Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Gabrysia84 wrote:Co do zgodnosci rodzenstwa to chyba w przypadku Monako i blizniakow jednojajowych czyli identycznych genetycznie zgodnosc bedzie.
Co do krwi pepowinowej to ja nie pobieralam inie zamierzam. Mam te argumenty na nie co juz pisalyscie. No i dla mnie kolejny argument to taki ze krew pepowinowa powinna trafic do dziecka. Dlllatwgo mowi sie zeby pepowine odcinac jak przestanie tetnic. Wtedy wszystko co wazne trafi do dziecka
Pobranie można też przeprowadzić po tętnieniu (chociaż rzeczywiście mało kiedy tak się to odbywa, bo "szybko, szybko, jedna procedura więcej" - zależy od zespołu).
Bliźnięta jednojajowe są identyczne genetycznie, nie ma mowy o braku zgodności.. Ale wg. tezy jaka była postawiona we wspomnianym artykule, najlepsze przeszczepy są to te, które pochodzą od kogoś innego. Nie wiem jak patrzeć na przeszczep od kogoś, kto genetycznie jest taki sam jak Ty? To ciekawe zagadnienia i pewnie tylko setki obserwacji co się stanie, jak już ktoś tej krwi będzie potrzebował dadzą odpowiedź - statystyki nie skłamią. Ale wątpię żebym chciała płacić za uczestnictwo w tej niewiadomej..
Ogólnie to nie wiem jak dla Was, ale dla mnie te koszty nie są jakieś monstrualne.. W sumie byłabym w stanie zapłacić i liczyć na to jak medycyna posunie się naprzód. Ale gdybym miała więcej dzieci i każdemu chciała zdeponować to już się robi duży koszt, a chyba nie umiałabym potem podjąć decyzji - dla Ciebie już mnie nie stać. Może przemyślę oddanie tej krwi do publicznego banku.08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Gabrysia84 wrote:Co do zgodnosci rodzenstwa to chyba w przypadku Monako i blizniakow jednojajowych czyli identycznych genetycznie zgodnosc bedzie.
Co do krwi pepowinowej to ja nie pobieralam inie zamierzam. Mam te argumenty na nie co juz pisalyscie. No i dla mnie kolejny argument to taki ze krew pepowinowa powinna trafic do dziecka. Dlllatwgo mowi sie zeby pepowine odcinac jak przestanie tetnic. Wtedy wszystko co wazne trafi do dziecka
Gabrysia dokładnie o to mi chodziło- bliźniaki jednojajowe są z tego samego plemnika i tej samej komórki więc materiał genetyczny mają ten sam
Z krwią pępowinową im dłużej się zastanawiam tym bardziej jestem na nie...
-
a więc tak : NT 1,4
długość facecika 67 mm
trisomia 21 - 1:884 skorygowane 1 : 4204
trisomia 18 - 1 : 2190 skorygowane 1: 6637
trisomia 13 - 1: 6862 skorygowane 1: 20000
Gin powiedziala ,ze nie sensu robić badan krwi .
tętno 166 a więc wysokie . poprzednio było dwa razy powyzej 170 a jednak sisiak więc ta teoria obalona . Najwazniejsze dla mnie ,że serce 4 jamowe .
czuje po badaniu . jakiś taki spokój wewnętrzny. niby się nie stresowałam , ale jednak . no i przeczucie - czułam ,że będzie drugi synek . chociaż wszyscy mówili ,że dziewczynka ,bo wyglądam inaczej niz w poprzedniej ciąży . miałam mdłości , odepchnęło mnie calkowicie od mięsa , fast fodoow . teraz wiem sama po sobie ,że każda ciąża inaczej i różnie można ją przechodzić , nie zależnie od płci dziecka . .. no i kolejny chłopak na wrześniaCameline, zubii, mkl, aswalda, Saori, Dreamy, 0202oliwcia, justa., nowamamusia, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
-
MoNaKo wrote:Kinga a jest u nas możliwość oddania tej krwi do takiego banku?
https://www.pbkm.pl/o-nas/pbkm/o-pbkm/bankowanie-publiczne08.09.2017 - Staś
natalka1988 wrote:ja nie bylam zachwycona wynikami po usg
trisomia skorygowana 21 1:2942, 18 - 1:5963 a 13 to tu jedynie spokoj bo <1:50000. ale odebralam wyniki z pappy i jestem spokojniejsza bo ryzyko sie zwiekszylo czyli 21- 1: 14612, 18- 1:39357Princesska, Justaw, Marcia1989, zubii, smeg, Gosia1989, Karolka12345 lubią tę wiadomość
-
Bąbelek1980 wrote:Dziewczyny, jeśli liczba statystycznie jest większa, To Wam się ryzyko ZMNIEJSZA! Nie zwiększa... Weźcie poprawkę na to
Dokładnie1:100 czytamy "jedna ciąża na sto", czyli dużo wyższe ryzyko niż np. 1:10000 "jedna na dziesięć tysięcy"
Bąbelek1980 lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
Cześć
Dawno mnie nie było. Jakoś mnie praca pochłonęła i brak czasu na cokolwiek. Do tego ciągłe zmęczenie.
