X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba tez pamiętać, ze dzieci po urodzeniu są takie "podkurczone", nie prostują jeszcze rączek ani nóżek, wiec nawet jak dziecko sie urodzi powyzej 56 cm to i tak się topi w rozmiarze 56. Ja po doświadczeniu z pierwszym synkiem na pewno będę miała pare zestawów 56. Używaliśmy ok 2 tygodnie (urodził się 3500, 56 cm)ale często ulewał i dużo go przebierałam.

Matka Rocku, Brave, zubii lubią tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluzeczki i kaftaniki mam,ale tylko dlatego,że często je do śpiochów dodają,tak jak Matka Rocku uważam je za niepraktyczne.Spodenki itd też mi się nie widzą.Może dokupię bluzę 62 cm,ale u nas jest taki klimat,że we wrześniu albo 15-20 st i słońce,albo od drugiej połowy trzeba kaloryfery włączać...

• buka03 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, widze że każda ma inne doświadczenia z ubrankami :-D u nas znowu roz 56 wogole sie nie przydal, od razu maly musial miec roz 62 bo sie duży urodzil ;-) i u nas znowu spiochy i pajacyki odpadaly bo maly tak zawziecie machal nogami w góre i w dół że wyciągał nóżki tak że nogawki wisialy same :-P, chyba że go wcislam w roz mniejszy ale wtedy nóg nie mogl wyprostowac :-P wiec u nas znowu body + spodenki + skarpetki ;-) w kazdym razie najlepiej jest miec troche i tego i tego bo nigdy nie wiadomo co te nasze bobo będą wyczyniac i w czym im bedzie wygodniej ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 12:13

Brave, perfectangel85 lubią tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja tak samo, dla mnie zadnych bluzeczek czy spodenek, tylko pajace, spiochy i body, ale kazda z nas ubiera inaczej. ja bodów z krótkimi rękawami nie kupuje. mieszkam w domu a czasami z rana jest chłodno jak sie nie przypilnuje pieca, pierwszej córce kupowałam inaczej bo urodziła się ostatniego kwietnia, to moze z bodów z długim rękawem było parę sztuk. no i oczywiscie kupie komplecik jesienny, polarkowy ocieplany i kombinezon zimowy, pare czapeczek ale juz cieplejszych, w domu nie ubieram dziecku czapeczek

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem totalnie zielona jeśli chodzi o kupowanie ciuszków :/ z tego co wyczytałam na stronie u położnej to do szpitala polecają przynieść śpioszki jedne w rozmiarze 56 a drugie 62 i pewnie tak zrobie :) nie wiem czy będę kupować jakieś body czy czapeczki,totalnie się nie znam ale pewnie będę musiała kupić z każdego rozmiaru po kilka sztuk żeby było na początek :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cienkie czapeczki są potrzebne czy to do wyjścia ze szpitala,czy po kąpieli.Z grubszą się wstrzymam,bo ciężko mi szacować jaką dziecko będzie miało główkę dużą.
    Maja kilka ciuszków 56 warto mieć,zresztą pewnie jakieś prezenty dostaniesz.Powoli porobisz sobie listę,poczytasz,zastanowisz się co dla Ciebie jest ważne i wygodne-np.część mam nie wyobraża sobie wkładania ubrań noworodkowi przez głowę i wszystko kopertowe mają.Jeszcze jest czas na wszystko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 12:40

buka03, Maja83 lubią tę wiadomość

• buka03 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że zawsze mnir bawilo jak niektóre mamy przesadnie grubo ubieraly dzieci i ubierają ;-) ja zawsze stosowalam zasade że ubieralam mlodego tak jak siebie ewentalnie jakas dodatkowa bluzeczka z bawełny, pamietam jak bylismy na sprawdzeniu bioderek mial okolo 4 miesiace czy 5, mlody mial kurteczke, czapeczke, spodenki bez rajstopek, bylo calkiem niezle na dworze, i w pewnym momencie weszla pani z nosidelkiem, a na nosidelku zwiniety duzy koc akrylowy w kostke tak że dzidzia miedzy daszkiem od nosidelka miala aby 4 cm by powietrze dotarlo, nie mam pojecia jakie spocone musialo byc to bobo ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 12:45

zubii lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy wy też macie problem z krwawiącymi dziąsłąmi??
    Ja dziś od rana mam w jednym miejscu opuchnięte i zaczerwienione miejsce :(
    Stosuje pastę lacalut ale od zaledwie kilku dni i zastanawiam sie co mogę jeszcze zrobić. Dodam rwniez że na skalingu byłam w lipcu więc nie mam z tym wiekszego problemu.

