X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • zubii Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiciakocia wrote:
    Zubi ja piszę ogólnie nie o konkretnych przypadkach
    Trzeba pamietac jednak, że są dzieci siadające później niż w 6 mż i jakoś tą dietę trzeba rozszerzać. Wtedy zostają owe leżaczki lub kolana

Moja nie siedzaca chrzesnice sadzali w krzeselku oczywiscie moje uwagi wsadzili sobie w cztery litery...ale to tak jest jak gowniara ma na to wyrabane...

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za gratulacje :)

Sporo tu przydatnej wiedzy, ale ja jeszcze nie mysle o wyprawce ani wozkach, wiec chyba tez bede musiala to wszyztko zapisywa na przyszlosc ;)

Massa. Czytalam, ze w pierwszej ciazy dluzej nie ma brzuszka a w drugiej wywala o wiele szybciej, wiec nie ma sie co tak porownywac, chociaz nie wiem w ktorej Ty jestes ;)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • zubii Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    A słyszałyście o BLW? Czyli Bobas lubi wybór - i o całkiem innej technice rozszerzania diety? Ja się wczytam i chyba spróbuję, wydaje się bardzo sensowne i dzieci więcej jedzą, tzn, więcej niż przy papkach.

Tylko warunek jest jedny dziecko musi stabilnie siedziec. Ja zaczynalam od papek bo robilam z wlasnych warzyw a w sezonie dawalam w calosci ale to juz roczne dziecko bylo.

Ja chce juz 14 i podgladnac malucha ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2017, 09:33

Bąbelek1980 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka wrote:
    Ja mysle, ze to dobry wymiar. Kazdy maluch rosnie inaczej. Zalezne tez jest kiedy mialas owu. A poza tym jak dziewczyny wcześniej wielkokrotnie wspominaly moze byc blad w pomiarze. To sa tylko mm i wystarczy niedokładnie dociagnac jeden punkt. Mi lekarz wymierzyl w 7t6d 17 mm, ale wlasnie widze na wydruku, ze wg USG pokazuje 8t1d. Także nie masz sie czym martwic :)
    Tylko ja jestem po in vitro więc u mnie owu nie ma znaczenia. Tygodnie na pewno mam dobrze wyliczone. Trochę mnie to zmartwilo:(

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka ja stosowałam u córki BLW od 7 miesiąca życia. Polecam. Musiałam ją karmić łyżeczką jedynie miesiąc potem jadła już sama i tak jest do dzisiaj. Je pięknie, lubi właściwie wszystko. Nigdynie dostawała słoiczków, tylko normalne jedzenie. Polecam BLW

Karolka12345 lubi tę wiadomość

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 12. tygodniu. Kiedy to zleciało? Chociaż nie ukrywam, chciałabym zacząć już 2. trymestr, bo przez to, że jest początek roku, a termin mam wrześniowy, to cały czas mi się wydaje, że rodzę za 9 miesięcy. Dziwnie jakoś, co? I jak mówimy ludziom o ciąży, to mam wrażenie, że się dziwią, że to dopiero sam początek i nie wierzą, że to już 11 tydzień na przykład, skoro rodzę DOPIERO we wrześniu.

W niedzielę kupiłam spodnie ciążowe, są jeszcze trochę za duże, ale wczoraj ubrałam i dzisiaj też i jest mi nieporównywalnie wygodniej niż w normalnych. Także dziewczyny, jeśli coś Was ciśnie, to się nie stresujcie, że to za wcześnie, tylko ubierajcie się tak, żeby było Wam wygodnie. Co ciekawe - mam wrażenie, że te spodnie podkreślają brzuszek. Co prawda nie jestem z natury szczupła i mam brzuch sam w sobie, to chyba ciążowe coś już też mi powoli wyskakuje. W każdym razie te spodnie jakoś tak podkreślają. W przyszłym tygodniu, już po prenatalnych powiem w biurze o ciąży, bo niedługo nie da się tego ukryć, a też chcę mieć w miarę swobodę jeśli chodzi o pracę z domu czy wolne.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie, gratulacje! Jak się czujesz w stanie małżeńskim? Wszystko się udało? Złe samopoczucie nie przeszkodziło?

