X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie, dla każdego była to nowość. Dla mnie pewne rzeczy nie są całkiem obce, bo mam sporo dzieci w rodzinie, a resztę się doczytuje. Kup sobie dobrą książkę o ciąży, a jak coś jest niedopowiedziane to drąż temat.

Matka i Dziecko to już chyba bestseller, ale mogę pożyczyć od teściowej, więc nie inwestowałam.
    Kupiłam za to Ciężarówką przez 9 miesięcy, przewodnik po ciąży i okolicach. Też fajna książka, żartobliwa, sięga tylko do kilku tygodni po porodzie (jest druga część, a z kolei Matka i Dziecko sięga chyba do 5 lat), ale za to autorka podpowiada co powinnaś przemyśleć już będąc w ciąży, czyli właśnie wybór wózka, fotelika, wyprawka, ciuchy dla Ciebie, gdzie rodzić, z kim rodzić itp.

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 nieistotne jakiej firmy jest fotel. Plastik się starzeje i może najzwyczajniej nie wytrzymać obciążeń w razie kolizji więc chyba nie warto ryzykować. Tym bardziej, że jeśli jeździł już w nim Twój ponad 4 letni syn i wcześniej inne dzieciątko, to fotel będzie miał conajmniej 6-7 lat podczas używania przez malucha

Dostawki polecam. Sami używaliśmy. Nie było żadnej szpary między naszym łóżkiem a dostawką wszystko solidnie przymocowane. Dostawka może też pełnić rolę łóżeczka i kołyski.

zubii lubi tę wiadomość

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiciakocia wrote:
    Karolka12345 nieistotne jakiej firmy jest fotel. Plastik się starzeje i może najzwyczajniej nie wytrzymać obciążeń w razie kolizji więc chyba nie warto ryzykować. Tym bardziej, że jeśli jeździł już w nim Twój ponad 4 letni syn i wcześniej inne dzieciątko, to fotel będzie miał conajmniej 6-7 lat podczas używania przez malucha

Dostawki polecam. Sami używaliśmy. Nie było żadnej szpary między naszym łóżkiem a dostawką wszystko solidnie przymocowane. Dostawka może też pełnić rolę łóżeczka i kołyski.

Tak teraz doczytałam w tym artykule, że chodzi też o ogólny wiek fotelika. Także obgadane z Mężem i kupujemy nowy :)
    Nie ma co ryzykować,a wszystko ładnie pięknie dopóki nie ma tfu tfu kolizji...

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    Plany planami, a potem się ląduje z dzieckiem w jednym łóżku i karmi na leżąco, bo nie ma się siły ani ochoty wstawać. ;) ;) ;)
    racja :) my możemy planować a potem i tak wyjdzie co innego w praniu :)

Lunka super, cieszę się,że wszystko ok :)

Lunka lubi tę wiadomość

• natty85 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaczęłam się martwić ze moj Maluch jest za mały. W 8t1d miał 15mm czy to dobry wymiar?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • zubii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko wrote:
    Zaczynam sobie uświadamiać, że moja wiedza w tematach dziecięcych jest na poziomie ujemnym i nagle wrzesień przestaje być taaak odległy.
    Doświadczone już mamuśki jak znacie jakieś fajne portale, blogi parentingowe, najlepiej z recenzjami tych wszystkich gadżetów, sprzętów itp to podrzucajcie, będę wdzięczna. YouTuberów też przyjmę :) czas się wziąć za dokształcanie.

Ja akurat w czasie gdy byłam w pierwszej ciąży należała już do klubu w którym dziewczyny wynajdowaly takie perełki więc jedynie mogę napisać z własnego doświadczenia.
    Tak jak już wspominałam najlepiej kupować ciuszki pół na pół używki i nówki. Moje dziecko było karmione mm i tu przydał się dobry termos oraz pojemnik na mm w nim były już odmierzone miarki szybko robiłam mleczko zjadła odbilam i spać. Żałuję że nie kupiliśmy elektronicznej niani oraz chusty do noszenia moja córka była bardzo aktywnym niemowlakiem. Łóżeczko drewniane z półką do tego był baldachim, pościel, kołdra i poduszka ale kołderkę i podpisie używaliśmy od 2 roku życia a tak na początku rożek i kocyki. Ochraniacz też był w komplecie ale córka obrączka się w jego stronę więc wolałam zdjąć żeby się nie udusiła a jak już był potrzebny to okazało się że trzeba kupić taki na całe łóżko a jak wystawała kolejny na całe łóżko i na całą wysokość żeby przy upadaniu nie walizka główka w łóżko. Lampka solna daje półmrok tak żeby nie rozbudzać dziecka. Baldachim miał za zadanie zasłonić łóżeczko od strony telewizora (mieszkaliśmy wtedy z rodzicami w małym pokoju) zamiast śpiworki do gondoli kupiłam duży koc z minky i bawełny 100x150 ukladalam go tak że robił w gondoli za śpiworek i do teraz nam służy jako koc do zabaw. Jest też bardzo fajny lezaczek z funkcją na płasko może robić zamiast kosza Mojżesza można go wszędzie przenieść nazywa się Tiny love http://www.smyk.com/tiny-love-wielofunkcyjny-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-czerwono-kremowy.html?gclid=CjwKEAiAz4XFBRCW87vj6-28uFMSJAAHeGZb19JrXICzhFUdOExwzuDwMH-tQghrFpGzPTui8gbdLBoCg7vw_wcB&gclsrc=aw.ds

