X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi zazdro pogody, u nas jest okropnie brrr... znowu chodzimy w kurtkach zimowych :-(

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Bacardi zazdro pogody, u nas jest okropnie brrr... znowu chodzimy w kurtkach zimowych :-(
    buuuu ale może na majówkę chociaż trochę cieplej będzie, oby!

Znalazłam chyba wózek Roan Bass Soft + fotelik Maxi Cosi Pebble. Cena za zestaw 2330 ale zakładam że będzie już na dwójkę dzieciaczków. Macie jakieś opinie na jego temat? bo w necie jest raczej bardzo pozytywnie oceniany.

• Agaciora Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    buuuu ale może na majówkę chociaż trochę cieplej będzie, oby!

Znalazłam chyba wózek Roan Bass Soft + fotelik Maxi Cosi Pebble. Cena za zestaw 2330 ale zakładam że będzie już na dwójkę dzieciaczków. Macie jakieś opinie na jego temat? bo w necie jest raczej bardzo pozytywnie oceniany.

Bacardi to chyba również mój wybór :) Moja przyjaciółka bardzo go zachwalała, duża gondola - dziecko może się kulać (to jej słowa:)) i wykorzystuje go do spacerów po lesie. Wzięła kolor w szarościach i dzięki temu nawet po leśnych wyprawach nie wygląda źle. A mi dodatkowo podoba się opcja tych wszystkich kombinacji kolorystycznych - można wybierać, dobierać. No i cena też nie jest najgorsza. Tylko ja jeszcze go na żywo nie widziałam tzn. na mieście tak ale nie testowałam w sklepie.

Bacardi90 lubi tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że poranny spór po moim poście. Nie kłóćcie się dziewczynki kochane :)
    Chcę się też wypowiedzieć, i choć nie jestem lekarzem to mam jakąś wiedzę odnośnie zaburzeń neurologicznych.

Obniżone napięcie czy wzmożone powstaje na skutek przeróżnych czynników. Niekiedy dopiero przy samym porodzie. I nie życząc nikomu źle to jestem pewna, że i z tego forum niektóre dzieciaczki będą musiały być rehabilitowane z tego powodu.

Odnośnie fenoterolu i II trymestru - już wtedy wiedziałam, że tak naprawdę jest podawany w min. 24tc do max. 37 tc (zakładając poród o czasie). Wcześniej jako tako był zabroniony ze względu na słaby kształcący się układ nerwowy u dziecka. To dowodzi, że obalamy tezę dotyczącą zakazu brania leków w I trymestrze. Bo nawet tutaj lek dostępny ale w ograniczonym wieku ciąży. Ja brałam do końca, tzn. jeszcze byłam na pompie fenoterolowej w 36tc a już zaczął się poród, nie miałam nawet 48godz. odstępu. Nie mówię, że to miało wpływ, bo znajomi też brali ten lek i dzieciaczki całkiem zdrowe i odwrotnie, ciążą super przebiegała, nawet bez żadnej infekcji matki a z dzieciaczkami różnie jest.

Ktoś pisał o doświadczeniach na kobietach w ciąży, że tego się nie stosuje. Właśnie dlatego fenoterol został wycofany. Był stosowany chyba ok. 15-20 lat i dzieci, które się na nim wychowały są teraz osobami dorosłymi. Dopiero cały okres jednego pokolenia pomógł stwierdzić, że wywołuje skutki uboczne. W niektórych szpitalach (jak się teraz dowiedziałam) jest teraz podawany tylko w kroplówkach w ekstremalnych przypadkach ale NIE DŁUŻEJ niż 12 czy 24 godziny. Moje przeczucie jest takie, że za jakiś czas i Nospa będzie wycofywana bo wstępne badania są bardzo podobne, choć może na mniejszą skalę. Tylko tutaj, że to lek bez recepty, koncerny farmaceutyczne i polityka mają swoje prawa.

