X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brave wrote:
    Hej dziewczyny!Widzę,że macie coraz piękniejsze brzuszki :)
    Mkl tak się martwiłaś,że nie kopie a teraz cały dzień harcuje :)
    Moja czasem kopie cały dzień,że czekam aż przestanie,czasem tylko się wierci i wtedy się stresuję czy wszystko jest ok...babie w ciąży nie dogodzisz ;)
    Przedwczoraj byłam poodbierać w DM i Rossmannie prezenty (w dm szal do karmienia,w Ross.kosmetyczka i kilka próbek) przy okazji kupiłam już pierwsze pampersy itp :) z tych emocji nie mogłam później do 2 w nocy spać :p
    Mam pytanko do was,powoli kończymy kupować rzeczy z wyprawki i utknęłam na karuzeli do łóżeczka.Bardzo mi się podoba Tinylove Safari(leżaczek też mamy tej firmy),ale nie jestem pewna czy 40 e za karuzelkę to nie przesada,zresztą nawet używane trzymają cenę...Macie jakieś typy?Może jakieś zamienniki?Mogą być nawet dostępne tylko w PL,za 2 tyg jedziemy na komunię i zostaniemy tydzień.

Brave ja po Jaśku mam taką:

http://allegro.pl/fisher-price-karuzela-rainforest-pilot-k3799-24h-i6791277064.html

Kupowałam używaną ;)

Świetnie zdała egzamin, super melodyjki, przykuwała uwagę Jaśka.

Brave lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziewczyny tez miały Fisher price - rainforest. Świetnie zdala egzamin. Później odkrecony był pałąk i usypialy przy muzyce. Nie spodziewałam się ze jednak kiedyś będę chciała jeszcze maluszka i wydałam ja :) teraz chce kupić Fisher price taka z misiami i projektorem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 09:21

Brave lubi tę wiadomość

74709jcgjiz14w6b.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka wrote:
    A to ryzyko 1:1500 masz z pappa czy tylko samo usg?

Lunka, to wynik z USG z drugich prenatalnych.

f2wl4z17q60magcw.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shelby* wrote:
    Moje dziewczyny tez miały Fisher price - rainforest. Świetnie zdala egzamin. Później odkrecony był pałąk i usypialy przy muzyce. Nie spodziewałam się ze jednak kiedyś będę chciała jeszcze maluszka i wydałam ja :) teraz chce kupić Fisher price taka z misiami i projektorem.

Jeśli masz na myśli tę https://babynet.pl/fisher-price-karuzela-z-misiami-na-pilota-z-projektorem-c0108-p-6594.html to ja jej zdecydowanie nie polecam. Mialam ją przy córce i teraz chce się jej pozbyć i kupić coś innego, myśle o Tiny Love.
    Ta Fisher price ma fatalne, niestabilne mocowanie (mąz musiał kombinowac dodatkowy uchwyt, zeby byla nieruchoma), melodyjki króciutkie, co chwile musiałam ją ponownie włączać :/ Dla mnie mega bubel.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to dzień dobry w piątek Ciężarówki! ;)
    Antek w końcu od kilku dni daje o sobie znać i wiem, że nie mogę teraz pomylić tego z czymś innym :) :) :)
    Dzisiaj bierzemy udział w warsztatach: "Mamo, to ja", zobaczymy co nowego się dowiemy. Miłego dnia!

Lunka, Brave, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

f2wl4z17q60magcw.png
  • Kina Koleżanka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Oj dawno mnie nie było. Ale z macie fajne brzuszki. U mnie jeszcze maly. Obecnie 21tydzien. Jestem po polowkowych. Najprawdopodobniej będziemy mieli dziewczynkę.
    Samo badanie nie wykazało nieprawidłowości, choć mam wrażenie, że nie było super dokładne. Opis mnie nie zadowala... bo to wydrukiwszystko w j. Angielskim. Żebym wiedziała zrobiłabym je gdzie indziej.
    Moja szyjka niby ponad 3cm ale i tak coś z nią nie tak.. ułożenie czy coś.. opisu brak. Muszę dużo odpoczywać. Także jestem rozczarowana wizyta..

