X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • mnk Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Mikado Aston 90 cm nie mogę znaleźć tej 95cm ale jak znajdę dam znać

A to fajna strona można wyszukać i porównać wózki, foteliki i mebelki

http://opinie.wozki-dla-dzieci.com/najlepszy-wozek-dzieciecy-wybor/

Kurde ciężko znaleźć o nim więcej info. Ale prezentuje sie calkiem przyzwoicie na niektórych zdjęciach:D

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już pewna, że czuję ruchy mojego synka <3

zubii, mkl, mnk, Bąbelek1980, Maja83, 0202oliwcia, iza776, buka03, shelby*, aswalda, falka, Leonore, nowamamusia, Zorganizowana:), joaska1985, stay lubią tę wiadomość

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamy wrote:
    Jestem już pewna, że czuję ruchy mojego synka <3

Gratulacje mój synek też dziś dawał mamie znać że tam jest :)

Maja83, Dreamy lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owww zazdroszczę! Ja jeszcze czekam. Marcel juz dawno dawal znać a ten sie wstydzi:D

zubii, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    5.75 cm <3 co do wynikow to ten stan przedrzucawkowy jest kiepski no i możliwość wcześniejszego porodu
    Ja nie robilam pappy ani w piwrwszej ciazy ani teraz ale chce Cie uspokoic, ze w 35 tyg wyladowalam w szpitalu ze skurczami i rozwarciem na 2 cm. Po dwoch tyg wyszlam dodomu jeszcze z brzuszkiem. Chodzi mi o to, ze nawet jesli nedzie ryzyko porodu wczesniej to poloza Cie w szpitalu, dadza kroplowki i leki a maluszkowi sterydy na rozwoj plucek i beda monitorowac ktg. Ja mialam nawet test wydolnosci łożyska zrobiony. Medycyna idzie ciagle do przodu.
    Nie zamartwiaj sie na zapas! Jakby nie patrzec to sa statystki a nie wyrok, ze tak będzie. Ryzyko porodu przedwczesnego czy stanu przedrzucawkowego ma kazda z nas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2017, 15:03

0202oliwcia, zubii lubią tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lenka wrote:
    Chodzilo mo i o to, zeby podejrzec sobie bobasa w ramach cwiczen studentów.
    Ps. Tez jestem po ratownictwie i pielegniarstwie.☺ a tak w ogole to nigdy nie spotkalam sie z usg w karetce, gdzie pracujesz?

No to ręce możemy sobie podać :)
    Nie pracuję w zawodzie, mieliśmy z mężem wyjeżdżać do UK, mieliśmy już nawet dogadaną pracę na początek i tam chcieliśmy składać podania do NHS, ale tydzień przed wylotem złamałam obojczyk, plany się rozjechały i widzisz..

W karetkach na wyposażeniu oczywiście nie ma USG, przecież żyjemy w Polsce xD ale ogólnie są w produkcji takie małe aparaty i chyba Stanach opracowano metodę USG urazowego (przykładasz głowicę do brzucha i wykonujesz cztery ruchy, żeby ocenić czy nie ma krwawień w najbardziej newralgicznych miejscach) i pomimo, że z braku sprzętu oczywiście się tego nie wykonuje, to mieliśmy to normalnie na studiach (chyba w nadziei, że zmieni się coś na lepsze).

Zresztą to nie jedyna rzecz, której nas uczono, a której się nie zrobi, bo czegoś nie ma... Każda książka np. kazała dawać furosemid przy obrzęku płuc, a w karetkach też go nie ma (przynajmniej w moim mieście). Nawet jeden wykładowca masowo oblewał na tym studentów, bo uważał, że skoro nie ma to nie możesz podać i nie uznawał tej odpowiedzi :P

Magda_lenka lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    No to ręce możemy sobie podać :)
    Nie pracuję w zawodzie, mieliśmy z mężem wyjeżdżać do UK, mieliśmy już nawet dogadaną pracę na początek i tam chcieliśmy składać podania do NHS, ale tydzień przed wylotem złamałam obojczyk, plany się rozjechały i widzisz..

