Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • bizona Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym tsh sie nie stresujcie. Leki bardzo szybko dzialaja..tylko idzcie z wynikami do endo. Zazwyczaj kontrole robi sie raz w miesiacu.
    Wiele kobiet nagle ma zle tsh w ciazy..to sie czesto zdaza. Wtedy leki i juz. A te co braly wczesniej leki jak ja..wiedzialam ze jak tylko zajde w ciaze to odrazu bede musiala isc do endo na zwiekszenie dawki. Choc ostatnio mam w druga strone..mam za niskie, ale to podobno wysoka beta tak moze wplywac. Takze jak widzicie trzeba kontrolowac poprostu. Tylko polecam endokrynologa.

Anemie tez mam i od listopada biore zelazo. Teraz podstawowe wyniki krwi mialam ok. I leki biore co drugi dzien i tak pewnie bedzie do konca. Ja jem malo miesa..warzyw zima tez malutko..czesto zdazaly mi sie anemie. Nie ma sie co martwic tylko zaczac przyjmowac zelazo. I starajcie sie unikac zaparc..tzn nic na sile;) zebyscie sie bez potrzeby nie napinaly w wc..bo to napewno we wczesnej ciazy jest niebezpieczne. Zaparcia czesto wystepuje przy suplementacji zelaza.I czarnym stolec:)

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    Tez miałam nadzieje, ze cos mi da. Mnie w przeciągu miesiąca z 2.57 skoczylo na 3.39 i zapewne dalej będzie skakać z biegiem ciazy

ale nic Ci nie powiedział, że poziom tsh jest za wysoki?
    Nic nie mowił o endokrynologu?
    Ja dostalam od razu skierowanie ale ze terminy na nfz sa odległe poszłam prywatnie.
    Ty zrobisz jak uważasz, jakbyś szła zrób sobie przed wizyta badanie tsh i ft4
    :)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie apropo tsh i leków.
    Czytałam, że jak się zacznie brać leki to już do końca życia.
    Tylko, ze ja z moim tsh 2,5 czy 3,3 bez ciąży leków nie musiałabym brać.

I tak się zastanawiam czy po porodzie nadal będę musiała brać bo tarczyca już się rozleniwi.

Czy któraś z już rodzących mam tak miała?

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Tym tsh sie nie stresujcie. Leki bardzo szybko dzialaja..tylko idzcie z wynikami do endo. Zazwyczaj kontrole robi sie raz w miesiacu.
    Wiele kobiet nagle ma zle tsh w ciazy..to sie czesto zdaza. Wtedy leki i juz. A te co braly wczesniej leki jak ja..wiedzialam ze jak tylko zajde w ciaze to odrazu bede musiala isc do endo na zwiekszenie dawki. Choc ostatnio mam w druga strone..mam za niskie, ale to podobno wysoka beta tak moze wplywac. Takze jak widzicie trzeba kontrolowac poprostu. Tylko polecam endokrynologa.

Anemie tez mam i od listopada biore zelazo. Teraz podstawowe wyniki krwi mialam ok. I leki biore co drugi dzien i tak pewnie bedzie do konca. Ja jem malo miesa..warzyw zima tez malutko..czesto zdazaly mi sie anemie. Nie ma sie co martwic tylko zaczac przyjmowac zelazo. I starajcie sie unikac zaparc..tzn nic na sile;) zebyscie sie bez potrzeby nie napinaly w wc..bo to napewno we wczesnej ciazy jest niebezpieczne. Zaparcia czesto wystepuje przy suplementacji zelaza.I czarnym stolec:)

A jakie masz TSH? Mi też wyszło w badaniach bardzo niskie, ale według norm laboratoryjnych podanych poniżej wyniku mieszczę się spokojnie w przedziale dla kobiet w I trymestrze ciąży.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog powiedziała, że jakbym w ciąży nie była poziom tsh miałabym w porządku, bo norma jest ponad 4. Ale kobiety w ciązy maja inne normy i norma tsh dla kobiet w ciąży jest do 2,5

zubii lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zobacze co mi moja gin powie 2 marca ;) jeszcze niedawno było 17 dni do wizyty a juz 13 zostało :P a to i tak szmat czasu... a co do imion chciała bym Marcelka albo Kornelke :) jeszcze pare lat temu miałam swoje typy imion ktore czułam ze to to. A jak przyszło co do czego to owszem podobają mi sie najbardziej ze wszystkich ale bez szału. Tłumacze sobie ze potem bede kochać dziecko a imię przy okazji :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi endo też powiedział, że gdyby nie ciąża nie włączałby leków...

