WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi niektóre z miesięcy ciążowych mają aż 5 tyg. I stad te rozbieżności zobacz http://www.rodzice.pl/ktory-to-miesiac-ciazy/
    Dziwne to :P

Bacardi90 lubi tę wiadomość

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze podaje pozniejsza opcje bo lubie "byc" dalej w ciazy :P i w ogóle wypatruje końca :P swoja droga pewnie zamarudze Was jak wiekszosc bedzie juz rozpakowana a ja ciagle bede czekac na "moj dzien" :P

Princesska, Bacardi90, smeg lubią tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Kinga wiem ale chodzi o to ze co strona to inaczej, na niektórych podają tez ze od 27 tyg już masz 3 trymestr :) a skoro natalka ma 26 skończony to leci jej/rozpoczął się czy jak kto woli - 27 :P

Wydaje mi się, że stronki też podają zakończone tygodnie, ale pewna nie jestem... Najdokładniejsze jest podawanie tak jak mówi buka, tygodnie z dniami i wtedy nie ma wątpliwości, te tygodnie zakończone i rozpoczęte to też taki chyba nasz językowy problem... To, że serwisy, które próbują być profesjonalne za wszelką cenę nie uściślają tego to dla mnie porażka, wprowadzają w ten sposób tylko niepotrzebny zamęt... Bo tak jak samo liczenie nie jest może aż tak istotne to są takie terminy, które są ważne: do kiedy zrobić prenatalne? Do kiedy krzywą cukrową? Wtedy ma znaczenie czy autor ma na myśli tygodnie skończone czy zaczęte...

W miesiącach nie chodzi o miesiące księżycowe na bank, bo taki ma 28 dni czyli równo 4 tygodnie. Ciąża trwa 40 tygodni, czyli wychodziłoby, że 10 miesięcy. Właśnie na tym polega problem, żeby rozłożyć te 40 tygodni na dziewięć miesięcy, bo tak się przyjęło wśród ludzi, że tyle trwa ciąża, chociaż tak w rzeczywistości nie jest to prawdą... Pamiętam, że na egzaminie z ginekologii pierwsze pytanie zawsze padało "ile trwa ciąża" i jak ktoś powiedział, że 9 miesięcy to nie dowiadywał się jakie były kolejne pytania :P

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ale mówienie między sobą, do koleżanki mamy czy znajomych tygodni rozpoczętych nie jest niczym złym ani błędnym :P takie jest moje zdanie, i tak jak perfectangel liczę sobie rozpoczęte :)

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w rozmowie takiej normalnej, kiedy nie jest to istotne co do dnia też mówię rozpoczęte, bo moim zdaniem to bardziej poprawne językowo w naszej genialnie skomplikowanej polszczyźnie.. Już kiedyś o tym gadałyśmy :P Np. dzisiaj jestem 26+1 i ktoś pyta "w którym tygodniu jesteś?" No to odpowiadam, że w 27. bo to jest ten tydzień, który jakby mi leci... A lekarzowi też nie powiem 26, tylko 26+1. A on co sobie wpisze w kartę to mam w nosie, ja się wyraziłam jasno, czyż nie? Chodzi mi tylko o to, że liczenie rozpoczętych niestety nie przyspieszy trymestru xD

Princesska, zubii, Kwiatuszek32765 lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako lusterka to super sprawa. Ja dużo jezdziłam z synkiem i zawsze mogłam rzucić na niego okiem.

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Monako - ja nie będę kupowała lusterka, o roletach na szyby jeszcze Nie myslalam ale to dobra opcja :)
    Ja kupuje raczej standardowe rzeczy, u mnie działa to na zasadzie eliminacji bo nie wszystko co zawarte na listach wyprawkowych mi się przyda np jak kosz Mojżesza, kokon niemowlęcy, czy elektroniczna niania :P ale już widzę ze mam problem z kocykami/kolderkami bo mam odpowiednią ilość a nie umiem się oprzeć przed kupieniem ich jescze więcej bo co jakiś czas znajdę taki wzór itp ze nie umiem sobie odmówić :P
    Mi osobiście bardzo podobają się karty do zdjęć :) je napewno kupię

Jasne Princesska, ja stworzyłam sobie listę wyprawkową z czterech róznych. I tez nie wszystko kupuję- odpuszczam kokony i nianię elektryczną ale kupuję pieluszkowe monitory oddechu. Z tymi lusterkami to pomyslałam że nam przy bliźniakach bardzo się przydadzą bo mamy forda focusa kombii ale ja sie między fotelikami z tyłu już nie zmieszczę a na dzieci oko trzeba miec tym bardziej że bedą siedziały tyłem.
    Co do kocyków- ciągle mam z nimi problem. Co jeden to ładniejszy. W nd przyjeżdża moja mama więc pomoże mi cos wybrać- mam nadzieję :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, jeszcze z ciekawości sprawdziłam jak jest podane w "Ciężarówce..." bo pamiętałam, że było wspomniane na ten temat. I jest tak:

