🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
MariMari wrote:Ja mam prenatalne we wtorek, tak bym chciała już być po i wiedzieć to, co Wy, że zdrowe i wsio ok.
Ach😍😍😍
Mi się marzy owalne łóżeczko na kółkach, które będę przemieszczać po domu i maleńka dostawka przy łóżku, aby spało tuż obok przy mnie.
No dobra, jeszcze kosz mi się też marzy, aby był na parterze. Sypialnię mamy na piętrze
My planujemy do 8 miesiąca max spać razem w sypialni, a później zrobić z niej pokój dla dziecka a my do salonu na kanapę🤣Baby #1 Wrzesień 2024 -
Zazuzi wrote:Już zaczynacie zakupowe szaleństwo? Ja w tej ciąży, zresztą jak w swoim życiu wprowadzam minimalizm. U rodziców na strychu stoi łóżeczko, które kupili dla mojego najstarszego brata, cała nasza 4 się w nim wychowała, teraz już 5 wnuków i teraz też to łóżeczko sobie zaklepalam. Dokupimy tylko materacyk. Wózek chce nowy, chyba znalazłam model idealny i rozsądny cenowo. A wymagań co do wózka mam dużo . Ubranek nie planuje dużo kupować. Na początek tylko to co konieczne. Jak się urodzi to dopiero dokupie. Na początku planowałam po 1 trymestrze na wyprzedażach coś kupić. Ale doszłam do wniosku, że ciężko z rozmiarem będzie trafić. Moja córka urodziła się mając zaledwie 50cm, a chwilę wcześniej w rodzinie urodziło się dziecko 57cm. Nie planuje żadnych bajerów i gadżetów. Jedynie nianie elektroniczna, może laktator jak odblokuje głowę i dam radę karmić piersią.
Z córką miałam całe mnóstwo wszystkich bajerów, grzechotek itp. akurat w rodzinie był wysyp dzieciaków i większość dostaliśmy w spadku. Dziś wiem, że to w większości zatracanie domu. Aaa i wiem też że dziecko będzie spało z nami. łóżeczko będzie bardziej w dzień służyło do drzemek. Fajnie się ogląda te wszystkie gadżety, ale moja głowa ostatnimi czasy zmieniła bardzo myślenie 😉
Wiedziałyście że dziecko do roku czy tam do 18mc potrzebuje tylko 4? zabawki?
Ja mam jakieś 40% wyprawki i 100% z tego jest kupione z drugiej ręki. Kupowałam przy staraniach bo mnie to odprężało i chciałam się zabezpieczyć w razie jakbym nie czuła się na siłach w ciąży. Teraz bardzo się z tego cieszę, bo faktycznie nie czuję się na oglądanie czegokolwiek, a zamiast na wyprawkę to będę inwestować w siebie i przygotowanie ciała do porodu. Jak przyjdzie czas to rzeczy, które zostały wrzucę do koszyka.Kira lubi tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
Miałam stan przedzawałowy.🫣 Odbieram wyniki badań, a tak dodatni wynik na różyczkę i coś tam jeszcze. Myślałam, że zemdleje. Na szczęście to w tej grupie, z której wynika że przeszłam 🙈 ufff
Kira, Oela91 lubią tę wiadomość
-
Uff jestem po wizycie, stresowałam się bardzo ale wszystko dobrze! Krewetka ładnie rosnie, ma juz 2,3 cm
Zapisalam się na prenatalne na 12+5, to jeszcze tyyyyle czekania 🫠
Kil wrote:
Chyba jestem wyrodna okropna matka… zapytałam o wyjazd czerwcowy co to dosłownie przez ⏸️ kupiliśmy… myślałam że powie że za szybko o tym teraz decydować itp a ona zbiła mnie z tropu że to za długa podróż samolotem i nie mogę… wróciłam do domu, przeryczalam wieczór i dziś mnie tak niemiłosiernie głowa boli… kasa za podróż i marzenia poszły się…
Dużo kobiet lata w ciąży a Japonia akurat ma bardzo dobra opieke medyczna w razie jakby cos sie dzialo. Decyzja należy do Ciebie, lekarka może tylko doradzić a wiadomo że doradzi tak żeby mieć tzw dupochron 😏
W pierwszej ciąży nie latałam bo była pandemia, a w tej planuje loty czterogodzinne jakoś w czerwcu-lipcu.
Btw mamy ten sam termin chyba 😁nutella_, karola_b, blador2, Akczi, Kira, MariMari, marti lubią tę wiadomość
-
Tak, miałam dzisiaj szczegółowe usg + ocenę wad genetycznych wg usg i wyników z krwi. Pappę z krwi + wolną podjednostkę beta zrobiłam tydzień temu w czwartek, w piątek już miałam wyniki. I z tymi wynikami jechałam dziś do gina. On wykonał usg, a potem przy mnie powprowadzał wyniki do programu i wyliczył ryzyko wad. Dzisiaj jestem 11+3 wg OM, a wg usg 12+2, termin porodu skorygowany na 4 września 😊
@nutellko dużo zdrówka dla Ciebie, oby wszystko się unormowało i obyś mogła w końcu cieszyć się ciążą. Jesteś w szpitalu?Layla205, MariMari, marti lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a co do cytologii to wyszła mi 2 grupa i w opisie odczyn leukocytarny, ginekolog napisał że wynik prawidłowy ale ten odczyn właśnie mnie zastanawia. Poprzednio nie miałam tego i miałam grupę 1. Czy któraś z was też miała coś podobnego?
