X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • bizona Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym tsh sie nie stresujcie. Leki bardzo szybko dzialaja..tylko idzcie z wynikami do endo. Zazwyczaj kontrole robi sie raz w miesiacu.
    Wiele kobiet nagle ma zle tsh w ciazy..to sie czesto zdaza. Wtedy leki i juz. A te co braly wczesniej leki jak ja..wiedzialam ze jak tylko zajde w ciaze to odrazu bede musiala isc do endo na zwiekszenie dawki. Choc ostatnio mam w druga strone..mam za niskie, ale to podobno wysoka beta tak moze wplywac. Takze jak widzicie trzeba kontrolowac poprostu. Tylko polecam endokrynologa.

Anemie tez mam i od listopada biore zelazo. Teraz podstawowe wyniki krwi mialam ok. I leki biore co drugi dzien i tak pewnie bedzie do konca. Ja jem malo miesa..warzyw zima tez malutko..czesto zdazaly mi sie anemie. Nie ma sie co martwic tylko zaczac przyjmowac zelazo. I starajcie sie unikac zaparc..tzn nic na sile;) zebyscie sie bez potrzeby nie napinaly w wc..bo to napewno we wczesnej ciazy jest niebezpieczne. Zaparcia czesto wystepuje przy suplementacji zelaza.I czarnym stolec:)

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    Tez miałam nadzieje, ze cos mi da. Mnie w przeciągu miesiąca z 2.57 skoczylo na 3.39 i zapewne dalej będzie skakać z biegiem ciazy

ale nic Ci nie powiedział, że poziom tsh jest za wysoki?
    Nic nie mowił o endokrynologu?
    Ja dostalam od razu skierowanie ale ze terminy na nfz sa odległe poszłam prywatnie.
    Ty zrobisz jak uważasz, jakbyś szła zrób sobie przed wizyta badanie tsh i ft4
    :)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie apropo tsh i leków.
    Czytałam, że jak się zacznie brać leki to już do końca życia.
    Tylko, ze ja z moim tsh 2,5 czy 3,3 bez ciąży leków nie musiałabym brać.

I tak się zastanawiam czy po porodzie nadal będę musiała brać bo tarczyca już się rozleniwi.

Czy któraś z już rodzących mam tak miała?

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Tym tsh sie nie stresujcie. Leki bardzo szybko dzialaja..tylko idzcie z wynikami do endo. Zazwyczaj kontrole robi sie raz w miesiacu.
    Wiele kobiet nagle ma zle tsh w ciazy..to sie czesto zdaza. Wtedy leki i juz. A te co braly wczesniej leki jak ja..wiedzialam ze jak tylko zajde w ciaze to odrazu bede musiala isc do endo na zwiekszenie dawki. Choc ostatnio mam w druga strone..mam za niskie, ale to podobno wysoka beta tak moze wplywac. Takze jak widzicie trzeba kontrolowac poprostu. Tylko polecam endokrynologa.

Anemie tez mam i od listopada biore zelazo. Teraz podstawowe wyniki krwi mialam ok. I leki biore co drugi dzien i tak pewnie bedzie do konca. Ja jem malo miesa..warzyw zima tez malutko..czesto zdazaly mi sie anemie. Nie ma sie co martwic tylko zaczac przyjmowac zelazo. I starajcie sie unikac zaparc..tzn nic na sile;) zebyscie sie bez potrzeby nie napinaly w wc..bo to napewno we wczesnej ciazy jest niebezpieczne. Zaparcia czesto wystepuje przy suplementacji zelaza.I czarnym stolec:)

A jakie masz TSH? Mi też wyszło w badaniach bardzo niskie, ale według norm laboratoryjnych podanych poniżej wyniku mieszczę się spokojnie w przedziale dla kobiet w I trymestrze ciąży.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog powiedziała, że jakbym w ciąży nie była poziom tsh miałabym w porządku, bo norma jest ponad 4. Ale kobiety w ciązy maja inne normy i norma tsh dla kobiet w ciąży jest do 2,5

zubii lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zobacze co mi moja gin powie 2 marca ;) jeszcze niedawno było 17 dni do wizyty a juz 13 zostało :P a to i tak szmat czasu... a co do imion chciała bym Marcelka albo Kornelke :) jeszcze pare lat temu miałam swoje typy imion ktore czułam ze to to. A jak przyszło co do czego to owszem podobają mi sie najbardziej ze wszystkich ale bez szału. Tłumacze sobie ze potem bede kochać dziecko a imię przy okazji :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi endo też powiedział, że gdyby nie ciąża nie włączałby leków...

