X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem albo inny szpital.
    Całe szczęście szyjka jest zamknięta.

Dziewczyny denerwuję się, bo widzę, ze Wasze maluszki w moim wieku 1100-1200g, a mój Szynek wczoraj 880g. Kurczę aż 300g różnicy, ale żaden lekarz ic nie mówił.

Co do wyprawki to ja mam łóżeczko, komodę,k wózki, ciuszki po Jaśku. Prać je będę jak wrócimy z wakacji czyli w połowie lipca. Został fotelik, ale muszę jechać przymierzyć. No i potem wszelkiego rodzaju pierdoły jak ręczniki, pieluszki, kosmetyki, podkłady etc - czyli Gemini ;)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • wisienka1212 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka kazda dzidzia rosnie w swoim tempie ;)
    Moja na chwile zwolnila a pozniej w 3 tyg przybrala 600g, lekarka powiedziala ze jest troche wieksza jak na ten tydzien :)
    Cieszy mnie to bardzo bo u mnie ryzyko przedwczesnego porodu jest duze

xrotflw1v3lz0rek.png
  • weal Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa85 wrote:
    weal a co to za lekarz, który nie wyjaśnił o co chodzi? Ja nie pomogę :(
    Jezu nie wiem ale trafiłam na jakąś koszmarna zmianę!!! On w ogóle się do mnie nie odzywał a jak pytałam położnej o te skurcze to zaczela mi pieprzyć żebym jadła dużo wapnia bo kobiety w ciazy mają problem z próchnica! Uwierzycie ? A on mi tak badał szyjke mocno że myślałam ze wcisnie mi ja w mózg.. na koniec rzucił " w sumie nie jest źle, ale wie pani położnictwo jest nieprzewidywalne nie wiem czy za godzinę nie zacznie pani rodzic .."

• Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal wiem z doswiadczenia ze czasem jest tak ze skurcze sie nie pisza bo np za wysoko " zamontowane" jest ktg. Jak lezalam w szpitalu w pierwszej ciazy to zsuealamsobie troche te pasy w miejsce gdzie czulam ze brzuch sie napina i skurcze sie pisaly.

Sama sie martwie bo coraz czesciej dokuczaja mi skurcze. Wystarczy czasem ze przekrece sie z boku na bok w nocy a brzuch twardnieje.wizyte mam w poniedzialek ale nie wiem czy wytrzymam do tego czasu i czy w piatek nie pójdę.

Co do wyprawki to duzo rzeczy mam po corce, troche ubranek dokupuje, zostalo lozeczko, zamowienie na geminii i tyle.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 07:22

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • weal Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz już trochę lepiej, czuje trochę ten brzuch ale już sama nie wiem czy nie z nerwów.. Byłam u mojej lekarki 5 dni temu i właśnie mówiła " szyjka trochę miekkawa ale długa i zamknięta więc nic się nie dzieje " dlatego jestem w szoku że on stwierdził że jest skrócona . W ogóle mam wrażenie że nikt mi nie wierzy w te twardnienia, wczoraj miałam wrazenie ze gość uznał że zmyslam . Jestem załamana dziewczyny i zmęczona tym ciągłym zamartwieniem sie, w dodatku chłopak wrócił po operacji nogi i od 3 dni ma 40 stopni gorączki.. nawet nie jestem w stanie się " wyluzować i odpocząć "

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki jeszcze przez niecałe 2godz. w 5.10.15 -50% ja właśnie wybieram body dla małej :)

• Cameline Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal jeśli była miękka 5 dni temu to mogła się nieco skrócić w tym czasie. Najważniejsze że zamknięta. Pojęcie długiej czy krótkiej u lekarzy jest też sprawą subiektywną, bo jeśli ma 30mm jeden powie że jest w porządku i długa, a inny lekarz może nieco marudzić na taką długość na tym etapie ciąży.
    Jeśli masz możliwość to podejdź do swojego prowadzącego i się uspokoisz, na pewno wszystko jest dobrze :)
    Z tymi twardnieniami to też jest różnie, ja na ostatniej wizycie miałam tak twardy brzuch, że myślałam, że nie dojdę od biurka do fotela na badanie a jak się położyłam i lekarz badał to stwierdził, że napięcie jest ok. Ja pytam jak to i dotykam mojego brzucha gdzie akurat był twardy a on mówi, że mogę ja tak odczuwać zwłaszcza w połowie i górnej części brzucha a w dolnej części macicy jest dobre dla lekarzy, mimo że dla mnie już nie było.

weal lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po porodzie myłam się takim plynem do h. int. jak zwykle ziaja z tym, ze z kora debu, zawsze myje się tym z nagietkiem. W moim wypadku (nacięcie krocza) kilka razy na dzień psikalam jeszcze octeniseptem.

