X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na niektórych stronach w necie jest właśnie ze od 27 :/ to sama już nie wiem..

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 trym jest od skonczonego 27 czyli 27w0 to 3 trym.
    Belly liczy rozpoczete tyg, lekarze skonczone.
    generalnie z tym liczeniem to każdy liczy inaczej. Miesiace to już w ogóle wg każdej stronki inaczej wypadają :D
    Ja miesiace liczę tak, ze po 10tym kazdego miesiąca wchodzę w nowy mc ciaży. I tak teraz jutro zaczynam 7my miesiąc, 10 lipca 8 miesiąc a 10 sierpnia 9 miesiąc.

zubii, Princesska lubią tę wiadomość

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poppy, u mnie badanie 3 trymestru 250.

Ale muszę się Wam pochwalić! uszyłam pierwszą rzecz w życiu, mate dla Mojej Tośki:D jeszcze tylko "pałagi" muszę obszyć i będzie gotowe!:D

cf84802cea28a172med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 15:31

MoNaKo, Justaw, perfectangel85, MrsKiss, poppy, Annie1981, zubii, miffy, Rusałka*, Bacardi90, Cameline, natty85, mika1987, ⚘Kwiatuszek, aswalda lubią tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki, ja już jestem po usg 3 trymestru.
    Waga moich dziewczyn to 1444g i 1420g.
    Dr nie miał kompletnie do czego się przyczepić, anatomicznie bardzo ładnie, wszystkie przepływy dobre, narządy pracują jak należy, mózg w porządku, dosłownie wszystko jest dobrze!!!
    A ten dr jest średnio przyjemny ale za to bardzo dokładny.
    Powiedział nawet że "dzieci dobrze się ze sobą czują i bardzo ładnie wszystkim się dzielą"
    Rzadko płakałam ze szczęścia w ciąży. Częściej ze stresu. Ale dziś nie mogłam się powstrzymać :)
    Na dzień dzisiejszy nie występuje zespół TTTS czyli podkradania więc zaczynam wchodzić w tą spokojniejszą fazę ciąży.
    Za badanie bliźniąt płaciłam 350 zł.

Karolka12345, perfectangel85, Maja83, poppy, majju, Annie1981, miffy, Justa87, Rusałka*, Ylya, Princesska, Viriki, Cameline, ⚘Kwiatuszek, aswalda, smeg, nowamamusia lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Ja86 Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie lamcie sie kilogramami u mnie jest juz plus 16 :-P nie wiem gdzie to sie rozlozylo, chyba w brzuch poszlo bo mam spory.
    Nie jem słodyczy, raczej zdrowo sie odzywiam bo na diecie dla cukrzykow, ale oby moj chlopczyk byl zdrowy a ja juz soboe poradze z cwiczeniami we wrześniu :-)

0d1yskjosr8efb7s.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Zubii ale jak ktoś liczy według rozpoczętych tyg to wypada już wam 27 :P to tak jak by 3 trymestr :D ja tez tak liczę, mimo ze ginekolodzy liczą skończone :)

Wlasnie ja tak licze, jakos tak szybciej mi tr tygodnie leca:)

Princesska lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem za kupieniem nowego fotelika, ewentualnie od kogos z rodziny np kuzynka bym mogla miec pewnosc że fotelik jest zdatny do użytku ;-)
    U nas 3cie prenatalne kosztuje 250 zl
    Dzisiaj zamówilam juz przez mojego pierdolki do szpitala; podklady, wkladki laktacyjne, siateczkowe majtki, podklady poprodowe te takie co sie na łóżko kładzie itd i w koncu zamówiona szafka, mam nadzieje że w lipcu ogarne reszte ubranek i troche pierdolek i bbmedzie fajrant (oczywiscie wychodze z założenia że urodze najwczesniej w 36 tyg...)
    Co do twardnien brzucha to mi sie czasem zdarzają, ktg nawet tego nie wykazuje i lekarze raczej sie tym nie przejmują ;-) chyba że brzucho jest twardy codziennie przez kilka godz :-)
    Zorganizowana, szacun! Ja nigdy nic nie szylam w stylu patchworku bo od razu sie boje że wyjdzie straszny koślawiec :-P a ty ostro zaszalałaś z tą matą :-)
    Ja na szczescie mam nieco lepszy humor, byle by mała ładnie rosła :-)
    Dzis juz drugi zastrzyk z celestonem i położna pozwolila mi wyjsc na dwór na ławke gdy przyjechał mężu z synkiem (tak by lekarze nie widzieli) i od razu lepiej sie czuje :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 16:20

