardzo ważny i na czasie bo jednak dotyczy już I trymestru.

f5b59272af.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli na usg genetycznych nie widziano kończyn to chyba lekarz minął się z powołaniem. Ja na usg genetycznych widziałam palce, narządy wewnętrzne, zastawki w sercu. Ba, nawet jajowody mojej córki było widać na usg połówkowym. Nie wiem jak lekarz z certyfikatem może nie doliczyć się kończyn....

zubii, Annie1981, Suri_, justa. lubią tę wiadomość

• Cameline Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przypuszczenia są, że lekarz specjalnie nie powiedział prawdy, choć nie byłam tam i niewiem jak to możliwe, bo u mnie też lekarz przy mnie wyliczał paluszki czy wszystkie. Sprawa bardzo dziwna i kontrowersyjna jednak koleżanka do końca niczego nie wiedziała

Nie będziemy wymieniać przypadków dzieci chorych bo bezsensu, zastanawiałam sie tylko nad sensownością testu

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem w stanie ekscytować się betą, serduszkami czy zdjęciami USG, bo takich nie posiadam. Dlatego cieszę się z moich kreseczek :) Wybaczcie, ale po raz ostatni wklejam zdjęcia testów :) Za tydzień mam nadzieję otrzymać pierwsze zdjęcie USG, a póki co:

308fbxj.jpg

MoNaKo. Piękne dzieciaczki :) Ja też chcę bliźniaki ;)

Kimmy. Ja na tych testach Pappa jeszcze się nie znam, kiedy to się robi?

⚘Kwiatuszek, Kimmy, zubii, Suri_, mamusia2, Bacardi90, MoNaKo lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie kreseczki rosną na sile więc i Bąblik rośnie :)
    Ja też nie robiłam przyrostu bety, nie byłam jeszcze na usg bo za wcześnie wiec też czekam... czekam i wierzę że wszystko dobrze ;)

Annie1981, zubii lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie piękne kreseczki. A ten clear blue do którego tygodnia pokazuje? Tak co tydzień wyświetla się następny tydzień?

Ten pappa to badanie krwi, i na podstawie tych wyników lekarz ustala ryzyko. Potem się to ryzyko jeszcze koryguje z tym co wyszło na usg.
    Jak coś źle mówię to poprawcie mnie ale tak to rozumiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 23:00

f5b59272af.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimmy wrote:
    Annie piękne kreseczki. A ten clear blue do którego tygodnia pokazuje? Tak co tydzień wyświetla się następny tydzień?

Ten pappa to badanie krwi, i na podstawie tych wyników lekarz ustala ryzyko. Potem się to ryzyko jeszcze koryguje z tym co wyszło na usg.
    Jak coś źle mówię to poprawcie mnie ale tak to rozumiem.
    Clearblue ma tylko 3 przedziałki: 1-2, 2-3 i 3+. Dlatego to już ostatni test, a szkoda, bo jeszcze jeden mi został (są pakowane po 2).
    Jeżeli chodzi o badanie pappa to pisałaś, że to się robi w I trymestrze. Wiesz kiedy dokładnie? Nie wiem ile mam czasu, żeby się dokształcić ;) Jak widać ja na razie żyję kreseczkami i mam nadzieję za chwilę serduszkiem :)

Cameline. To czekamy razem :)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od ukończonego 10 tygodnia ciąży do 13 tyg. i 6 dnia ciąży

Annie1981 lubi tę wiadomość

f5b59272af.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Justa ale ta wada serca wwychodzi z usg a nie z testu pappa. Jak dobrze zrozumiałam test daje tylko obraz jest chodzi o genetyke w tych 3 trisomiach
    Generalnie masz rację, test pappa służy przede wszystkim wykrywaniu wad genetycznych.

