X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka to blizna po cc? Mierzą ją normalnie na usg przez powłoki brzuszne?
    Mi lekarz nie mierzył blizny choć wspominał że poród naturalny czy cc będzie zależeć od grubości blizn.
    Zmierzą dokładnie w szpitalu i na pewno będzie dobrze :) życzę Ci tego :*

ckaidqk39a8l7x61.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bepanten już wrzuciłam do koszyczka w Gemini ;) czyli mogę albo smarować takie miejsca abo je obsypywać mąką ziemniaczaną tak?

• Cameline Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka spora dziewczynka :)

Dziewczyny które mają spore dzieciaczki, bierzecie dużą dawkę kwasów dha? Wiem że przy hipotrofii są zalecenia zwiększenia dawki więc wnioskuję że mają wpływ na wielkość dzieciaczka :)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bepanthen masc czy krem? Bo jest to i to.
    Maść używałam na zaczerwienienia na pupci i do brodawek więc 2 w jednym. Kremu nie wolno. Upewnijcie się co macie w koszyku ;)

ckaidqk39a8l7x61.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Bepanthen masc czy krem? Bo jest to i to.
    Maść używałam na zaczerwienienia na pupci i do brodawek więc 2 w jednym. Kremu nie wolno. Upewnijcie się co macie w koszyku ;)
    maść wrzuciłam

• setti Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka, przyłączam się do pytania - ta blizna to po cc? A do szpitala idziesz tylko na badania czy już do rozwiązania? :(

Cameline, to też miałaś przeboje... A swoją drogą to okropne: użerać się z dzieckiem w pośpiechu i na czczo, mając w perspektywie jeszcze dwugodzinną głodówkę...
    Co do DHA na ogół wystarczy jeść trzy orzechy włoskie dziennie (zawierają kwasy ALA, które organizm przekształca w DHA) - to zamiast tabletek. Gdybym podejrzewała hipotrofię, jadłabym ich więcej. Szczerze mówiąc, nie zawsze pamiętam o suplementacji.

Pisałyście o smarowaniu brzucha. Powiem Wam, że ja praktycznie wcale tego nie robię. Smarowałam rozmaitymi preparatami zmiany łuszczycowe w I trymestrze, a gdy ozdrowiałam, przestałam - odrzucają mnie zapachowo. (A przy okazji awersji zapachowych - strasznie mi śmierdzi również masło i płyny do płukania. Gdy mąż robi pranie, prawie mam mdłości. W poprzedniej ciąży tak nie miałam.)
    Z pierwszej ciąży zostały mi nieznaczne rozstępy na piersiach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 14:17

jgf871u.png

t6748sh.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Buka to blizna po cc? Mierzą ją normalnie na usg przez powłoki brzuszne?
    Mi lekarz nie mierzył blizny choć wspominał że poród naturalny czy cc będzie zależeć od grubości blizn.
    Zmierzą dokładnie w szpitalu i na pewno będzie dobrze :) życzę Ci tego :*
    Mierzy na usg dopochwowym, normalnie pewnie zmierzyl by mi dopiero w 30 tyg razem z szyjką, ale że ostatnio szyjka mu sie nie widziala to zmierzyl też od razu blizne i mowil że zrobila sie troche cienka i że zobaczymy jeszcze na kolejnej wizycie, no i jak teraz zmierzyl to nie byl zadowolony, jest opcja że mogla by sie rozejsc podczas np skurczu a to bylo by niebezpieczne wiec muszą sprawdzic w szpitalu jak wygląda sytlacja, jesli w szpitalu potwierdzą że jest za cienka to pewnie czeka mnie juz leżenie do końca, chociaz mam cichą nadzieje że bedzie lepiej i może bede chociaz mogla leżec w domu... :-/
    Setti, tak blizna po cc :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 14:21

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Rusałka spora dziewczynka :)

Dziewczyny które mają spore dzieciaczki, bierzecie dużą dawkę kwasów dha? Wiem że przy hipotrofii są zalecenia zwiększenia dawki więc wnioskuję że mają wpływ na wielkość dzieciaczka :)

Ja biorę Mum omega, ale nie pamietam o tym codziennie. Z jednej strony cukrzyca grozi makrosomią płodu, z drugiej nadciśnienie może prowadzić do hipotrofii. U nas to się rownowazy. Brzuszek w ostatnich badaniach wychodzi co prawda mały a kość udowa długa, ale jakoś nie przejmuję się mocno wymiarami liczonymi przez maszynę - często zawodną.