W karetkach na wyposażeniu oczywiście nie ma USG, przecież żyjemy w Polsce xD ale ogólnie są w produkcji takie małe aparaty i chyba Stanach opracowano metodę USG urazowego (przykładasz głowicę do brzucha i wykonujesz cztery ruchy, żeby ocenić czy nie ma krwawień w najbardziej newralgicznych miejscach) i pomimo, że z braku sprzętu oczywiście się tego nie wykonuje, to mieliśmy to normalnie na studiach (chyba w nadziei, że zmieni się coś na lepsze).

Zresztą to nie jedyna rzecz, której nas uczono, a której się nie zrobi, bo czegoś nie ma... Każda książka np. kazała dawać furosemid przy obrzęku płuc, a w karetkach też go nie ma (przynajmniej w moim mieście). Nawet jeden wykładowca masowo oblewał na tym studentów, bo uważał, że skoro nie ma to nie możesz podać i nie uznawał tej odpowiedzi :P

A no widzisz, nas też uczyli tego wszystkiego tylko,że tak jak mówisz, to jest Polska :)Choć u nas jest furosemid w karetkach.baaa mamy nawet na wyposażeniu LUKASA tyle,że stoi na wyposażeniu stacji :D i chyba nikt go nie użył jeszcze :D
    Ja w chwili obecnej też nie pracuje w zawodzie ale jeśli wrócę do pracy po urodzeniu i odchowaniu drugiego dziecka to raczej na oddział niż do karetki.
    A gdzie studiowałaś? (ja Lublin i Warszawa)
    swoją drogą w tamtej ciąży na forum też miałam ratowniczkę i teraz znowu :) nie jest nas kobiet w tym zawodzie tak mało jakby się mogło wydawać :)

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LUCAS omg, ja to widziałam tylko na targach xD

Ja studiowałam w Kaliszu :P
    U mnie na roku była przewaga dziewczyn, ale na karetkach już nie.. Gdyby ustawa się zmieniła i byłoby więcej osób w obsadzie to wtedy kobieta, która z natury jest bardziej manualna i dokładna to super wsparcie.. No ale nie w sytuacji jak trzeba tachać 130 kg na krzesełku kardiologicznym z 4 piętra, a taką mamy rzeczywistość...

Druga sprawa to wynagrodzenie.. Fatalne jeśli przyłożyć to do odpowiedzialności jaką ponosimy (mamy chyba najwięcej leków, które możemy podawać samodzielnie i najwięcej procedur do zrobienia przy pacjencie jeszcze w domu w Europie - czyli co za tym idzie, największą odpowiedzialność, a płace najgorsze)

08.09.2017 - Staś <3

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13, nas bylo 12 na 60 chłopa :D a kobitki jeżdżą u nas tylko na S- pielęgniarki :)

fajnie, ze się dogadałyśmy,ze z jednej branży jesteśmy ale zeszłyśmy trochę z tematu ciążowego i pewnie zanudzamy dziewczyny:)

Kinga13 lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Ja86 Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To juz 17 tydzien sie zaczyna :-D

falka, mkl, shelby*, Leonore, nowamamusia, Zorganizowana:), Dreamy lubią tę wiadomość

0d1yskjosr8efb7s.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę,ze dzisiaj troche tu pustawo. Odnośnie ratownictwa, to ja kompletnie się nie znam na tym ale podziwiam bardzo za wykonywanie tego zawodu, szczególnie przez kobiety!
    Matko koniec 1 trym i mam to co niektóre z Was pisały, nawrót mdlosci i maksymalne zmęczenie materiału i te zawroty.. Czuje sie jak przeżuty flak :( energio gdzie jesteś?!!

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    Widzę,ze dzisiaj troche tu pustawo. Odnośnie ratownictwa, to ja kompletnie się nie znam na tym ale podziwiam bardzo za wykonywanie tego zawodu, szczególnie przez kobiety!
    Matko koniec 1 trym i mam to co niektóre z Was pisały, nawrót mdlosci i maksymalne zmęczenie materiału i te zawroty.. Czuje sie jak przeżuty flak :( energio gdzie jesteś?!!

