X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi zazdro pogody, u nas jest okropnie brrr... znowu chodzimy w kurtkach zimowych :-(

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Bacardi zazdro pogody, u nas jest okropnie brrr... znowu chodzimy w kurtkach zimowych :-(
    buuuu ale może na majówkę chociaż trochę cieplej będzie, oby!

Znalazłam chyba wózek Roan Bass Soft + fotelik Maxi Cosi Pebble. Cena za zestaw 2330 ale zakładam że będzie już na dwójkę dzieciaczków. Macie jakieś opinie na jego temat? bo w necie jest raczej bardzo pozytywnie oceniany.

• Agaciora Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    buuuu ale może na majówkę chociaż trochę cieplej będzie, oby!

Znalazłam chyba wózek Roan Bass Soft + fotelik Maxi Cosi Pebble. Cena za zestaw 2330 ale zakładam że będzie już na dwójkę dzieciaczków. Macie jakieś opinie na jego temat? bo w necie jest raczej bardzo pozytywnie oceniany.

Bacardi to chyba również mój wybór :) Moja przyjaciółka bardzo go zachwalała, duża gondola - dziecko może się kulać (to jej słowa:)) i wykorzystuje go do spacerów po lesie. Wzięła kolor w szarościach i dzięki temu nawet po leśnych wyprawach nie wygląda źle. A mi dodatkowo podoba się opcja tych wszystkich kombinacji kolorystycznych - można wybierać, dobierać. No i cena też nie jest najgorsza. Tylko ja jeszcze go na żywo nie widziałam tzn. na mieście tak ale nie testowałam w sklepie.

Bacardi90 lubi tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że poranny spór po moim poście. Nie kłóćcie się dziewczynki kochane :)
    Chcę się też wypowiedzieć, i choć nie jestem lekarzem to mam jakąś wiedzę odnośnie zaburzeń neurologicznych.

Obniżone napięcie czy wzmożone powstaje na skutek przeróżnych czynników. Niekiedy dopiero przy samym porodzie. I nie życząc nikomu źle to jestem pewna, że i z tego forum niektóre dzieciaczki będą musiały być rehabilitowane z tego powodu.

Odnośnie fenoterolu i II trymestru - już wtedy wiedziałam, że tak naprawdę jest podawany w min. 24tc do max. 37 tc (zakładając poród o czasie). Wcześniej jako tako był zabroniony ze względu na słaby kształcący się układ nerwowy u dziecka. To dowodzi, że obalamy tezę dotyczącą zakazu brania leków w I trymestrze. Bo nawet tutaj lek dostępny ale w ograniczonym wieku ciąży. Ja brałam do końca, tzn. jeszcze byłam na pompie fenoterolowej w 36tc a już zaczął się poród, nie miałam nawet 48godz. odstępu. Nie mówię, że to miało wpływ, bo znajomi też brali ten lek i dzieciaczki całkiem zdrowe i odwrotnie, ciążą super przebiegała, nawet bez żadnej infekcji matki a z dzieciaczkami różnie jest.

Ktoś pisał o doświadczeniach na kobietach w ciąży, że tego się nie stosuje. Właśnie dlatego fenoterol został wycofany. Był stosowany chyba ok. 15-20 lat i dzieci, które się na nim wychowały są teraz osobami dorosłymi. Dopiero cały okres jednego pokolenia pomógł stwierdzić, że wywołuje skutki uboczne. W niektórych szpitalach (jak się teraz dowiedziałam) jest teraz podawany tylko w kroplówkach w ekstremalnych przypadkach ale NIE DŁUŻEJ niż 12 czy 24 godziny. Moje przeczucie jest takie, że za jakiś czas i Nospa będzie wycofywana bo wstępne badania są bardzo podobne, choć może na mniejszą skalę. Tylko tutaj, że to lek bez recepty, koncerny farmaceutyczne i polityka mają swoje prawa.

