WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Czytam właśnie, że do 13kg bezwzględnie zapinamy tyłem... Powiem szczerze, że o fotelikach samych w sobie wiedziałam sporo już dużo wcześniej, mój tata jest sprzedawcą samochodów w salonie Mercedesa i fotelik dostanę od niego i gdyby nie Wasze gadanie o głupim lusterku to w życiu nie wpadłabym na pomysł, żeby sprawdzić jak wpina się fotelik... Pewnie wrzuciłabym w isofix przodem... Kurczę, to tyłem się nie da wpiąć inaczej niż pasami co?
    Nie da sie zamontowac inaczej jak tylem. Dobry montaz to podstawa, a jeszcze trzeba pamietac o postawieniu palka/raczki, bo niekotrzy jezdza z opuszczona...

W ogole polecam warsztaty Bezpieczny Maluch

• verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Ja wizyty mam co tydzień lub 10 dni. A lusterko mi się przyda bo w trasę z jednym dzieckiem siedziałabym z nim z tyłu a z dwójką nie ma już takiej opcji. Przy jednym maluchu też bym takiego lusterka nie kupowała :)
    Ja orowadzilam, albo siedzialam jako pasazer, tylko raz jechalam z tylu jak jechalismy w podroz 750km i wtedy tez tylko czesc trasy

• setti Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka, trzymaj się! Dobrze, że możesz wychodzić na mini spacerki - to spora ulga dla psychiki.

Zorganizowana, cudna mata! Jetem pod wrażeniem :)

Uświadomiłam sobie ostatnio w pełni, że do rozwiązania wcale tak dużo czasu nie zostało... :)

Co do pasów, już sama nie wiem... Chyba z dwojga złego lepszy sam piersiowy niż w ogóle jazda bez pasów. Z biodrowym jest mi niewygodnie (układam go jak Wy pod brzuchem), poza tym tam też czuję kopnięcia, więc bez wpływu na maleństwo to nie jest. Na dłuższe trasy wypróbuję patent Weal z biodrowym między nogami, choć wydaje mi się to strasznie niewygodne...

Wiecie może, ile stopni jest w macicy?? Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi, a interesuje mnie to zagadnienie.

Zorganizowana:), buka03 lubią tę wiadomość

jgf871u.png

t6748sh.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 3 tyg.
    W pierwszej ciąży miałam co 7-10 dni ze względu na skurcze i dzieciaczka nisko uciskającego na szyjkę.

W pasach jeżdzę, nie mogłabym bez, tak się nauczyłam i nie wyobrażam sobie inaczej.

Ja na dziś byłam zapisana na warsztaty Bezpieczny Maluch i bardzo się cieszyłam bo nie mam takich skurczy już. Musiałam zrezygnować bo dziś w przedszkolu był Dzień Mamy i festyn rodzinny przedszkolaków i nie mogłam odmówić córce.
    Teraz leże i nie ruszam się nawet bo brzuch daje znaki po pół dnia spędzonym na słonecznej ławce i krzykami 100 dzieci.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w zoraj zerkalam w kalendarz, to poczatkiem wrzesnia ciaza bedzie donoszona :) zaraz czerwiec zleci i zostana tylko dwa miesiace

zubii lubi tę wiadomość

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia pierwsze foteliki bezwzględnie tyłem. Zresztą pomyśl co by się wydarzyło z główką/karkiem maluszka przy gwałtownym hamowaniu, gdyby jechał przodem...

Ja teraz jestem bardziej świadoma niż z Jaśkiem i Szymka będę woziła tyłem do min. 4 lat. Fizyki nie da się oszukać, jest to po prostu bezpieczniejsze.

Polecam blog osiemgwiazdek, tylem.pl lub grupy na FB - zapytaj osiem gwiazdek albo foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy.

Ja wizyty mam co 3 tygodnie.

Jak tam u Was ze zgagą? Mnie męczy 3 dzień... :(

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile luzu powinno byc w spiworku. Caly czas nie wiem jaki rozmiar kupic. W c&a jest albo 60cm albo 70cm.

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • verka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko by nie dalo sie wozic tylem, zreszta orzy wysokich dzieciach malo wygodnie to wyglada.

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verka wrote:
    Moje dziecko by nie dalo sie wozic tylem, zreszta orzy wysokich dzieciach malo wygodnie to wyglada.
    To chyba zalezy od fotelika. Bo moja mala ma 90 cm, 13 lg i jezdzi tylem i nie wyglada zeby bylo jej nie wygodnie.
    Czasem dzieci nie cjca jezdzic jak maja objawy choroby lokomocyjnej.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje kupic fotelik 0-18 kg, montowany tylem, bede musiala zainwestowac teraz w lusterko bo wczesniej siedzialam zawsze z tylu z synkiem, teraz sie nie wcisne między dwa foteliki ;-) zależy mi by jednak fotelik mial isofix, synek ma z isofixem i nie ma porównania jesli chodzi o stabilnosc mocowania, wczesniej mial z chicco montowany na pasy i nie bylam zadowolona ;-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W weekend w sztpitalu ma tu dyżur taki stary pierdziel :-/ masakra, wyśmial mnie że po co tu jestem że blizna przeciez sie nie może rozejsc a nawet zdjec z usg nie widzial :-/ tylko mnie sie zapytal co tu robie... Dziewczyne na przeciwko tez wysmial żw jest w 28 tyg i jak może jej dziecko na szyjke napierac... :-/
    Jak leżalam tu w lutym to wieczorem przyjechala dziewczyna z bólami brzucha w 30 tyg to też ją wyśmial :-/ boże skąd sie tacy biorą :-/ jesli mnie wypuszcza za jakis czas i w weekend bede sie zle czuc to wole jechac do szpitala 50 km dalej niz trafic na tego osła :-/