Ale zastanawiam się jak to będzie po ciąży...

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej moze głupie pytanie ale mam tą książkę ciężarówką przez 9 miesięcy.l, i ja mam czytać tygodnie wrdlug mojego suwaczka? Ze 9 tydzien ? :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 12:20

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak szczerze to nawet nad tym się nie zastanawiałam. Na razie mam w głowie to żeby wyniki badac z miesiaca na miesiac byly dobre i zeby dzidzia sie prawidlowo rozwijała;]

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam kochane za wszystkie propozycje jedzenia w których jest dużo żelaza. Dostałam Terdyferon.

Dzisiaj wychodzę ze szpitala. Czekam już tylko na męża aż przyjedzie po mnie :)

Wieczorkiem uzupełnię ta listę z terminami wizyt bo ostatnią ja zaniedbalam

Brave, lucytom lubią tę wiadomość

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy wstawaniu mam jeszcze zawroty głowy wiec wstawanie zajmuje mi dużo czasu ale potem już jest dobrze.

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    A my wczoraj z mezem wybralismy imie dla naszej corki-bedzie Kaja.
    Jakby sie okazalo ze chlopczyk to Filip.
    A Wy macie juz wybrane imiona?
    Piękne imię dla chłopca :) ja już mam w domu Filipka :)

Emma 32 lubi tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miffy spadlo mi do 0,129 po zmniejszeniu dawki lekow mam 0,207 i kontrola w przeciagu 2 tyg.

Co do norm sprzed ciazy tam do 4 cos..spoko jest do 4..ale jak byscie mialy problem z zajsciem w ciaze to lekaz pierwsze co by zrobil to obnizyl tsh, bo dla staraczek tsh powinno byc najlepiej 1,5. Wiem ze wiele z Was zaszlo bardzo szybko w ciaze i nie musialyscie szukac co z Wami jest nie tak (czego zazdroszcze;) ), zas wszystkie ktore mialy problem z zajsciem na bank mialy obnizane tsh.

Acha ja slyszalam ze tsh jest wazne od 8-10 tc, wiec warto do tego czasu zejsc na dobry poziom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 12:42

zubii lubi tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi też się strasznie Kornelia podoba , no i jeszcze Pola, Matylda i Marcelina. A dla chłopca jeszcze nie mam koncepcji może Maciej albo Olivier chociaż Filip też jest mocno brany pod uwagę ;)
    Ja mam na szczęście gina endokrynologa więc nie muszę latać od gabinetu do gabinetu i faktycznie jak powiedziałam gin, ze planuję zajść w ciążę to pierwsze badania były tarczycowe- wykryły Haschimoto i od razu obniżyli mi wartość TSH lekami

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będzie córcia to też myślałam o Kornelii;] mąż chce Nadie więc bedzie cięzko hihi
    jak będzie chłopczyk to ja chcę Wiktor, druga strona Adaś;]

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2017, 09:34

Leonore lubi tę wiadomość

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2017, 11:11

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Jak będzie córcia to też myślałam o Kornelii;] mąż chce Nadie więc bedzie cięzko hihi
    jak będzie chłopczyk to ja chcę Wiktor, druga strona Adaś;]
    Nadia tez śliczne ❤ ale mój mąż wybrzydza i ciezko cos wybrać :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • stay Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadia będzie u mnie na 100% jak będzie to oczywiście dziewczynka . To imię to moi absolutny faworyt a dla chłopca nie wiem ale podoba mi się Remik, albo Michał i jeszcze kilka innych . Będzie trudniej wybrać ;)

Dreams uważaj na siebie. Myślę, że jak będziesz jadła ten lek + jedzenie tych produktów z dużą ilością żelaza to się wszystko unormuje

<3 Nadusia <3
    z6EVp1.png
    tt1d64a6.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny bo weszłam na pierwszą stronę...

Czy przyszła mama bliźniaków coś tu pisała? Bo nie zakodowałam sobie, że niestety maleństwa nie dały rady...

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