Dziewczyny ile czekalyscie na wynik z krzywej cukrowej??

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam online tego samego dnia po południu

• Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal, a w jakim szpitalu byłaś? Kto Cię tak potraktował?

Jeśli chodzi o Nitrendypinę, to jest to terapia przeciwskurczowa lekiem stosowanym standardowo przy nadciśnieniu. Jest niezatwierdzone w Europie, ale z powodzeniem stosowana w USA przy hamowaniu przedwczesnej akcji skurczonej. Mój gin tez chciał mi to wdrożyć, ale w przeszłości reagowałam alergicznie na blokery kanału wapniowego i koniec końców wycofał się z pomysłu. U mnie brzuch tez twardy godzinami, niekiedy pojawiają się nieprzyjemne, kilkunastosekundowe, lekko bolesne skurcze. Ponieważ szyjka trwa niewzruszenie w granicach 30 mm od kilinastu tygodni, ignoruje je i staram się po prostu odpoczywać.

U mnie tez dziś zaczął się 30. tydzień. Mała wazy 1300 g i w czasie poniedziałkowego echa serducha prezentowała swoje umiejętności akrobatyczne, zakładając girki za głowę. AFI zwiększyło mi się w ciągu 6 tyg z 7 do 15, wiec super.
    Do moich dolegliwości dołączyła arytmia komorowa, wiec zwiększamy dawkę betablokera.

Z wyprawka jestem w lesie, mam tylko ogrom ubranek i leżaczek tiny love. W tym tygodniu chce zamówić kocyki, w przyszłym, jak się uda porozglądac się za cięższym sprzętem (wózek, fotelik, łóżeczko). Szukam inspiracji na wykończenie pokoiku Młodej. Wpadły Wam jakieś fajne projekty w oko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 13:14

7u22vfxm0lh292be.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal, masakra, współczuję, że zostałaś tak potraktowana :( Mam nadzieję, że będziesz mogła skonsultować to wszystko jak najszybciej ze swoim lekarzem.

Karolka, nie martw się, siatki centylowe są dość obszerne i pewnie Twój Mały się w nich mieścił, skoro lekarz nic nie mówił. Każde dziecko rośnie w swoim tempie :)

Lisa, ja się skłaniam ku leżaczkowi z materiałem mesh.

weal, Lisa85 lubią tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    A ja z wyprawki mam prawie wszystko, oprócz kosmetyków dla mnie i dziecka, fotelika, i mebli :) pod koniec lipca chciała bym mieć wszystko, im później tym ciężej z takim brzuchem wole nie zamartwiać się ze coś jeszcze zostało mi do kupienia :)

A mnie tak jak ostatnio męczyli rozwolnienia tak teraz cisza, tez coś muszę na zaparcia wziąć :/

Princesska tylko ratuj sie dieta a nie preparatami z apteki, bo moga wywołać skurcze i przedwczesny porod. W ciąży nie wolno ( w kazdym razie oczywiscie bez zgody ginekologa) żadnych preparatow na zaparcia i lewatyw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 13:17

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • MrsKiss Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiem, że ktoś tu też miał wysokie tętno w ciąży ;) Kardiolog mnie wysłał na holter ekg i odebrałam właśnie wynik... W ciągu dnia najwyższe tętno miałam 177! A tak cały dzień, od przebudzenia 120-140. A nic takiego nie robiłam, siedzę w domu i większą część dnia to wypoczywam... No właśnie, wypoczywam, bo już widzę, że bardzo szybko się męczę, najlepiej mi w pozycji półleżącej. Ale nie chce być taka leniwa, chodzę codziennie na spacery z psem, w domu też coś porobię, ale wszystko ogólnie bardzo powoli i z zadyszką. Wizytę u kardiologa mam dopiero w przyszłym tygodniu, ale tak się zaczęłam zastanawiać. Czy to może być zalecenie do cc? Nie planowałam jak będę rodzić, ale nie chciałabym wykitować tam na porodówce ;P

