X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje posciel Klups z wypelnieniem-wzor misiowe sny

Rusałka* lubi tę wiadomość

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuję posciel w Ikei :) tzn później bo poki co nie kupuję poscieli w ogole.
    nie uzywalam poscieli przy noworodkach w ogole. jest imo niepraktyczna, dopiero potem sie przydaje jak dziecko starsze. na poczatek uzywalam otulacza/rozka i kocyków, potem śpiworka i kocyków.

i witam sie 24tc jak dla mnie jeszcze tyyyyle czasu zostało..

Rusałka*, zubii, baassiia lubią tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tak się zastanawiam nad sensownością tej pościeli dla noworodka... Otulaczek muślinowy kupiony, kocyki (cienki bawełniany, cienki minky i grubszy na minky) zamówione - to chyba wystarczy na początek, nie sądzicie?

A jakieś płaskie poduchy kupować czy na początek tylko pieluszka pod łebek?

I jak kłaść takie maleństwa? Na wznak?
    Pamiętam, że synka kładłam na boku (podpierając poduchami,żeby się nie przewrócił na plecy) - takie było zalecenie szpitalne (ale to było laaaata temu). Miało to zapobiec przypadkowemu zakrztuszeniu śliną czy ulewanym pokarmem.
    I w sumie to niegłupie było, bo jak miał pół roku i na wyjeździe u rodziny dostał nagłego ataku wymiotów (jelitówka) we śnie, a akurat babcia położyła go na wznak, to chyba wtedy czuwał nad nami palec opatrzności, bo weszłam do pokoju, w którym Młody spał akurat w momencie, gdy zaczynał chlustać. Gdyby nie natychmiastowa reakcja i zmiana pozycji, zakrztusiłby się jak nic...

Teraz z kolei czytam, ze powinno się dzieci kłaść do spania na plecach.
    Jak to w końcu jest? Jak Wy kładziecie?

7u22vfxm0lh292be.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kładłam synka głównie na plecach, bo jakoś tak wolał i najmniej się przebudzał. Do 5 miesiąca ciasno owijałam to kocykiem czy otulaczem i się nie wykopywał. Pewnego dnia cały się rozkopał i już nie dał się zawinąć, a do snu układałam go później na boczku bo tak łatwiej zasypiał w łóżeczku.
    Teraz ma 1.5 roku i szaleje w nocy w łóżeczku. Myślę że zwłaszcza w nocy po karmieniu warto układać noworodka na boczku, jak był starszy, ok 2-3 miesiące, to podpierałam go zwiniętą pieluszķą.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kladlam córe na boczku, raz jednym, raz drugim by zapobiec asymetrii - z racji tego, że duzo ulewała od urodzenia i wlasnie sie balam zachlysniecia.
    synek za to spal na plecach.
    ja mysle, ze same bedziemy wiedzialy jaka pozycja bedzie dla dziecka najlepsza i najwygodniejsza. Moj mały nie cierpiał spać na boku, za to na plecach zasypial momentalnie.

co do poscieli to wlasnie dla mnie to nie jest zakup pierwszej potrzeby do wyprawki. z doswiadczenia poscieli zaczynalam uzywac grubo po pol roczku

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Niesia86 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pościeli też nie kupuję moim zdaniem nie ma sensu. Synek zaczął teraz niedawno dopiero używać a teraz znów ciepło i znów w użyciu otulacz zamiast kołderki. Poduszki nie powinno się dawać dopóki dziecko samo o nią nie poprosi więc u nas będzie tylko pielucha tetrowa lub flanelowa pod główkę, gdyby się ulało.

Rusałka ja też synka od początku kładlam przeważnie na bokach, zwłaszcza w nocy. W dzień też na pleckach spał albo na brzuszku, ale wtedy byłam zawsze w pobliżu i zerkalam na niego. Synek z tych ulewajacych więc na bokach najbezpieczniej

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wlasnie jako kolderka swietnie sluży rozwinięty rożek - i do wózka i do łóżeczka.

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:
    No właśnie tak się zastanawiam nad sensownością tej pościeli dla noworodka... Otulaczek muślinowy kupiony, kocyki (cienki bawełniany, cienki minky i grubszy na minky) zamówione - to chyba wystarczy na początek, nie sądzicie?

A jakieś płaskie poduchy kupować czy na początek tylko pieluszka pod łebek?

I jak kłaść takie maleństwa? Na wznak?
    Pamiętam, że synka kładłam na boku (podpierając poduchami,żeby się nie przewrócił na plecy) - takie było zalecenie szpitalne (ale to było laaaata temu). Miało to zapobiec przypadkowemu zakrztuszeniu śliną czy ulewanym pokarmem.
    I w sumie to niegłupie było, bo jak miał pół roku i na wyjeździe u rodziny dostał nagłego ataku wymiotów (jelitówka) we śnie, a akurat babcia położyła go na wznak, to chyba wtedy czuwał nad nami palec opatrzności, bo weszłam do pokoju, w którym Młody spał akurat w momencie, gdy zaczynał chlustać. Gdyby nie natychmiastowa reakcja i zmiana pozycji, zakrztusiłby się jak nic...

Teraz z kolei czytam, ze powinno się dzieci kłaść do spania na plecach.
    Jak to w końcu jest? Jak Wy kładziecie?

