X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline, bardzo mi przykro.. Ale nie ma co się załamywac. Tak jak Ci lekarz powiedzial, ttrzeba poczekac na wyniki papp-y. Ile jest takich przypadkow ze wyniki zle wychodza a dzieciaczki sie zdrowe rodza. Nie zalamuj sie, poczekaj na wyniki. Jeszcze bedziesz za jakis czas pisac.na forum jak to strasznie sie balas a wszystko sie dobrze skonczylo:)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję dziewczyny. Nawet nie wiecie jak duzo mi to daje :*
    Odnośnie badan z krwi... wolałabym biochemię gorszą bo to nawet infekcje mogą wpływać ale usg jak dla mnie jest bbardziej wiarygodne niz krew.
    Kasia miałaś skierowanie na amnio czy robilas prywatnie?
    Ja zaczekam na pappa ale na dzien dzisiejszy jestem zdecydowana na amnio. Jestem ze Ślaska

ckaidqk39a8l7x61.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Odnośnie badan z krwi... wolałabym biochemię gorszą bo to nawet infekcje mogą wpływać ale usg jak dla mnie jest bbardziej wiarygodne niz krew.
    Ja zaczekam na pappa ale na dzien dzisiejszy jestem zdecydowana na amnio. Jestem ze Ślaska
    Trzymam kciuki że pappa zmniejszy ryzyko, ale w razie wątpliwych wyników pewnie bym tez zdecydowala sie jednak na amino, będzie dobrze! Znajoma miala na prawde bardzo wysokie ryzyko, i to razem z pappa a synka ma w pełni zdrowego, tylko że z malym i plaskim noskiem po tatusiu :-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak buka napisala, trzymamy kciuki ze pappa zmniejszy ryzyko i na pewno tak będzie

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline ja tez zrobiłabym amniopunkcje. Miałam ja zreszta w pierwszej ciazy przy NT 2,5 - 2,7 i wszystko było w porzadku. Polezalam dwa dni i bylo ok. Jakbym nie zrobiła to nerwy by mnie zżerały i nie umiałabym się cieszyć z tej ciąży.
    Wynik na pewno bedzie dobry. Trzymam kciuki :)

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline ja bylam u dr. Roszkowskiego prywatnie, zrobil mi dokladne usg i powiedzial, ze jego zdaniem dziecko jest zdrowe:), ale pokazalam te statystyki i malo sie tam nie poplakalam z emocji. Dr.powiedzial, ze jak mam sie zastresowac "na smierc" do konca ciazy(a to byl 16tc) to da mi skietowanie na amiopunkcje do szpitala, w ktorym pracuje i to juz mialam na nfz . Zastanawialam sie nad tym bo bardzo sie balam po 1 co tam wyjdzie w wynikach po 2,ze cos sie moze stac po amiopunkcji, ale dr.uspokoil,ze ryzyko jest baardzo małe. Ja tez mysle, ze okaze sie,ze maluszek jest zdrowy:)). Mimo wszystko wspolczuje, bo tyle co sie nastresujesz, ze kolejnej wizyty to Twoje:( znam to..

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline trzymam kciuki żeby wszystko było w porządku. Musi być!!! ;*

3jgx9jcg88a7v963.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie po usg prenatalnym...wszystko wyszlo w pirzafku...na pappe sie nie zdecydowalam...i podobno bedzie chlopiec

Kasia02, Zorganizowana:), zubii, justa., Ja86, Dreamy, Bąbelek1980, Princesska, joaska1985, Saori, buka03, aswalda, ⚘Kwiatuszek, 0202oliwcia, Ylya lubią tę wiadomość

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• Kasia02 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poszlam na amio, dluzej czekalam na swoja kolej niz bylam w gabinecie. Zeby nie sciemnic, w gabinecie łącznie z "dzien dobry" i instrukcjami zajelo max 10 min. Sama amio z 3 min.. dostalam papiery do zawiezienia do innej placowki niedaleko. Nie trzymali mnie tam po zabiegu w ogole:)

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś kojarzy normy. Wiem, że liczą się jeszcze inne parametry z usg. Ale jakieś normy dla badania krwi też chyba są?

Mi wyszlo
    Wolne hcg 35.92
    Białko pappa 4.33
    Ktoś coś?