7u22vfxm0lh292be.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka dobrze ze jesteś pod kontrolą, wszystko będzie dobrze ❤️ Nie denerwuj się niczym!

Ciagle mi twardnieje macica. Są dni ze zdarzy się to 5 razy w ciągu dnia, a są tez takie jak dziś ze co chwila, wystarczy ze podniosę się na sekundę z łóżka.. na szczęście nie są to bolesne twardnienia

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka* wrote:
    U mnie tez ostatnio lekko stresowo - sporo skurczy a w nocy po raz kolejny ślady żywej krwi na papierze.
    Po 8 już bylam u gina. Na szczęście poza tym epizodem czysto, wszystko pozamykane, twarde. MAm jeszcze bardziej się oszczędzać, dołożyć drugi preparat magnezowy, pilnować ciśnienia (wczoraj mimo leków kilka godzin mialam podniesione).

Ale najważniejsze: Tosia rośniejak na drożdżach, w 27+6 wazy 1276 g, a wagę zawyżają nam długaśne nozyska hehe. Główka idealnie na 50 centyl, brzuszek mały (już kolejny raz, 3x gin mierzył, bo mu się mały wydaje) na 16 centyl a giry powyżej 97 centyla! (30w4d).
    Będzie długa glizda moja kochana.
    Wg gina z wcześniakami powyżej 1,5 kg lekarze sobie świetnie radzą, wiec za 2 tygodnie wrzucamy na luz.

Twoja Tosia rośnie identycznie jak moja starsza córa :D w 27t5d miala 1200g, zawsze malutki brzuszek i dłuuuuugie nogi ;) Do dziś jej tak zostało, bo z wagą jest na 10 centylu, a ze wzrostem prawie na 90 ;)

Rusałka* lubi tę wiadomość

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska witaj w klubie , u mnie dzis tez sporo twardnień. Bylam dzis rano na targu z Maryska , ale nie dlugo . W sumie musialam ja wyciagnac i wlozyc do samochodu no i wozek ale on wazy 5 kg wiec jest dosc lekki. Trafilam dzis na fajne czarne dresy ze sciagaczami na dole z hm mama za 8 zl. Kupilam tez truskawki , wrocilysmy kolo 10 i od 11 caly czas leze. No nic , wizyta we wtorek , zalozylam sie z mezem ze wytrzymam do wtorku , moj rekord pomiedzy wizytami 3 tyg i 4 dni:d bardzo jestem ciekawa tej wizyty bo z corka wlasnie w tyn czasie mialam rozwarcie wew , szyjke skrocona i smierowanie do szpitala a tam 5 tyg lezenia... teraz nie wyobrazam sobie zostawic Maryski na 5 tyg wiec za tydzien prosze o kciuki a szyjke :)

perfectangel85 lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • weal Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Princesska witaj w klubie , u mnie dzis tez sporo twardnień. Bylam dzis rano na targu z Maryska , ale nie dlugo . W sumie musialam ja wyciagnac i wlozyc do samochodu no i wozek ale on wazy 5 kg wiec jest dosc lekki. Trafilam dzis na fajne czarne dresy ze sciagaczami na dole z hm mama za 8 zl. Kupilam tez truskawki , wrocilysmy kolo 10 i od 11 caly czas leze. No nic , wizyta we wtorek , zalozylam sie z mezem ze wytrzymam do wtorku , moj rekord pomiedzy wizytami 3 tyg i 4 dni:d bardzo jestem ciekawa tej wizyty bo z corka wlasnie w tyn czasie mialam rozwarcie wew , szyjke skrocona i smierowanie do szpitala a tam 5 tyg lezenia... teraz nie wyobrazam sobie zostawic Maryski na 5 tyg wiec za tydzien prosze o kciuki a szyjke :)