Może moje wypowiedzi też były nie do końca trafione, ale chciałam podkreślić, że nie uważam, że moje dziecko (6letnia córka) jest chora (choć mamy orzeczenie o niepełnosprawności). Zawsze mówię, że urodziła się poprostu z problemami i tyle. Rzeczywiście wad jest sporo i pewnie gdyby ją przebadać od stóp do głów to znalazłoby się jeszcze coś. Ale czy mamy szukać problemów na siłę? Nauczyło mnie to pokory. Niektórzy panikują z gorączką 38 stopni. I pewnie gdybym miała idealne dziecko też bym się przeraziła. My mieliśmy przez okres 2 lat co kilkutygodniowe gorączki w granicach 42 stopni bez żadnych objawów. Nie panikowałam, choć traciła wtedy już przytomność. Nie jadę z każdym kaszlem, wysypką, katarem bo u nas wiecznie coś i musiałabym być u lekarza co najmniej kilka razy w tygodniu. Bywaliśmy tak ale z powodu wizyt specjalistów, badań i do tego ciągła rehabilitacja. Chciałam by choć trochę dać jej normalne dzieciństwo i tam gdzie nie było potrzeby wizyt lekarskich nie jeździliśmy. Z czasem poznałam jej organizm i wiedziałam co jest groźne a co samo przejdzie po kilku dniach bez antybiotyków czy leków.

Ufff się rozpisałam - pierwszy raz jestem na kompie na forum :)

Jest dobrze :)

Aha cieszę się, że zrobiłam amniopunkcję. Teraz na usg wyszło kości udowe o 2 tyg. mniejsze. Niby nic nie znaczy ale w połączeniu z wątpliwą kością nosową i zwiększonym NT brzmi jak wyrok... pewnie do końca ciąży byłoby coś co nie dawało by mi spać. A tak czekam cierpliwie na wyniki z amnio i żadne inne "wieści" mnie nie zdenerwują :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, moje bobo tez upodobalo sobie lewa stronę, jak przyłoże dłoń to czuć wyraźną "kulke" .
    W poniedziałek mam USG może się dowiem kto tam mieszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2017, 12:12

74709jcgjiz14w6b.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza nie zazdroszczę złych przepływów bo to zawsze stres. Lekarz uspokoił, że jeszcze mają mieć prawo. Tego się trzymaj :) Po 30tc gdyby coś będziesz się martwić, choć wierzę i życzę by było wszystko dobrze. Teraz nie masz powodu do zamartwiania i tego się trzymaj! :)
    Nie wiem czy teraz dobrze kojarzę, ale chyba wtedy dziewczyny musiały być suplementowane większą dawką kwasów DHA, żeby dziecko było bardziej odżywione w przypadku hipotrofii, ale nie jestem pewna.

Aaaa co do hipotrofii.... waga jest tylko obliczana na podstawie długości i obwodów, a dziecko ma różną budowę. U nas ciągle na usg malutka była, szacowany poród z ok.2kg z hipotrofią, a urodziła się 2870. A chuda nie była. Po prostu nie miała brzuszka tylko płasko-wklęsły :) U nas bardzo dużo się pomylili wszyscy specjaliści.

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Iza nie zazdroszczę złych przepływów bo to zawsze stres. Lekarz uspokoił, że jeszcze mają mieć prawo. Tego się trzymaj :) Po 30tc gdyby coś będziesz się martwić, choć wierzę i życzę by było wszystko dobrze. Teraz nie masz powodu do zamartwiania i tego się trzymaj! :)
    Nie wiem czy teraz dobrze kojarzę, ale chyba wtedy dziewczyny musiały być suplementowane większą dawką kwasów DHA, żeby dziecko było bardziej odżywione w przypadku hipotrofii, ale nie jestem pewna.

Aaaa co do hipotrofii.... waga jest tylko obliczana na podstawie długości i obwodów, a dziecko ma różną budowę. U nas ciągle na usg malutka była, szacowany poród z ok.2kg z hipotrofią, a urodziła się 2870. A chuda nie była. Po prostu nie miała brzuszka tylko płasko-wklęsły :) U nas bardzo dużo się pomylili wszyscy specjaliści.

