Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Princesska wrote:Kinga wiem ale chodzi o to ze co strona to inaczej, na niektórych podają tez ze od 27 tyg już masz 3 trymestr
a skoro natalka ma 26 skończony to leci jej/rozpoczął się czy jak kto woli - 27
Wydaje mi się, że stronki też podają zakończone tygodnie, ale pewna nie jestem... Najdokładniejsze jest podawanie tak jak mówi buka, tygodnie z dniami i wtedy nie ma wątpliwości, te tygodnie zakończone i rozpoczęte to też taki chyba nasz językowy problem... To, że serwisy, które próbują być profesjonalne za wszelką cenę nie uściślają tego to dla mnie porażka, wprowadzają w ten sposób tylko niepotrzebny zamęt... Bo tak jak samo liczenie nie jest może aż tak istotne to są takie terminy, które są ważne: do kiedy zrobić prenatalne? Do kiedy krzywą cukrową? Wtedy ma znaczenie czy autor ma na myśli tygodnie skończone czy zaczęte...
W miesiącach nie chodzi o miesiące księżycowe na bank, bo taki ma 28 dni czyli równo 4 tygodnie. Ciąża trwa 40 tygodni, czyli wychodziłoby, że 10 miesięcy. Właśnie na tym polega problem, żeby rozłożyć te 40 tygodni na dziewięć miesięcy, bo tak się przyjęło wśród ludzi, że tyle trwa ciąża, chociaż tak w rzeczywistości nie jest to prawdą... Pamiętam, że na egzaminie z ginekologii pierwsze pytanie zawsze padało "ile trwa ciąża" i jak ktoś powiedział, że 9 miesięcy to nie dowiadywał się jakie były kolejne pytania08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Ja w rozmowie takiej normalnej, kiedy nie jest to istotne co do dnia też mówię rozpoczęte, bo moim zdaniem to bardziej poprawne językowo w naszej genialnie skomplikowanej polszczyźnie.. Już kiedyś o tym gadałyśmy
Np. dzisiaj jestem 26+1 i ktoś pyta "w którym tygodniu jesteś?" No to odpowiadam, że w 27. bo to jest ten tydzień, który jakby mi leci... A lekarzowi też nie powiem 26, tylko 26+1. A on co sobie wpisze w kartę to mam w nosie, ja się wyraziłam jasno, czyż nie? Chodzi mi tylko o to, że liczenie rozpoczętych niestety nie przyspieszy trymestru xD
Princesska, zubii, Kwiatuszek32765 lubią tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
Princesska wrote:Monako - ja nie będę kupowała lusterka, o roletach na szyby jeszcze Nie myslalam ale to dobra opcja
Ja kupuje raczej standardowe rzeczy, u mnie działa to na zasadzie eliminacji bo nie wszystko co zawarte na listach wyprawkowych mi się przyda np jak kosz Mojżesza, kokon niemowlęcy, czy elektroniczna nianiaale już widzę ze mam problem z kocykami/kolderkami bo mam odpowiednią ilość a nie umiem się oprzeć przed kupieniem ich jescze więcej bo co jakiś czas znajdę taki wzór itp ze nie umiem sobie odmówić
Mi osobiście bardzo podobają się karty do zdjęćje napewno kupię
Jasne Princesska, ja stworzyłam sobie listę wyprawkową z czterech róznych. I tez nie wszystko kupuję- odpuszczam kokony i nianię elektryczną ale kupuję pieluszkowe monitory oddechu. Z tymi lusterkami to pomyslałam że nam przy bliźniakach bardzo się przydadzą bo mamy forda focusa kombii ale ja sie między fotelikami z tyłu już nie zmieszczę a na dzieci oko trzeba miec tym bardziej że bedą siedziały tyłem.
Co do kocyków- ciągle mam z nimi problem. Co jeden to ładniejszy. W nd przyjeżdża moja mama więc pomoże mi cos wybrać- mam nadzieję
-
A, jeszcze z ciekawości sprawdziłam jak jest podane w "Ciężarówce..." bo pamiętałam, że było wspomniane na ten temat. I jest tak:
1 trymestr kończy się z zakończeniem 13. tygodnia
2 trymestr trwa od 14. tygodnia do końca 26. tygodnia
3 trymestr trwa od 27. tygodnia do dnia porodu
czyli 27. rozpoczętyAle jest też wspomniane, że to nie jest oficjalny i jedyny słuszny podział, bo "trymestr" to 3 miesiące, a miesiące to już wiadomo, że niewiadomo jak liczyć... Na belly to ogólnie coś jest sknocone, bo mi pokazuje 27. tydzień (26+1), 7 miesiąc, 2 trymestr... Chyba powinno albo przeciągnąć miesiąc, albo przyspieszyć trymestr, przecież 7 miesiąc to logiczne, że trymestr trzeci, nie?
08.09.2017 - Staś
Hej
My wczoraj mielismy wizyte. Szyjka sie trzyma, 32mm, choc miekka. Maluszek ma 670gusg 30tc za miesiac.
Co do pasow to zapinalam w pierwszej ciazy i zapinam teraz. Dla mnie glupota jest nie zapinac.
Roletki do auta polecam, bo to zakup na lata. My mamy takie dopasowane do ksztaltu szyby wiec cale okno zasloniete
Jesli chodzi o te tygodnie, to ja zawsze mowie skonczone. Czyli np mam 24t4d to mowie ze skonczylam 24tc. Jak dla mnie inna interpretacja niczego przeciez nie przyspieszyPrincesska, zubii, buka03, Cameline, Zorganizowana:), Ja86, aswalda lubią tę wiadomość
-
Ja ciągle nie dorobiłam się adapterów do pasów. Podróżuję wieloma autami, zapinam tylko w tych, w których pas wypada mi pod brzuchem. Nie zawsze tak jest i nie zawsze mogę go ułożyć, jak mnie ciśnie to nie zapinam. Ktoś tu pisał o przekładaniu tylko tej górnej części, a część biodrowa za pupą. To nic nie daje, tak zapięty pas to tak jakby go nie było, a do tego jest niewygodnie. Na studiach uczono nas, że pas poza tym, że trzeba zapiąć to trzeba go jeszcze dociągnąć. Podczas wypadku z niedociągniętego pasa wysmykujesz się dołem. Nowoczesne samochody mają system, który automatycznie dociąga pasy po zapięciu.
Zaskoczyłyście mnie z tymi lusterkami do fotelików. Takiego fotelika nie przypina się na tylnym siedzeniu przodem do kierunku jazdy?08.09.2017 - Staś
Czytam właśnie, że do 13kg bezwzględnie zapinamy tyłem... Powiem szczerze, że o fotelikach samych w sobie wiedziałam sporo już dużo wcześniej, mój tata jest sprzedawcą samochodów w salonie Mercedesa i fotelik dostanę od niego i gdyby nie Wasze gadanie o głupim lusterku to w życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby sprawdzić jak wpina się fotelik... Pewnie wrzuciłabym w isofix przodem... Kurczę, to tyłem się nie da wpiąć inaczej niż pasami co?08.09.2017 - Staś
W ISOFIX też wpinasz tyłem. Teraz każda renomowana marka fotelików w klasie 0 i 0+ robi je zapinane tyłem do kierunku jazdy i bazy są do tego dostosowane. Te przodem gwiazdek ADAC chyba by już nie dostały.Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*]