X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa87 wrote:
    Dziewczyny a macie komode tylko dla dziecja czy szafe tez?
    Ja mam tylko komodę.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki morfologii po braniu żelaza. Hemoglobina z 10,3 wzrosła do 11,7 a hematokryt z 29 do 33. Inne parametry minimalnie się podniosły, albo zostały tak jak były. Mocz niby ok, a wyszły mi fosforany bezpostaciowe dość liczne. Wcześniej tego nie było. pH 7, wcześniej było pH 6. Bakterie nieliczne. To chyba posiew będę musiała zrobić? Reszta parametrów moczu ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2017, 15:17

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswalda wrote:
    Dokładnie jak nowe rzeczy i w wysokiej temperaturze to lepiej posegregować, jak używane albo w niskiej to nie koniecznie. Chociaż ja miałam kilka rzeczy które nawet w kolejnym praniu potrafiły zafarbować i wtedy białe rzeczy szarzaly
    Racja. Zapomniałam, że ja mam po dzieciach, dlatego razem piorę, ale takie nowe to faktycznie lepiej oddzielnie za pierwszym razem.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Gdyby kupienie samej gondoli było łatwiejsze niż wybór 2w1 to byłabym przeszczęśliwa. Niestety, próbowałam i wybór samych gondol jest tak mały, że bardzo ciężko wybrać coś sensownego.

Ale ja zwracałam większą uwagę na gondolę niż spacerówkę. Uznałam, że rodząc we wrześniu, muszę się pogodzić z tym, że moje dziecko z pół roku będzie jeździło w gondoli, więc było ważne, żeby była duża i wygodna. Spacerówkę później można wymienić na inną, lżejszą. Chociaż jak nasze dzieci szybko powyrastają z gondol, to sensowna spacerówka z zestawu też się przyda. Ciężko będzie parasolką jeździć po śniegu, one są też mniej zabudowane niż te spacerówki z 2w1.

My mamy wózek expander mondo. Spełnił wszystkie warunki, ale jest ciężki.

Parasolka to i tak dla starszego dziecka niż półroczniak :) One nie są przystosowane do tak młodziutkiego kręgosłupa :)

zubii lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • wisienka1212 Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno sie nie odzywalam ale czytam caly czas :)
    Ja od dzis chodze z pessarem... znowy bylam w szpitalu (po raz 3) i stwierdzam ze oj lekarz to osiol i gbur. Mialam szczescie trafic na niego jak mial dyzur.
    Wkurzyl mnie bardzo bo chodze do niego prywatnie i kupe kasy juz zostawilam, na wizytach jest mily a ostatnio w szpitalu cos mu nie pasowalo.
    Zaluje ze nie zmienilam lekarza po pierwszym pobycie w szpitalu, teraz juz troche pozno :p

Mi do wyprawki brakuje tylko lozeczka i laktatora ale to dla siebie :)
    Dzis nastawilam drugie pranie z rzeczami dla Małej. Musze zaczac juz bo nie ma mi kto pomoz a nie zrobie wszystkiego na raz przez nakaz lezenia ;)

Ciekawe co tam u Dreamy i Bartusia bo dawno sie nie odzywała :)

xrotflw1v3lz0rek.png
  • aswalda Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Kluseczka ma 1400 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2017, 15:59

Lisa85, Princesska, majju, Ja86, Cameline, falka, zubii, justa., shelby*, Bacardi90, Brave, mkl, Zorganizowana:), Annie1981 lubią tę wiadomość

Kolejna Córcia Majeczka <3 preg.png
    Córcia Natalia <3
    age.png
    Synuś :)
    age.png
    Aniołek maj 2012 10tc <3 [*]
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Dziewczyny wiecie może gdzie kupię wieszaki takie na ciuzki dziecięce?
    Czy są takie w Pepco? Komuś nie rzuciły się w oczy?
    Ja kilka razy wzięłam z sieciówki typu H&M czy C&A, nie pamiętam jakiej. Czasami mają nadmiar i chętnie oddają, można zapytać.

• Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z chusteczek srokao polecała też zielone huggies, te nowe huggies newborn mają jeszcze krótszy skład, a najlepsze waterwipes ale drogie dosyć

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o pranie ubranek to ja dzielę tylko na jasne i ciemne, no ale ja piorę tylko w 30 stopniach + dodatkowe płukanie.
    Przyszła mi własnie chusta kólkowa, moze tym razem chociaz do takiej sie przekonam, bo zwykła byla dla mnie nie ogarnięcia z moją cierpliwością ;), a przy dwójce malutkich dzieci nie widze innej opcji.

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza776 wrote:
    Współczuje, to był dla mnie zdecydowanie najtrudniejszy wybór. Nie ma idealnego... Jak gondola fajna to spacerówka do dupy...
    Czasu dużo nie masz, bo wbrew pozorom na Wszystko trzeba czekać. I jeszcze urlopy w fabrykach. Dla mnie klucze była głęboka szeroka i długa gondola z obszerna Budka. . W końcu zima przed nami. Wizualnie nie podobają mi się te wszech obecne wanny, te plastikowe gondole. Przepraszam jeśli kogoś urazilam. Więc wybór się bardzo zmniejszył bo wszystkie prawie te anexy, roan bass itp to ten plastikowy odlew.
    Co do spacerówka chciałam lekka, składana w całość że stelażem, długa, i wysoką, no i koniecznie rozkładana na płasko . Anex na przykład nie rozkłada się do pozycji zupełnie leżącej
    Mam wrażenie że w moim wózku jest prawie wszytsko co zaplanowałam choć wiadomo życie zweryfikuje.
    Minusem u mnie cena. No i specyficzny wygląd, albo się podoba albo nie. Mam cybexa priama

Mi się taki design podoba :) tzn. góra, ten koszyk na zakupy trochę mi się tam nie komponuje, trochę dziwnie wygląda, ale ogólnie też nie lubię tych odlewanych, plastikowych gondol. Często widzę też na zakupach jakieś takie wózki jeszcze inszego typu, nie wiem czy to czasem nie są spacerówki na płasko w modernistycznym stylu... A może jeszcze jakiś inny wynalazek... W każdym razie w tych wózkach widuję jeszcze nie siedzące dziecia, które wchodzą tam dosłownie na styk...

Princeska, ja zamawiam X-Mova w sobotę. Ciągle myślę nad kolorem, Ty chyba brałaś ten nowy niebieski z jasnym środkiem? Ja nie widziałam go na żywo... Jaki jest ten materiał? W tym szarym czy tam beżowym, o którym myślę jest bardziej płócienny jakby, a stojący obok niebieski z czerwonym środkiem jest bardziej śliski...

Mi się wydaje, że jeśli chodzi o komfort prowadzenia to niestety waga idzie za tym w parze... Porządne koła, dobra amortyzacja, to musi ważyć. Każdy musi przeanalizować na ile zależy mu na wadze, a na ile na niezawodności w gorszym terenie, ciężko to raczej pogodzić w jednym wózku. Ja potrzebuję wózek, który da sobie radę wszędzie, więc ten ciężki X-Move jest dla mnie spoko, mam męża pod ręką żeby go ogarniał, a raz na jakiś czas dam radę go sobie załadować. Pewnie będą sytuacje, gdzie będzie za duży i za ciężki, ale od tego mam chustę, a jak młody podrośnie i będzie ciężkawy do dłuższego noszenia to może kupię drugi wózek za parę stówek tylko na takie okazje? Widziałam na necie spacerówki, które ważą po 3-4kg. Na codzień sobie nie wyobrażam, ale na wypad nad morze w sam raz.