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimmy wrote:
    Od ukończonego 10 tygodnia ciąży do 13 tyg. i 6 dnia ciąży
    Mi gin mówił że od skończonego 11 tygodnia. Od 10 można zrobić test Nifty lub harmony

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Mi gin mówił że od skończonego 11 tygodnia. Od 10 można zrobić test Nifty lub harmony
    Możliwe. Ja mam informację z internetu ;) do moich prenatalnych jeszcze daleko i do spotkania z ginekologiem też...

To pewnie też zależy bo maluszek musi być odpowiednio duży do tego usg .

f5b59272af.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wasze samopoczucie na dzisiaj?

Powodzenia na wizytach i miłego dnia :)

shelby* lubi tę wiadomość

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Nie jestem w stanie ekscytować się betą, serduszkami czy zdjęciami USG, bo takich nie posiadam. Dlatego cieszę się z moich kreseczek :) Wybaczcie, ale po raz ostatni wklejam zdjęcia testów :) Za tydzień mam nadzieję otrzymać pierwsze zdjęcie USG, a póki co:

308fbxj.jpg

MoNaKo. Piękne dzieciaczki :) Ja też chcę bliźniaki ;)

Kimmy. Ja na tych testach Pappa jeszcze się nie znam, kiedy to się robi?
    Piekne kreseczki ❤️
    Widze masz wizytego samego dnia i o tej samej godzinie co ja

Annie1981 lubi tę wiadomość

• Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję nowym mamusią i życze nudnych ciąż :)

Ja odliczam dni do urlopu i długiegoooo wolnego :) Jeszcze 4 dni pracy mo zostały :)

Widzę, że żywy jest tu temat badań prenatalnych. Ja nadal zastanawiam się nad tymi PAPA.

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Biedronka7 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ratujcie ! Jestem mega chora!!! Zatoki, do tego okropny kaszel temperatura :( czuje się jakbym zaraz miała umrzeć :(
    Czy mogę brać paracetamol i ile dziennie ? Wszystko mnie boli :(

34bwugpje1vo91cp.png
    Będzie córeczka :)
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stay wrote:
    Szyszka żeby Cu ten suwaczek wyświetlal to ten link musi się kończyć tak .png[/img] .Nie wiem czemu ta strona generuje link bez tego png

Dziękuję, właśnie już kombinowałam na róże sposoby i mi się nie udawało. Zaraz sprobuję go naprawić;)

Starania od 03.2020

09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyratka4 wrote:
    Prawie 7 mm :) a 9 dni wcześniej był lekko widoczny nawet nie milimetrowy zarodek

To rośnie jak na drożdzach! Gratuluję ;)

Starania od 03.2020

09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • mamusia2 Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki :)
    Wczoraj wydal prawie pol wyplaty w aptece. i doszlam do wniosku ,ze chyba bedzie taniej zamawiac witaminy przez neta :D
    a wracajac do detektoru tetna płodu ,chyba poczekam najpierw az zobacze czy z fasolka wsztstko dobrze na usg i dopiero kupie. Mam jakies dziwne przeczucia. Musze sie upewnic ,ze wszystko jest na swoim miejscu :)

Miłego dnia Wam życzę !! :)

dev270pr___.png
    @ 17.01
  • justa. Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka7 wrote:
    Dziewczyny ratujcie ! Jestem mega chora!!! Zatoki, do tego okropny kaszel temperatura :( czuje się jakbym zaraz miała umrzeć :(
    Czy mogę brać paracetamol i ile dziennie ? Wszystko mnie boli :(
    Jeśli masz gorączkę to koniecznie bierz paracetamol! Mi gin mówił że dozwolona jest standardowa dawka.
    Dużo pij, przeciwgorączkowo działa herbata z lipy, herbata z sokiem malinowym ( ale takim prawdziwym).
    Na kaszel najlepiej zrobić syrop z cebuli, przepis znajdziesz w internecie. Do tego jedz czosnek, pietruszkę, miód i cytryny. Wspomagające możesz łyka wit. C, rutynoscorbin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2017, 10:51

ex2bx1hpg9qyhku2.png
‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