lJ4Sp2.png
    tDtKp2.png
  • Nadiaa85 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal wrote:
    Teraz już trochę lepiej, czuje trochę ten brzuch ale już sama nie wiem czy nie z nerwów.. Byłam u mojej lekarki 5 dni temu i właśnie mówiła " szyjka trochę miekkawa ale długa i zamknięta więc nic się nie dzieje " dlatego jestem w szoku że on stwierdził że jest skrócona . W ogóle mam wrażenie że nikt mi nie wierzy w te twardnienia, wczoraj miałam wrazenie ze gość uznał że zmyslam . Jestem załamana dziewczyny i zmęczona tym ciągłym zamartwieniem sie, w dodatku chłopak wrócił po operacji nogi i od 3 dni ma 40 stopni gorączki.. nawet nie jestem w stanie się " wyluzować i odpocząć "
    Weal jesteś z Krakowa? Bo pisałaś coś o Ujastku...Masakra z tymi lekarzami :((. Ja tez mam straszne twardnienia brzucha :( musimy się megaaa oszczędzać i pić dużo wody....ja biorę magnez i nospe :( będzie dobrze!! Musi być...

hchys65gxvlp3h6f.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wczoraj ważyła 920 gram . Wisienka Ty juz 28 tydz... mnie namagnesowali i nie czuje sie lepiej . Dzwonili do mnie z apteki internetowej w ktorej zamawialam pessar i powinien byc juz u mnie w piatek , wiec najprawdopodobniej w poniedzialek bede miala juz zalozony :)

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weal, to straszne co piszesz :( chyba każda ma trochę skłonności do panikowania w ciąży, ale rolą lekarza jest nas uspokoić, wytłumaczyć co się dzieje.. każdy pacjent ma prawo wiedzieć co się z nim dokładnie dzieje.. jeśli masz możliwość kontaktu telefonicznego to zadzwoń do lekarza prowadzącego i porozmawiaj z nim.. od takiego siedzenia w domu i zamartwiania się to można oszaleć...

Rusałka, a suwaczek Ci dobrze działa? Bo piszesz 30t a pokazuje 28+5... Do inspiracji wszelkiego typu polecam pinterest :)

Ja czuję się coraz gorzej... Co prawda nie męczą mnie skurcze, jeśli nawet się przytrafią to nie wzbudzają jakiegoś niepokoju, lekarz chwali moją szyjkę... Ale tak ogólnie jeśli chodzi o samopoczucie to zaczyna być mi coraz ciężej... Do tej pory czułam się super, ale przytyłam już 10kg, wszystko poszło mi w brzuch i czuję się po prostu ciężko... Całe życie nosiłam XS, a teraz większość M jest już niewygodna, coraz częściej jest mi duszno...

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • weal Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak byłam na sorze w Narutowiczu , bo już mi głupio na Kopernika jeździć...jak już pisałam jestem tam gwiazda histerii byłam już 3 razy :D
    Co do tych twardnien to one mi towarzyszą już od 19tc. Ale teraz jest tak że tydzień potrafię ich nie czuć w ogóle a jednego dnia dowala mi te skurcze co krok. Byłam już z tym chyba u 10 lekarzy i 90% z nich w ogóle ich nie bierze serio.. albo mówią że to nie skurcze albo że mi się wydaje. Masakra. Ten też mi zabronił nospy brać bo skraca niby szyjke

• Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga - ja przytyłam 5 kg ale powiem ci, ze mi też robi się ciężko... Boli mnie kręgosłup, spać za bardzo nie mogę i jakoś w ogóle samopoczucie mam lipne...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsKiss wrote:
    Dziewczyny, wiem, że ktoś tu też miał wysokie tętno w ciąży ;) Kardiolog mnie wysłał na holter ekg i odebrałam właśnie wynik... W ciągu dnia najwyższe tętno miałam 177! A tak cały dzień, od przebudzenia 120-140. A nic takiego nie robiłam, siedzę w domu i większą część dnia to wypoczywam... No właśnie, wypoczywam, bo już widzę, że bardzo szybko się męczę, najlepiej mi w pozycji półleżącej. Ale nie chce być taka leniwa, chodzę codziennie na spacery z psem, w domu też coś porobię, ale wszystko ogólnie bardzo powoli i z zadyszką. Wizytę u kardiologa mam dopiero w przyszłym tygodniu, ale tak się zaczęłam zastanawiać. Czy to może być zalecenie do cc? Nie planowałam jak będę rodzić, ale nie chciałabym wykitować tam na porodówce ;P
    A jak Twoje cisnienie??jakie masz wartosci usrednione??a echokardiograf robilas??bo to tez b.wazne.puls u ciezarnych zawsze jest podwyzsxony choc 140 to sporo.Pewnie dostaniesz dopegyt,cesarkibz tego powodu nikt Ci nie zrobi raczej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2017, 14:02

010idqk3hkbcgs9f.png
‹‹ 816 817 818 819 820 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