Lisa, moim zdaniem nie będziesz musiała robić posiewu. Nieliczne bakterie mogą znaleźć się w próbce z różnych źródeł. Ja ostatnio też miałam trochę bakterii, ale nie odczuwam żadnego bólu, pieczenia, trudności w oddawaniu moczu. Mój lekarz powiedział, że leczymy pacjenta i jego objawy, a nie wyniki, tabelki i normy. U dorosłych nie leczy się bezobjawowych bakterii w moczu :P

Co do tego badania, o którym dyskutowałyście wczoraj to mój lekarz to sprawdzał. USG dopochwowe mam co wizytę nadal, lekarz mierzy mi tak szyjkę, a potem przerzuca się na brzuch, na końcu zawsze podgląda w 3D. Dopplera nie odpala za każdym razem, ale często to robi. Ogląda wtedy serduszko, już nawet sama wiem jak powinno wyglądać i bez jego komentarza potrafię stwierdzić, że jest ok. Przepływy w pępowinie też oglądał, chyba tylko raz, ale pamiętam, że dużo się wtedy nagadał o tym jak to funkcjonuje, że to bardzo specyficzny mechanizm i że sprawdzimy czy jest ok. Nie miał zastrzeżeń. Potraktowałam to wtedy trochę jak ciekawostkę anatomiczną, bo ratownikom medycznym nikt na studiach nie tłumaczy dokładnej budowy pępowiny, a on mówił bardzo interesująco. Nie miałam pojęcia, że to jest tak często pomijane i że ma takie skutki...

Lisa85 lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, bo się tymi fosforanami zmartwiłam. Ale mam nadzieję, że tak jak piszesz, jest ok :) W piątek mam wizytę.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza776 wrote:
    Współczuje, to był dla mnie zdecydowanie najtrudniejszy wybór. Nie ma idealnego... Jak gondola fajna to spacerówka do dupy...
    Czasu dużo nie masz, bo wbrew pozorom na Wszystko trzeba czekać. I jeszcze urlopy w fabrykach. Dla mnie klucze była głęboka szeroka i długa gondola z obszerna Budka. . W końcu zima przed nami. Wizualnie nie podobają mi się te wszech obecne wanny, te plastikowe gondole. Przepraszam jeśli kogoś urazilam. Więc wybór się bardzo zmniejszył bo wszystkie prawie te anexy, roan bass itp to ten plastikowy odlew.
    Co do spacerówka chciałam lekka, składana w całość że stelażem, długa, i wysoką, no i koniecznie rozkładana na płasko . Anex na przykład nie rozkłada się do pozycji zupełnie leżącej
    Mam wrażenie że w moim wózku jest prawie wszytsko co zaplanowałam choć wiadomo życie zweryfikuje.
    Minusem u mnie cena. No i specyficzny wygląd, albo się podoba albo nie. Mam cybexa priama

Oj zgadzam się.
    Jeśli chodzi o fotelik to ja też w końcu zdecydowałam się na Cloud Q. Jest solidniejszy niż Kiddy Evolution Pro 2, który wcześniej chodził mi o głowie i jeszcze fajniej się rozkłada. Niestety faktycznie jest ciężki - ale przemyśleliśmy z mężem jego zastosowanie i nie jest to dla nas aż tak duży problem.

Wózków też naoglądaliśmy się sporo i zazwyczaj te, które podobały mi się wizualnie miały beznadziejną amortyzację i były sztywne, albo gondolka była zupełnie niedopasowana do jesienno-zimowej pogody. Po fotach w necie Roany i Anexy nie wydawały mi się złe, ale na żywo też zupełnie nie przypadły mi do gustu.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • majju Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj z wózkami to faktycznie jest problem - chyba jest ich po prostu za dużo :) Naczytałam się sporo o różnych modelach i jadąc do sklepu myślałam, że wiem czego chcę a po przekroczeniu progu sklepu pierwszy, który zobaczyliśmy okazał się strzałem w 10 :) i mi i M. od razu przypadł do gustu i go zamówiliśmy. Sprzedawca oczywiście wychwalał go pod niebiosy ale dopiero w domu sprawdziłam, że faktycznie ma same pozytywne opinie i nawet dostał jakąś tam nagrodę, że niby najlepszy wybór na rok 2017 :) Czyli w naszym przypadku była to miłość od pierwszego wejrzenia :) Oby nas nie rozczarował przy użytkowaniu.
    To właśnie on: Espiro next manhattan
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1fb6ddc6a4e4.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2017, 18:09

