Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Chodzisz teraz? Duże grupy są?Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
⚘Kwiatuszek wrote:Dziewczyny co myślicie o balsamach brązujących w ciąży? Wreszcie idzie ciepło przydałoby się trochę brązu
Mój rozumek mówi nie, ale czy z uzasadnieniem to nie wiem. Można pobyć nieco na słoneczku i złapać witaminkę dodatkowo.
Ale niech się wypowiedzą osoby które mają wiedzę na ten temat.zubii, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
-
Do dziewczyn które robią echo serca płodu, w którym tygodniu idziecie?
Ja do prof. której chciałam miejsca są dopiero pod koniec lipca, bbędze to 31tc. Wstępnie się wpisałam. Mogłabym miesiąc wcześniej ale do innej lekarki a mi na niej zależało.
Niby echo się robi do 24tc, ale gdy są jakieś podejrzenia to przez całą ciążę się wykonuje. I wtedy ok.31 tc zerknęłaby na usg całego płodu i nie musiałabym iść na prenatalne dodatkowo (nie jestem na 100% zdecydowana). -
Karolka12345 wrote:Hejka.
Wczoraj nie miałam jak napisać.
Lekarka stwierdziła, że szyjka jest ok a łożysko z dala od ujścia szyjki. Także 2:2
Powiedziała, że nie chodzić nie sprawdzać cieszyć się ciążą
Trafiłam na fajny artykuł:
http://dziecisawazne.pl/witamina-k/?utm_source=facebook&utm_medium=facebook_dsw&utm_campaign=witamina_k_artykul
O podaży wit. K noworodkom.
Tak apropo zaleceń, które może wcale nie są potrzebne. Tak samo jak zabieg Credego (podanie do oka roztworu azotanu srebra) stosowany w profilaktyce rzeżączkowego zapalenia spojówek. Po co taki zabieg jak matka nie ma rzeżączki?
O wit. K jeszcze pomyślę, ale na zabieg credego się nie zgodzę.
Teraz sie juz witaminy k nie podaje. -
Wlasnie wróciłam z połówkowego chłopczyk na 100000%, zdrowy jak koń, wazy 430 gram zakochałam się w nim !
https://naforum.zapodaj.net/5047a8dc6730.jpg.html
Zdjęcie buzi ❤️⚘Kwiatuszek, mkl, zubii, Emila92, natty85, Zorganizowana:), Bacardi90, justa., Niesia86, Cameline, Magda_lenka, Annie1981, aswalda, nowamamusia, Nadiaa85, Matka Rocku, Lisa85, joaska1985 lubią tę wiadomość
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Karolka12345 wrote:Hejka.
Wczoraj nie miałam jak napisać.
Lekarka stwierdziła, że szyjka jest ok a łożysko z dala od ujścia szyjki. Także 2:2
Powiedziała, że nie chodzić nie sprawdzać cieszyć się ciążą
Trafiłam na fajny artykuł:
http://dziecisawazne.pl/witamina-k/?utm_source=facebook&utm_medium=facebook_dsw&utm_campaign=witamina_k_artykul
O podaży wit. K noworodkom.
Tak apropo zaleceń, które może wcale nie są potrzebne. Tak samo jak zabieg Credego (podanie do oka roztworu azotanu srebra) stosowany w profilaktyce rzeżączkowego zapalenia spojówek. Po co taki zabieg jak matka nie ma rzeżączki?
O wit. K jeszcze pomyślę, ale na zabieg credego się nie zgodzę. -
Cameline, ja miałam jeszcze remont, robiłam w weekend majowy, ale mieszkam w PL
Wczoraj przyjechało łóżeczkoshelby* lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
justa. wrote:Mój synek po porodzie nie miał nic wpuszczane do oka. Nawet o tym zabiegu nie słyszałam.
To zabieg, który stosuje sięod 1880roku...profilaktycznie.
Szczerze? Ja nie wiem czy Jasiek ten zabieg miał czy nie -byłam mniej świadomą mamą i niestety nie pamiętam na co wyrażałam zgodę w szpitalu.
