X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • ⚘Kwiatuszek Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako ale piękne już Twoje maluszki <3 miłego czasu z Mama :)

f2w3rjjg6yok4fb8.png
    <3
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję- sama jest w szoku że to juz takie duże dzieciaczki. Najpiękniejsze było to że nawet widziałam jak się ruszały!!! Oczywiście musiałam dopytać dr czy dobrze widziałam :)
    Tak więc już niedługo przed każdą z Was będzie taki widok :) :) :)

⚘Kwiatuszek, zubii lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Dreamy przepraszam że tak późno ale od wczoraj jest u mnie mama i ciągle razem coś robimy.
    Po wizycie wszystko pięknie- maluszki mają po 3cm i po krwiaku nie ma śladu. Tak więc dziś wypuściłam sie na zakupy kosmetyczne a jutro na odzieżowe. Kupiłam sobie fajny olejek ze słodkich migdałów- podobno fajny na rozstępy.
    A z takich ciekawostek jeszcze to wyskoczył mi brzusio :) Jest co prawda miękki czego się nie spodziewałam ale dr mówi że to bardzo dobrze :)
    A tu zdjęcia moich maluszków- niestety nie dały się ładnie sfotografoać na jednym :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ef9819b96f2c.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5284c6611015.jpg

Jaaakie śliczne bobaski <3 mam nadzieje, że za 2 tygodnie też dostanę takie cudne zdjęcia :)

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co Wam daje test papp-a? Nie pytam złośliwie, ale z czystej ciekawości. Nie interesowałam się tym tak do końca, u mnie na genetycznym się kończyło i myślę, że teraz będzie podobnie. Ale może mnie uświadomicie bo już sama nie wiem jak tyle z Was robi.
    Justa wymieniasz, że z wiekiem większe ryzyko, ja też nie należę do najmłodszych. Genetyczne wykrywa wady, jak np.wada serca czy rozszczep, gdzie można albo w ciąży zoperować albo być przygotowanym zaraz po narodzinach. Test daje chyba (?) wiedzę o wadach genetycznych itp. TTylko co my z tą wiedzą zrobimy, oprócz silnego stresu i zamartwiania. Nie wyjdą przecież (?) konkretne wady typu rozszczep w s3, bo to i taj daje obraz USG.
    Wyjaśnijcie ale na spokojnie ;)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako piękne maleństwa <3 :) Ślicznie pozowały

• nowamamusia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lol a ja nie wiem jakim cudem zapomniałam, że jutro jednak nie mam tej wizyty bo została przełożona :/ no cóż, może skleroza to u mnie nowy objaw ciąży ;)
    1.02 mam jednak. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 21:11

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo usg genetyczne daje ok 80% pewności a z testem pappa ok 95%.wiec jest to jednak różnica

<3 Stella <3
  • Molyx Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, przepraszam, ze tak rzadko zaglądam. Ciąza daje mi sie okutnie we znaki. Rzygam absolutnie po wszystkim, cale dnie leze, nie mam na nic siły. Mdlośći nie opuszczają mnie. Schudłam od początku roku blisko 8 kg. Nie moge jesc, a nawet jak cos zjem i tak zwrócę to ;/

Z córką przechodziłam łagodniej, dużo łagodniej. Teraz o 5 tygodnia mnie meczy, zaliczylam szpital i nadal mam wrażenie, ze ducha nad kiblem wyzione :(

Nie jestem w stanie Was nadrobic, nawet nie wiem gdzie skonczylam czytać. Pamietam o Was caly czas Kochane, 3mam mocno kciuki :*

Dzis zaczelam 10tc, mam nadzieje, ze z każdym dniem będzie lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 21:22

MrsKiss lubi tę wiadomość

Marzę. A marzenia się spełniają.
    Córcia 08.2011 <3
    xrotugpjr97fwzji.png

5767bfd8e8d9c8ca7f55e88c370d74ee.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowamamusia wrote:
    Samo usg genetyczne daje ok 80% pewności a z testem pappa ok 95%.wiec jest to jednak różnica
    rozumiem że większa wiedza/ prawdopodobieństwo chorób genetycznych. Ale pytam tsk praktycznie, co to daje? Niewiele można zrobić a jeśli można to i tak to musi być potwierdzone dokładnym obrazem. Albo ja jakoś już słabo myśle, ale no nie rozumiem. Daje test papp-a coś więcej oprócz wiedzy z która nic nie można zrobiç?

