X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • miffy Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja83 wrote:
    A ja dzisiaj zaczęłam 17 tydzień i nie czuję dosłownie nic,żadnych ruchów czy kopnięć, no jedynie przelewanie się jelit :/

A bóle głowy ciągle mnie męczą, wymioty też, dzisiaj prawie cały dzień spędziłam w łóżku bo wymiotowałam jak kot a do tego okropny ból głowy, całej głowy a potem po bokach, niestety nie obeszło się bez tabletek :(

O rany, współczuję, że te wymioty Cię męczą aż do teraz... Bardzo jesteś osłabiona? Udało Ci się cokolwiek przybrać na wadze?

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jednak zmiana imienia będzie Janek :)

⚘Kwiatuszek, buka03 lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • ⚘Kwiatuszek Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    U nas jednak zmiana imienia będzie Janek :)
    Jeśli jednak nasza dziewczynka okaże się chłopcem to mąż wybrał właśnie imię Jan. :) więc popieram mocno wybór, choć mam nadzieję że nic nie urośnie naszej fasoli między nogami i bedzie parka w domku
    :)

zubii lubi tę wiadomość

f2w3rjjg6yok4fb8.png
    <3
  • zubii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ⚘Kwiatuszek wrote:
    Jeśli jednak nasza dziewczynka okaże się chłopcem to mąż wybrał właśnie imię Jan. :) więc popieram mocno wybór, choć mam nadzieję że nic nie urośnie naszej fasoli między nogami i bedzie parka w domku
    :)

Ponoć najczęściej pomyłki się zdarzają z chłopca na dziewczynkę bo u dziewczynki raczej nic nie wyrośnie :p u nas też będzie parka :) to jest w końcu te imię takie nasze wow :) bo Filip było po prostu ok i trochę na siłę.

⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooolcia :) wrote:
    Ja właśnie zarejestrowałam sie tam ale to jakiś formularz na próbki trzeba wypełnić czy po zarejestrowaniu się dostaje?

Karolcia trzeba sie zarejestrowac tzn wpisac swoje dane,adres itp wtedy dopiero wysylaja

010idqk3hkbcgs9f.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma mi po tygodniu wysłali z bebilonu.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto na tych stronkach sie zarejestrowac? Bo tak sie wlasnie zastanawiam...

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Warto na tych stronkach sie zarejestrowac? Bo tak sie wlasnie zastanawiam...

Z hippa fajne rzeczy wysyłają kupony do Rossmann a na kosmetyki, słoiczki itd. Z bebilonu kiedyś byla płyta z kołysanka mi instrumentalnymi itd.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Agaciora Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Agaciora daj znać jak po lekarzu. A te bóle dość mocne, że się zdecydowałaś pójść do lekarza?

Bóle nie były bardzo mocne, ale utrzymywały się od kilku dni. Zadzwoniłam do mojego lekarza, a on powiedział, że woli zobaczyć co się dzieje.
    Na usg i "samolociku" wszystko w porządku, mam zapisane dużo magnezu i trochę więcej leżeć. Dzidzia ma się dobrze i nadal jest Adą :)
    Staram się nie panikować i nie zastanawiać nad każdą dolegliwością, ale też nie jestem lekarzem i nie zawsze wyczuwam co jest w normie, a co powodem do niepokoju.
    No ale zobaczyłam dzięki temu moją córeczkę i już jestem spokojniejsza :))

Co do darmowych próbek to również dostałam z "kocyk sensoryczny" (jako kocyk to moze służyć krasnalom, bo to raczej kawałek materiały 10cmx10cm) i kartę kontrastową w takiej ładnej solidnej teczuszce. Otrzymałam również termofor z pestek wiśni :)
    W niedziele, jeśli będę się lepiej czuć to wybieram się na warsztaty w Poznaniu "Mama wie" więc mam nadzieje na peeełną torbę gadżetów :) - może to trochę obciachowe ale uwielbiam dostawać gratisy :D

zubii, buka03, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    A to Twoja pierwsza ciaza?
    Moja druga i moze dlatego mi juz gin powiedziala zebym zwrocila uwage na ruchy