Na podanie wit. K, zabieg Credego i szczepienia należy wyrazić zgodę przy przyjęciu do szpitala.
Ja osobiście muszę sprawdzić czy te zabiegi JAsiek ma wpisane do książeczki, którą aktualnie mam w samochodzie -
⚘Kwiatuszek wrote:Dziewczyny co myślicie o balsamach brązujących w ciąży? Wreszcie idzie ciepło przydałoby się trochę brązu
⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Justa87 wrote:Ja bede stosowac raz na jakis czas rajstopy w sprayu
Ojacie nie wiedziałam, że coś takiego istnieje Teraz sprawdziłam, spoko sprawa
PEwnie wypróbuję.
W ciąży z Jaśkiem niestety łapałam słońce i zostały mi przebarwienia na czole
Za każdym razem jak się teraz opalę to na czole wychodzi mi ciemniejszy trójkąt
Także uważajcie w ciąży, skóra reaguje inaczej... -
Karolka12345 wrote:Oczywiście, że tak. W szpitalu domięśniowo lub doustnie (zalecane domięśniowo). Wszystkie aktualne zalecenia są dobrze opisane w artykule, który wkleiłam.
Koleżanka urodziła tydzień temu i była zdziwiona, że ma nie podawać kolejna rodziła miesiąc temu z innego miasta i to samo. -
zubii wrote:Koleżanka urodziła tydzień temu i była zdziwiona, że ma nie podawać kolejna rodziła miesiąc temu z innego miasta i to samo.
Bo jeżeli podali domięśniowo ileś tam mg - to potem już nie trzeba suplementować w domu.
Cytuję z artykułu:
"Niedawno po raz kolejny w tym roku zaktualizowano zalecenia dotyczące podaży witaminy K dla noworodków i niemowląt do 3 miesiąca życia. Zaleca się, aby każdy zdrowy noworodek zaraz po porodzie otrzymał 1 mg witaminy K domięśniowo lub 2 mg doustnie. Droga domięśniowa preferowana jest ze względu na ryzyko ulania (jeśli tak się stanie w przeciągu godziny od podania witaminy K, trzeba podanie powtórzyć).(...)Dzieci, które otrzymały witaminę K drogą domięśniową, wg najnowszych zaleceń nie wymagają dalszej podaży."
PRzeczytaj, fajnie napisany i dużo mi rozjaśnił. -
Karolka12345 wrote:Bo jeżeli podali domięśniowo ileś tam mg - to potem już nie trzeba suplementować w domu.
Cytuję z artykułu:
"Niedawno po raz kolejny w tym roku zaktualizowano zalecenia dotyczące podaży witaminy K dla noworodków i niemowląt do 3 miesiąca życia. Zaleca się, aby każdy zdrowy noworodek zaraz po porodzie otrzymał 1 mg witaminy K domięśniowo lub 2 mg doustnie. Droga domięśniowa preferowana jest ze względu na ryzyko ulania (jeśli tak się stanie w przeciągu godziny od podania witaminy K, trzeba podanie powtórzyć).(...)Dzieci, które otrzymały witaminę K drogą domięśniową, wg najnowszych zaleceń nie wymagają dalszej podaży."
PRzeczytaj, fajnie napisany i dużo mi rozjaśnił.
Pierwszy raz o tym słyszę zapytam jutro dziewczyn to dam znać. -
zubii wrote:Pierwszy raz o tym słyszę zapytam jutro dziewczyn to dam znać.
Za naszych czasów też to było Zubii...
"Zalecenia odnośnie do podawania witaminy K zmieniły się dwukrotnie w ciągu 2016 roku. W poprzednich latach (od 2007 roku) standardowym postępowaniem w przypadku zdrowych dzieci była dawka 0,5 mg domięśniowo lub 2 mg doustnie. Dalsza suplementacja obejmowała wyłącznie dzieci karmione piersią i wynosiła 25 mikrogramów na dobę (od 2 tygodnia życia do końca 3 miesiąca)."