Też się zakładam z chłopakiem że wytrzymam pomiędzy wizytami ale jak narazie same przegrane na moim koncie haha

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie zastanawiam czy jak maz wroci z pracy nie podjechac na izbe zeby chociaz na dwa dni podpieli mnie do magnezu

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Ja sie zastanawiam czy jak maz wroci z pracy nie podjechac na izbe zeby chociaz na dwa dni podpieli mnie do magnezu
    Na to twardnienie macicy ??
    Ja już wariuje od myślenia jak tu temu zapobiec. Tyle leków biorę i nic.. i ciagle leżę

A mój rekord między wizytami to aż 5 tygodni !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 15:41

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na twardnienia. Od rana mnie mecza . Na razie umylam glowe :d i czekam na meza az wroci z pracy.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi tego nikt nigdy nie zaproponował. Ale na dwa dni w szpitalu Cie kładą i przechodzi Ci to twardnienie ??

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez nie . Po prostu zglaszam sie na izbe , mowie ze twardnieje mi brzuch i na dwa dni zostaje podlaczona do magnezu. W tej ciazy w 19 tyg tak bylam i mialam przez chwile spokoj

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • miffy Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś obejrzeć Mutsy Igo na żywo. Wszystko fajnie, bardzo nam się podobał, malutki, zwrotny, kompaktowy... Przyszła ekspedientka i zaczęła nam go odradzać, bo amortyzacji nie ma, gondola mała i nie nadaje się na zimę, no i drogi - i teraz sama nie wiem. Zależy mi na kompaktowym wózku, bo sama jestem mała i drobna, przy wielkich wózkach wyglądam komicznie i boję się, że się z takimi umęczę.

Zaczęłam przeglądać inne wózki i przypomniał mi się Roan Bass Soft - dziewczyny, które go już mają, co Was w nim przekonało? Może jutro uda mi się podjechać zobaczyć go na żywo.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    Byłam dziś obejrzeć Mutsy Igo na żywo. Wszystko fajnie, bardzo nam się podobał, malutki, zwrotny, kompaktowy... Przyszła ekspedientka i zaczęła nam go odradzać, bo amortyzacji nie ma, gondola mała i nie nadaje się na zimę, no i drogi - i teraz sama nie wiem. Zależy mi na kompaktowym wózku, bo sama jestem mała i drobna, przy wielkich wózkach wyglądam komicznie i boję się, że się z takimi umęczę.

Zaczęłam przeglądać inne wózki i przypomniał mi się Roan Bass Soft - dziewczyny, które go już mają, co Was w nim przekonało? Może jutro uda mi się podjechać zobaczyć go na żywo.
    hymm przede wszystkim dodatkowa amortyzacja i duża buda w której zimą wiatr nie będzie hulał. Pompowane koła z możliwością blokady. Do tego całkiem spora spacerówka której mam nadzieje nie będę musiała zaraz wymieniać no i to jak się fajnie składa do auta ;)

miffy lubi tę wiadomość

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl. Odnośnie spania to czytałam artykuł, że wszelkie kocyki, pierzynki i inne rzeczy w łóżeczku dziecka zwiększają prawdopodobieństwo uduszenia i najbardziej polecany jest śpiworek. Tu w UK jest on bardzo popularny i ja chcę go wypróbować, więc nic innego nie kupuję.

aleksandrazz. Trzymam kciuki za szyjkę :)

Dziś miałam wizytę u położnej. Usłyszałam serduszko i pierwszy raz się dowiedziałam jak bije – 140 uderzeń na minutę czyli idealnie :) Położna też wymacała brzuch, macica kończy się trochę nad pępkiem a dziecko ułożone jest skośnie :)
    Kazała się zapisać na szczepienie na krztusiec i na grypę. Czy w Polsce też robi się te szczepienia?

A to mój brzuszek
    riuotj.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 17:59

Bacardi90, 0202oliwcia, majju, Cameline, Lisa85, Dreamy, ⚘Kwiatuszek, Justa87, Rusałka*, Zorganizowana:), aswalda lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 795 796 797 798 799 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