• ew101 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, gratuluje wszystkim pozytywnych wizyt i wieści :)

jak u Was pogoda ?
    tu ciągle brzydko i pochmurno,

ja dziś byłam w labie bo musiałam powtórzyć badanie na przeciwciała, bo ostatnio coś nie wyszło i dostałam kartkę żeby ponownie się zgłosić i cała jestem już w nerwach, że wyjdzie coś nie tak

co do wózka to ja miałam taki zwykły, to właśnie mi brakowało tej możliwości, by dziecko było w moją stronę i później zmieniłam wózek na taki, żeby móc ją widzieć ;)
    teraz też będę na taki polować, ale jeszcze nie patrzyłam za bardzo

za to patrzyłam na łóżeczka i przypadkiem trafiłam na coś takiego: https://bobomio.pl/memola-2, no szkoda tylko że tyle kosztuje ;)

Stdqp2.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ew101 wrote:
    Cześć dziewczyny, gratuluje wszystkim pozytywnych wizyt i wieści :)

jak u Was pogoda ?
    tu ciągle brzydko i pochmurno,

ja dziś byłam w labie bo musiałam powtórzyć badanie na przeciwciała, bo ostatnio coś nie wyszło i dostałam kartkę żeby ponownie się zgłosić i cała jestem już w nerwach, że wyjdzie coś nie tak

co do wózka to ja miałam taki zwykły, to właśnie mi brakowało tej możliwości, by dziecko było w moją stronę i później zmieniłam wózek na taki, żeby móc ją widzieć ;)
    teraz też będę na taki polować, ale jeszcze nie patrzyłam za bardzo

za to patrzyłam na łóżeczka i przypadkiem trafiłam na coś takiego: https://bobomio.pl/memola-2, no szkoda tylko że tyle kosztuje ;)
    Nie przejmuj sie za bardzo badaniami na zapas bo czasem jest tak, ze uszkodzi sie probka w wirowce albo laborant popelni jakis błąd.

zubii, ew101, Gabrysia84 lubią tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryzyko 1:1500 to bardzo niskie. Pamiętajcie że do statystyki czołowy wynik pochodzi z wieku.

Jako że jestem trochę w temacie odnośnie usg prenatalbych, pappa i dalszych zaleceń czy chorób to napiszę - od złych prenatalnych przehrzałam kolka tysięcy stron forum, przeczytałam artykuły z prac medycznych, prace badawcze z habilitacji...

Ryzyko pośrednie nie jest wskazaniem do echa serca. Oczywiscie moze zrobic go kazdy bo to prywatnie.
    Zaleceniem do echa jest podwyższone NT, które może wskazywać wady genetyczne albo choroby serca, ale może zupełnie nic nie oznaczać.

Nt powyżej 2,6 należy się Wam skierowanie i badanie echa serca jest za darmo. Skierowanie może wystawić tylko i wyłącznie lekarz ginekolog z NFZ. Ja mimo podwyzszonego nt i objecia programem badan prenatalnych w zwiazku z amniopunkcją skierowania nie otrzymałam, stwierdził że jeśli po połówkowych wyjdzie ciś podejrzanego to wtedy skierowanie na echo. Wiem ze mi sie nalezy a trudno to wyegzekwowac bo koszty nie sa małe.

W Polsce jest 3 wybitnych specjalistów od echa serca płodu, tam kolejki długie i koszt ok. 400-450 zł. Samo echo trwa ok.40 min.

Odnosnie pisredniego ryzyka z usg z genetycznych to nieco sie pokrywa z nt, bo na ryzyko wplywa właśnie podwyzszone nt i złe przepływy, a to one mogą świadczyć o ewentualnych chorobach serca. Jednak za same złe przepływy skierowanie się nie należy a tylko i wyłącznie wysokie NT.

⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I poprawnie wykonane echo serca płodu powinno być w czasue jak genetyczne gdyż później żebra zarastają i serce mniej widoczne.
    Oczywiście gdy jest potrzeba wykonuje sie echo do konca ciąży, ale wtedy przy polowjowych jest najbardziej widoczne serce.

I jeszcze propo chorob serca, są 2 wady serca śmiertelne, ktorych niestety nie da się wychwycić nawet przy echu. Chodzi o zderzenie noworodka z powietrzem, jakas reakcja na tlen. To baaaardzo rzadkie schorzenie.
    Nawet nie wiem jakie badania zrobimy w ciazy zawsze istnieje jakies ryzyko chorob, nie da sie qszystkiego zdiagnozowac niestety.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • weal Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:
    Weal, napisz coś więcej na temat Kopernika, proszę. Zamierzam tam rodzic (mam tam lekarzy) i ciekawią mnie wiarygodne opinie. Pracujesz tam może?