Jest to starsza wersja nowa ma daszek ma różne pozycje można później karmić w nim dziecko dlatego tym razem go kupie.
    Pod materac tam gdzie dziecko będzie miało główkę warto włożyć klin albo segregator podczas ulewania czy kataru świetna sprawa. Na razie tyle pamoetam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2017, 22:36

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny żarty się skończyły i założę sobie zeszyt w którym będę robić notatki :)
    Tyle tu dobrych rad że nie sposób zapamiętać :)

shelby*, Maja83 lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Suri_ Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)

Annie1981 lubi tę wiadomość

MRr5p1.png
    xxGcp2.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Dziewczyny żarty się skończyły i założę sobie zeszyt w którym będę robić notatki :)
    Tyle tu dobrych rad że nie sposób zapamiętać :)

Albo kopiuj i wklej do notatnika :D

MoNaKo, Maja83 lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako wezmę z ciebie przykład, nie sposób będzie to wszystko spamiętać.

Zubi dzięki za link do leżaczka, tu w UK kosze mojżesza są bardzo popularne ale one starczają na 3-5 mc? A ja lubię wielofunkcyjne rzeczy więc taki leżaczek dla mnie wygrywa :)

zubii lubi tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • zubii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdziejestmieszko wrote:
    Monako wezmę z ciebie przykład, nie sposób będzie to wszystko spamiętać.

Zubi dzięki za link do leżaczka, tu w UK kosze mojżesza są bardzo popularne ale one starczają na 3-5 mc? A ja lubię wielofunkcyjne rzeczy więc taki leżaczek dla mnie wygrywa :)

Warto obserwować w smyku bo nie raz są na nie mega obniżki cenowe.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    A ja zaczęłam się martwić ze moj Maluch jest za mały. W 8t1d miał 15mm czy to dobry wymiar?
    Ja mysle, ze to dobry wymiar. Kazdy maluch rosnie inaczej. Zalezne tez jest kiedy mialas owu. A poza tym jak dziewczyny wcześniej wielkokrotnie wspominaly moze byc blad w pomiarze. To sa tylko mm i wystarczy niedokładnie dociagnac jeden punkt. Mi lekarz wymierzyl w 7t6d 17 mm, ale wlasnie widze na wydruku, ze wg USG pokazuje 8t1d. Także nie masz sie czym martwic :)

zubii lubi tę wiadomość

3jgx9jcg88a7v963.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na początku spaliśmy bez klina, zresztą pierwsza poduszeczka dostała po skończonym roczku albo później. Gdy była potrzeba spania wyżej podkładaliśmy książki pod łóżeczko.

Odnośnie spania z dzieckiem... plany planami... ;) :) moja bardzo ulewała, refluks, każde mleko nie pasowało i wrzeszczała po 15godz.dziennie aż padała z wycieńczenia, sen z przerwami co 30min powodowany krzykami i bólem później już z powodu wypalenia przełyku (refluks i silna alergia na mleko). Jedyna pozycja w ktorej troszke pospała było spanie na moim brzuchu w pozycji półleżącej (czyli ja siedziałam). Trwało tak kilka dobrych miesięcy, kiedy w dzień ciągle płakała na rękach a w nocy pilnowałam by się nie udusiła. Koszmarnie wspominam pierwsze 7 m-cy życia. Była trudnym dzieckiem. Teraz wierzę, że nie będę musiała przez to przechodzić jeszcze raz bo nie dałabym rady

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Was od razu postraszę czego nie kupować i na co bardzo uważać.:D
    zubii wrote:
    Jest też bardzo fajny lezaczek z funkcją na płasko może robić zamiast kosza Mojżesza można go wszędzie przenieść nazywa się Tiny Love...

Jeśli chodzi o leżaczki, to przeczytajcie koniecznie:
    http://www.nebule.pl/lezaczki-szkodza-dzieciom/
    Bardzo ważne, żeby broń Boże nie używać leżaczków dłużej niż 20 minut dziennie, bo można sobie niezłych problemów z napięciem mięśniowym narobić.

No i oczywiście wszelkie chodziki to zło.

