Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
3 trym jest od skonczonego 27 czyli 27w0 to 3 trym.
Belly liczy rozpoczete tyg, lekarze skonczone.
generalnie z tym liczeniem to każdy liczy inaczej. Miesiace to już w ogóle wg każdej stronki inaczej wypadają
Ja miesiace liczę tak, ze po 10tym kazdego miesiąca wchodzę w nowy mc ciaży. I tak teraz jutro zaczynam 7my miesiąc, 10 lipca 8 miesiąc a 10 sierpnia 9 miesiąc.zubii, Princesska lubią tę wiadomość
Daniel
-
Poppy, u mnie badanie 3 trymestru 250.
Ale muszę się Wam pochwalić! uszyłam pierwszą rzecz w życiu, mate dla Mojej Tośki:D jeszcze tylko "pałagi" muszę obszyć i będzie gotowe!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 15:31
MoNaKo, Justaw, perfectangel85, MrsKiss, poppy, Annie1981, zubii, miffy, Rusałka*, Bacardi90, Cameline, natty85, mika1987, ⚘Kwiatuszek, aswalda lubią tę wiadomość
-
Hej mamuśki, ja już jestem po usg 3 trymestru.
Waga moich dziewczyn to 1444g i 1420g.
Dr nie miał kompletnie do czego się przyczepić, anatomicznie bardzo ładnie, wszystkie przepływy dobre, narządy pracują jak należy, mózg w porządku, dosłownie wszystko jest dobrze!!!
A ten dr jest średnio przyjemny ale za to bardzo dokładny.
Powiedział nawet że "dzieci dobrze się ze sobą czują i bardzo ładnie wszystkim się dzielą"
Rzadko płakałam ze szczęścia w ciąży. Częściej ze stresu. Ale dziś nie mogłam się powstrzymać
Na dzień dzisiejszy nie występuje zespół TTTS czyli podkradania więc zaczynam wchodzić w tą spokojniejszą fazę ciąży.
Za badanie bliźniąt płaciłam 350 zł.Karolka12345, perfectangel85, Maja83, poppy, majju, Annie1981, miffy, Justa87, Rusałka*, Ylya, Princesska, Viriki, Cameline, ⚘Kwiatuszek, aswalda, smeg, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny nie lamcie sie kilogramami u mnie jest juz plus 16
nie wiem gdzie to sie rozlozylo, chyba w brzuch poszlo bo mam spory.
Nie jem słodyczy, raczej zdrowo sie odzywiam bo na diecie dla cukrzykow, ale oby moj chlopczyk byl zdrowy a ja juz soboe poradze z cwiczeniami we wrześniu -
Princesska wrote:Zubii ale jak ktoś liczy według rozpoczętych tyg to wypada już wam 27
to tak jak by 3 trymestr
ja tez tak liczę, mimo ze ginekolodzy liczą skończone
Wlasnie ja tak licze, jakos tak szybciej mi tr tygodnie leca:)Princesska lubi tę wiadomość
-
Tez jestem za kupieniem nowego fotelika, ewentualnie od kogos z rodziny np kuzynka bym mogla miec pewnosc że fotelik jest zdatny do użytku
U nas 3cie prenatalne kosztuje 250 zl
Dzisiaj zamówilam juz przez mojego pierdolki do szpitala; podklady, wkladki laktacyjne, siateczkowe majtki, podklady poprodowe te takie co sie na łóżko kładzie itd i w koncu zamówiona szafka, mam nadzieje że w lipcu ogarne reszte ubranek i troche pierdolek i bbmedzie fajrant (oczywiscie wychodze z założenia że urodze najwczesniej w 36 tyg...)
Co do twardnien brzucha to mi sie czasem zdarzają, ktg nawet tego nie wykazuje i lekarze raczej sie tym nie przejmująchyba że brzucho jest twardy codziennie przez kilka godz
Zorganizowana, szacun! Ja nigdy nic nie szylam w stylu patchworku bo od razu sie boje że wyjdzie straszny koślawieca ty ostro zaszalałaś z tą matą
Ja na szczescie mam nieco lepszy humor, byle by mała ładnie rosła
Dzis juz drugi zastrzyk z celestonem i położna pozwolila mi wyjsc na dwór na ławke gdy przyjechał mężu z synkiem (tak by lekarze nie widzieli) i od razu lepiej sie czujeWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 16:20
majju, zubii, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
-
Natalka. Polecam jednak używanie filtrów i to nie tylko w ciąży. Słońce przyspiesza starzenie i może wywołać czerniaka skóry.
mkl. Mój mąż też czasami do mnie mówi, że za dużo w necie siedzę i czytam głupoty, ale całe szczęście nie kłóci się z moimi ‘znaleziskami’
Ja na razie kupiłam jeden śpiworek 0-3 miesiące na krótki rękaw.
setti. Mi też dziś dodało się 5 takich samych postów. Okazało się, że można je samemu usunąć po kliknięciu w ‘edytuj’.
Pasy w ciąży zapinam i w ogóle mi nie przeszkadzają. Mamaginekolog też pisała, żeby zapinać, bo jak matce coś się stanie to dziecko raczej nie przeżyje.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Ja też zawsze bezdyskusyjnie zapinam pasy. Akurat u nas mam je tak dopasowane, że w ogóle mi nie przeszkadzają i nie wyobrażam sobie jeździć bez pasów.
