Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zaczynam coraz poważniej myśleć o dużym poncho z merino, w które oboje się z małym zmieścimy jak zawiążę go w chustę. Takie gadżety do chustonoszenia są drogawe, a niekoniecznie odpowiada mi ich wygląd... Ale wełna merino sama w sobie też jest dużo droższa od zwykłej włóczki... Zaczynam się zastanawiać czy nie zamówić czesanki z tej wełny i samemu skręcić motki, pewnie wyszłoby taniej i mogłabym zrobić taki melanż jaki mi się podoba, ale z drugiej strony to dość czasochłonne, a samo udzierganie takiego cuda trochę też zajmie... Dziewczyny, które nosiłyście, korzystałyście z takich gadżetów wiosną/jesienią? Może macie jakieś linki do interesujących modeli, powiem szczerze, że nie mam za bardzo pomysłu jak technicznie powinno to wyglądać żeby było funkcjonalne.08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Hej,
Czekam właśnie na drugie pobranie glukozy i mam pytanko. W pierwszej ciąży miałam pobierana trzy razy a teraz przyszłam do innego laboratorium i pani mi mówi że to jest dwupunktowa krzywa. Pobrala mi z palca, na czczo i mam czekać 2h na nastepna. Czy to duża różnica jak nie będzie poboru po 1h?
Edit. A wydaje mi się że lekarz zlecił 3punktowa bo podał mi trzy normy żebym sobie sprawdziła wyniki i w razie złych mam się zgłosić wcześniej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 09:39
-
Kinga, ja nosiłam tylko latem i wczesną jesienią bo właśnie nie mogłam ogarnąć tych gadżetów i kurtek. Teraz widziałam na aliexpress więc może się zdecyduje na jakąś kurtkę albo bluze bo pewnie przy drugim maluchu będę nosić częściej na dworze.
-
Julia2015 wrote:Kinga, ja nosiłam tylko latem i wczesną jesienią bo właśnie nie mogłam ogarnąć tych gadżetów i kurtek. Teraz widziałam na aliexpress więc może się zdecyduje na jakąś kurtkę albo bluze bo pewnie przy drugim maluchu będę nosić częściej na dworze.
No ja właśnie na pierwsze spacery wolałabym w chuście wychodzić, na te parę minutek to mi się zwyczajnie nie będzie chciało młodego grubiej ubierać i wywlekać wózek a zaraz i tak do domu... A w chustę ubierzemy się w marę normalnie plus chusta plus takie poncho na nas i powinno być ok... Poszukam na Ali, może tam trafię inspirację Myślałam, że upoluję tam merino, ale ciężko jest droższe niż u nas i w pakietach... Za to wybór kolorów lepszy08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Kinga nie wiem czy dobrze mówie, bo ciaza mózg mi "zgąbczyła" i moge zle pamietac ale chyba fizjoterapeuci mowia zeby nie pionizowac dzieci w pierwszych tygodniach (ktos tu przytaczał te opinie), wiec moze chustowane spacery w pierwszych dniach to nie najlepszy pomysł.
Swoja droga mam nadzeje ze wrzesien i pazdziernik beda piekne i czekaja nas długie spacerki w sloneczkuzubii lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny siadła mi całkiem perystaltyka jelit. Musiałam zacząć się wspomagać Forlaxem od wczoraj.
Ja syna nosiłam w chuście tylko w ciepłe miesiące, więc nie pomogę w kwestii poncza lub kurtki dla dwojga.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 10:24
-
mnk wrote:Perfectangel pionizacja dzieci nie jest wskazana bo to wymuszone prostowanie dzieci a w chuście dzieci nie są pionizowane to ze jest w pionie nie znaczy ze jest pionizowany:D
aha ok, dzieki ze wytłumaczenie, nie kumam tego pionizowania w takim razie, ale sie tez nie wczytywalam wiec moja wina
ja sie chusty nie podejmuje, obawiam sie braku cierpliwosci
zaopatrzam sie w Tulę, ale to dopiero od 3-4 miesiaca pewniemnk lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, Monako fajnie że się odezwałaś
u Nas dziś szaro chłodno i deszczowo
merino jest bardzo fajne, kiedyś w ciuchu kupiłam kocyk z merino, niestety później ktoś nieświadomie wrzucił go do pralki i się wyprał w 60 no i jest cały sfilcowały ale za to używałam go później jako podkład
co do noszenia w chuście i ubrań, no to ja nie będę na razie nic kupować 'specjalnego' bo 1 drogie, 2 nie wiadomo czy mała będzie na tyle chętna się nosić po 3 zawsze można ubrać coś większego i luźniejszego i się tak razem zmieścić
MoNaKo, zubii, mnk lubią tę wiadomość
-
perfectangel85 wrote:aha ok, dzieki ze wytłumaczenie, nie kumam tego pionizowania w takim razie, ale sie tez nie wczytywalam wiec moja wina
ja sie chusty nie podejmuje, obawiam sie braku cierpliwosci
zaopatrzam sie w Tulę, ale to dopiero od 3-4 miesiaca pewnie
Do nosiła wkłada się dzieci które już same siedzą więc tak szybko to nie będzie. Ja też chcę chustowanie pomiędzy o, że się boję ale mam namiary do doradcy więc będziemy się uczyć.
