WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki glukozy, na czczo 78, po 2h - 60. Czy ten drugi wynik to nie za mało? Czy im mniej tym lepiej?

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska to dosc wczesnie sie zaczela skracac , nic nie mowila gin o pessarze albo szwie ? Jestem przykladem ze z krotka szyjka mozna donosic ale naprawde trzeba lezec 23 godz na dobe.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    Princessko, a miałaś jakieś objawy tej skracającej się szyjki czy po prostu podczas badania to wyszło?
    Ciężko powiedzieć. Żadnych bóli brzucha ani kłuć w pochwie nie miałam.. jedyne co mogę uznać za objaw to napinanie się macicy które ciagle mi towarzyszy, obecnie biorę luteinę, 6x dziennie magnez i 6 nosp.

Aleksandrazz pesar i szwy odpadają bo je się zakłada jeśli nie ma czynności skurczowych a u mnie są, i w takiej sytuacji ciało obce na szyjce nasilało by skurcze :(

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska ja mam włąśnie założony pessar bo macica mi się stawiała i to dość szybko. Szyjka też szalała bo miała 2,5 później 2,2 a ostatecznie 4,5. Więc nie wiem który pomiar był najbardziej wiarygodny. A dr pessar założył mi po badaniu szyjki- nie była taka twarda tylko nieco miękka i to mu się nie podobało.
    A z pessarem i tak dużo leżę...

Dziewczyny pytanie z serii głupich- czy można w ciąży jeść cynamon? Mam ochotę na ryż z cynamonem czyli ok jednej łyżeczki ale wszędzie pisze że nie wskazany bo wzmaga skurcze macicy ;/ Ale od jednej łyzeczki to chyba nic się nie wydarzy?

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Princesska ja mam włąśnie założony pessar bo macica mi się stawiała i to dość szybko. Szyjka też szalała bo miała 2,5 później 2,2 a ostatecznie 4,5. Więc nie wiem który pomiar był najbardziej wiarygodny. A dr pessar założył mi po badaniu szyjki- nie była taka twarda tylko nieco miękka i to mu się nie podobało.
    A z pessarem i tak dużo leżę...

Dziewczyny pytanie z serii głupich- czy można w ciąży jeść cynamon? Mam ochotę na ryż z cynamonem czyli ok jednej łyżeczki ale wszędzie pisze że nie wskazany bo wzmaga skurcze macicy ;/ Ale od jednej łyzeczki to chyba nic się nie wydarzy?
    Ja jem cynamon, głównie w szarlotce :). Taka mała porcja raz na jakiś czas napewno nie zaszkodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 18:01

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Ciężko powiedzieć. Żadnych bóli brzucha ani kłuć w pochwie nie miałam.. jedyne co mogę uznać za objaw to napinanie się macicy które ciagle mi towarzyszy, obecnie biorę luteinę, 6x dziennie magnez i 6 nosp.

Aleksandrazz pesar i szwy odpadają bo je się zakłada jeśli nie ma czynności skurczowych a u mnie są, i w takiej sytuacji ciało obce na szyjce nasilało by skurcze :(

Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Trzymajcie się - najważniejsze, że jesteś pod kontrolą :)

Monako, ja normalnie doprawiam cynamonem i owsianki, i ciasta, i inne desery... Myślę, że taka ilość nie powinna Ci zaszkodzić.

Princesska lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A szyjka może się sama z siebie wydłużyć?? Czy to mało możliwe ?

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjka sie nie wydluzy juz, ale np jesli bd duzo lezec i od razu wejdziesz do gabinetu moze byc dluza niz po calodziennym chodzeniu. Mo wlasnie co do pessarow ginekolodzy maja rozne zdanie , na marcowkach mialy dziewczyny pessary z czynnoscia skurczowa i dotrzymaly ciaze. Princesska nie ma co sie zamartwiac na zapas , z tego co pamietam to Twoje pierwsze dziecko , więc mozesz spokojnie lezakowac. Czasem szyjka sie zatrzymuje wiec moze juz wiecej sie nie skroci. Ja do 32 tyg lezalam plackiem , pozniej wychodzilam do sklepu , a od 36 funkcjonowalam normalnie. Miesiac chodzilam bez szyjki z rozwarciem na 2 cm.

Princesska lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest tu ktoś kto jeszcze nie czuje ruchów? Ja już w rozpoczętym 23 tc i nadal nic. Raz czy dwa czułam takie rozpychanie się, ale to było jakiś czas temu i dalej cisza. Lekarz na połówkowym mówił, że to przez łożysko na przedniej ścianie i muszę poczekać aż dziecko będzie silniejsze. Tylko ile można czekać. Zazdroszczę Wam tych wszystkich ruchów, przynajmniej wiecie, ze z dzieckiem wszystko w porządku.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    A szyjka może się sama z siebie wydłużyć?? Czy to mało możliwe ?
    Ja myślę, że może się wydłużyć. Jak jest miękka to może wydawać się krótsza ale od leżenia może zriobic się twarda i wtedy pomiar też może być inny.
    Jedna pani dr mi tłumaczyła że dużo zależy od właściwych pomiarów bo wystarczy nieco docisnąć głowicę od usg i już pomiar może nie być prawidłowy.
    A ile miałaś tych pomiarów do tej pory? Dr badał też szyjkę palpacyjnie?

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandraz tak to moja pierwsza ciąża.. tylko ze ja popadam w paranoje. Boje się siku wstać ze ta szyjka mi polegnie. I mam już same czarne cenarusze mimo ze kobiety mają i krótsze szyjki.