Żadnych poduszek na początku. Pościeli nie kupuję, są otulaczki i śpiworki, jeden komplet pościeli dostałam w zestawie do łóżeczka to on sobie poleży w szafie czekając na właściwy moment, a na zmianę zawsze zdążę dokupić jak już na nią przejdę. Co do pozycji to czytałam zalecenia, że powinno się pozycje zmieniać, dziecko powinno spać zarówno na boczkach jak i na wznak i troszkę na brzuszku. Przy czym boczek jest bezpieczniejszy w sytuacjach jak ta Twoja przytoczona, więc pewnie będę tak układać w sytuacji kiedy nie będę mogła mieć małego na oku... Myślę, że wiele tego typu rzeczy wyjdzie w praniu, grunt to znać wady i zalety takiego a nie innego rozwiązania żeby wiedzieć na co uważać...

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kładłam Synka raz na jednym raz na drugim boku - kwestia, żeby się nie zachłysnął i kwestia zapobieżenia asymetrii.

Poduszki nie używałam, ale na materacu a pod prześcieradłem miałam taką poduszkę klin - dziecko było na prostym, ale jednak troszkę pod kątem, aby w nie leżeć całkiem na płasko w przypadku zachłyśnięcia. Coś takiego:

http://allegro.pl/fiki-miki-poduszka-klin-40x60-ulatwia-oddychanie-i6254022356.html

Z tym, że na pewno nie było takiego kąta w odcinku szyjnym.

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Forumkowiczka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam pościel w sklep tolek, a ochraniacz na dawanda. Do tego jeszcze chce zamówić materiał i uszyć poszewki bo mam wypełniacz poduszkę i kołderkę, Jesli tego co zamówiłam ze sklepu tolek nie użyje w łóżeczku to bedzie do wózka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2017, 14:21

uwo9yx8dxx93zdk2.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kladzenia malucha to teraz sa zalecenia na pleckach bo ulozenie na boku zle wplywa na bioderka.my pod nogi lozeczka podkladalismy ksiazki zeby glowka byla wyzej- mozna tez poduszke klin.

zubii lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Ja też kładłam Synka raz na jednym raz na drugim boku - kwestia, żeby się nie zachłysnął i kwestia zapobieżenia asymetrii.

Poduszki nie używałam, ale na materacu a pod prześcieradłem miałam taką poduszkę klin - dziecko było na prostym, ale jednak troszkę pod kątem, aby w nie leżeć całkiem na płasko w przypadku zachłyśnięcia. Coś takiego:

http://allegro.pl/fiki-miki-poduszka-klin-40x60-ulatwia-oddychanie-i6254022356.html

Z tym, że na pewno nie było takiego kąta w odcinku szyjnym.

Dokładnie tak samo robiłam ale zamiast kupować klin wsadziłam segregatory ten sam efekt. Córką w czerwcu kończy 3 latka i dopiero zaczyna spać pod kołdrą. Także pościeli na początek nie polecam kupować.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zubii ale te segregatory to chyba pod materac a nie prześcieradło co :)?

Another lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Zubii ale te segregatory to chyba pod materac a nie prześcieradło co :)?

Tak pod nawet klin bym wolała dać pod materac niż pod przescieradlo.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Lunka Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o łóżeczka to mamusie, które mają już pierwsze maleństwo jakie byście poleciły 120x60 czy 140×70? Do jakiego wieku dzieci śpią w łóżeczkach? Widziałam takie, które później można przekształcić w łóżko więc wtedy byłoby lepiej chyba 140 kupić. Ale z drugiej strony na chwilę obecną mamy za jakiś czas w planie drugiego maluszka. Więc wtedy kupimy i tak dla starszego własne łóżko, a łóżeczko będzie dla drugiego maluszka. To w takim wypadku 120 by wystarczyła... jak polecacie?

3jgx9jcg88a7v963.png
  • Biedronka7 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wiecie może co u Dreamy i Bartusia? Ciagle o nich myśle a to chyba już trzecia doba minęła .... Dreamy sercem jestem z tobą i twoja małym skarbem!

34bwugpje1vo91cp.png
    Będzie córeczka :)
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, Dreamy nie dała nowych wieści, chyba nikt nie ma z nimi kontaktu poza forum.. Musimy czekać :(

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym zamówić kocyki ale nie wiem jakie rozmiary i ile. Na razie mam jeden minky do wózka i jeden większy tez minky. Jakie kupujecie? Kokosowe, muslinowe czy bawełniane?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • massa Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka wrote:
    A jeśli chodzi o łóżeczka to mamusie, które mają już pierwsze maleństwo jakie byście poleciły 120x60 czy 140×70? Do jakiego wieku dzieci śpią w łóżeczkach? Widziałam takie, które później można przekształcić w łóżko więc wtedy byłoby lepiej chyba 140 kupić. Ale z drugiej strony na chwilę obecną mamy za jakiś czas w planie drugiego maluszka. Więc wtedy kupimy i tak dla starszego własne łóżko, a łóżeczko będzie dla drugiego maluszka. To w takim wypadku 120 by wystarczyła... jak polecacie?

W takim wypadku na pewno brałabym mniejsze łóżeczko, które i tak długo może posłuszyć

zubii lubi tę wiadomość

w4sqskjorh0yfkun.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Chcialabym zamówić kocyki ale nie wiem jakie rozmiary i ile. Na razie mam jeden minky do wózka i jeden większy tez minky. Jakie kupujecie? Kokosowe, muslinowe czy bawełniane?

Ja mam jeden minky wypełnienie i bawełna drugi bambusowy, trzeci bawełna wypełnienie bawełna i dresowka (grubsze wypełnienie Ala kołderka) i zamówiłam z nowego minky deustronny.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
‹‹ 740 741 742 743 744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