Pierwsza, nie nastawiałam się na odczuwanie ruchów tak szybko, bo podobno za pierwszym razem czuje się później. Jednak wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, po prostu za pierwszym razem nie wie się jak to jest i ciężko odróżnić to od ruchu jelit. Jak sobie leżakowałam rano po przebudzeniu z ręką na brzuchu to zauważyłam, że jak pracują mi jelita to czuję na dłoni, że jakby pękają mi tam bąbelki powietrza i tworzą się nowe i tak w kółko, ale dwa razy był taki ciut inny ruch, którego nie dało wyczuć się ręką. Od tamtej pory wyczekuję, czasem się doczekiwałam czasem nie, ale tak podczas chodzenia, robienia czegoś innego nie było szans i mówiłam o tym lekarzowi. Powiedział, że będę czułą coraz częściej i wyraźniej i za tydzień - dwa powinnam czuć 2 ruchy na godzinę. A to, że tak wcześnie uzasadniał położeniem łożyska i moją sylwetką.

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • zubii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Bóle nie były bardzo mocne, ale utrzymywały się od kilku dni. Zadzwoniłam do mojego lekarza, a on powiedział, że woli zobaczyć co się dzieje.
    Na usg i "samolociku" wszystko w porządku, mam zapisane dużo magnezu i trochę więcej leżeć. Dzidzia ma się dobrze i nadal jest Adą :)
    Staram się nie panikować i nie zastanawiać nad każdą dolegliwością, ale też nie jestem lekarzem i nie zawsze wyczuwam co jest w normie, a co powodem do niepokoju.
    No ale zobaczyłam dzięki temu moją córeczkę i już jestem spokojniejsza :))

Co do darmowych próbek to również dostałam z "kocyk sensoryczny" (jako kocyk to moze służyć krasnalom, bo to raczej kawałek materiały 10cmx10cm) i kartę kontrastową w takiej ładnej solidnej teczuszce. Otrzymałam również termofor z pestek wiśni :)
    W niedziele, jeśli będę się lepiej czuć to wybieram się na warsztaty w Poznaniu "Mama wie" więc mam nadzieje na peeełną torbę gadżetów :) - może to trochę obciachowe ale uwielbiam dostawać gratisy :D

To super że wszystko ok ! Ja też biorę dodatkowo magnez bo mi twardnial brzuch.

Ja też uwielbiam próbki dzięki nim wiem co mi bardziej pasuje i co lepiej kupić :) a takie małe gratisy są mile :)

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Pierwsza, nie nastawiałam się na odczuwanie ruchów tak szybko, bo podobno za pierwszym razem czuje się później. Jednak wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, po prostu za pierwszym razem nie wie się jak to jest i ciężko odróżnić to od ruchu jelit. Jak sobie leżakowałam rano po przebudzeniu z ręką na brzuchu to zauważyłam, że jak pracują mi jelita to czuję na dłoni, że jakby pękają mi tam bąbelki powietrza i tworzą się nowe i tak w kółko, ale dwa razy był taki ciut inny ruch, którego nie dało wyczuć się ręką. Od tamtej pory wyczekuję, czasem się doczekiwałam czasem nie, ale tak podczas chodzenia, robienia czegoś innego nie było szans i mówiłam o tym lekarzowi. Powiedział, że będę czułą coraz częściej i wyraźniej i za tydzień - dwa powinnam czuć 2 ruchy na godzinę. A to, że tak wcześnie uzasadniał położeniem łożyska i moją sylwetką.

Moim zdaniem to nie ma znaczenia ja jestem od zawsze przy kości i w pierwszej ciąży miałam łożysko z przodu a ruchy czułam już od 16tc te wyraźne od 17 tc teraz mam z tyłu i wcześniej poczułam.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Maja83 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miffy do tej pory przytyłam 4kg,na początku jak nie miałam żadnych dolegliwości to miałam "ssanie" na wszystko i nie bolał mnie po jedzeniu żołądek i wtedy przytyłam,ale od drugiego mc mam wymioty i bóle głowy czasami nie do wytrzymania :( teraz wymiotuję rzadziej ale konkretniej,kilka dni mam super,że czuję się dobrze a potem kilka dni z wymiotami i bólem głowy :( mam tylko nadzieję że będzie lepiej.