Ja o wózku też już myślałam, bo prawda jest taka, że nam dość długo schodzi przy podjęciu różnych decyzji, więc myśleć powoli trzeba zacząć. Skłaniam się ku zwykłej gondoli i potem osobno spacerówce. Chodzi głównie o dwie rzeczy - po pierwsze chciałabym, żeby spacerówka była mniejsza (stelaż) niż przy tych 3w1 czy tam 2w1, po drugie jakoś mi się nie widzi trzymać gondoli przez rok w mieszkaniu nieużywanej tylko dlatego, że korzystam jeszcze ze spacerówki z zestawu i nie ma jak tego wydać czy sprzedać. Mam też wrażenie, że gondole same są większe niż te z zestawów, a przecież co najmniej do wiosny maluch będzie jeździł w gondolce, bo zima. Tylko jest chyba bardzo mały wybór takich wózków, prawda? Polecacie jakieś modele wózków głębokich, nie 3w1? Fotelik na pewno będziemy kupować osobno.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chodzi o hity i kity dla dzieci to u mnie hitami są:
    1. niania z monitorem oddechu
    2. podgrzewacz (przy karmieniu mm)
    3. Szumiś

i na 4 miejscu pewnie bym wpisala chuste, ale moje dziecko nienawidzilo być motane ani chustą ani woombie :P
    ale wiadomo, to co u mnie jest hitem u innej mamy nie przyda się wcale... ;)

zubii lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • espoir Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to mam już taki brzuch, że jak zakladam ciążowe legginsy to można mnie pomylić z Obelixem...

bizona, Karolka12345 lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri_ wrote:
    Nie wiem czy piszesz o babybjorn jako o złym nosidełka czy dajesz przykład? ;)
    Bo zrozumiałam, że źle. A w tych nosidełkach (nie wiem tylko czy we wszystkich modelach) jak najbardziej dziecko może być przodem do rodzica

mnk już napisała na poprzedniej stronie, ale powtórzę dla pewności, bo to bardzo ważne.
    Babybjorn to doskonały przykład złego nosidła, czyli tzw. wisiadła.
    Po pierwsze sadzanie dziecka przodem do świata jest bardzo szkodliwe. Dziecko tak naprawdę nie siedzi, a wisi na kroczu, z prostymi plecami.
    Po drugie, nawet skierowane przodem do rodzica, nadal wisi na kroczu z prostymi plecami.

Jedyna słuszna pozycja w jakiej można nosić dziecko w chuście lub w nosidle, to pozycja "żabki", z nóżkami szeroko, kolankami podciągniętymi na wysokość bioder i z okrągłymi pleckami.
    Co ciekawe - producent Babybjorn zapewnia, że jest to nosidło ergonomiczne i że dziecko w nim siedzi w pozycji żabki! A to bzdura. Oszukują. Sama dałam się na to nabrać i zanim kupiłam właściwe nosidło, najpierw kupiłam Babybjorna i byłam w szoku, jak się okazało że dziecko w tym wisi a nie siedzi i że producent ściemnia.

Tu jeszcze jeden link do poczytania, ona też się dała nabrać na BB jak ja i fajnie wszytsko wyjaśnia:
    http://www.mamoholiczka.pl/2013/09/kupujemy-nosideko-czyli-nosido-vs.html

zubii, Nasz też był taki szybki, w wieku 7 miesięcy raczkował i się podciągał do stania, w wieku 11 miesięcy chodził.

espoir, Uśmiałam się z tego Obelixa. :D :D :D

Dla mnie też chusta okazała się niewypałem, ze względu na mój gigantyczny biust. Ale poczekałam kilka miesięcy i wszyscy pokochaliśmy nosidło Manduca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2017, 10:58

• aswalda Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez kupiłam ciążowe gatki, wyhatralam jeszcze w lidlu. Ja mam wrażenie, ze juz się powiększyłam, raz ze z obżarstwa ale ciazowy tez juz wypchało i fakt, co ciaze wypycha szybciej.

Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    A słyszałyście o BLW? Czyli Bobas lubi wybór - i o całkiem innej technice rozszerzania diety? Ja się wczytam i chyba spróbuję, wydaje się bardzo sensowne i dzieci więcej jedzą, tzn, więcej niż przy papkach.
    Ja stosowalam Blw. Moja mala nie chciala wcale jesc papek wiec przeczekalismy troche i jadla szybko kawalki samodzielnie. Ale nie powiedzialabym, ze duzo wiecej jadla niz inne dzieci, na poczatku to bylo bardziej smakowanie, probowanie niz jedzenie. Duzo ladowalo pod stolikiem☺ Ona do roku praktycznie 3/4 posilkow to miala cyca, bo nawet jak cos zjadla to i tak wszystko poprawiala mlekiem. Dopiero teraz jak ja odstawilam w styczniu od piersi moge powiedziec ze duzo je. I widac, ze jest samodzielna, bo malo co dawalismy jej lyzeczka. Potrafi sama jesc widelcem i calkiem niezle sobie radzi z zupami lyzka, kaszki pije z kubeczka albo tez sama wsuwa lyzka. A my mozemy razem z nia spokojnie zjesc posilek☺ co prawda podczas nauki samodzielnego jedzenia mielismy duzo sprzatania i prania ubranek ale warto było☺

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze co do nosidel i chust to polecam grupy na fb o chustonoszeniu albo spotkanie z doradca.
    Ja nosilam w chuscie, teraz mamy nosidlo ale lezy nieuzywane bo Hela woli chodzic samodzielnie. Drugie dziecko tez mam zamiar chustowac☺

zubii lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krzesełka di karmienia też są różne, ja miałam mocno rozkładane, peawie do pozycji prawie leżącej. Ale krzesełko kupiłam dopiero na święta, czyli miała już 1.5 roku. Wcześniej karmiłam tylko na moich rękach/kolanach.