ckaidqk39a8l7x61.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo, jakie cudne zdjęcia, gratulacje! Trzymam kciuki za Twoje maluchy, pięknie dają radę :)

Molyx wrote:
    Witajcie, przepraszam, ze tak rzadko zaglądam. Ciąza daje mi sie okutnie we znaki. Rzygam absolutnie po wszystkim, cale dnie leze, nie mam na nic siły. Mdlośći nie opuszczają mnie. Schudłam od początku roku blisko 8 kg. Nie moge jesc, a nawet jak cos zjem i tak zwrócę to ;/

Z córką przechodziłam łagodniej, dużo łagodniej. Teraz o 5 tygodnia mnie meczy, zaliczylam szpital i nadal mam wrażenie, ze ducha nad kiblem wyzione :(

Nie jestem w stanie Was nadrobic, nawet nie wiem gdzie skonczylam czytać. Pamietam o Was caly czas Kochane, 3mam mocno kciuki :*

Dzis zaczelam 10tc, mam nadzieje, ze z każdym dniem będzie lepiej.

Rany, współczuję :( Ja się dziś wreszcie na trochę podniosłam z łóżka, wymioty mniejsze, mdłości co prawda dalej męczą, ale mam wrażenie, że pomógł mi na nie trochę magnez i Femibion. Schudłam 4 kg, ale startując z wagą 46 kg, więc niewesoło. Dziś udało mi się trochę więcej w siebie wmusić i mam nadzieję, że już bardziej będzie mi się miało na życie... Choć żołądek ciągle boli.
    A za Ciebie trzymam kciuki, nie daj się!

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny i ja gratuluję serduszek <3 Nie martwcie się na pewno będzie wszystko dobrze :) Stres szkodzi maleństwu więc trzeba pozytywnie myśleć i wmawiać sobie,że będzie dobrze :)

Mi zaczął się już 7 tydzień a jeszcze u lekarza nie byłam, wizytę ale u rodzinnego mam 1 lutego, nie wiem co będzie potem ale na pewno będe musiała umówić się z położną. Chciałabym już wiedzieć czy wszystko jest w porządku, jak mały rośnie i w ogóle wszystko bo tak naprawdę nie wiem jeszcze nic, tylko to że testy pozytywne :/

Dreamy, Annie1981 lubią tę wiadomość

• justa. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline, w trakcie usg lekarz sprawdza pewne parametry maleństwa np. przezierność karkową. Jeżeli odbiegają one od normy istnieje ryzyko określonych schorzeń. Usg nie stwierdza tego w 100% żeby to potwierdzić trzeba zrobić dodatkowe badania, niestety inwazyjne. Test papp-a działa podobnie. Na podstawie jego wyniku lekarz szacuje ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Samo usg wykrywa ok 80% wad, natomiast w połączeniu z testem papp-a ok. 95%. Tak więc test pappa jest badaniem uzupełniającym.

Cameline, zubii lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ktoś ma 10 min czasu to polecam obejrzeć o teście pappa.

https://m.youtube.com/watch?time_continue=580&v=7-sMf8taEgM

Cameline, Annie1981, Suri_ lubią tę wiadomość

<3 Stella <3
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję dziewczyny :) pójdę dalej z pytaniem... jeśli załóżmy wyjdzie mi duże prawdopodobieństwo - niemal pewnik choroby genetycznej np.zespół downa lub innej z chorobami sprzężonymi to test tylko daje taką informację. W tych chorobach jest rozrzut, np.przy zespole downa ma się masę wad, od wad serca, jelita, nerek, ale przecież można być z chorobą genetyczną bez tych ciężkich wad, czy to też w jakiś sposób określi test papp-a? Czy tylko ogólnie jaki typ choroby genetycznej czy i konkretne wady?