1 trymestr kończy się z zakończeniem 13. tygodnia
    2 trymestr trwa od 14. tygodnia do końca 26. tygodnia
    3 trymestr trwa od 27. tygodnia do dnia porodu

czyli 27. rozpoczęty :P Ale jest też wspomniane, że to nie jest oficjalny i jedyny słuszny podział, bo "trymestr" to 3 miesiące, a miesiące to już wiadomo, że niewiadomo jak liczyć... Na belly to ogólnie coś jest sknocone, bo mi pokazuje 27. tydzień (26+1), 7 miesiąc, 2 trymestr... Chyba powinno albo przeciągnąć miesiąc, albo przyspieszyć trymestr, przecież 7 miesiąc to logiczne, że trymestr trzeci, nie? :P

08.09.2017 - Staś <3

• verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    My wczoraj mielismy wizyte. Szyjka sie trzyma, 32mm, choc miekka. Maluszek ma 670g :) usg 30tc za miesiac.

Co do pasow to zapinalam w pierwszej ciazy i zapinam teraz. Dla mnie glupota jest nie zapinac.

Roletki do auta polecam, bo to zakup na lata. My mamy takie dopasowane do ksztaltu szyby wiec cale okno zasloniete :)

Jesli chodzi o te tygodnie, to ja zawsze mowie skonczone. Czyli np mam 24t4d to mowie ze skonczylam 24tc. Jak dla mnie inna interpretacja niczego przeciez nie przyspieszy ;)

Princesska, zubii, buka03, Cameline, Zorganizowana:), Ja86, aswalda lubią tę wiadomość

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja po wizycie. Malutka wazy 720g. Niestety ma glowke bardzo nisko i naciska na szyjke i lekarz nie spodobala sie w badaniu dlugosc szyjki. Zrobila usg i miala 29 mm.za 10 dni kontrolnie znow musze isc.

Ja86, justa. lubią tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co ile tygodni macie wizyty u ginekologa?

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co 4tyg, choc teraz mialam przez dwa miesiace szybka wizyte na spr szyjki, to wyszlo co 2tyg

zubii lubi tę wiadomość

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciągle nie dorobiłam się adapterów do pasów. Podróżuję wieloma autami, zapinam tylko w tych, w których pas wypada mi pod brzuchem. Nie zawsze tak jest i nie zawsze mogę go ułożyć, jak mnie ciśnie to nie zapinam. Ktoś tu pisał o przekładaniu tylko tej górnej części, a część biodrowa za pupą. To nic nie daje, tak zapięty pas to tak jakby go nie było, a do tego jest niewygodnie. Na studiach uczono nas, że pas poza tym, że trzeba zapiąć to trzeba go jeszcze dociągnąć. Podczas wypadku z niedociągniętego pasa wysmykujesz się dołem. Nowoczesne samochody mają system, który automatycznie dociąga pasy po zapięciu.

Zaskoczyłyście mnie z tymi lusterkami do fotelików. Takiego fotelika nie przypina się na tylnym siedzeniu przodem do kierunku jazdy?

08.09.2017 - Staś <3

• verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosidla zapina sie tylem do jazdy, kolejne foteliki teraz tez sa takie, ale to juz mozna wybrac czy chcemy przodem czy tylem.

Ja duzo samochodem jezdze i jak dla mnie lusterko zbedne, nie kupowalam ;)

zubii lubi tę wiadomość

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam właśnie, że do 13kg bezwzględnie zapinamy tyłem... Powiem szczerze, że o fotelikach samych w sobie wiedziałam sporo już dużo wcześniej, mój tata jest sprzedawcą samochodów w salonie Mercedesa i fotelik dostanę od niego i gdyby nie Wasze gadanie o głupim lusterku to w życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby sprawdzić jak wpina się fotelik... Pewnie wrzuciłabym w isofix przodem... Kurczę, to tyłem się nie da wpiąć inaczej niż pasami co?

08.09.2017 - Staś <3

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Y mamy fotelik montowany tylem do 18 kg. Sporo jeździmy ale obylo sie bez lusterka.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • poppy Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co 3 tygodnie juz mam wizyty.

qb3chdgezj308xv3.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    perfectangel85 wrote:
    co ile tygodni macie wizyty u ginekologa?
    Ja co 3 tyg. A teraz co poltora tyg od dwoch wixyt ze wzgledu na szyjke

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ISOFIX też wpinasz tyłem. Teraz każda renomowana marka fotelików w klasie 0 i 0+ robi je zapinane tyłem do kierunku jazdy i bazy są do tego dostosowane. Te przodem gwiazdek ADAC chyba by już nie dostały.

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizyty mam co tydzień lub 10 dni. A lusterko mi się przyda bo w trasę z jednym dzieckiem siedziałabym z nim z tyłu a z dwójką nie ma już takiej opcji. Przy jednym maluchu też bym takiego lusterka nie kupowała :)

zubii lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