Poruszyłaś ważny temat posiewów. Mnie mój gin ostatnio drugi raz pobierał wymazy na bakterie tlenowe, beztlenowe i mykologiczny, ale one chyba nie obejmują bakterii atypowych jak mycoplasma, ureaplasma czy chlamydia... Wybieram się na Sławkowska, żeby zrobić dodatkowy wymaz. Tez tam robiłaś?
    Ja mam ostatnio schizę na punkcie sączących się wód przez duża ilość bezbarwnej wodnistej wydzielony. Mój gin sprawdza na wizytach pH wydzieliny i ilość wód płodowych (podobnie było w ambulatorium), ale ten temat mnie meczy niebywale...Chce kupić wkładki Clearblue do sprawdzania, czy nie ma wycieku płynu owodniowego.

Co do granicy przezywalnosci maluszków - ostatnio dowiedziałam się w ambulatorium, ze przesunięto granicę z 24. na 22. (!) tydzień. Te maleństwa, które ogladalas to pewnie z 23-25 tygodnia, sadzać po wadze? Dużo takich kruszynek jest na oddziale?

Spędziłam tam na oddziale położniczym ok.2 miesięcy, moje koleżanki na oddziałach Patologii ciąży, mialam tam też dużo zajęć klinicznych,bo to szpital Uniwersytecki. Są tam naprawde ŚWIETNI lekarze, znam większość z tych, którzy tam pracują, sama prowadzę ciąże u dr. Sus-Urban która tam pracuje. Położne,pielęgniarki- też fajne babeczki. Byłam tam raz na CC i kilka razy na PN i wydaje mi się, że warunki naprawdę są komfortowe. To też zależy na co kto patrzy- ja np. od tego w jakich super warunkach będę rodzić przekładam to, że na miejscu mam super specjalistów, oraz to, że piętro wyżej odpukać jest najlepsza w krakowie Neonatologia. Miałam też niestety okazje korzystać raz z SORU ginekologicznego gdzie zostałam naprawde po 3 minutach przyjęta ( DZIEWCZYNY Z KRAKOWA JAK COS SIE DZIEJE Z CIĄŻĄ TO PROSTO NA KOPERNIKA 23 !! bo wiem,ze wiele jedzie na zwykłe SORY, CUMRIK i niestety siedzi tam godzinami niepotrzebnie ! od tego jest specjalny SOR GINEKOLOGICZNY gdzie od razu Was przyjmą:) ) Z takich wewnętrznych rzeczy wczoraj oglądałam raporty epidemiologiczne tego szpitala ( neonatologia i położnictwo) i naprawdę bardzo pilnują tam spraw epidemiologicznych. Nawet pielęgniarka epidemiologiczna mówiła nam że lekarze tej kliniki są szczególnie uczuleni na sprawy zakażeń. Jedyny problem jest taki, że jest to jednak szpital o najwyższym stopniu referencyjności i z założenia powinny być przyjmowane tam pacjentki z komplikacjami, natomiast jeśli masz lekarza prowadzącego, który tam pracuje na 99% możesz tam spokojnie rodzić, chyba, że będzie jakis wysyp powikłanych ciąż i nie będzie miejsca.

Co do maluszków- najmniejszy, który przeżył urodził się w 22+5 tc. Widziałam nawet albumy ze zdjęciami, ale położne mówiły, że to naprawdę ogromny cud.
    Co do badań to robie je na SŁawkowskiej, bo w Krakowie to chyba najlepszy ( i najtańszy ) punkt mikrobiologiczny. Niestety takie posiewy na NFZ i biocenoza nie wykrywają Ureoplasmy,Mycoplasmy, Chlamydii czy nawet czasem E.Coli:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 10:58

• Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam skierowanie na echo serca Małej (w 30.tc) na NFZ z racji cukrzycy ciążowej.

Kociarra lubi tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • anet90 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja . Od dobrego tygodnia czuje MAŁEGO codziennie . Najbardziej aktywny jest od godziny 21 . wczoraj byłam na usg . Przez 3 tygodnie nic nie odpadło,wręcz było widać wyraźniej,że to Mieszko mieszka. 15 mają mam badanie polowkowe u profesora w poznaniu . Czytałam same super opinie . Co chwila chodzę siusiu, przy prostych czynnościach łapie mnie zadyszka. Brzuch już widać,że to ciążowy a nie sadelko (mam nadzieję! ;) zaczęły mi Krosty wychodzić na twarzy i plecach . I to takie konkretne

f2w3rjjg2qu7b2qf.png

qq873e5ekqw6f851.png
  • Agaciora Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Chciałam Wam podrzucić link do sukienki, co prawda nie ciążowa ale się nada na lipiec i sierpień i co najważniejsze nie jest w cenie ciążowej :) i przesyłka za free kurierem przy przedpłacie :) https://ebutik.pl/product-pol-210263-Letnia-sukienka-w-paski-z-szeroka-falbana-granatowa.html