majju, zubii, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka. Polecam jednak używanie filtrów i to nie tylko w ciąży. Słońce przyspiesza starzenie i może wywołać czerniaka skóry.

mkl. Mój mąż też czasami do mnie mówi, że za dużo w necie siedzę i czytam głupoty, ale całe szczęście nie kłóci się z moimi ‘znaleziskami’ ;)
    Ja na razie kupiłam jeden śpiworek 0-3 miesiące na krótki rękaw.

setti. Mi też dziś dodało się 5 takich samych postów. Okazało się, że można je samemu usunąć po kliknięciu w ‘edytuj’.

Pasy w ciąży zapinam i w ogóle mi nie przeszkadzają. Mamaginekolog też pisała, żeby zapinać, bo jak matce coś się stanie to dziecko raczej nie przeżyje.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • miffy Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zawsze bezdyskusyjnie zapinam pasy. Akurat u nas mam je tak dopasowane, że w ogóle mi nie przeszkadzają i nie wyobrażam sobie jeździć bez pasów.

Ze słońcem bym uważała - w ciąży łatwo się nabawić przebarwień, których ciężko się później pozbyć, a moim zdaniem jeden sezon bez opalenizny jakoś da się wytrzymać ;)

U mnie dziś ciążowa studniówka! :)

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina piękne imię :) i ile zdrobnien.
    Mi też się podoba Aurelia i Laura , za to mężowi nie. Córki mówią o Roksanie. W ostateczności jeśli nie wybierzemy imienia przed porodem to napewno wybierzemy jak spojrzymy dzidzi w oczy :)

74709jcgjiz14w6b.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się opalam :) tzn przesiaduje na ogródku w krótkich spodenkach i koszulce. Mam nadzieję, że w końcu od kilku lat będę miała ładnie opalone nogi :P brzuszek oczywiście zasłaniam, na głowie też zazwyczaj kapelusz i jak mi się robi za gorąco to chowam się w cień. Ale wolę sobie tak dawkować witaminę D niż w tabletkach. Mam też to szczęście, że nie robią mi się żadne przebarwienia - gdybym takie zauważyła to na pewno bym sobie odpuściła opalanie. A pasy też normalnie zapinam z samochodzie.

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, że Karolina to piękne imię :)

Buka trzymaj się tam :)

MrsKiss tych przebarwień od razu nie widać niestety... U mnie wyszły po jakimś czasie i mam je do teraz :(

buka03 lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja pije poranna kawe na balkonie ok 10-11:30 z książką i wtedy się opalam, 15 minut bez kremu, potem z filtrami :) potem ok 17 wychodze z synkiem na godzinke na rower i łapie popołudniowe słonko (jeżeli jest)
    po pierwszej ciąży nie miałam przebarwień (mimo opalania się w Turcji), mama nadzieje ze teraz też mnie ominą, bo lubię sie powygrzewać na slonku (byle z rozsadkiem!)

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    różowo wrote:
    Kinga, jakiego X-landera wybraliście? My się czaimy na X-cite.

