Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja kupuję posciel w Ikei tzn później bo poki co nie kupuję poscieli w ogole.
nie uzywalam poscieli przy noworodkach w ogole. jest imo niepraktyczna, dopiero potem sie przydaje jak dziecko starsze. na poczatek uzywalam otulacza/rozka i kocyków, potem śpiworka i kocyków.
i witam sie 24tc jak dla mnie jeszcze tyyyyle czasu zostało..Rusałka*, zubii, baassiia lubią tę wiadomość
Daniel
-
No właśnie tak się zastanawiam nad sensownością tej pościeli dla noworodka... Otulaczek muślinowy kupiony, kocyki (cienki bawełniany, cienki minky i grubszy na minky) zamówione - to chyba wystarczy na początek, nie sądzicie?
A jakieś płaskie poduchy kupować czy na początek tylko pieluszka pod łebek?
I jak kłaść takie maleństwa? Na wznak?
Pamiętam, że synka kładłam na boku (podpierając poduchami,żeby się nie przewrócił na plecy) - takie było zalecenie szpitalne (ale to było laaaata temu). Miało to zapobiec przypadkowemu zakrztuszeniu śliną czy ulewanym pokarmem.
I w sumie to niegłupie było, bo jak miał pół roku i na wyjeździe u rodziny dostał nagłego ataku wymiotów (jelitówka) we śnie, a akurat babcia położyła go na wznak, to chyba wtedy czuwał nad nami palec opatrzności, bo weszłam do pokoju, w którym Młody spał akurat w momencie, gdy zaczynał chlustać. Gdyby nie natychmiastowa reakcja i zmiana pozycji, zakrztusiłby się jak nic...
Teraz z kolei czytam, ze powinno się dzieci kłaść do spania na plecach.
Jak to w końcu jest? Jak Wy kładziecie?
-
Ja kładłam synka głównie na plecach, bo jakoś tak wolał i najmniej się przebudzał. Do 5 miesiąca ciasno owijałam to kocykiem czy otulaczem i się nie wykopywał. Pewnego dnia cały się rozkopał i już nie dał się zawinąć, a do snu układałam go później na boczku bo tak łatwiej zasypiał w łóżeczku.
Teraz ma 1.5 roku i szaleje w nocy w łóżeczku. Myślę że zwłaszcza w nocy po karmieniu warto układać noworodka na boczku, jak był starszy, ok 2-3 miesiące, to podpierałam go zwiniętą pieluszķą. -
ja kladlam córe na boczku, raz jednym, raz drugim by zapobiec asymetrii - z racji tego, że duzo ulewała od urodzenia i wlasnie sie balam zachlysniecia.
synek za to spal na plecach.
ja mysle, ze same bedziemy wiedzialy jaka pozycja bedzie dla dziecka najlepsza i najwygodniejsza. Moj mały nie cierpiał spać na boku, za to na plecach zasypial momentalnie.
co do poscieli to wlasnie dla mnie to nie jest zakup pierwszej potrzeby do wyprawki. z doswiadczenia poscieli zaczynalam uzywac grubo po pol roczkuDaniel
-
Ja pościeli też nie kupuję moim zdaniem nie ma sensu. Synek zaczął teraz niedawno dopiero używać a teraz znów ciepło i znów w użyciu otulacz zamiast kołderki. Poduszki nie powinno się dawać dopóki dziecko samo o nią nie poprosi więc u nas będzie tylko pielucha tetrowa lub flanelowa pod główkę, gdyby się ulało.
Rusałka ja też synka od początku kładlam przeważnie na bokach, zwłaszcza w nocy. W dzień też na pleckach spał albo na brzuszku, ale wtedy byłam zawsze w pobliżu i zerkalam na niego. Synek z tych ulewajacych więc na bokach najbezpieczniej -
Rusałka* wrote:No właśnie tak się zastanawiam nad sensownością tej pościeli dla noworodka... Otulaczek muślinowy kupiony, kocyki (cienki bawełniany, cienki minky i grubszy na minky) zamówione - to chyba wystarczy na początek, nie sądzicie?
A jakieś płaskie poduchy kupować czy na początek tylko pieluszka pod łebek?
I jak kłaść takie maleństwa? Na wznak?
Pamiętam, że synka kładłam na boku (podpierając poduchami,żeby się nie przewrócił na plecy) - takie było zalecenie szpitalne (ale to było laaaata temu). Miało to zapobiec przypadkowemu zakrztuszeniu śliną czy ulewanym pokarmem.
I w sumie to niegłupie było, bo jak miał pół roku i na wyjeździe u rodziny dostał nagłego ataku wymiotów (jelitówka) we śnie, a akurat babcia położyła go na wznak, to chyba wtedy czuwał nad nami palec opatrzności, bo weszłam do pokoju, w którym Młody spał akurat w momencie, gdy zaczynał chlustać. Gdyby nie natychmiastowa reakcja i zmiana pozycji, zakrztusiłby się jak nic...