Ze słońcem bym uważała - w ciąży łatwo się nabawić przebarwień, których ciężko się później pozbyć, a moim zdaniem jeden sezon bez opalenizny jakoś da się wytrzymać
U mnie dziś ciążowa studniówka! -
Ja się opalam
tzn przesiaduje na ogródku w krótkich spodenkach i koszulce. Mam nadzieję, że w końcu od kilku lat będę miała ładnie opalone nogi
brzuszek oczywiście zasłaniam, na głowie też zazwyczaj kapelusz i jak mi się robi za gorąco to chowam się w cień. Ale wolę sobie tak dawkować witaminę D niż w tabletkach. Mam też to szczęście, że nie robią mi się żadne przebarwienia - gdybym takie zauważyła to na pewno bym sobie odpuściła opalanie. A pasy też normalnie zapinam z samochodzie.
-
ja pije poranna kawe na balkonie ok 10-11:30 z książką i wtedy się opalam, 15 minut bez kremu, potem z filtrami
potem ok 17 wychodze z synkiem na godzinke na rower i łapie popołudniowe słonko (jeżeli jest)
po pierwszej ciąży nie miałam przebarwień (mimo opalania się w Turcji), mama nadzieje ze teraz też mnie ominą, bo lubię sie powygrzewać na slonku (byle z rozsadkiem!) -
różowo wrote:Kinga, jakiego X-landera wybraliście? My się czaimy na X-cite.
Ja biorę X-Move - mieszkam na wsi, więc waga mi nie przeszkadza, nie muszę znosić go z czwartego piętra
Princesska wrote:Zubii ale jak ktoś liczy według rozpoczętych tyg to wypada już wam 27to tak jak by 3 trymestr
ja tez tak liczę, mimo ze ginekolodzy liczą skończone
Zmartwię Cię słońce, ale jeśli trzeci trymestr zaczyna się od skończonego 27tc to zaczyna się również od 28tc rozpoczętegoNo nie da się tego przyspieszyć, gdy przychodzi ten dzień tygodnia, w którym ostatnio miało się miesiączkę to jeden tydzień się kończy, a następny zaczyna i jakby tego nie liczyć to wychodzi na dokładnie to samo
Co do miesięcy to nigdy nie będzie wobec tego zgodności, bo liczenie ciąży wg. miesięcy jest po prostu niepoprawne i robi się to tylko orientacyjnie dla osób, które nie są w temacie i tydzień taki czy taki nic im nie mówi. Chyba najrówniejszy podział kiedyś któraś z Was tu wrzucała i on zakładał, że jeden miesiąc to 4,5 tygodnia... Raczej żadna stronka nie przeskoczy Wam o miesiąc w połowie tygodnia, zwykle zaokrąglają, jedne w górę inne w dół (belly chyba w górę z wyrównaniem co 2 miesiące), więc te rozbieżności zawsze będą...
Można też miesiące liczyć kalendarzowo.. Jak ja np. miałam ostatnio okres 8 grudnia to mogłabym liczyć, że 8 stycznia kończę pierwszy miesiąc a zaczynam drugi itd.. Pytanie co dla kogo znaczy miesiączubii lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Kinga wiem ale chodzi o to ze co strona to inaczej, na niektórych podają tez ze od 27 tyg już masz 3 trymestr
a skoro natalka ma 26 skończony to leci jej/rozpoczął się czy jak kto woli - 27
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 19:18
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Dziewczyny a kupujecie takie gadżaty jak lusterko do obserwacji dziecka w podróży?
Bo dzieci będą jeździły tyłem i właśnie znalazłam coś takiego.
https://babynet.pl/besafe-lusterko-do-obserwacji-dziecka-w-podrozy-p-3860.html
W dodatku pomyślałam jeszcze o roletkach na szyby:
https://babynet.pl/markas-roletki-przeciwsloneczne-kaufmann-czarne-azsaa110-p-3464.html
Są jeszcze takie osłonki na pasy i chyba tez warto??
Więcej nie mam pomysłów na takie nieoczywiste gadżaty. Ale może Wy kupujecie coś jeszcze czego nie ma w standardowych listach wyprawkowych?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 19:52
-
Buka - masz racje
Bo z medycznego punktu widzenia tak jest poprawnie i wszędzie się tym posługują. Ja według nich jestem w 25t0d, a ja mówię ze jestem w 26
i to jest poprawna forma i ta druga tez, a to jakiej używają ginekolodzy to inna sprawa
Perfectangel ja również mimo opalania, co prawda lekkiego - nie mam żadnych przebarwieńi mam nadzieje ze mi nie wyjdą
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Monako - ja nie będę kupowała lusterka, o roletach na szyby jeszcze Nie myslalam ale to dobra opcja
Ja kupuje raczej standardowe rzeczy, u mnie działa to na zasadzie eliminacji bo nie wszystko co zawarte na listach wyprawkowych mi się przyda np jak kosz Mojżesza, kokon niemowlęcy, czy elektroniczna nianiaale już widzę ze mam problem z kocykami/kolderkami bo mam odpowiednią ilość a nie umiem się oprzeć przed kupieniem ich jescze więcej bo co jakiś czas znajdę taki wzór itp ze nie umiem sobie odmówić
Mi osobiście bardzo podobają się karty do zdjęćje napewno kupię
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 19:58
Myszaq lubi tę wiadomość
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
nick nieaktualnya te miesiące ciążowe nie są liczone według miesięcy księżycowych czyli 1 miesiąc ma 28dni?? Coś mi się wydaję że to w ten sposób jest liczone
Ja zawsze podaję ten tydzień w którym aktualnie jestem czyli teraz 27. ale znajomym mówię że to początek 7 miesiąca.Princesska lubi tę wiadomość