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verka wrote:

NA pewno wygodniej niż 8 godzin zwisających w dół nóg w foteliku przodem :)
    To, że wygląda mało wygodnie, nie znaczy, że nie jest. Mnóstwo ludzi wozi jeszcze 6 latki tyłem i żyją ;)

Poza tym co to znaczy nie dałoby się wozić tyłem? Dziecko uczy się pewnych standardów od nas - i to my powinniśmy decydować jak jest przewożone, to kwestia bezpieczeństwa, a nie koloru piłeczki do zabawy :)

Magda_lenka, Princesska, MoNaKo, smeg lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • verka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo wiem jaka byla zmiana przy przejsciu z fotelika tylem do przodem i znam przypadki, ze rodzice dziekowali ze kupili foteli ktory mozna montowac na dwa sposoby, bo dziecko mimo iz od urodzenia jezdzilo tylem, to przyszedl moment, ze nie szlo z nim tak ujechac. Ciagle placzace dziecko to tez niebezpieczenstwo w podrozy.
    Nie mam przekonania do fotelikow tylem, filmiki tez mnie nie przekonuja. Poza tym uwazam,ze duzo niebezpieczniejsze jest nieumiejetne zapinanie fotelika, dziecka w foteliku, zapinanie w kurktach, nie zapinanie sie pozostalych pasazerow czy cohcby przedmioty walajce sie po samochodzie w trakcie jazdy.

• Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verka duża zmiana jest przede wszystkim z fotelika 0-13 na następny, gdzie dziecko jest już bardziej pionowo, nie leży, więcej widzi. I to często okazuje się zbawienne i dziecko zaczyna lubić jeździć w fotelu. I bez różnicy czy przodem czy tyłem - chodzi o pozycję wyżej.

Mnie filmiki przekonuję- to czysta fizyka. Ewidentnie widać co dzieje się z kręgosłupem jadąc przodem, a co tyłem.

I zgadzam się. Największe zagrożenie to złe zapinanie, za dużo luzu, kurtki i walające się przedmioty :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2017, 10:00

Princesska lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos fotelików właśnie - czy któraś z Was ma jakieś doświadczenie z Kiddy Evolution Pro 2?

⚘Kwiatuszek lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem zdecydowaliśmy się na fotelik cybex anton, już nawet base isofix mieliśmy mierzona do auta, bo w fotelikach równie ważny jest kąt nachylenia i na szczęście do naszego pasuje :)

Karolka- zgadzam się z Tobą w 100% w kwestii tego jak zachowuje się kręgosłup jadąc przodem a tyłem.

Znowu mi wyskakuje ze str bellybestfriend niedostępna :/ jakieś przeciążenie czy co

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2017, 11:26

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zamowilismy be safe izi go z baza. Meza przekonaly pieciopunktowe pasy bezpieczenstwa. A cenowo wychodzi tak samo jak cybex, maxi cosi czy kiddy z baza oczywiscie.Do samochodu pasuje :) kąt sprawdzony.

Starania od 2013r.
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    A propos fotelików właśnie - czy któraś z Was ma jakieś doświadczenie z Kiddy Evolution Pro 2?
    Ja ogladalam kiddy bo mi sie strasznie podobal :) ale jest okropnie ciezki a ze ja raczej mala jestem wiec mialabym problem ;)

Starania od 2013r.
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    NA pewno wygodniej niż 8 godzin zwisających w dół nóg w foteliku przodem :)
    To, że wygląda mało wygodnie, nie znaczy, że nie jest. Mnóstwo ludzi wozi jeszcze 6 latki tyłem i żyją ;)

Poza tym co to znaczy nie dałoby się wozić tyłem? Dziecko uczy się pewnych standardów od nas - i to my powinniśmy decydować jak jest przewożone, to kwestia bezpieczeństwa, a nie koloru piłeczki do zabawy :)
    Zgadzam sie.nasza mala nigdy nie jechala przodem wiec nie wie jak to jest.zreszta tylem widzi sporo przez boczna i tylną szybę a przodem ogladalaby zagłówek pasazera☺ i bedziemy wozic tylem tak dlugo jak tylko sie da.

natty85 lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie doświadczenie z fotelikiem CYBEX ATON 0-13kg ? Uważacie, że jets ok?

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