Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
O odczynie coombsa feagment
Badanie PTA poza zapobieganiem konfliktowi serologicznemu, może również dawać wiedzę na temat innych nietypowych przeciwciał w krwi matki. Mogłyby one dostać się przez łożysko do dziecka i zaatakować czerwone krwinki płodu, w ten sposób, wywołując tzw. chorobę hemolityczną płodu i noworodka.
badanie jest obowiązkowe w 1 trymestrze i mimo negatywnych wyników i rh+ powtarza się ok.30 tc
Ja tam wcześniej miałam, teraz już mam powtarzać badanie 3 raz i pewnie przed porodem znowu.
Ja też byłam szczepiona jako dziecko na wzw b, aae kilka lat temu przed laparoskopią musiałam znowu (wyszły mi już słabe przeciwciała chyba). Szczepiłam się dwoma dawkami, 3 nie wzięłam bo zawszłam w ciążę, potem zapomniałam. Szkoda, bo miałabym ochronę na dłuższe lata a tak...
Dokument po to by wiedzieć że ktoś jest szczepiony przed zabiegami. Każdy może coś powiedzieć na słowo honoru tylko potem to lekarz jest odpowiedzialny.
-
Aaaa i nawet w karcie ciąży mam rubrykę na badanie odczynu coombsa - powtarzane w 2 wersach. Drugi lekarz na nfz kieruje na wszystkie badania jakie są zalecane w danych tygodniach i też dostałam skierowanie. Także nie tylko mój prywatny jest przewrażliwiony
-
nick nieaktualny
-
Hejka
My juz prawie spakowani i niedługo ruszamy nad morze
Na ostatniej wizycie pytam lekarza czy dostanę skerowanie na prenatalne 3 trymestru - on spojrzał na mój wiek i mówi że nie ma takiej potrzeby.... i teraz nie wiem co mam zrobić? To ordynator szpitala, lekarz roku 2016...Lisa85 lubi tę wiadomość
-
Bo na prenatalne 3 trymestr juz nie dają skierowania. No może jedynie jeśli coś wcześniej było nie tak to moze wtedy na fundusz? Nie wiem. Ja dwa pierwsze miałam na skierowanie z racji wieku, a na trzecie juz nie. Sama zdecydowałam, że będę robić. Oczywiście odpłatnie. Nawet się mnie nie pytali o skierowanie przy rejstracji.
-
3 prenatalne nie jest refundowane, tylko zalecane by zrobić prywatnie.
Ja z racji 1 złych dostałam się do programu wysokiego ryzyka chorób genetycznych, za darmo mogłam otrzymać amniopunkcje, 2 prenatalne i echo serca. 3 prenatalne nie wchodzi do programu. -
Witam z rana wszystkie mamusie.
Ja mam na dzisiaj ambitny plan przejrzeć ubranka po starszym synku żeby sprawdzić czego mi brakuje. Chyba powoli włącz mi się syndrom wicia gniazda
Karolka, udanych wakacji i dużo słońca. Można zapytać gdzie dokładnie nad morze jedziecie?Lisa85 lubi tę wiadomość
-
HEj,
Ja z badan to wiem, ze robi się pełną morfo, WR i HBS. A co jeszcze innego to pewnie zależy od lekarza.
W Irlandii mnie nie zdziwi jak sie okaże, ze nic nie robią jak się dobrze czujesz
U mnie jutro 30tc skonczony, kiedy to zleciało? Jak pomysle, ze jeszcze 8 to bym juz chciala ten czas przewinąć, nie moge się doczekać kiedy to będzieLisa85, zubii lubią tę wiadomość
Daniel
-
Hejka, jest wyczekana 3 z przodu, jeszcze równo 10 tyg do dnia 0
mały chyba postanowił sie już przekręcić bo od dwóch dni czuje jak smyra mnie bardzo nisko przy pachwinach.
2 tyg temu pobierali mi krew na przeciwciała a też mam rh+ więc to chyba standard.
A tak się prezentuje brzuch
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/636e7b8600ed.jpg
zubii, Karooolcia :), Maja83, Princesska, Bacardi90, Justaw, Cameline, natty85, Lisa85, AllishiiA, Gosia1989, Zorganizowana:), aswalda, ⚘Kwiatuszek, Annie1981 lubią tę wiadomość
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Ja po wizycie. Wszystko dobrze. 1300 gram. Szyjka długa zamknięta.
Kolejna wizyta za 3 tygodnie.Bacardi90, Justaw, zubii, Bąbelek1980, Marcia1989, Cameline, Princesska, Ja86, Lisa85, 0202oliwcia, Maja83, Gosia1989, falka, aswalda, ⚘Kwiatuszek, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja też już bym chciała mieć maleńką przy sobie chociaż ostatnio zastanawiam się czy donoszę do 37tc przez tą szyjkę. Jeszcze mała ostatnio główką nawala w pęcherz więc pewni szyjka też swoje obrywa. Nawet zaczęłam już wyprawkę ogarniać żeby się nie okazało, że ostatnie tygodnie będę tylko leżakować.
-
Ale macie piękne duuuuże brzuszki
. U mnie taki sam mikrus jak w pierwszej ciązy... Mimo, ze leciałam samolotem pod koniec 30tc to nikt nawet nie zauwazył brzucha heh. Ja nawet nie wiem czy w tej ciązy mialam sprawdzany odczyn Coombsa, bo nie dostaję wyników badań
Jedynie mnie informują gdy coś jest nie tak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 11:04
Bacardi90, Karooolcia :), Marcia1989, Kasia02, zubii, Cameline, Gdziejestmieszko, smeg, perfectangel85, Lisa85, AllishiiA, shelby*, Maja83, Gosia1989, Zorganizowana:), aswalda, ⚘Kwiatuszek, Annie1981 lubią tę wiadomość