-
A co do wyprawki to ja mam większość po córce, więc u mnie będzie kwestia dokupienia jedynie ubranek jeśli okaże się, że będziemy mieć chłopca. Choć te na pierwsze dwa miesiące wtedy kupowałam w miarę neutralnych kolorach 😊
-
@nutella, stan przedzawałowy, straszne 😢co mogło go spowodować ?
Co do wyprawki to ja też stawiam na minimalizm z racji dość małego mieszkania, pokoik dla dziecka też będzie malutki, wózek chcę kupić też z tych tańszych bo będzie stał na klatce schodowej, więc zawsze jakieś ryzyko jest, że ktoś może go jednak ukraść. Trochę ubrań mamy w piwnicy od rodziny, ale większość jest różowych więc pytanie czy będzie dziewczynka. 😅Z wyprawki to jeszcze nic nie kupowałam, myślę że jak poznam płeć to powoli zacznę kompletować albo i później. -
Mamy dwa bijące serduszka ❤️❤️
https://zapodaj.net/plik-kDUQA3mfVBWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 20:03
Kira, Berry123, blador2, Layla205, nutella_, Akczi, kleopatr4, Aaga, Nowanna, karola_b, Królowa_Śniegu, Zzzaba, Oela91, MariMari, Anuszka28, marti lubią tę wiadomość
-
Ale zaliczyłam sprzeczkę ze starym🙈 Zaczęło się, że wyśmiał moją propozycje imienia… a moje hormony ciążowe raczej nie są łaskawe, żeby odpuścić… także od słowa do słowa jakos poszło 🙈😂
Z rzeczy wyprawkowych to śmiałam się jak moja szwagierka powiedziała, że czym prędzej musimy dowiedzieć się czy przypadkiem to nie dziewczynka bo jak tak to cała garderoba do wymiany 😂 A ja sobie pomyślałam ze o ile ok pare rzeczy takich głównych/wyjściowych to rzeczywiście ale jak będzie spała w piżamce w traktorki to chyba jej siusiak nie urośnie od tego 😂
Juliakk, Nowanna, karola_b, Królowa_Śniegu, Zzzaba, Oela91, marti lubią tę wiadomość
-
Berry123 wrote:@nutella, stan przedzawałowy, straszne 😢co mogło go spowodować ?
Co do wyprawki to ja też stawiam na minimalizm z racji dość małego mieszkania, pokoik dla dziecka też będzie malutki, wózek chcę kupić też z tych tańszych bo będzie stał na klatce schodowej, więc zawsze jakieś ryzyko jest, że ktoś może go jednak ukraść. Trochę ubrań mamy w piwnicy od rodziny, ale większość jest różowych więc pytanie czy będzie dziewczynka. 😅Z wyprawki to jeszcze nic nie kupowałam, myślę że jak poznam płeć to powoli zacznę kompletować albo i później.Berry123 lubi tę wiadomość
-
Kira wrote:jak będzie spała w piżamce w traktorki to chyba jej siusiak nie urośnie od tego 😂
Akczi, Nowanna, lady_in_black, Berry123, blador2, Kira, nutella_, Anuszka28, Juliakk, marti lubią tę wiadomość
Baby #1 Wrzesień 2024 -
Ja już przeglądam olx 🙈. Szukam jakiegoś ładnego małego łóżeczka drewnianego, ale wszystko jest sosnowe, albo jakieś ciemne.
Wózka też szukam używanego. Robiłam research i oglądałam filmy porównawcze na YouTube u nas wizualnie, bo praktycznie nie mam zbyt dużego doświadczenia (poza pchaniem czyjegoś cybexa😅) pasuje cybex (Priam, balios lub talos), ale ponoć muuvo quick jest też spoko. Nie wiem na co zwracać uwagę w sumie, więc pewnie udamy się gdzies do sklepu posprawdzać.
Szukałam też baby bjorna leżaczka i trip trappa używanego bo wydaje mi się to pomocne przy odkładaniu dziecka w kuchni/łazience chociaż na chwilę żeby się ogarnąć. Macie jakieś doświadczenia z tymi rzeczami ?kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Ja korzystałam z bujaczka baby bjorn, jakoś po 3 miesiącu - spisywał się rewelacyjnie, nawet jednym palcem można go wprawić w delikatny ruch, córeczka lubiła w nim przebywać, jak była starsza to i ogarnęła jak samemu się bujać ruszając nóżkami 😅
Cena nowego kosmos, ale można wyczaić w dobrej cenie na olx, albo vinted 😊Nowanna lubi tę wiadomość
-
Nowanna wrote:Ja już przeglądam olx 🙈. Szukam jakiegoś ładnego małego łóżeczka drewnianego, ale wszystko jest sosnowe, albo jakieś ciemne.