Szukałam informacji, ale zazwyczaj jest napisane ogolnikowo. W przypadku wysokiego hcg czy niskiego białka. Ale od ilu jest wysokie, a od ilu niskie? ;(

Dopiero wysłałam wyniki lekarzowi i teraz czekam na informacje zwrotną :(

3jgx9jcg88a7v963.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Nie mam kiedy się odzywać za bardzo, a z telefonu mi tu niewygodnie pisac :/
    Wczoraj byłam na USG. według USG 13t3d, CRL 7,2 NT=1,9
    Wygląda na to, że bedzie chłopiec ;)

zubii, Ja86, Dreamy, Zorganizowana:), joaska1985, Saori, Annie1981, aswalda, ⚘Kwiatuszek, Maja83 lubią tę wiadomość

• verka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Bardzo mi przykro, że musisz przeżywać takie stresy i lęk :( Mam nadzieję, że po testach ryzyko spadnie i troche odetchniesz. Choć pewnie stres będzie do porodu. Na pewno maleństwo jest zdrowe :*

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline, ja też bym radziła amiopunkcję jednak...
    Macocha mojego męża ostatnio jak zaszła w ciążę to najpierw non stop ryczała, bo na samym początku zachorowała na półpaśca, a jak się wylizała to zaczęły się schody na prenatalnych... Lekarz powiedział po USG, że jest bardzo źle, byłī wyniki z krwi, też wysokie ryzyko, tułała się po lekarzach, nie zrobiła amio i do końca ciąży była przekonana, że nosi chore dziecko, a z małą było wszystko w porządku! Może poza tym, że miała cholernego zeza (teraz się okazuje, że ma baaardzo słaby wzrok i dlatego zezowała) i późno zaczęła chodzić. Moim zdaniem to wynik tego, że ta biedna kobita non stop była w tej ciąży zaryczana i nikt mi nie powie, że nie miało to wpływu na rozwój małej.. Dlatego dla świętego spokoju chyba warto to amio zrobić.

Nie wspomnę, że jak ostatnio gadałam z babcią męża (a wspominanej macochy - teściową) i mi wysadziła, że "po co to robić" jak jej mówiłam o USG genetycznym, bo "Renia nie bawiła się w takie bzdury" to się we mnie zagotowało. Bo biedna Renia przeżyła koszmar, o którym ona nawet nie ma pojęcia...

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • justa. Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka, same wyniki laboratoryjne niewiele mówią. Trzeba je najpierw przeliczyć na MOM, który ustala się w oparciu o Twój wynik i średnią dla konkretnego tygodnia i dnia ciąży ( na wyniku powinnaś mieć jaka jest mediana dla konkretnego ťgodnia ciąży). W oparciu o tak prześliczny wynik lekarz określa ryzyko.

Dreamy lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline trzymaj się. To nie jest aż taki zły wynik. Na pewno maleństwo będzie zdrowe :*
    A mogę zapytać, czy przy córce też robiłaś pappe?

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko w porządku tylko mamy ostatnio problemy z łącznościa i internetem. Do weekendu powinno już być ok. Internet mam w telefonie ale resztki pakietu i zostawiam na awaryjne sprawy.

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko w porządku tylko mamy ostatnio problemy z łącznościa i internetem. Do weekendu powinno już być ok. Internet mam w telefonie ale resztki pakietu i zostawiam na awaryjne sprawy.

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Dreamy Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Harmiah wrote:
    Kochana nie jesteś jedyna z takimi wynikami mi USG wyszło super NT 1.7 jest kość nosowa i prawidłowe przepływy a pappa mi skorygował a ryzyko zd na 1:197 samo białko pappa wyszło mi ok bo 0,98 MON ale cały wynik mi schrzaniła wysoka beta HCG bo mam powyzej 5 Mom. Byłam na konsultacji u bardzo dobrej Pani genetyk i powiedziała ze przy dobrym USG i białku pappa nie powinam mieć obaw i ze nie ma wskazań do amnio a HCG bywa zawyżone z bardzo różnych przyczyn. Mój gin twierdzi ze kilka % kobiet ma fizjologicznie zawyżona HCG aż do 18 tygodnia i tez nie kazał się martwić. Na początku się marywilam ale teraz jestem dobrej myśli. Znam przypadek taki ze po złych prenatalnych i złej Nifty urodziła się zdrowa dziewczynka.
    faktycznie to ryzyko jest większe ale
    Najważniejsze że skonsultowane z Panią genetyk. Na pewno wie co mówi. :)

Nasz okruszek
    IruBp2.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wierzymy ze pod sercem masz cale i zdrowe baby!;) a wyniki od 1:300 i ponizej dopiero sie zaczyna mowa o wysokim ryzyku wiec poki co jestes w tej "najlepszej" sytuacji. Mowie póki co bo pappa moze odwrocic to do gory nogami. Tak mi mowil moj lekarz tzn ja mialam ryzyko na edwardsa ale po pappie 1:979 i mi mowil ze od 1:300 zaczyna sie rozmowa. Jego dziecko zdrowe dzis juz 10letnie mialo 1:10 a wtedy medycyna nie byla tak rozwinięta. Glowa do gory!;)

16udvfxmplx8ab54.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście pisząc ze moze sie wszystko odwrocic do gory nogami i ze jestes w tej najlepszej sytuacji mialam na myski ze na lepsze sid zmieni . Tak napisałam bez pomyslunku ;)

16udvfxmplx8ab54.png
‹‹ 545 546 547 548 549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