X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje posciel Klups z wypelnieniem-wzor misiowe sny

Rusałka* lubi tę wiadomość

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuję posciel w Ikei :) tzn później bo poki co nie kupuję poscieli w ogole.
    nie uzywalam poscieli przy noworodkach w ogole. jest imo niepraktyczna, dopiero potem sie przydaje jak dziecko starsze. na poczatek uzywalam otulacza/rozka i kocyków, potem śpiworka i kocyków.

i witam sie 24tc jak dla mnie jeszcze tyyyyle czasu zostało..

Rusałka*, zubii, baassiia lubią tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tak się zastanawiam nad sensownością tej pościeli dla noworodka... Otulaczek muślinowy kupiony, kocyki (cienki bawełniany, cienki minky i grubszy na minky) zamówione - to chyba wystarczy na początek, nie sądzicie?

A jakieś płaskie poduchy kupować czy na początek tylko pieluszka pod łebek?

I jak kłaść takie maleństwa? Na wznak?
    Pamiętam, że synka kładłam na boku (podpierając poduchami,żeby się nie przewrócił na plecy) - takie było zalecenie szpitalne (ale to było laaaata temu). Miało to zapobiec przypadkowemu zakrztuszeniu śliną czy ulewanym pokarmem.
    I w sumie to niegłupie było, bo jak miał pół roku i na wyjeździe u rodziny dostał nagłego ataku wymiotów (jelitówka) we śnie, a akurat babcia położyła go na wznak, to chyba wtedy czuwał nad nami palec opatrzności, bo weszłam do pokoju, w którym Młody spał akurat w momencie, gdy zaczynał chlustać. Gdyby nie natychmiastowa reakcja i zmiana pozycji, zakrztusiłby się jak nic...

Teraz z kolei czytam, ze powinno się dzieci kłaść do spania na plecach.
    Jak to w końcu jest? Jak Wy kładziecie?

7u22vfxm0lh292be.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kładłam synka głównie na plecach, bo jakoś tak wolał i najmniej się przebudzał. Do 5 miesiąca ciasno owijałam to kocykiem czy otulaczem i się nie wykopywał. Pewnego dnia cały się rozkopał i już nie dał się zawinąć, a do snu układałam go później na boczku bo tak łatwiej zasypiał w łóżeczku.
    Teraz ma 1.5 roku i szaleje w nocy w łóżeczku. Myślę że zwłaszcza w nocy po karmieniu warto układać noworodka na boczku, jak był starszy, ok 2-3 miesiące, to podpierałam go zwiniętą pieluszķą.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kladlam córe na boczku, raz jednym, raz drugim by zapobiec asymetrii - z racji tego, że duzo ulewała od urodzenia i wlasnie sie balam zachlysniecia.
    synek za to spal na plecach.
    ja mysle, ze same bedziemy wiedzialy jaka pozycja bedzie dla dziecka najlepsza i najwygodniejsza. Moj mały nie cierpiał spać na boku, za to na plecach zasypial momentalnie.

co do poscieli to wlasnie dla mnie to nie jest zakup pierwszej potrzeby do wyprawki. z doswiadczenia poscieli zaczynalam uzywac grubo po pol roczku

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Niesia86 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pościeli też nie kupuję moim zdaniem nie ma sensu. Synek zaczął teraz niedawno dopiero używać a teraz znów ciepło i znów w użyciu otulacz zamiast kołderki. Poduszki nie powinno się dawać dopóki dziecko samo o nią nie poprosi więc u nas będzie tylko pielucha tetrowa lub flanelowa pod główkę, gdyby się ulało.

Rusałka ja też synka od początku kładlam przeważnie na bokach, zwłaszcza w nocy. W dzień też na pleckach spał albo na brzuszku, ale wtedy byłam zawsze w pobliżu i zerkalam na niego. Synek z tych ulewajacych więc na bokach najbezpieczniej

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wlasnie jako kolderka swietnie sluży rozwinięty rożek - i do wózka i do łóżeczka.

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:
    No właśnie tak się zastanawiam nad sensownością tej pościeli dla noworodka... Otulaczek muślinowy kupiony, kocyki (cienki bawełniany, cienki minky i grubszy na minky) zamówione - to chyba wystarczy na początek, nie sądzicie?

A jakieś płaskie poduchy kupować czy na początek tylko pieluszka pod łebek?

I jak kłaść takie maleństwa? Na wznak?
    Pamiętam, że synka kładłam na boku (podpierając poduchami,żeby się nie przewrócił na plecy) - takie było zalecenie szpitalne (ale to było laaaata temu). Miało to zapobiec przypadkowemu zakrztuszeniu śliną czy ulewanym pokarmem.
    I w sumie to niegłupie było, bo jak miał pół roku i na wyjeździe u rodziny dostał nagłego ataku wymiotów (jelitówka) we śnie, a akurat babcia położyła go na wznak, to chyba wtedy czuwał nad nami palec opatrzności, bo weszłam do pokoju, w którym Młody spał akurat w momencie, gdy zaczynał chlustać. Gdyby nie natychmiastowa reakcja i zmiana pozycji, zakrztusiłby się jak nic...

Teraz z kolei czytam, ze powinno się dzieci kłaść do spania na plecach.
    Jak to w końcu jest? Jak Wy kładziecie?