Wózka też szukam używanego. Robiłam research i oglądałam filmy porównawcze na YouTube u nas wizualnie, bo praktycznie nie mam zbyt dużego doświadczenia (poza pchaniem czyjegoś cybexa😅) pasuje cybex (Priam, balios lub talos), ale ponoć muuvo quick jest też spoko. Nie wiem na co zwracać uwagę w sumie, więc pewnie udamy się gdzies do sklepu posprawdzać.
Szukałam też baby bjorna leżaczka i trip trappa używanego bo wydaje mi się to pomocne przy odkładaniu dziecka w kuchni/łazience chociaż na chwilę żeby się ogarnąć. Macie jakieś doświadczenia z tymi rzeczami ?
Co do wózka to zwróc uwagę, że wszystkie modele które podałaś mają małe kółka, przednie. Będzie się go źle prowadzilo po nierównościach, typu podwórko, las, kocie doły. To zależy gdzie mieszkasz i jakimi drogami będziesz spacerować. Po chodnikach w mieście powinno być spoko😉 jestem też zwolennikiem pompowanych kół. Druga sprawa to rączka wózka. Jest krótka, więc prowadzisz go na wyprostowanych rękach, dla mnie to bardzo na minus. Oczywiście nie neguje, zwracam tylko uwagę na rzeczy, które wg mnie są ważne. A nie każdy wie na co zwracać uwagę.
Leżaczek super sprawa, przydatna.
Triple trap, nie umiem się wypowiedzieć. Ja planuję kupić najzwyklejsze krzesełko do karmienia z Ikea. Zależy mi aby dziecko siedziało z nami przy stole.Nowanna lubi tę wiadomość
-
nutella_ wrote:Nie, nie. To tak w przenośni 🙈 po prostu się wystraszyłam jak je zobaczyłam 🤭
nutella_ lubi tę wiadomość
-
Zazuzi wrote:Co do wózka to zwróc uwagę, że wszystkie modele które podałaś mają małe kółka, przednie. Będzie się go źle prowadzilo po nierównościach, typu podwórko, las, kocie doły. To zależy gdzie mieszkasz i jakimi drogami będziesz spacerować. Po chodnikach w mieście powinno być spoko😉 jestem też zwolennikiem pompowanych kół. Druga sprawa to rączka wózka. Jest krótka, więc prowadzisz go na wyprostowanych rękach, dla mnie to bardzo na minus. Oczywiście nie neguje, zwracam tylko uwagę na rzeczy, które wg mnie są ważne. A nie każdy wie na co zwracać uwagę.
Leżaczek super sprawa, przydatna.
Triple trap, nie umiem się wypowiedzieć. Ja planuję kupić najzwyklejsze krzesełko do karmienia z Ikea. Zależy mi aby dziecko siedziało z nami przy stole.
Dziękuję, właśnie u nas będzie to tryb mieszany, trochę lasu, ale nie typowo terenowe nawierzchnie + miasto. Słyszałam, że jeden z tych modeli cybexa (nie pamiętam nazwy) ma właśnie specjalne koła większe aby być na teren, ale jak jest w rzeczywistości to nie wiem 🤷🏼♀️. -
Nowanna wrote:Ja już przeglądam olx 🙈. Szukam jakiegoś ładnego małego łóżeczka drewnianego, ale wszystko jest sosnowe, albo jakieś ciemne.
Szukałam też baby bjorna leżaczka i trip trappa używanego bo wydaje mi się to pomocne przy odkładaniu dziecka w kuchni/łazience chociaż na chwilę żeby się ogarnąć. Macie jakieś doświadczenia z tymi rzeczami ?
Baby bjorn😂🙈 To było moje marzenie i dostałam w prezencie. Za to moje dziecko tak darlo jape w tym ze siedział tam łącznie z 20min 😂
Co do wózka to ja miałam wymagania niesamowite a skończyło się na muuvo quick 3.0.
Jedyne do czego mogę się doczepić to ze w spacerowce dziecko siedzi rozwalone jak królewicz, bo oparcie jest pod kątem😁
Tez chciałam rączkę regulowana a broń Boże teleskopową, bo wydawała mi sie lepsza. A tu zdziwienie i w 100% jestem zadowolona z tej. Ja 163 prowadzę bez problemu jak i mój mąż 185 😉
Zgadnijcie kto obudził sie z bólem gardła i katarem po pas? 🙋♀️ Matko ja to nawet za dużo z domu nie wychodzę wiec nie wiem skąd 🙈 -
Jeśli chodzi o wyprawkę. To na pewno musimy kupić wózek ale tutaj wiemy że chcemy kupić tylko gondolę bez spacerówki, oraz pierwszy fotelik.
Mamy krzesełko do karmienia (różowe no cóż jak będzie synek będzie jadł w różowym pójdzie w cycki 🤣), łóżeczko też mamy, mamy też fotelik na kolejną grupę wiekową,
Z ubranek też nie mam nic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego, 09:23
Kira lubi tę wiadomość