Może moje wypowiedzi też były nie do końca trafione, ale chciałam podkreślić, że nie uważam, że moje dziecko (6letnia córka) jest chora (choć mamy orzeczenie o niepełnosprawności). Zawsze mówię, że urodziła się poprostu z problemami i tyle. Rzeczywiście wad jest sporo i pewnie gdyby ją przebadać od stóp do głów to znalazłoby się jeszcze coś. Ale czy mamy szukać problemów na siłę? Nauczyło mnie to pokory. Niektórzy panikują z gorączką 38 stopni. I pewnie gdybym miała idealne dziecko też bym się przeraziła. My mieliśmy przez okres 2 lat co kilkutygodniowe gorączki w granicach 42 stopni bez żadnych objawów. Nie panikowałam, choć traciła wtedy już przytomność. Nie jadę z każdym kaszlem, wysypką, katarem bo u nas wiecznie coś i musiałabym być u lekarza co najmniej kilka razy w tygodniu. Bywaliśmy tak ale z powodu wizyt specjalistów, badań i do tego ciągła rehabilitacja. Chciałam by choć trochę dać jej normalne dzieciństwo i tam gdzie nie było potrzeby wizyt lekarskich nie jeździliśmy. Z czasem poznałam jej organizm i wiedziałam co jest groźne a co samo przejdzie po kilku dniach bez antybiotyków czy leków.

Ufff się rozpisałam - pierwszy raz jestem na kompie na forum :)

Jest dobrze :)

Aha cieszę się, że zrobiłam amniopunkcję. Teraz na usg wyszło kości udowe o 2 tyg. mniejsze. Niby nic nie znaczy ale w połączeniu z wątpliwą kością nosową i zwiększonym NT brzmi jak wyrok... pewnie do końca ciąży byłoby coś co nie dawało by mi spać. A tak czekam cierpliwie na wyniki z amnio i żadne inne "wieści" mnie nie zdenerwują :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, moje bobo tez upodobalo sobie lewa stronę, jak przyłoże dłoń to czuć wyraźną "kulke" .
    W poniedziałek mam USG może się dowiem kto tam mieszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2017, 12:12

74709jcgjiz14w6b.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza nie zazdroszczę złych przepływów bo to zawsze stres. Lekarz uspokoił, że jeszcze mają mieć prawo. Tego się trzymaj :) Po 30tc gdyby coś będziesz się martwić, choć wierzę i życzę by było wszystko dobrze. Teraz nie masz powodu do zamartwiania i tego się trzymaj! :)
    Nie wiem czy teraz dobrze kojarzę, ale chyba wtedy dziewczyny musiały być suplementowane większą dawką kwasów DHA, żeby dziecko było bardziej odżywione w przypadku hipotrofii, ale nie jestem pewna.

Aaaa co do hipotrofii.... waga jest tylko obliczana na podstawie długości i obwodów, a dziecko ma różną budowę. U nas ciągle na usg malutka była, szacowany poród z ok.2kg z hipotrofią, a urodziła się 2870. A chuda nie była. Po prostu nie miała brzuszka tylko płasko-wklęsły :) U nas bardzo dużo się pomylili wszyscy specjaliści.

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Iza nie zazdroszczę złych przepływów bo to zawsze stres. Lekarz uspokoił, że jeszcze mają mieć prawo. Tego się trzymaj :) Po 30tc gdyby coś będziesz się martwić, choć wierzę i życzę by było wszystko dobrze. Teraz nie masz powodu do zamartwiania i tego się trzymaj! :)
    Nie wiem czy teraz dobrze kojarzę, ale chyba wtedy dziewczyny musiały być suplementowane większą dawką kwasów DHA, żeby dziecko było bardziej odżywione w przypadku hipotrofii, ale nie jestem pewna.

Aaaa co do hipotrofii.... waga jest tylko obliczana na podstawie długości i obwodów, a dziecko ma różną budowę. U nas ciągle na usg malutka była, szacowany poród z ok.2kg z hipotrofią, a urodziła się 2870. A chuda nie była. Po prostu nie miała brzuszka tylko płasko-wklęsły :) U nas bardzo dużo się pomylili wszyscy specjaliści.