7u22s65gu3gutoef.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal, dwa razy byłam tam na sorze i nie potwierdzam przyjęcia w ciągu 3 min. Raz trafiłam z silnymi bólami brzucha i twardnieniami i czekałam 3 godziny. W poczekalni tłum kobiet, przede mną były przyjmowane panie na planowe zabiegi, na umówione ktg i na porodówkę. A ja jak ta trąba z silnym bólem sterczalam na krześle. Przyjęto mnie dopiero po mojej zirytowane interwencji u pielęgniarek - wtedy rzeczywiście weszłam w ciągu minuty. Po stwierdzeniu, ze ginekologicznie i polozniczo jest Ok, odesłano mnie na sor ogólny (CUMRIK), skąd po kilku godzinach i kilku kroplowkach... odesłano mnie karetka z powrotem na Kopernika 23 z powodu gwałtownego krwotoku, którego dostałam po otrzymaniu wypisu w Cumriku...

Niestety, wada ambulatorium gin jest to, ze poza badaniem gin nic nie są w stanie zrobić...Ani RKZetki, ani podstawowych badań typu crp czy elektrolity, nawet kroplówki z magnezem nie podadzą, tylko odsyłają właśnie na Lubicz.

W piątek miałam podobnie - napad częstoskurczu, skok ciśnienia. Najpierw karetka zawiozła mnie do Narutowicza - sprawdzili, czy z Mala i łożyskiem ok, po czym kazali jechac na Kopernika, skoro tam prowadzę ciąże. W ambulatorium znowu ocena ginekologiczno-położnicza (tym razem po... 4 h oczekiwania i kolejnej interwencji) i po stwierdzeniu, ze jest ok, znów odesłanie karetka na Lubicz. Tam znów 4,5 h czekania...bo na triagu zakwalifikowano mnie do grupy zielonej. Jak w końcu po całym dniu wygrzewanie krzeseł na sorach podpieto mnie pod kroplówkę, byłam już nieprzytomna ze zmęczenia i głodu (przy cukrzycy kusze jeść co 2,5-3 h, żeby cukier nie szalał).

Może i do ambulatorium przyjmują po 3 minutach, ale nie w ciągu dnia i nie przy dzikim tłumie pacjentek - a to tam codzienność.

Z opieki lekarskiej jestem z kolei zadowolona - prowadzi mnie dr Bereza i ufam mu całkowicie. W Por patologii z kolei jestem pod opieka dr Rybak - tez jest super. Kierownik ambulatorium, dr Ossowski, jest bardzo uprzejmy i pomocny - po ostatniej akcji załatwił mo na cito wizyty w poradniach specjalistycznych.

7u22vfxm0lh292be.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pilnowania tam spraw epidemiologicznych - przyjmujący mnie na sorze bardzo, bardzo zakatarzony i rozkaszlany lekarz zakładał prezerwatywę na głowicę usg dopochwowego rękami, którymi chwilę wcześniej wycierał nos (usg bez rękawiczek, nos wycieramy grzbietem dłoni). Raporty raportami, a życie życiem...

7u22vfxm0lh292be.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    któraś z Was pisała o rozchodzeniu spojenia. ja w pierwszej ciąży miałam to od 20 tyg. byłam u fizjoterapeuty i dostałam jakiś pas, który nic nie dawał.
    jedyne co mi troszkę pomagało to piłka.
    teraz od 15 tyg. mam powrót, ale jeszcze nie taki silny...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaw- właśnie o tej myślałam ! Ale skoro mówisz ze nie warto jej kupować to musze się rozejrzeć za inną :)

74709jcgjiz14w6b.png
  • Biedronka7 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka spioszki kupilam w uk Asda-George maja naprawde sliczne rzeczy I za te 3 zaplacilam 10£ . Duzo moich znajomych kupuje tam ubranka bo bardzo dobrej jakości sa. Nie naciągają się i nie odbarwiają.

34bwugpje1vo91cp.png
    Będzie córeczka :)
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:
    Co do pilnowania tam spraw epidemiologicznych - przyjmujący mnie na sorze bardzo, bardzo zakatarzony i rozkaszlany lekarz zakładał prezerwatywę na głowicę usg dopochwowego rękami, którymi chwilę wcześniej wycierał nos (usg bez rękawiczek, nos wycieramy grzbietem dłoni). Raporty raportami, a życie życiem...
    Masakra i skandal!!!

ex2bi09k5z8riyq7.png
‹‹ 671 672 673 674 675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