X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Czytam właśnie, że do 13kg bezwzględnie zapinamy tyłem... Powiem szczerze, że o fotelikach samych w sobie wiedziałam sporo już dużo wcześniej, mój tata jest sprzedawcą samochodów w salonie Mercedesa i fotelik dostanę od niego i gdyby nie Wasze gadanie o głupim lusterku to w życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby sprawdzić jak wpina się fotelik... Pewnie wrzuciłabym w isofix przodem... Kurczę, to tyłem się nie da wpiąć inaczej niż pasami co?
    Nie da sie zamontowac inaczej jak tylem. Dobry montaz to podstawa, a jeszcze trzeba pamietac o postawieniu palka/raczki, bo niekotrzy jezdza z opuszczona...

W ogole polecam warsztaty Bezpieczny Maluch

• verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Ja wizyty mam co tydzień lub 10 dni. A lusterko mi się przyda bo w trasę z jednym dzieckiem siedziałabym z nim z tyłu a z dwójką nie ma już takiej opcji. Przy jednym maluchu też bym takiego lusterka nie kupowała :)
    Ja orowadzilam, albo siedzialam jako pasazer, tylko raz jechalam z tylu jak jechalismy w podroz 750km i wtedy tez tylko czesc trasy

• setti Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka, trzymaj się! Dobrze, że możesz wychodzić na mini spacerki - to spora ulga dla psychiki.

Zorganizowana, cudna mata! Jetem pod wrażeniem :)

Uświadomiłam sobie ostatnio w pełni, że do rozwiązania wcale tak dużo czasu nie zostało... :)

Co do pasów, już sama nie wiem... Chyba z dwojga złego lepszy sam piersiowy niż w ogóle jazda bez pasów. Z biodrowym jest mi niewygodnie (układam go jak Wy pod brzuchem), poza tym tam też czuję kopnięcia, więc bez wpływu na maleństwo to nie jest. Na dłuższe trasy wypróbuję patent Weal z biodrowym między nogami, choć wydaje mi się to strasznie niewygodne...

Wiecie może, ile stopni jest w macicy?? Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi, a interesuje mnie to zagadnienie.

Zorganizowana:), buka03 lubią tę wiadomość

jgf871u.png

t6748sh.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 3 tyg.
    W pierwszej ciąży miałam co 7-10 dni ze względu na skurcze i dzieciaczka nisko uciskającego na szyjkę.

W pasach jeżdzę, nie mogłabym bez, tak się nauczyłam i nie wyobrażam sobie inaczej.

Ja na dziś byłam zapisana na warsztaty Bezpieczny Maluch i bardzo się cieszyłam bo nie mam takich skurczy już. Musiałam zrezygnować bo dziś w przedszkolu był Dzień Mamy i festyn rodzinny przedszkolaków i nie mogłam odmówić córce.
    Teraz leże i nie ruszam się nawet bo brzuch daje znaki po pół dnia spędzonym na słonecznej ławce i krzykami 100 dzieci.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w zoraj zerkalam w kalendarz, to poczatkiem wrzesnia ciaza bedzie donoszona :) zaraz czerwiec zleci i zostana tylko dwa miesiace

zubii lubi tę wiadomość

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia pierwsze foteliki bezwzględnie tyłem. Zresztą pomyśl co by się wydarzyło z główką/karkiem maluszka przy gwałtownym hamowaniu, gdyby jechał przodem...

Ja teraz jestem bardziej świadoma niż z Jaśkiem i Szymka będę woziła tyłem do min. 4 lat. Fizyki nie da się oszukać, jest to po prostu bezpieczniejsze.

Polecam blog osiemgwiazdek, tylem.pl lub grupy na FB - zapytaj osiem gwiazdek albo foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy.

Ja wizyty mam co 3 tygodnie.

Jak tam u Was ze zgagą? Mnie męczy 3 dzień... :(

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile luzu powinno byc w spiworku. Caly czas nie wiem jaki rozmiar kupic. W c&a jest albo 60cm albo 70cm.

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko by nie dalo sie wozic tylem, zreszta orzy wysokich dzieciach malo wygodnie to wyglada.

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verka wrote:
    Moje dziecko by nie dalo sie wozic tylem, zreszta orzy wysokich dzieciach malo wygodnie to wyglada.
    To chyba zalezy od fotelika. Bo moja mala ma 90 cm, 13 lg i jezdzi tylem i nie wyglada zeby bylo jej nie wygodnie.
    Czasem dzieci nie cjca jezdzic jak maja objawy choroby lokomocyjnej.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje kupic fotelik 0-18 kg, montowany tylem, bede musiala zainwestowac teraz w lusterko bo wczesniej siedzialam zawsze z tylu z synkiem, teraz sie nie wcisne między dwa foteliki ;-) zależy mi by jednak fotelik mial isofix, synek ma z isofixem i nie ma porównania jesli chodzi o stabilnosc mocowania, wczesniej mial z chicco montowany na pasy i nie bylam zadowolona ;-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W weekend w sztpitalu ma tu dyżur taki stary pierdziel :-/ masakra, wyśmial mnie że po co tu jestem że blizna przeciez sie nie może rozejsc a nawet zdjec z usg nie widzial :-/ tylko mnie sie zapytal co tu robie... Dziewczyne na przeciwko tez wysmial żw jest w 28 tyg i jak może jej dziecko na szyjke napierac... :-/
    Jak leżalam tu w lutym to wieczorem przyjechala dziewczyna z bólami brzucha w 30 tyg to też ją wyśmial :-/ boże skąd sie tacy biorą :-/ jesli mnie wypuszcza za jakis czas i w weekend bede sie zle czuc to wole jechac do szpitala 50 km dalej niz trafic na tego osła :-/