Ale zastanawiam się jak to będzie po ciąży...

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej moze głupie pytanie ale mam tą książkę ciężarówką przez 9 miesięcy.l, i ja mam czytać tygodnie wrdlug mojego suwaczka? Ze 9 tydzien ? :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 12:20

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak szczerze to nawet nad tym się nie zastanawiałam. Na razie mam w głowie to żeby wyniki badac z miesiaca na miesiac byly dobre i zeby dzidzia sie prawidlowo rozwijała;]

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam kochane za wszystkie propozycje jedzenia w których jest dużo żelaza. Dostałam Terdyferon.

Dzisiaj wychodzę ze szpitala. Czekam już tylko na męża aż przyjedzie po mnie :)

Wieczorkiem uzupełnię ta listę z terminami wizyt bo ostatnią ja zaniedbalam

nick nieaktualny, lucytom lubią tę wiadomość

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy wstawaniu mam jeszcze zawroty głowy wiec wstawanie zajmuje mi dużo czasu ale potem już jest dobrze.

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma 32 wrote:
    A my wczoraj z mezem wybralismy imie dla naszej corki-bedzie Kaja.
    Jakby sie okazalo ze chlopczyk to Filip.
    A Wy macie juz wybrane imiona?
    Piękne imię dla chłopca :) ja już mam w domu Filipka :)

Emma 32 lubi tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miffy spadlo mi do 0,129 po zmniejszeniu dawki lekow mam 0,207 i kontrola w przeciagu 2 tyg.

Co do norm sprzed ciazy tam do 4 cos..spoko jest do 4..ale jak byscie mialy problem z zajsciem w ciaze to lekaz pierwsze co by zrobil to obnizyl tsh, bo dla staraczek tsh powinno byc najlepiej 1,5. Wiem ze wiele z Was zaszlo bardzo szybko w ciaze i nie musialyscie szukac co z Wami jest nie tak (czego zazdroszcze;) ), zas wszystkie ktore mialy problem z zajsciem na bank mialy obnizane tsh.

Acha ja slyszalam ze tsh jest wazne od 8-10 tc, wiec warto do tego czasu zejsc na dobry poziom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 12:42

zubii lubi tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi też się strasznie Kornelia podoba , no i jeszcze Pola, Matylda i Marcelina. A dla chłopca jeszcze nie mam koncepcji może Maciej albo Olivier chociaż Filip też jest mocno brany pod uwagę ;)
    Ja mam na szczęście gina endokrynologa więc nie muszę latać od gabinetu do gabinetu i faktycznie jak powiedziałam gin, ze planuję zajść w ciążę to pierwsze badania były tarczycowe- wykryły Haschimoto i od razu obniżyli mi wartość TSH lekami

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będzie córcia to też myślałam o Kornelii;] mąż chce Nadie więc bedzie cięzko hihi
    jak będzie chłopczyk to ja chcę Wiktor, druga strona Adaś;]

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2017, 09:34

Leonore lubi tę wiadomość

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2017, 11:11

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Jak będzie córcia to też myślałam o Kornelii;] mąż chce Nadie więc bedzie cięzko hihi
    jak będzie chłopczyk to ja chcę Wiktor, druga strona Adaś;]
    Nadia tez śliczne ❤ ale mój mąż wybrzydza i ciezko cos wybrać :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • stay Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadia będzie u mnie na 100% jak będzie to oczywiście dziewczynka . To imię to moi absolutny faworyt a dla chłopca nie wiem ale podoba mi się Remik, albo Michał i jeszcze kilka innych . Będzie trudniej wybrać ;)

Dreams uważaj na siebie. Myślę, że jak będziesz jadła ten lek + jedzenie tych produktów z dużą ilością żelaza to się wszystko unormuje

<3 Nadusia <3
    z6EVp1.png
    tt1d64a6.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny bo weszłam na pierwszą stronę...

Czy przyszła mama bliźniaków coś tu pisała? Bo nie zakodowałam sobie, że niestety maleństwa nie dały rady...

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
‹‹ ‹ 380 381 382 383 384 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