U nas było tak samo od 28tc miała mały brzuszek i ja miałam mały cały czas tylko słyszałam od lekarzy, że jak na ten tydzień to za mały brzuszek a córka urodziła się 12 dni po terminie z wagą 3kg i też taka uroda później był z niej mały klocek.

A mój synuś odzywa się najczęściej po prawej stronie na początku miesiąca się przekręcił czułam to i na drugi dzień na USG był właśnie odwrocony główka po prawej a nie jak zwykle lewej stronie.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Bacardi to chyba również mój wybór :) Moja przyjaciółka bardzo go zachwalała, duża gondola - dziecko może się kulać (to jej słowa:)) i wykorzystuje go do spacerów po lesie. Wzięła kolor w szarościach i dzięki temu nawet po leśnych wyprawach nie wygląda źle. A mi dodatkowo podoba się opcja tych wszystkich kombinacji kolorystycznych - można wybierać, dobierać. No i cena też nie jest najgorsza. Tylko ja jeszcze go na żywo nie widziałam tzn. na mieście tak ale nie testowałam w sklepie.
    o proszę :) to jak byś gdzieś widziała go w sklepie to daj znać bo u mnie może być trudno go wyhaczyć :/ ale opis i filmiki na YT i tak bardzo mnie przekonały.

Agaciora lubi tę wiadomość

• Agaciora Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem, że to tylko reklama (wyświetliła mi się przed innym filmem) ale ja się bardzo wzruszyłam, do łez.
    https://www.youtube.com/watch?v=wFGsLLFcS8Y

:*

Dreamy lubi tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Dziewczyny wiem, że to tylko reklama (wyświetliła mi się przed innym filmem) ale ja się bardzo wzruszyłam, do łez.

no i się poryczałam...

Agaciora, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

• Agaciora Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    o proszę :) to jak byś gdzieś widziała go w sklepie to daj znać bo u mnie może być trudno go wyhaczyć :/ ale opis i filmiki na YT i tak bardzo mnie przekonały.

Spójrz, na tej stronie można znaleźć miejsca gdzie jest możliwość by stacjonarnie zapoznać się z tym wózkiem :) http://www.roan.pl/dystrybutorzy.html

7u22s65gu3gutoef.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:

Piękne <3

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika czytałam na wątku amniopunkcji że też miałaś amnio.
    Bardzo krótko czekałaś na wyniki, miałaś Fisha czy w Czechach badają inną metodą niż w Pl że tak szybko? Cały kariotyp był badany czy tylko 3 podstawowe trisomie?

ckaidqk39a8l7x61.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po wizycie :) wszystko ok i bedzie raczej chłopak :)
    czyli bede miała drugiego synka :) bardzo sie ciesze :)

Cameline, Karolka12345, zubii, Bąbelek1980, buka03, baassiia, MrsKiss, Ja86, joaska1985, Karooolcia :), Bacardi90, Annie1981, Dreamy, aswalda, justa., nowamamusia, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie dziewczyny, moja 1 ciaza w ktora zaszlam w 1 cyklu staran I nie bralam lekow, bez zagrozenia, bez skurczy, wszystkie usg i wyniki badan idealne, porod SN bez komplikacji, a tez mialam spore problemy z dzieckiem po porodzie. Miala niemowlecy niedorozwoj ukl. pokarmowego co powodowalo silny refluks. To jest oczywiscie genetyczne, takze nigdy nie wiemy co bedzie. Teraz choc nie boje sie problemow z ciaza, to boje sie powtorki w tych pierwszych miesiecy. Codziennie o tym mysle I oprocz mega radosci to sie boje, ze nie dam rady drugi raz psychicznie I fizycznie tego cierpienia dziecka znosic.