U nas było tak samo od 28tc miała mały brzuszek i ja miałam mały cały czas tylko słyszałam od lekarzy, że jak na ten tydzień to za mały brzuszek a córka urodziła się 12 dni po terminie z wagą 3kg i też taka uroda później był z niej mały klocek.

A mój synuś odzywa się najczęściej po prawej stronie na początku miesiąca się przekręcił czułam to i na drugi dzień na USG był właśnie odwrocony główka po prawej a nie jak zwykle lewej stronie.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Bacardi to chyba również mój wybór :) Moja przyjaciółka bardzo go zachwalała, duża gondola - dziecko może się kulać (to jej słowa:)) i wykorzystuje go do spacerów po lesie. Wzięła kolor w szarościach i dzięki temu nawet po leśnych wyprawach nie wygląda źle. A mi dodatkowo podoba się opcja tych wszystkich kombinacji kolorystycznych - można wybierać, dobierać. No i cena też nie jest najgorsza. Tylko ja jeszcze go na żywo nie widziałam tzn. na mieście tak ale nie testowałam w sklepie.
    o proszę :) to jak byś gdzieś widziała go w sklepie to daj znać bo u mnie może być trudno go wyhaczyć :/ ale opis i filmiki na YT i tak bardzo mnie przekonały.

Agaciora lubi tę wiadomość

• Agaciora Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiem, że to tylko reklama (wyświetliła mi się przed innym filmem) ale ja się bardzo wzruszyłam, do łez.
    https://www.youtube.com/watch?v=wFGsLLFcS8Y

:*

Dreamy lubi tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Dziewczyny wiem, że to tylko reklama (wyświetliła mi się przed innym filmem) ale ja się bardzo wzruszyłam, do łez.

no i się poryczałam...

Agaciora, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

• Agaciora Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    o proszę :) to jak byś gdzieś widziała go w sklepie to daj znać bo u mnie może być trudno go wyhaczyć :/ ale opis i filmiki na YT i tak bardzo mnie przekonały.

Spójrz, na tej stronie można znaleźć miejsca gdzie jest możliwość by stacjonarnie zapoznać się z tym wózkiem :) http://www.roan.pl/dystrybutorzy.html

7u22s65gu3gutoef.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:

Piękne <3

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika czytałam na wątku amniopunkcji że też miałaś amnio.
    Bardzo krótko czekałaś na wyniki, miałaś Fisha czy w Czechach badają inną metodą niż w Pl że tak szybko? Cały kariotyp był badany czy tylko 3 podstawowe trisomie?

ckaidqk39a8l7x61.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po wizycie :) wszystko ok i bedzie raczej chłopak :)
    czyli bede miała drugiego synka :) bardzo sie ciesze :)

Cameline, Karolka12345, zubii, Bąbelek1980, buka03, baassiia, MrsKiss, Ja86, joaska1985, Karooolcia :), Bacardi90, Annie1981, Dreamy, aswalda, justa., nowamamusia, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie dziewczyny, moja 1 ciaza w ktora zaszlam w 1 cyklu staran I nie bralam lekow, bez zagrozenia, bez skurczy, wszystkie usg i wyniki badan idealne, porod SN bez komplikacji, a tez mialam spore problemy z dzieckiem po porodzie. Miala niemowlecy niedorozwoj ukl. pokarmowego co powodowalo silny refluks. To jest oczywiscie genetyczne, takze nigdy nie wiemy co bedzie. Teraz choc nie boje sie problemow z ciaza, to boje sie powtorki w tych pierwszych miesiecy. Codziennie o tym mysle I oprocz mega radosci to sie boje, ze nie dam rady drugi raz psychicznie I fizycznie tego cierpienia dziecka znosic.