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Suri_ Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    rozumiem że większa wiedza/ prawdopodobieństwo chorób genetycznych. Ale pytam tsk praktycznie, co to daje? Niewiele można zrobić a jeśli można to i tak to musi być potwierdzone dokładnym obrazem. Albo ja jakoś już słabo myśle, ale no nie rozumiem. Daje test papp-a coś więcej oprócz wiedzy z która nic nie można zrobiç?
    Według mnie coś jednak można zrobić
    Można się przygotować,znaleźć odpowiednią pomoc, wsparcie dla siebie, wybrać szpital o najwyższym III stopniu referencyjnosci i mieć pewność, że jeśli urodzi się chore dziecko będzie pod najlepsza opieka neonatologiczna. Kiedy dziecko urodzi się chore kobieta może nie być gotowa na to, może nie mieć tyle wiedzy na ten temat ile mogłaby posiąść gdyby wiedziała wcześniej.

Annie1981, Another lubią tę wiadomość

MRr5p1.png
    xxGcp2.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U koleżanki na żadnym USG nie było widać że synek ma rozczepiona wargę dopiero po porodzie się dowiedziała. Był to dla niej szok w pierwszej chwili ale nie było to nic poważnego już go zoperowali nie ma nawet sladu.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wiedzy to zależy jaka wada wyjdzie. Jeśli trisomia to kobieta staje przed bardzo trudną decyzją no i jest przygotowana na to co ją czeka. Wydaje mi się że lepiej wiedzieć teraz niż przeżyć szok po porodzie. Jeśli np. wyjdzie wada serca wiedzą o niej może uratować życie dziecka.

zubii lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie,że test Pappa to w dużej mierze statystyka i potrafi bardzo w głowie namieszać. Ja niestety znam 2 przypadki kiedy w Pappa wyszło wysokie ryzyko trisomii a dzieci zupełnie zdrowe. Na usg u lekarza z cerryfikatem parametry były ok, ale znajome jednak na test sie skusiły. Potem kolejne latanie na usg i znowu wszystkie parametry ok, dylematy czy robić amniopunckcję czy nie. W efekcie ciąże pełne łez i stresu bo ziarno niepewności owa statystyka zasiała. Dzieci oczywiście zdrowe, ale co dziewczyny przeszły to przeszły...
    Ja ciążę prowadzę w klinice gdzie mają fenomenalny sprzęt, a na genetyczne idę do lekarza z cerryfikatem jednego z 3 najlepszych w województwie. Jak wyjdzie wszystko ok to wierzę, że tak jest. W poprzedniej ciąży badanie było bardzo długie i dokladne u niego, teraz na pewno też tak będzie. On w zasadzie nie prowadzi ciąż tylko robi usg genetyczne poszczególnych trymestrów. Pappa na pewno nie zrobię

• kiciakocia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą pamiętajcie, że są 3 usg genetyczne. Po jednym w każdym trymestrze. Jeśli wszystkie są robione u lekarza z certyfikatem (ja tak robiłam) to wykrywalność wad jest duża

• Cameline Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Filmik zobaczyłam, rzeczywiście klarownie przedstawiony ;)
    Suri ta wiedza zawsze może iść w dwie strony, jedne mamy - po szoku - beda szukały pomocy jak mówisz, inne nie otrząsną się z tej sytuacji. Ale tu nie o tym bo znów zaczną się kłótnie ;) mi osobiście zawsze wydawało się że ważniejsze jest stwierdzenie konkretnych wad a nie predyspozycji do choroby genetycznej. Bo nawet zdrowe dziecko bez obciążeń może urodzić się z wadą serca, gdzie operacja musi być natychmiastowa. Tu miałam wątpliwości. Mam mnóstwo znajomych dzieci niepełnosprawnych (bo sama mam córkę z orzeczeniem) z przeróżnymi chorobami i de facto wiedza ta niewiele im się przydała, choć pewnie dużo z nich testów nie robiła.
    Zubii piszesz o rozszczepie którego nie było widać, koleżanka urodziła bez rączek i nóżki nie wiedząc do dnia porodu, choć była na wszystkich usg genetycznych. Lekarze specjalnie nie powiedzieli? Nie było widać? Do dziś dziękuję Bogu że nie wiedziała wcześniej bo na pewno by się załamała psychicznie, a dla dziecka już musiała walczyć
    Choç tu jest sprawa indywidualna i zależna od naszej psychiki i wielu innych czynników.

Dziekuję jeszcze raz za przybliżenie tematu ;)

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