• buka03 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiac nigdy nie liczylam ruchów xd synek wiercil sie na tyle intesywnie że nigdy nie przyszlo mi do glowy że czuje za malo ruchów, nawet jak lezalam przed porodem w szpitalu i kazali mi na kartce ruchy notowac to zapisywalam sobie kreseczki na chybił trafił przed wizyta bo młody i tak wiercil mi sie prawie caly czas :-O

zubii lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem szczuplutka i w pierwszej ciazy poczulam w 18 tyg a teraz od kilku dni mam juz pewnosc ze dzidziol puka☺

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja nie jesteś sama z wymiotami. Mi się jakiś czas temu uspokoiły ale znów wróciły
    Pojawiły się też bóle głowy co potęguje wymioty u mnie. Ja domyślam się że to od antyniotyków te wymioty, bo ciągle mi niedobrze po nich i jelita czuję mocniej, przez to tracę apetyt a pusty żołądek nasila mdłości... takie zamknięte koło
    Mam dość już lekarstw, od jutra dojdzie 3xnospa i 6xmagnez (przed amnio), nie wiem czy nie będę je szybciej zwracać niż się wchłoną

Wcześniej przytyłam, teraz jestem na minus 1kg

ckaidqk39a8l7x61.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o bóle głowy to próbowalyscie wiecej pić? Mi zwykle pomaga spora ilosc wody, pije ze 2 dni bardzo dużo, gorzej że wtedy chodze na siusiu co 20 min... mi zwykle to pomaga wiec nic lepszego nie potrafie doradzic...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 22:31

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka, Ja tak samo w pierwszej ciąży, nie liczyłam ruchów, bo gdybym miała to robić, to nic innego bym nie robiła, tylko liczyła. ;)
    Synuś ruszał się zawsze o określonych porach wtedy gdy ja się nie ruszałam i tyle. Pod koniec ciąży jak już nie miał miejsca i ruszał się mniej, to i tak jeśli chwilami nie czułam, to byłam w stanie się z nim komunikować i go skłonić do tego, żeby dał znak. ;)

buka03, zubii lubią tę wiadomość

• buka03 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że jesli chodzi o twardnuenue brzucha okolo 20 tyg to co lekarz to opinia, pamietam że niektóre dziewczyny brały konskie dawki magnezu, mi tez sie to w poprzedniej ciazy to zdarzalo dosc czesto ale gin uznal że to nie jest nic nipokojącego, nie bralam magnezu, czulam wtedy dysomfort ale nue byly bolesne, na ostatniej wizycie jakis mini skurcz mnie chwycil przy usg ale gin tez uznal że to normalka :-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • massa Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    massa a to bardzo coś niepokojącego te wybrzuszenia? parę razy może z 3-4 mi się zdarzyło teraz w ostatnim czasie zaobserwować taką kulkę.
    Brzuch w dole brzucha mnie często pobolewa, no ale tam wszystko rośnie więc się nie przejmowałam. A nie jestem z tych co panikują i co chwilę do lekarza chodzą.

Mówiłam lekarce o tych bólach to spytała się mnie czy mi brzuch twardnieje.. hm.. myslałam, że brzuch ciążowy jest twardy więc powiedziałam że nie wiem.
    Kazała mi brać magnez ale coś zapominam tego magnezu brać. Czego nie zapominam to tabletek na tarczycę rano i witamin w ciąży, a że ja jestem wrogiem tabletek a tym bardziej ich połykania chyba chodzi o to przede wszystkim(stają mi w gardle) więc o tym magnezie zawsze zapominam

Ja dokładnie myślałam tak samo, mialam twardy brzuch i myślałam, że to normalne i też z 4 razy tą kulkę. Po magnezie brzuch wrocił do normy, więc weź ten magnez, zobaczysz różnice :)
    Ja tez mam problem z połykaniem tabletek, a ten asmag to jest w ogóle tragedia.
    Ale daje radę, to ty tez się przyzwyczaisz :)

w4sqskjorh0yfkun.png
‹‹ 607 608 609 610 611 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