I witam się w 25tc za 12 dni stodniowka ! AaaaaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 10:53
mnk lubi tę wiadomość
-
zubii wrote:Do nosiła wkłada się dzieci które już same siedzą więc tak szybko to nie będzie. Ja też chcę chustowanie pomiędzy o, że się boję ale mam namiary do doradcy więc będziemy się uczyć.
I witam się w 25tc za 12 dni stodniowka ! Aaaaa
no właśnie PONOC ! w tych ergonomicznych nie trzeba czekać do czasu aż dziecko siedzi
sa nawet takie z wkładką dla maluszków
ale bede jeszcze oczywiście dokładnie zgłębiac temat zanim się zdecyduje
swoja droga pewnie i tak dopiero wiosną zacznę nosić wiec to już bedzie okres siadania
w praniu wyjdzie
https://www.babytula.pl/pages/best-baby-carrier-options -
http://ciaza.siostraania.pl/naciecie-a-pekniecie-krocza-czym-sie-roznia/
co WY na to?
ja przy pierwszym porodzie byłam nacinana, ale zapytano mnie czy chce, również ze względu na przedłużającą sie akcje porodową, zresztą błagałam o to
wkładki dla noworodka na pewno nie kupię bo jakoś nie uwierzyłabym że to nie jest szkodliwe i w ogóle te peirwsze miesiące to raczej na płasko widzę
ale co do nosideł to jedno drugiemu nie równe, już tu kiedys porównywałyśmy wisiadła i nosidła
pogadam jeszcze dokładnie z fizjoterapuetkmai z rehabilitacji z przychodni w której pracuje, ufam im bardziej niz artykułom i producentom, może coś doradzą
w razie czego poczekam do 6 miesiaca (tzn do siadania - tzn pierwszy synek tak siadał) co i tak wypada na marzec czyli mniej wiecej tak jak planowałamWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 11:17
-
mnk wrote:Nosidla ergonomiczne to po prostu nosidla a wkladki dla noworodków sa tylko wiesz, nabijaniem na kasę dlatego nosidla tylko dla siedzacych
Dokładnie ostatnio na czerwcowkach 2014 o tym gadaliśmy bo wśród nas jest doradcą i jedynie chusta dla niesiedzacych dzieci a nosidła tylko dla siedzących.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 11:17
mnk lubi tę wiadomość
-
Ja sama reklam podczas porodu, nie chciałabym być nacinana zreszta u nas nie nacinaja tylko właśnie u nas dominuje sama natura.
Wiesz znam roznice miedzy wisiadlami i nosidlami, sama zreszta nosze w tuli. W nosidle nie ma stabilizacji bocznej jak w nosidle.
Zubii sama czaje sie na kurs ale ciężko mi się wkręcić w termin z racji ze mieszkam za granica:D hahazubii lubi tę wiadomość
-
Nosidlo to na wiosnę/lato2018 dopiero dziewczyny
Ja chustę zamawiam od natibaby, tzn zamówię jak juz sie Dan urodzi bo teraz to po co mi. A moze ktoś z rodziny kupi nam na prezent? zobaczymy.
ja mialam trochę stresa bo mały był bardzo spokojny wczoraj i dzis z ranka, nie czułam go i troszkę juz mialam stresa. ale teraz już dokazuje - wali mnie po pępku
też mam dziś usg to go podejrzę i zobaczę ile waży kluseczekperfectangel85, wisienka1212 lubią tę wiadomość
Daniel
-
Jak dla mnie tulą ftg to po prostu tula standard tylko z regulowanym panelem. No ja bym osobiście z moja wiedza dziecka nawet do ftg nie wsadzila które nie siedzi. Ftg to po prostu nosidlo rosnace cos jak fidella ale ono nie rośnie chyba do toddlera
zubii lubi tę wiadomość
-
majju wrote:Dziewczyny pisałyście o wełnie Merino i przypomniało mi się, że moja mam jak dowiedziała się, że zostanie babcią postanowiła zrobić dla wnusia taki kocyk, chociaż od 30 lat nie robiła na drutach https://pl.dawanda.com/zrob-to-sam-diy-tutoriale/robienie-na-drutach/zrob-na-drutach-kocyk-dla-dziecka-przerywanym-sciegiem-zeberkowym Tą wełna jest fantastyczna w dotyku!
Karolcia mi też się w domu nudzi więc jadę na miasto bo otworzyli u nas nową kawiarnię gdzie sprzedają gorące pączki... Boję się że jak spróbuję to będę chciała tam zamieszkać
Ja mam około 50 metrów od siebie lodziarenke z lodami w kulkach i włoskie ale mają też gofry, lemoniasy itp więc jestem tam codziennym gościem Czasem nawet dwa razy dziennie