Jeśli kogoś interesują nosidła, to wszystkie w których da się posadzić dziecko przodem do świata, zamiast przodem do rodzica to zło. Np. firma Babybjorn. Jedyne słuszne nosidła to ergonomiczne, np. Manduca, Tula, Ergo.
    Tu można poczytać: http://dziecisawazne.pl/wisiadlo-nosidlo-ergonomiczne/

Cameline, kiciakocia lubią tę wiadomość

• Cameline Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka a Ty brałas jakieś lekarstwa na chorobę? Czy domowymi sposobami się leczyłaś? Ja od początku jak mnie rozkładało to domowe sposoby praktykowałam ale dziś już kaszel straszny, nie wiem czy do lekarza nie jechać

ckaidqk39a8l7x61.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    To ja Was od razu postraszę czego nie kupować i na co bardzo uważać.:D

Jeśli chodzi o leżaczki, to przeczytajcie koniecznie:
    http://www.nebule.pl/lezaczki-szkodza-dzieciom/
    Bardzo ważne, żeby broń Boże nie używać leżaczków dłużej niż 20 minut dziennie, bo można sobie niezłych problemów z napięciem mięśniowym narobić.

No i oczywiście wszelkie chodziki to zło.

Jeśli kogoś interesują nosidła, to wszystkie w których da się posadzić dziecko przodem do świata, zamiast przodem do rodzica to zło. Np. firma Babybjorn. Jedyne słuszne nosidła to ergonomiczne, np. Manduca, Tula, Ergo.
    Tu można poczytać: http://dziecisawazne.pl/wisiadlo-nosidlo-ergonomiczne/

Dlatego ten lezaczek jest super bo jest rozkładany na płasko a nie tak jak inne w pozycji pół leżącej a ten artykuł jest właśnie o tych lezaczkach pół leżących.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2017, 23:20

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku zgadzam się w 100%! :)
    Też jestem wyczulona na wszelkie chodziki, jezdziki iitp. Mam dziecko rehabilitowane od urodzenia wiec tez juz wtedy bylam madrzejsza ;)
    Leżaczki 20 min... mam nadzieje ze myslicie juz o starszych dzieciaczkach bo noworodkom i maluszkom nie sa polecane. Podobnie jak kolysanie w fotelikach samochodowych, w sensie siadanie dzieci w domach. Najlepszy to kawalek podłogi ;) chociaż ja z wygody mojej kładłam na dużym stole na kocu

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Suri_ Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wózka to my akurat mielismy 3 w1 i byłam średnio zadowolona. To był bebetto Luca.Było kilka minusów ale najgorzej było ze spacerówka chociaż gondolka też dosyć wąska zwłaszcza na okres zimowy. Siedzisko do niczego, pasy nieprzyjemne dla dziecka, ciężki stelaż, który się się składało i rozkładalo, zajmował dużo miejsca w bagażniku,
    A na samym końcu byliśmy zmuszeni przenieść się na inny wózek bo pękł nam stelaż!
    Cenowo wózek ok ale drugi raz bym go nie wybrała.
    W poprzednim roku zdecydowaliśmy się na nową porządna spacerówke. Tak jak pisała zubii, mogę potwierdzić, że warto zainwestować w lepsza spacerówke niż w gondole czy wózek w 3w1.

Czytam was i chce coś napisać ale nie mam czasu... Nawet o tej porze. Mała ma ostatnio jakieś niespokojne nocki :/

MRr5p1.png
    xxGcp2.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Matka Rocku zgadzam się w 100%! :)
    Też jestem wyczulona na wszelkie chodziki, jezdziki iitp. Mam dziecko rehabilitowane od urodzenia wiec tez juz wtedy bylam madrzejsza ;)
    Leżaczki 20 min... mam nadzieje ze myslicie juz o starszych dzieciaczkach bo noworodkom i maluszkom nie sa polecane. Podobnie jak kolysanie w fotelikach samochodowych, w sensie siadanie dzieci w domach. Najlepszy to kawalek podłogi ;) chociaż ja z wygody mojej kładłam na dużym stole na kocu

Ale wy mówicie o lezaczkach pół leżących a ja piszę o całkiem płaskim który jest bezpieczny od 1 dnia życia. Mam takie samo zdanie co do chodzikow czy też tych skoczków gdzie dziecko wisi w powietrzu :)

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri_ wrote:
    Co do wózka to my akurat mielismy 3 w1 i byłam średnio zadowolona. To był bebetto Luca.Było kilka minusów ale najgorzej było ze spacerówka chociaż gondolka też dosyć wąska zwłaszcza na okres zimowy. Siedzisko do niczego, pasy nieprzyjemne dla dziecka, ciężki stelaż, który się się składało i rozkładalo, zajmował dużo miejsca w bagażniku,
    A na samym końcu byliśmy zmuszeni przenieść się na inny wózek bo pękł nam stelaż!
    Cenowo wózek ok ale drugi raz bym go nie wybrała.
    W poprzednim roku zdecydowaliśmy się na nową porządna spacerówke. Tak jak pisała zubii, mogę potwierdzić, że warto zainwestować w lepsza spacerówke niż w gondole czy wózek w 3w1.

Czytam was i chce coś napisać ale nie mam czasu... Nawet o tej porze. Mała ma ostatnio jakieś niespokojne nocki :/

U nas z nockami to samo ale nie wiem czy wiesz w niedzielę była pełnią a u nas zawsze w pełnię są takie cyrki :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2017, 23:26

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