Teraz z kolei czytam, ze powinno się dzieci kłaść do spania na plecach.
Jak to w końcu jest? Jak Wy kładziecie?
Żadnych poduszek na początku. Pościeli nie kupuję, są otulaczki i śpiworki, jeden komplet pościeli dostałam w zestawie do łóżeczka to on sobie poleży w szafie czekając na właściwy moment, a na zmianę zawsze zdążę dokupić jak już na nią przejdę. Co do pozycji to czytałam zalecenia, że powinno się pozycje zmieniać, dziecko powinno spać zarówno na boczkach jak i na wznak i troszkę na brzuszku. Przy czym boczek jest bezpieczniejszy w sytuacjach jak ta Twoja przytoczona, więc pewnie będę tak układać w sytuacji kiedy nie będę mogła mieć małego na oku... Myślę, że wiele tego typu rzeczy wyjdzie w praniu, grunt to znać wady i zalety takiego a nie innego rozwiązania żeby wiedzieć na co uważać...
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Ja też kładłam Synka raz na jednym raz na drugim boku - kwestia, żeby się nie zachłysnął i kwestia zapobieżenia asymetrii.
Poduszki nie używałam, ale na materacu a pod prześcieradłem miałam taką poduszkę klin - dziecko było na prostym, ale jednak troszkę pod kątem, aby w nie leżeć całkiem na płasko w przypadku zachłyśnięcia. Coś takiego:
http://allegro.pl/fiki-miki-poduszka-klin-40x60-ulatwia-oddychanie-i6254022356.html
Z tym, że na pewno nie było takiego kąta w odcinku szyjnym.zubii lubi tę wiadomość
-
Ja zamówiłam pościel w sklep tolek, a ochraniacz na dawanda. Do tego jeszcze chce zamówić materiał i uszyć poszewki bo mam wypełniacz poduszkę i kołderkę, Jesli tego co zamówiłam ze sklepu tolek nie użyje w łóżeczku to bedzie do wózka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2017, 14:21
-
Karolka12345 wrote:Ja też kładłam Synka raz na jednym raz na drugim boku - kwestia, żeby się nie zachłysnął i kwestia zapobieżenia asymetrii.
Poduszki nie używałam, ale na materacu a pod prześcieradłem miałam taką poduszkę klin - dziecko było na prostym, ale jednak troszkę pod kątem, aby w nie leżeć całkiem na płasko w przypadku zachłyśnięcia. Coś takiego:
http://allegro.pl/fiki-miki-poduszka-klin-40x60-ulatwia-oddychanie-i6254022356.html
Z tym, że na pewno nie było takiego kąta w odcinku szyjnym.
Dokładnie tak samo robiłam ale zamiast kupować klin wsadziłam segregatory ten sam efekt. Córką w czerwcu kończy 3 latka i dopiero zaczyna spać pod kołdrą. Także pościeli na początek nie polecam kupować. -
A jeśli chodzi o łóżeczka to mamusie, które mają już pierwsze maleństwo jakie byście poleciły 120x60 czy 140×70? Do jakiego wieku dzieci śpią w łóżeczkach? Widziałam takie, które później można przekształcić w łóżko więc wtedy byłoby lepiej chyba 140 kupić. Ale z drugiej strony na chwilę obecną mamy za jakiś czas w planie drugiego maluszka. Więc wtedy kupimy i tak dla starszego własne łóżko, a łóżeczko będzie dla drugiego maluszka. To w takim wypadku 120 by wystarczyła... jak polecacie?
-
Chcialabym zamówić kocyki ale nie wiem jakie rozmiary i ile. Na razie mam jeden minky do wózka i jeden większy tez minky. Jakie kupujecie? Kokosowe, muslinowe czy bawełniane?Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Lunka wrote:A jeśli chodzi o łóżeczka to mamusie, które mają już pierwsze maleństwo jakie byście poleciły 120x60 czy 140×70? Do jakiego wieku dzieci śpią w łóżeczkach? Widziałam takie, które później można przekształcić w łóżko więc wtedy byłoby lepiej chyba 140 kupić. Ale z drugiej strony na chwilę obecną mamy za jakiś czas w planie drugiego maluszka. Więc wtedy kupimy i tak dla starszego własne łóżko, a łóżeczko będzie dla drugiego maluszka. To w takim wypadku 120 by wystarczyła... jak polecacie?
W takim wypadku na pewno brałabym mniejsze łóżeczko, które i tak długo może posłuszyćzubii lubi tę wiadomość
-
natty85 wrote:Chcialabym zamówić kocyki ale nie wiem jakie rozmiary i ile. Na razie mam jeden minky do wózka i jeden większy tez minky. Jakie kupujecie? Kokosowe, muslinowe czy bawełniane?
Ja mam jeden minky wypełnienie i bawełna drugi bambusowy, trzeci bawełna wypełnienie bawełna i dresowka (grubsze wypełnienie Ala kołderka) i zamówiłam z nowego minky deustronny.