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verka wrote:

NA pewno wygodniej niż 8 godzin zwisających w dół nóg w foteliku przodem :)
    To, że wygląda mało wygodnie, nie znaczy, że nie jest. Mnóstwo ludzi wozi jeszcze 6 latki tyłem i żyją ;)

Poza tym co to znaczy nie dałoby się wozić tyłem? Dziecko uczy się pewnych standardów od nas - i to my powinniśmy decydować jak jest przewożone, to kwestia bezpieczeństwa, a nie koloru piłeczki do zabawy :)

Magda_lenka, Princesska, MoNaKo, smeg lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo wiem jaka byla zmiana przy przejsciu z fotelika tylem do przodem i znam przypadki, ze rodzice dziekowali ze kupili foteli ktory mozna montowac na dwa sposoby, bo dziecko mimo iz od urodzenia jezdzilo tylem, to przyszedl moment, ze nie szlo z nim tak ujechac. Ciagle placzace dziecko to tez niebezpieczenstwo w podrozy.
    Nie mam przekonania do fotelikow tylem, filmiki tez mnie nie przekonuja. Poza tym uwazam,ze duzo niebezpieczniejsze jest nieumiejetne zapinanie fotelika, dziecka w foteliku, zapinanie w kurktach, nie zapinanie sie pozostalych pasazerow czy cohcby przedmioty walajce sie po samochodzie w trakcie jazdy.

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verka duża zmiana jest przede wszystkim z fotelika 0-13 na następny, gdzie dziecko jest już bardziej pionowo, nie leży, więcej widzi. I to często okazuje się zbawienne i dziecko zaczyna lubić jeździć w fotelu. I bez różnicy czy przodem czy tyłem - chodzi o pozycję wyżej.

Mnie filmiki przekonuję- to czysta fizyka. Ewidentnie widać co dzieje się z kręgosłupem jadąc przodem, a co tyłem.

I zgadzam się. Największe zagrożenie to złe zapinanie, za dużo luzu, kurtki i walające się przedmioty :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2017, 10:00

Princesska lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos fotelików właśnie - czy któraś z Was ma jakieś doświadczenie z Kiddy Evolution Pro 2?

⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem zdecydowaliśmy się na fotelik cybex anton, już nawet base isofix mieliśmy mierzona do auta, bo w fotelikach równie ważny jest kąt nachylenia i na szczęście do naszego pasuje :)

Karolka- zgadzam się z Tobą w 100% w kwestii tego jak zachowuje się kręgosłup jadąc przodem a tyłem.

Znowu mi wyskakuje ze str bellybestfriend niedostępna :/ jakieś przeciążenie czy co

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2017, 11:26

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zamowilismy be safe izi go z baza. Meza przekonaly pieciopunktowe pasy bezpieczenstwa. A cenowo wychodzi tak samo jak cybex, maxi cosi czy kiddy z baza oczywiscie.Do samochodu pasuje :) kąt sprawdzony.

Starania od 2013r.
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    A propos fotelików właśnie - czy któraś z Was ma jakieś doświadczenie z Kiddy Evolution Pro 2?
    Ja ogladalam kiddy bo mi sie strasznie podobal :) ale jest okropnie ciezki a ze ja raczej mala jestem wiec mialabym problem ;)

Starania od 2013r.
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    NA pewno wygodniej niż 8 godzin zwisających w dół nóg w foteliku przodem :)
    To, że wygląda mało wygodnie, nie znaczy, że nie jest. Mnóstwo ludzi wozi jeszcze 6 latki tyłem i żyją ;)

Poza tym co to znaczy nie dałoby się wozić tyłem? Dziecko uczy się pewnych standardów od nas - i to my powinniśmy decydować jak jest przewożone, to kwestia bezpieczeństwa, a nie koloru piłeczki do zabawy :)
    Zgadzam sie.nasza mala nigdy nie jechala przodem wiec nie wie jak to jest.zreszta tylem widzi sporo przez boczna i tylną szybę a przodem ogladalaby zagłówek pasazera☺ i bedziemy wozic tylem tak dlugo jak tylko sie da.

natty85 lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie doświadczenie z fotelikiem CYBEX ATON 0-13kg ? Uważacie, że jets ok?

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