Jeśli miałyście takie problemy dajcie proszę znac jak sobie z tym poradziłyście. Wizyta u stomatologa pewnie wskazana ale co on mi na to moze zalecić??

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Buka a mnie np wiecznie jest zimno :D Jakbym dziecko ubierała tak jak mnie to pewnie by było przegrzane :D cały rok śpię w skarpetach,w lato w cieniu ubieram kurtke dzinsową itd ;D dlatego powoli w całym domu instaluję termometry,żeby biednego dziecka nie przegrzać.Mojemu mężowi znowu wiecznie gorąco jest,więc też nie jest za bardzo wiarygodny ;) Myślę,ze u "normalnych ludzi" warto noworodkowi jedną warstwę więcej ubierać,ale np bawełnianą (tak jak piszesz) a nie od razu polarową czy welurową.

buka03 lubi tę wiadomość

• bizona Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musze kupic wszystko podwójnie bo blizniaki;) do tego jesli beda wczesniakami to musze miec wiecej mnijszych rozmiarow. Ajjjj...juz sie nie moge doczekac az poznam plec i bede robic pierwsze zakupy;)

Brave, buka03 lubią tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brave wrote:
    Haha Buka a mnie np wiecznie jest zimno :D Jakbym dziecko ubierała tak jak mnie to pewnie by było przegrzane :D cały rok śpię w skarpetach,w lato w cieniu ubieram kurtke dzinsową itd ;D dlatego powoli w całym domu instaluję termometry,żeby biednego dziecka nie przegrzać.Mojemu mężowi znowu wiecznie gorąco jest,więc też nie jest za bardzo wiarygodny ;) Myślę,ze u "normalnych ludzi" warto noworodkowi jedną warstwę więcej ubierać,ale np bawełnianą (tak jak piszesz) a nie od razu polarową czy welurową.
    Ja też cieplo-lubna :-D chociaz może nie az tak :-D latem w skarpetkach na szczescie nie spie :-D ale jesienią, zimą i wiosną obowiązkowo :-D juz odliczam dni do wiosny bo mam juz po dziurki w nosie tego zimna :-p

Brave lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako mnie krwawią praktycznie od testu raz mocniej raz słabiej,sposobu nie znalazłam,ale byłam u dentysty i zaleciła mi profesjonalne czyszczenie(zabieg trwa do godziny i ponoć jest dokładniejszy od tego refundowanego)-musze do tego interesu dopłacić.Poza tym nitkowanie i zwiększona higiena.Tylko,że przez to krwawienia się nie skończą,ale unikniemy innych problemów.Krwawienia są spowodowane działaniem hormonów,więc trzeba myć i się pogodzić :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 13:02

• buka03 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Hej dziewczyny czy wy też macie problem z krwawiącymi dziąsłąmi??
    Ja dziś od rana mam w jednym miejscu opuchnięte i zaczerwienione miejsce :(
    Stosuje pastę lacalut ale od zaledwie kilku dni i zastanawiam sie co mogę jeszcze zrobić. Dodam rwniez że na skalingu byłam w lipcu więc nie mam z tym wiekszego problemu.

Jeśli miałyście takie problemy dajcie proszę znac jak sobie z tym poradziłyście. Wizyta u stomatologa pewnie wskazana ale co on mi na to moze zalecić??
    Czytalam jakis czas temu że to sie zdarza, mi ostatnio nawet krew z nosa leciala, w ciazy niby zwieksza sie nam ilosc krwii i mamy trochę nadwyrężony organizm :-P i takie rzeczy mogą się zdarzac ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 13:00

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Ja musze kupic wszystko podwójnie bo blizniaki;) do tego jesli beda wczesniakami to musze miec wiecej mnijszych rozmiarow. Ajjjj...juz sie nie moge doczekac az poznam plec i bede robic pierwsze zakupy;)
    Nie wiem jak to u was w szpitalach ale u nas w ciazach blizniaczych mamy dostaja po 25 tyg zastrzyki na rozwoj płucek, znajomą potrzymali od razu 3 tyg na obserwacji tak na wszelki wypadek, bo wyniki i szyjke miala ok :-O wiec lepiej z blizniakami wczesniej wszystko ogarnac :-O z tym że u nas to nie za duże miasto wiec i ciaż bliżniaczych malo wiec może dlatego wolą dmuchac na zimne