Żadnych poduszek na początku. Pościeli nie kupuję, są otulaczki i śpiworki, jeden komplet pościeli dostałam w zestawie do łóżeczka to on sobie poleży w szafie czekając na właściwy moment, a na zmianę zawsze zdążę dokupić jak już na nią przejdę. Co do pozycji to czytałam zalecenia, że powinno się pozycje zmieniać, dziecko powinno spać zarówno na boczkach jak i na wznak i troszkę na brzuszku. Przy czym boczek jest bezpieczniejszy w sytuacjach jak ta Twoja przytoczona, więc pewnie będę tak układać w sytuacji kiedy nie będę mogła mieć małego na oku... Myślę, że wiele tego typu rzeczy wyjdzie w praniu, grunt to znać wady i zalety takiego a nie innego rozwiązania żeby wiedzieć na co uważać...

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kładłam Synka raz na jednym raz na drugim boku - kwestia, żeby się nie zachłysnął i kwestia zapobieżenia asymetrii.

Poduszki nie używałam, ale na materacu a pod prześcieradłem miałam taką poduszkę klin - dziecko było na prostym, ale jednak troszkę pod kątem, aby w nie leżeć całkiem na płasko w przypadku zachłyśnięcia. Coś takiego:

http://allegro.pl/fiki-miki-poduszka-klin-40x60-ulatwia-oddychanie-i6254022356.html

Z tym, że na pewno nie było takiego kąta w odcinku szyjnym.

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Forumkowiczka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam pościel w sklep tolek, a ochraniacz na dawanda. Do tego jeszcze chce zamówić materiał i uszyć poszewki bo mam wypełniacz poduszkę i kołderkę, Jesli tego co zamówiłam ze sklepu tolek nie użyje w łóżeczku to bedzie do wózka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2017, 14:21

uwo9yx8dxx93zdk2.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kladzenia malucha to teraz sa zalecenia na pleckach bo ulozenie na boku zle wplywa na bioderka.my pod nogi lozeczka podkladalismy ksiazki zeby glowka byla wyzej- mozna tez poduszke klin.

zubii lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Ja też kładłam Synka raz na jednym raz na drugim boku - kwestia, żeby się nie zachłysnął i kwestia zapobieżenia asymetrii.

Poduszki nie używałam, ale na materacu a pod prześcieradłem miałam taką poduszkę klin - dziecko było na prostym, ale jednak troszkę pod kątem, aby w nie leżeć całkiem na płasko w przypadku zachłyśnięcia. Coś takiego:

http://allegro.pl/fiki-miki-poduszka-klin-40x60-ulatwia-oddychanie-i6254022356.html

Z tym, że na pewno nie było takiego kąta w odcinku szyjnym.

Dokładnie tak samo robiłam ale zamiast kupować klin wsadziłam segregatory ten sam efekt. Córką w czerwcu kończy 3 latka i dopiero zaczyna spać pod kołdrą. Także pościeli na początek nie polecam kupować.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zubii ale te segregatory to chyba pod materac a nie prześcieradło co :)?

Another lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Zubii ale te segregatory to chyba pod materac a nie prześcieradło co :)?

Tak pod nawet klin bym wolała dać pod materac niż pod przescieradlo.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o łóżeczka to mamusie, które mają już pierwsze maleństwo jakie byście poleciły 120x60 czy 140×70? Do jakiego wieku dzieci śpią w łóżeczkach? Widziałam takie, które później można przekształcić w łóżko więc wtedy byłoby lepiej chyba 140 kupić. Ale z drugiej strony na chwilę obecną mamy za jakiś czas w planie drugiego maluszka. Więc wtedy kupimy i tak dla starszego własne łóżko, a łóżeczko będzie dla drugiego maluszka. To w takim wypadku 120 by wystarczyła... jak polecacie?

3jgx9jcg88a7v963.png
  • Biedronka7 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wiecie może co u Dreamy i Bartusia? Ciagle o nich myśle a to chyba już trzecia doba minęła .... Dreamy sercem jestem z tobą i twoja małym skarbem!

34bwugpje1vo91cp.png
    Będzie córeczka :)
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, Dreamy nie dała nowych wieści, chyba nikt nie ma z nimi kontaktu poza forum.. Musimy czekać :(

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym zamówić kocyki ale nie wiem jakie rozmiary i ile. Na razie mam jeden minky do wózka i jeden większy tez minky. Jakie kupujecie? Kokosowe, muslinowe czy bawełniane?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • massa Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka wrote:
    A jeśli chodzi o łóżeczka to mamusie, które mają już pierwsze maleństwo jakie byście poleciły 120x60 czy 140×70? Do jakiego wieku dzieci śpią w łóżeczkach? Widziałam takie, które później można przekształcić w łóżko więc wtedy byłoby lepiej chyba 140 kupić. Ale z drugiej strony na chwilę obecną mamy za jakiś czas w planie drugiego maluszka. Więc wtedy kupimy i tak dla starszego własne łóżko, a łóżeczko będzie dla drugiego maluszka. To w takim wypadku 120 by wystarczyła... jak polecacie?

W takim wypadku na pewno brałabym mniejsze łóżeczko, które i tak długo może posłuszyć

zubii lubi tę wiadomość

w4sqskjorh0yfkun.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Chcialabym zamówić kocyki ale nie wiem jakie rozmiary i ile. Na razie mam jeden minky do wózka i jeden większy tez minky. Jakie kupujecie? Kokosowe, muslinowe czy bawełniane?

Ja mam jeden minky wypełnienie i bawełna drugi bambusowy, trzeci bawełna wypełnienie bawełna i dresowka (grubsze wypełnienie Ala kołderka) i zamówiłam z nowego minky deustronny.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
‹‹ 740 741 742 743 744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