Ja biorę X-Move - mieszkam na wsi, więc waga mi nie przeszkadza, nie muszę znosić go z czwartego piętra :P
    Princesska wrote:
    Zubii ale jak ktoś liczy według rozpoczętych tyg to wypada już wam 27 :P to tak jak by 3 trymestr :D ja tez tak liczę, mimo ze ginekolodzy liczą skończone :)

Zmartwię Cię słońce, ale jeśli trzeci trymestr zaczyna się od skończonego 27tc to zaczyna się również od 28tc rozpoczętego :P No nie da się tego przyspieszyć, gdy przychodzi ten dzień tygodnia, w którym ostatnio miało się miesiączkę to jeden tydzień się kończy, a następny zaczyna i jakby tego nie liczyć to wychodzi na dokładnie to samo :) Co do miesięcy to nigdy nie będzie wobec tego zgodności, bo liczenie ciąży wg. miesięcy jest po prostu niepoprawne i robi się to tylko orientacyjnie dla osób, które nie są w temacie i tydzień taki czy taki nic im nie mówi. Chyba najrówniejszy podział kiedyś któraś z Was tu wrzucała i on zakładał, że jeden miesiąc to 4,5 tygodnia... Raczej żadna stronka nie przeskoczy Wam o miesiąc w połowie tygodnia, zwykle zaokrąglają, jedne w górę inne w dół (belly chyba w górę z wyrównaniem co 2 miesiące), więc te rozbieżności zawsze będą...

Można też miesiące liczyć kalendarzowo.. Jak ja np. miałam ostatnio okres 8 grudnia to mogłabym liczyć, że 8 stycznia kończę pierwszy miesiąc a zaczynam drugi itd.. Pytanie co dla kogo znaczy miesiąc :)

zubii lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga wiem ale chodzi o to ze co strona to inaczej, na niektórych podają tez ze od 27 tyg już masz 3 trymestr :) a skoro natalka ma 26 skończony to leci jej/rozpoczął się czy jak kto woli - 27 :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 19:18

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu liczą skończone tyg+dni i ja tez tak licze :-) czyli jak sie mnie ktos pyta to mówie że 27 tydz :-)
    Ps. Pasy w aucie zapinam, staram sie aby by dolny pas byl pod brzuszkiem ;-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupujecie takie gadżaty jak lusterko do obserwacji dziecka w podróży?
    Bo dzieci będą jeździły tyłem i właśnie znalazłam coś takiego.
    https://babynet.pl/besafe-lusterko-do-obserwacji-dziecka-w-podrozy-p-3860.html

W dodatku pomyślałam jeszcze o roletkach na szyby:
    https://babynet.pl/markas-roletki-przeciwsloneczne-kaufmann-czarne-azsaa110-p-3464.html
    Są jeszcze takie osłonki na pasy i chyba tez warto??

Więcej nie mam pomysłów na takie nieoczywiste gadżaty. Ale może Wy kupujecie coś jeszcze czego nie ma w standardowych listach wyprawkowych?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 19:52

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka - masz racje :) Bo z medycznego punktu widzenia tak jest poprawnie i wszędzie się tym posługują. Ja według nich jestem w 25t0d, a ja mówię ze jestem w 26 :) i to jest poprawna forma i ta druga tez, a to jakiej używają ginekolodzy to inna sprawa :)

Perfectangel ja również mimo opalania, co prawda lekkiego - nie mam żadnych przebarwień :) i mam nadzieje ze mi nie wyjdą :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako - ja nie będę kupowała lusterka, o roletach na szyby jeszcze Nie myslalam ale to dobra opcja :)
    Ja kupuje raczej standardowe rzeczy, u mnie działa to na zasadzie eliminacji bo nie wszystko co zawarte na listach wyprawkowych mi się przyda np jak kosz Mojżesza, kokon niemowlęcy, czy elektroniczna niania :P ale już widzę ze mam problem z kocykami/kolderkami bo mam odpowiednią ilość a nie umiem się oprzeć przed kupieniem ich jescze więcej bo co jakiś czas znajdę taki wzór itp ze nie umiem sobie odmówić :P
    Mi osobiście bardzo podobają się karty do zdjęć :) je napewno kupię

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2017, 19:58

Myszaq lubi tę wiadomość

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a te miesiące ciążowe nie są liczone według miesięcy księżycowych czyli 1 miesiąc ma 28dni?? Coś mi się wydaję że to w ten sposób jest liczone ;)
    Ja zawsze podaję ten tydzień w którym aktualnie jestem czyli teraz 27. ale znajomym mówię że to początek 7 miesiąca.

Princesska lubi tę wiadomość

‹‹ 807 808 809 810 811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