A wam tez spina się macica po wstaniu ? Leżę jest ok i jak wstaje to nagle ona się tak opina dziwnie.. a wszędzie piszą ze od 20 tyg mogą być właśnie takie skurcze i sama nie wiem co o tym myśleć..

Monako miałam 4 pomiary. Pierwszy - 3,7 cm drugi i trzeci 3,1 cm iczwarty 2,7 cm. Miałam takie badanie ze zrobiła mi usg dopochwowe i na ekranie patrzyła co się dzieje po naciśnięciu brzucha bo to imituje skurcz i od środka szyjka się ładnie zachowuje. Tydzień temu miałam tez robiony posiew szyjki i czekam na wyniki bo wizualnie ona nie podobała się doktorowi i możliwe ze jakaś infekcja jest :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 18:50

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska dobrze że dr sprawdzi czy nie ma infekcji. Wiem, że nie wszyscy lekare preferują pessar ale mój dr mi założył i bardzo mu za to dziękuję. Co prawda trafiłam do szpitala z jakimś stanem zapalnym na co mógł wpłynąć pessar ale dr powiedział że moja szyjka jest jakaś lejkowata i gdybyśmy się go teraz pozbyli to szyjka mogłaby sie zupełnie rozejść. A wtedy to juz leżenie plackiem w szpitalu i modlitwa by mi została.
    Teraz pessar trzyma bardzo ładnie i tutaj pomaga leżenie. Co jakiś czas mam robić CRP i biorę globulki clotrimazolum więc pilnujemy aby nic paskudnego się tam nie zrobiło.

A Twój dr coś wspominał o pessarze?

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako mówiła ze u mnie szyjka skraca się przez skurcze wiec pesar i szwy jako ciało obce mogły by to nasilić, wiec chyba nie ma zamiaru mi go zakładać.. czytałam tez ze szyjka może skracać się przez infekcje, wyniki miały być dziś a w końcu będą jutro. I denerwuj się bo ile można czekać :/
    W sobotę na kontroli jeszcze dopytam się o ten pessar..
    Jak przeczytałam o Dreamy ze urodziła tak wcześnie nie mogłam w to uwierzyć. Naprawdę myślałam ze takie przypadki wręcz się nie zdarzają. Bardzo jej współczuje i z całych sił trzymam kciuki za Bartusia :(

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska... Historia Dreamy wszystkie nas tu poruszyła, ale Ty czasem nie świruj, że jak ona urodziła to u Ciebie też może się tak skończyć... Nie zamartwiaj się na zapas, leż sobie i odpoczywaj, zwłaszcza, że mówisz że Ci się napina brzuch przy wstawaniu. Często dziewczyny mówią, że mają problemy z szyjką, które potem się wyciszają i końcówkę ciąży już funkcjonują normalnie. Przykucie do łóżka na bank nie jest przyjemne, ale spróbuj znaleźć sobie jakieś zajęcie.. Książkę albo jakiś serial sobie wynajdź :P

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już żadna tutaj nie urodzi przed sierpniem! Tego się trzymajmy!

Ja byłam na usg, maly waży 745g więc już sporo podrósł, bardzo mnie to cieszy. Ogólnie położna zadowolona bo ladnie wymiarami się trzyma, ruchliwy jest bardzo. Lezy w pozycji posladkowej poki co. Oczywiscie szyjki ani nic nie sprawdzila.

Annie ja nie czuję wszystkich ruchów np bo na usg to Dan zawsze nawala we wszystkie strony a ja czuję tylko te mocniejsze ruchy.

zubii, perfectangel85, Princesska, Ja86, Kinga13, Annie1981, Lisa85 lubią tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska to daj znać po wizycie bo jestem ciekawa. Ale lekarz na pewno podejmie słuszną decyzję. Bardzo oszczędzający tryb życia na pewno też pomoże (pomimo tego co wypisuje mamaginekolog na ten temat) tak więc dużo poleguj a już na pewno spróbuj się nie denerwować!

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 pozytywne nastawienie najważniejsze :D już mi lepiej bo dużo wykładowców odpisało ze mogę poprzez różne eseje pozaliczac przedmioty bez wychodzenia z domu :) a z książka świetny pomysł, dawno nic nie czytałam, trzeba uzupełnić braki :)

Monako napewno dam znać :) właśnie ja od początku miałam oszczędny tryb życia najpierw przez krwiaka na samym początku, potem te skurcze, nawet nie chce myśleć co by było gdybym żyła ,,normalnie". Mamaginekolog z tego co czytalam pisała ze leżenie poza szczególnymi przypadkami nie jest wskazane bo zakrzepy itp się nasilają chyba :D ale ja tam wole dmuchać na zimne. Osztroznosci nigdy nie za wiele..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 20:48

Kinga13, Justaw lubią tę wiadomość

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • massa Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza776 wrote:
    Po każdym pobieraniu? Nie powinnaś się ruszać tylko siedzieć w laboratorium. To już nie chodzi o ryzyko zaslabniecia tylko glukoza się inaczej rozkłada i wynik może być niższy przez Twój wysiłek.

Wysiłek żadny- prowadziłam samochód, mieszkam blisko. Nie kazali mi siedzieć przed drzwiami :)

w4sqskjorh0yfkun.png
  • massa Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy miałyście robioną cytologię w ciąży? Mi doktorka chciała ostatnio robić, ale się nie zgodziłam i ustaliłyśmy, że na następnej wizycie..
    W Belgii nie robi się cytologii w ciąży, wydawało mi się to normalne.. Mam mętlik w głowie

w4sqskjorh0yfkun.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam robiona w 12 tyg

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
‹‹ 755 756 757 758 759 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