miffy, AllishiiA, Karooolcia :), Lisa85, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

qdkkqps67blqh0e0.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majju wrote:
    Oj z wózkami to faktycznie jest problem - chyba jest ich po prostu za dużo :) Naczytałam się sporo o różnych modelach i jadąc do sklepu myślałam, że wiem czego chcę a po przekroczeniu progu sklepu pierwszy, który zobaczyliśmy okazał się strzałem w 10 :) i mi i M. od razu przypadł do gustu i go zamówiliśmy. Sprzedawca oczywiście wychwalał go pod niebiosy ale dopiero w domu sprawdziłam, że faktycznie ma same pozytywne opinie i nawet dostał jakąś tam nagrodę, że niby najlepszy wybór na rok 2017 :) Czyli w naszym przypadku była to miłość od pierwszego wejrzenia :) Oby nas nie rozczarował przy użytkowaniu.
    To właśnie on: Espiro next manhattan
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1fb6ddc6a4e4.jpg

Ha! Ja też się zdecydowałam w końcu na Espiro Next, ale z linii Avenue i też uważam go za świetny wybór. Jakościowo nie mam żadnych zastrzeżeń, zawieszenie ma ekstra amortyzację, no i koła są pompowane. Zrobił na nas najlepsze wrażenie ze wszystkich wózków, które oglądaliśmy.
    Oby nam się dobrze użytkowały :)

majju lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa, posiew bada tylko bakterie, fosforany nimi nie są... A masz jakieś problemy z układem moczowym?

08.09.2017 - Staś <3

• Niesia86 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdecydowałam się na wózek używany po koleżance, 2 w1 bebetto nico plus i nowy fotelik Klippan Kiss 2 plus, on jest na dłużej, bo do 18 kg, ale wadą jest to że nie wepne go w stelaż wózka bo to nie jest typowe nosidełko. Co mi w sumie nie przeszkadza, bo akurat to nie jest zdrowe zastosowanie fotelika samochodowego. Fotel już testuje mój starszy syn, póki co wydaje mi się być ok, zobaczymy jak będzie u noworodka.

Ja dziś miałam usg 3 trymestru. Trochę się zalamalam... na szczęście wszystko jest ok, ale młody ma już ponad 2 kg wymiarami jest 2 tyg do przodu i prognozowane waga urodzeniowa około 4 kg! Pierwszy synek miał 3075g i ledwo go wypchnelam, ja nie wiem jak ja teraz urodze... A i odwrócił się wreszcie glowkowo

zubii, Lisa85, Ja86, Cameline, Marcia1989 lubią tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! ;)
    Ja chcialam sie pochwalic jaka posciel kupilam dla moich bobasow ;) lozeczka zwykle biale beda ;)
    https://naforum.zapodaj.net/089a038e8fbd.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/ad4a948cc32a.jpg.html

edit. dla jednego z ksiezycami a dla drugiego z sercami ;) a i zazdrosze wam tych fajnych wozkow, bo my bedziemy miec taki duuuzy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2017, 20:23

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesia, nie przejmuj się :P nasze maluchy mają te same parametry, a ja będę rodzić pierwszy raz :P

MrsKiss, Niesia86 lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka a co zadecydowalo o pessarze? Zakladali w szpitalu ? Ja jestem zadowolona bo mimo twardnien mam jakies zabezpieczenie a szyjka nie dosc ze sie nie skraca to pessar ja na tyle odciazyl ze sie wydluzyla o 1,5 cm.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Lisa, posiew bada tylko bakterie, fosforany nimi nie są... A masz jakieś problemy z układem moczowym?
    No właśnie nie mam. Nic mi nie dolega.

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
‹‹ 914 915 916 917 918 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