Wytrzymaj jeszcze tydzień lub dwa :*

08.09.2017 - Staś <3

• falka Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2017, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saori wrote:
    Cześć. Dawno nie zaglądalam. Niby siedzę cały dzień w domu ale zawsze znajdę coś do robienia i staram się ograniczać internet bo jak już wejdę to potem ciężko wyjść :P

Ostatnio byliśmy na zakupach i wpadło do koszyka kilka ślicznych komplecikow dla niemowląt, pajacyki, kocyki.

I powiedzieliśmy rodzinie, że będą dwa maluchy a nie jeden :D

Tez tak mam :) niby na zwolnieniu a ciagle cos robie, zgodnie z przewidywaniami przypływ energii w 2 trymestrze sie pojawil ;)
    My z kolei kupiliśmy na targach dziecięcych wózek:) wczesnie ale oplacalo sie cenowo, bedzie za miesiac, ciesze sie jak głupia :D

0d1y43r877gkl2tf.png
    PCOs Starania od 2013
    2 ivf Novum 11 2016 transfer 17.12 i... ❤ :)))
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2017, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lenka wrote:
    Kinga13, nas bylo 12 na 60 chłopa :D a kobitki jeżdżą u nas tylko na S- pielęgniarki :)

fajnie, ze się dogadałyśmy,ze z jednej branży jesteśmy ale zeszłyśmy trochę z tematu ciążowego i pewnie zanudzamy dziewczyny:)
    Wow, szacun dziewczyny za zawód, na prawde trzeba byc mega ogarniętym i trzeba umiec zachowac zimną krew! :-)
    Ja bym sie z pewnoscia do tego nie nadawala :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2017, 06:17

Nadiaa85, Magda_lenka lubią tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2017, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    Witam w klubie! ;) u mnie 16tc i dalej maskara

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2017, 08:03

Magda_lenka lubi tę wiadomość

• Nadiaa85 Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jakaś słaba dzisiaj jestem...strasznie szybko się męczę:( normalnie zadyszka i brak tchu...wczoraj mój mąż wyleciał na 1,5 miesiąca do pracy :(. Aż mi słabo jak ja to wszystko ogarnę.. :( w maju synek ma komunię i mój wraca na styk przed samą komunią..wszystko na mojej głowie..łącznie z pracą..mam nadzieję, że szybko to jakoś zleci....

hchys65gxvlp3h6f.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 19 marca 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :
    U mnie jak widać 14 tydzień i II trymestr. :D

Pytanie za 100 punktów:
    Czy ja nie powinnam z jakiegoś powodu pić mleka prosto od krowy?
    I tak już po ptakach bo właśnie wypiłam kubeczek.
    Prowadzę szkolenie wczoraj i dziś w Poznaniu i nocuję u przyjaciół, którzy wśród inwentarza mają krówkę Jerseykę. Wczoraj wieczorem kakao też było z jej mleka, właśnie sobie to uświadomiłam.

• miffy Autorytet

Wysłany: 19 marca 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też z energią kiepsko - jeszcze rano mam jej chociaż trochę, ale po południu strasznie mi się chce spać i w ogóle jestem dętka. A do tego strasznie chce mi się pić, normalnie jakbym kaca miała ;)

Matka Rocku, to niepasteryzowane mleko, a więc niektórzy mówią, że się nie powinno (tak jak produktów z niepasteryzowanego mleko - to samo zagrożenie bakteriologiczne).

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 19 marca 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka Rocku wrote:
    Witajcie :
    U mnie jak widać 14 tydzień i II trymestr. :D

Pytanie za 100 punktów:
    Czy ja nie powinnam z jakiegoś powodu pić mleka prosto od krowy?
    I tak już po ptakach bo właśnie wypiłam kubeczek.
    Prowadzę szkolenie wczoraj i dziś w Poznaniu i nocuję u przyjaciół, którzy wśród inwentarza mają krówkę Jerseykę. Wczoraj wieczorem kakao też było z jej mleka, właśnie sobie to uświadomiłam.
    Mleko niepasteryzowane nie jest najlepszym pomysłem w ciązy, wiec lepiej nie pij wiecej :) No chyba, ze je podgrzejesz.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 19 marca 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mleczko prosto od krowy lepiej zagotować :)

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
‹‹ 528 529 530 531 532 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