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brave wrote:
    Monako mnie krwawią praktycznie od testu raz mocniej raz słabiej,sposobu nie znalazłam,ale byłam u dentysty i zaleciła mi profesjonalne czyszczenie(zabieg trwa do godziny i ponoć jest dokładniejszy od tego refundowanego)-musze do tego interesu dopłacić.Poza tym nitkowanie i zwiększona higiena.Tylko,że przez to krwawienia się nie skończą,ale unikniemy innych problemów.Krwawienia są spowodowane działaniem hormonów,więc trzeba myć i się pogodzić :/

Brave dziękuję za info. Umówię się do stomatologa jeszcze w tym tygodniu bo czasem to aż strach zęby myć ;/ Niech mi dobrze oczyści i może cos tam jeszcze wymyśli. W dodatku ostatnio nawet nie nitkowałam tak dokładnie bo wszędzie krew... Kupiłam dzis pastę ze specjalną szczoteczkę i muszę się przerzucić właśnie na manualną bo elektryczna chyba jeszcze bardziej te dziąsła mi podrażnia.

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Czytalam jakis czas temu że to sie zdarza, mi ostatnio nawet krew z nosa leciala, w ciazy niby zwieksza sie nam ilosc krwii i mamy trochę nadwyrężony organizm :-P i takie rzeczy mogą się zdarzac ;-)

Ja już też poszperałam trochę w necie i rozpulchnione/krwawiące dziąśłą zdarzaja się bardzo często w ciąży. Ale nie chciałabym żeby zrobił mi sie jakis stan zapalny i tak sie trochę nakręciłam.
    Co do krwawienia z nosa to mi się zdarzyło juz kilka razy samo krwawienie z nosa i do tego bardzo często odrobina krewi na chusteczce przy smarkaniu.
    Nie miałam "typowych"objawów ciążowych to teraz chyba będę mieć te nietypowe :)
    Bo mam jeszcze syfki na plecach a zawsze miałam piękne i gładkie...

Brave lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka03 nie mam pojecia jak to jest..popytam teraz lekarza jak bede na wizycie w szpitalu.

Monako trzymam kciuki ze szybko sie pozbedziesz krwawienia dziasel..daj znac co lekarz powie.

MoNaKo lubi tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie niektóre mamy aż przesadzają z tym ubieraniem dzieci, potem są przegrzane i nagle chorują, trzeba uważać na wszystko :)

MoNaKo a ja Ci polecam płukanie zębów wodą utlenioną :) na mnie zawsze działa takie płukanie, rano i wieczorem po myciu zębów, kilka minut płukać potem przepłukać wodą i tak kilka dni :) Ja na początku ciąży też miałam okropnie spuchnięte dziąsła, ból był okropny,ciężko było cokolwiek zjeść lub wypić ale płukanie wodą utlenioną zawsze mi pomagało nawet przed ciążą :) a zalecił mi to mój dentysta :) no i oczywiście używanie szczoteczki do zębów soft z miękkim włosiem :) Do teraz nie mam problemów z dziąsłami a krwawienie pojawia się tylko wtedy jak za bardzo przycisnę szczoteczkę :)

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jestem zmarzluch a mojemu mezowi zawsze cieplo. Teraz w domu jest 20 stopni a ja w bluzce i sweterku cieplym, maz na krotki rekaw a corka w podkoszulku na ramiaczkach i cienkiej bluzce z dlugim rekawem hehe. No ale wiadomo ze niemowlakow jie warto przegrzewac bo to wiecej daje szkody niz pozytku

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brave dziękuje za rade :) Tak jak piszesz kilka ciuszków 56 nie zaszkodzi kupić a potem się ewentualnie dokupi w razie potrzeby :) a i może jakieś prezenty też będą :) Jak na razie jeszcze jestem w euforii z ciąży a potem to będzie euforia z dzieciątka :)

Brave lubi tę wiadomość

‹‹ 425 426 427 428 429 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