Stabilnie siedzące dziecko uważa się wtedy, gdy samo usiądzie z pozycji leżącej a nie posiedzone które dalej siedzi. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Ale musi samo się rozwijać a nie być przyśpieszane przez rodziców jak np.siadane i obtulane 10 poduchami, nie potrafię tego zrozumieć

Matka Rocku, Magda_lenka, espoir, zubii, Karolka12345 lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy dziecko je więcej metodą BLW niż inne? Myślę że nie ma reguły. Moje nie było karmione BLW (z racji bardzo licznych alergii i nie miałabym jej co podać), ale swoje jedzonko zjadała w bardzo dużych porcjach. Mimo że karmiona łyżeczką to szybko zaczęła jeść sama widelcem czy łyżką zupki. Chyba nie ma reguły.

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Krzesełka di karmienia też są różne, ja miałam mocno rozkładane, peawie do pozycji prawie leżącej.
    A z ciekawości spytam: Po co krzesełko do karmienia rozkładane do pozycji leżącej? :/
    Przecież karmić można tylko w pozycji pionowej, nie powinno się niczego wkładać do buzi dziecka jak głowa jest odchylona choćby minimalnie do tyłu, żeby nie ryzykować zaksztuszeniem/udławieniem.
    Dlatego nie karmi się nigdy na żadnych leżaczkach. Jeśli dziecko samodzielnie nie siada, można karmić na rękach.

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Czy dziecko je więcej metodą BLW niż inne? Myślę że nie ma reguły. Moje nie było karmione BLW (z racji bardzo licznych alergii i nie miałabym jej co podać), ale swoje jedzonko zjadała w bardzo dużych porcjach. Mimo że karmiona łyżeczką to szybko zaczęła jeść sama widelcem czy łyżką zupki. Chyba nie ma reguły.

Mi sie wydaje, ze dzieci na piersi jedza mniej stalych posilkow, niz dzieci na butli ale to tylko takie moje spostrzezenie wsrod znajomych dzieciaczkow.
    A co do jedzenia samodzielbie lyzka to duzo zalezy tez od tego czy dziecku rodzice pozwalaja cwiczyc samodzielbiesamodzielnie bo znam takich co nie chca zeby dziecko sie brudzilo i mu nie daja probowac. Wszedzie potrzebny jest zdrowy rozsadek☺

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w drugiej ciazy i poki co 0 brzucha a zaraz 13 tydz mi stuknie takze nie ma reguly..

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku oczywiście że nie karmi się nawet w pozycji lekko odchylonej. U nas krzesełko służyło do pracy terapeutycznej, zabawy. Czasem zmęczone przysypiało więc odchylałam fotelik. Wyciąganie dziecka z fotelika było równoważne z jego obudzeniem, miała lekkie i słabe drzemki po 2 na dobę po 15 min. Ale wybierając fotelik nie było to moim celem jak rozkładane oparcie, samo wyszło :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Jestem tegoroczną kwietniówką.

Nie chcę się wbijać w tematy, ale pisze, ale nie chcę, żeby któraś się nacięła, tak samo, jak ja. Wiem, że zakupy wyprawkowe jeszcze przed Wami, tym bardziej odradzam zakupy przez stronę słodkisen.com.pl (koszule ciążowe, do karmienia, body, leginsy ciążowe) oraz u użytkownika allegro dolce_sonno. To ten sam sklep. Zamówiłam towar miesiąc temu, przelałam pieniądze na konto i kontakt się urwał. Strona ma "przerwę techniczną", nikt na mejle nie odpowiada, a telefony mają zabitą pocztę głosową. To samo z allegro, towar przychodzi po licznych prośbach i groźbach. Z tego co mi wiadomo, nie jestem jedyną, którą zrobili w balona. Myślę, że stres spowodowany tym, czy koszule do szpitala zdążą dojść na czas, nie jest nam potrzebny.

Życzę spokojnych ciąż!

zubii, Daisy_, Annie1981 lubią tę wiadomość

Awf3p2.png
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