Teraz corka jest mozna powiedziec zdrowa pomijajac alergie itp. Ale to dieta I jest dobrze.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia też mieliśmy silny refluks i wcale nie skończył się wraz z przyjmowaniem stałych pokarmów. Zresztą nawet dziś - 6 lat - gdy organizm osłabiony potrafi "ulać".
    Nigdy nie słyszałam by było to genetyczne czy dziedziczne. Zawsze nam mówili że to niedojrzałość układu pokarmowego. Dużo dzieci ma refluks a rodzeństwo bez problemowo wcina jedzonko.
    Dziewczyny nie martwy się na zapas póki rzeczywiście nie ma problemu :) na pewno każda z nad się czegoś boi, czy to w ciąży czy po porodzie, a tym bardziej kiedy ma złe doświadczenia.
    Odpychamy złe myśli i cieszymy się dzieciątkiem :)

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Spójrz, na tej stronie można znaleźć miejsca gdzie jest możliwość by stacjonarnie zapoznać się z tym wózkiem :) http://www.roan.pl/dystrybutorzy.html
    o super dzięki, są dwa sklepy to może w którymś znajdę

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki wrote:
    Annie ja też czuje Jerzyka bardzo nisko ale ma to też związek z tym, że póki co lezy on poprzecznie, plecami w stronę pępka więc kopie mnie w podbrzusze. Przynajmniej tak tlumaczyl lekarz na usg. Poza tym, nie jestem przekonana czy my kobiety cieżarne potrafimy sobie wymacać dno macicy, ono jest w koncu otoczone inymi narzadami teraz.
    Mój dzidziuś leży tak samo.
    Mi w 12 tc nad spojeniem lonowym zrobiła się taka poprzeczna wypuklosc. Uznałam, że jest to dno macicy, bo podobno wtedy się ujawnia. Tyle, że niewiele się podnosi i się martwię.
    Może ja coś mylę i faktycznie dno macicy jest gdzieś indziej.
    Wizytę będę miała na USG polowkowym 12 maja to się zapytam.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Basia też mieliśmy silny refluks i wcale nie skończył się wraz z przyjmowaniem stałych pokarmów. Zresztą nawet dziś - 6 lat - gdy organizm osłabiony potrafi "ulać".
    Nigdy nie słyszałam by było to genetyczne czy dziedziczne. Zawsze nam mówili że to niedojrzałość układu pokarmowego. Dużo dzieci ma refluks a rodzeństwo bez problemowo wcina jedzonko.
    Dziewczyny nie martwy się na zapas póki rzeczywiście nie ma problemu :) na pewno każda z nad się czegoś boi, czy to w ciąży czy po porodzie, a tym bardziej kiedy ma złe doświadczenia.
    Odpychamy złe myśli i cieszymy się dzieciątkiem :)
    Tak bo to anatomia - jakas tam konkretna budowa ukl. pokarmowego, druga spraw dzieci ze slabszym napieciem miesniowym moga miec ten problem nasilony - brak odpowiedniego napiecia zwieracza przelyku. Mojej do tej pory cos potrafi tez cofnac I polyka no I te czkawki, to zostalo.

Sa niemowlaki tzw szczesliwe ulewacze I jest ich dosc sporo, moja szczesliwa.nie byla :/ problemy z jedzeniem, ogromny niepokoj, niespokojny ciagle przerywany sen itp itd. Moja na szczescie nie miala bezdechow tylko krztuszenia przy ssaniu z ktorymi jakos sobie radzila.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:

Też się popłakałam! super:)

dno macicy w poszczególnych miesiącach:)

https://2.bp.blogspot.com/-uz0YU_A6nQY/V4_tBjFE-4I/AAAAAAAAAbw/ZeaAPe1I1GYWbfGn_cphdvcUHwys6KGsgCLcB/s1600/665279%252Cindex_html_1a44d5f4.jpg

ja bez problemu ogarniam gdzie mi się macica kończy, bo jestem meeega chuda i jak to Pani doktor powiedziała "u Pani ten powiększający się brzuch to w sumie sama macica wystaje"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2017, 15:26

Bacardi90 lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
‹‹ 649 650 651 652 653 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