Dziś po prenatalnych, NT 1.9. 6 cm. Termin porodu zmieniony na 26 września.
Wszystko w porządku, krew pobrana:) No i będzie mały Staś.
Kolejna wizyta 21 kwietnia;)aswalda, Cameline, Ja86, justa., Saori, Dreamy, falka, nowamamusia, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
Starania od 03.2020
09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.
ONA
Hormony OK
Wymazy OK
ON
Mofrologia 3%
HBA 21%
fDNA 11%
-
mkl wrote:Ja się zakochałam w tym wózku, byłam dzisiaj go na żywo obejrzeć, jest boski i taki lekki, ma też dobre opinie i całkiem fajną cenę, może uda mi się dorwać gdzieś używany
http://www.roan.pl/dystrybutorzy.html#bass-soft.html
Mkl, piękne!
Szkoda, że cen nie ma, albo ja ślepa jestem -
espoir wrote:Justaw ten:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/06aa58c2a342.jpg, jednak nie podoba mi opcja gondoli w tego typu wózkach. Strasznie cięzko wybrac idealny wózek dla dzieci rok po roku
-
Bąbelek1980 wrote:Mkl, piękne!
Szkoda, że cen nie ma, albo ja ślepa jestem
na ceneo widziałam za 1500zł, w sklepie 1700zł, pomocny filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=R2hFalGAd0k
Jest model Bass i Bass SoftWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2017, 21:48
Bąbelek1980 lubi tę wiadomość
-
Magda_lenka wrote:dziewczyny, któraś z Was pisała o USG w ramach nauki studentów? jak można się zapisać na coś takiego ?
A co konkretnie chciałabyś osiągnąć? Bo nie rozumiem..
Odczytywaniem USG ogólnie jako takiego (oraz innych metod obrazowania) zajmują się radiolodzy.
Lekarze innych specjalizacji muszą odczytywać USG w obrębie swojej dziedziny - jak np. ginekolog (nie musi umieć robić USG kolana).
Studenci innych kierunków medycznych uczą się odczytywania podstawowych rzeczy na USG oraz tego co może im się przydać w pracy, np. ja na ratownictwie miałam ogólne podstawy plus USG urazowe - czyli jak szybko w karetce sprawdzić czy nie ma krwawień wewnętrznych itp.08.09.2017 - Staś
Ja krwi nie pobieram, zresztą w Irlandii w ogole jest to jakas czarna magia wciąż i mało popularne zjawisko.
Wózek już mamprzyszedl do mnie w tym tygodniu. Kupiłam używkę Espiro Vector Pro z Polski - za całe 3 stówki. Spacerówka widać że uzywana, natomiast gondola jak nowa - jestem bardzo zadowolona. Po zimie i tak myślę, że kupię lżejszą spacerówkę np Joie albo Espiro Magic, wiec nie szukałam nowego wózka.
Czy was tez tak ciągnie podbrzusze?
Bo mnie bardzo - czuję takie napięcie, rozciąganie, lekki okresowy ból - nie wiem jak to opisac. Domyslam się, ze rosnę, ale juz głupieję.
W tym tyg odstawilam luteinę i mam wrazenie, ze wlasnie po odstawieniu czuje bardziej.
Co do imion. Moj mąż uwielbia imię Iza, już chciał tak nazwać pierwszą córkę i tak myślę, że jeśli będzie córeczka to zrobię mu tę przyjemność i nazwiemy ją Iza
Synek będzie Jerzy.Daniel
-
Kinga chodziło Magdalence o darmowe usg prenatalne w ramach ćwiczeń dla studentów. Wcześniej o tym dziewczyny pisały.
Viriki mnie też brzuch bardziej bolał i ciągnął po odstawienie dupka, ale przeleżałam kilka dni i wczoraj - póki co - było już ok i oby tak zostało. Bo ta niemożność prawie nic robienia z powodów bólu brzucha już mnie męczy -
Kinga13 wrote:A co konkretnie chciałabyś osiągnąć? Bo nie rozumiem..
Odczytywaniem USG ogólnie jako takiego (oraz innych metod obrazowania) zajmują się radiolodzy.
Lekarze innych specjalizacji muszą odczytywać USG w obrębie swojej dziedziny - jak np. ginekolog (nie musi umieć robić USG kolana).
Studenci innych kierunków medycznych uczą się odczytywania podstawowych rzeczy na USG oraz tego co może im się przydać w pracy, np. ja na ratownictwie miałam ogólne podstawy plus USG urazowe - czyli jak szybko w karetce sprawdzić czy nie ma krwawień wewnętrznych itp.
Ps. Tez jestem po ratownictwie i pielegniarstwie.☺ -
Kinga13 wrote:A co konkretnie chciałabyś osiągnąć? Bo nie rozumiem..
Studenci innych kierunków medycznych uczą się odczytywania podstawowych rzeczy na USG oraz tego co może im się przydać w pracy, np. ja na ratownictwie miałam ogólne podstawy plus USG urazowe - czyli jak szybko w karetce sprawdzić czy nie ma krwawień wewnętrznych itp.
Ps. Tez jestem po ratownictwie i pielegniarstwie.☺ a tak w ogole to nigdy nie spotkalam sie z usg w karetce, gdzie pracujesz?