Teraz corka jest mozna powiedziec zdrowa pomijajac alergie itp. Ale to dieta I jest dobrze.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia też mieliśmy silny refluks i wcale nie skończył się wraz z przyjmowaniem stałych pokarmów. Zresztą nawet dziś - 6 lat - gdy organizm osłabiony potrafi "ulać".
    Nigdy nie słyszałam by było to genetyczne czy dziedziczne. Zawsze nam mówili że to niedojrzałość układu pokarmowego. Dużo dzieci ma refluks a rodzeństwo bez problemowo wcina jedzonko.
    Dziewczyny nie martwy się na zapas póki rzeczywiście nie ma problemu :) na pewno każda z nad się czegoś boi, czy to w ciąży czy po porodzie, a tym bardziej kiedy ma złe doświadczenia.
    Odpychamy złe myśli i cieszymy się dzieciątkiem :)

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:
    Spójrz, na tej stronie można znaleźć miejsca gdzie jest możliwość by stacjonarnie zapoznać się z tym wózkiem :) http://www.roan.pl/dystrybutorzy.html
    o super dzięki, są dwa sklepy to może w którymś znajdę

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki wrote:
    Annie ja też czuje Jerzyka bardzo nisko ale ma to też związek z tym, że póki co lezy on poprzecznie, plecami w stronę pępka więc kopie mnie w podbrzusze. Przynajmniej tak tlumaczyl lekarz na usg. Poza tym, nie jestem przekonana czy my kobiety cieżarne potrafimy sobie wymacać dno macicy, ono jest w koncu otoczone inymi narzadami teraz.
    Mój dzidziuś leży tak samo.
    Mi w 12 tc nad spojeniem lonowym zrobiła się taka poprzeczna wypuklosc. Uznałam, że jest to dno macicy, bo podobno wtedy się ujawnia. Tyle, że niewiele się podnosi i się martwię.
    Może ja coś mylę i faktycznie dno macicy jest gdzieś indziej.
    Wizytę będę miała na USG polowkowym 12 maja to się zapytam.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Basia też mieliśmy silny refluks i wcale nie skończył się wraz z przyjmowaniem stałych pokarmów. Zresztą nawet dziś - 6 lat - gdy organizm osłabiony potrafi "ulać".
    Nigdy nie słyszałam by było to genetyczne czy dziedziczne. Zawsze nam mówili że to niedojrzałość układu pokarmowego. Dużo dzieci ma refluks a rodzeństwo bez problemowo wcina jedzonko.
    Dziewczyny nie martwy się na zapas póki rzeczywiście nie ma problemu :) na pewno każda z nad się czegoś boi, czy to w ciąży czy po porodzie, a tym bardziej kiedy ma złe doświadczenia.
    Odpychamy złe myśli i cieszymy się dzieciątkiem :)
    Tak bo to anatomia - jakas tam konkretna budowa ukl. pokarmowego, druga spraw dzieci ze slabszym napieciem miesniowym moga miec ten problem nasilony - brak odpowiedniego napiecia zwieracza przelyku. Mojej do tej pory cos potrafi tez cofnac I polyka no I te czkawki, to zostalo.

Sa niemowlaki tzw szczesliwe ulewacze I jest ich dosc sporo, moja szczesliwa.nie byla :/ problemy z jedzeniem, ogromny niepokoj, niespokojny ciagle przerywany sen itp itd. Moja na szczescie nie miala bezdechow tylko krztuszenia przy ssaniu z ktorymi jakos sobie radzila.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaciora wrote:

Też się popłakałam! super:)

dno macicy w poszczególnych miesiącach:)

https://2.bp.blogspot.com/-uz0YU_A6nQY/V4_tBjFE-4I/AAAAAAAAAbw/ZeaAPe1I1GYWbfGn_cphdvcUHwys6KGsgCLcB/s1600/665279%252Cindex_html_1a44d5f4.jpg

ja bez problemu ogarniam gdzie mi się macica kończy, bo jestem meeega chuda i jak to Pani doktor powiedziała "u Pani ten powiększający się brzuch to w sumie sama macica wystaje"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2017, 15:26

Bacardi90 lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
‹‹ 649 650 651 652 653 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